:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,514,692
Активни 245
Страници 24,979
За един ден 1,302,066

България е бедна, защото не пази собствеността

Страната ни се срина 19 места в световната класация и е след Мали, Кения и Замбия
Къде е България
Правото на собственост в България изобщо не е защитено. Страната ни падна до 85-о място в международния индекс, разработван от Алианс "Право на собственост". Сриването е с 19 позиции надолу спрямо миналата година.Това показват данните, представени вчера от Института за пазарна икономика (ИПИ). В проучването участват 127 страни, в които живее 93% от населението на света и които произвеждат 98% от световния БВП.

Индексът оценява защитата на правото на собственост по света. В него страните са разделени на пет групи. Целта е да се види какви са доходите в държавите със защитено право на собственост и каква е разликата в сравнение с тези с по-слаби резултати. Вземат се предвид три различни области, които да формират резултатите - право и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост. Оказва се, че първите 20% от държавите в класацията имат 13 пъти по-висок доход на човек от населението в сравнение с тези от дъното на класацията - последните 20%.

Докладът показва още, че държавите с по-добра защита на правото на собственост се радват на по-ниски нива на неравенство, повече икономическа свобода, по-голямо гражданско участие и по-голяма сигурност. Средният резултат на индекса за света е 5.6 от максималните 10 точки. Анализът показва, че по-добрата защита на правото на собственост води до повече предприемачество, по-ниско неравенство, по-висока икономическа свобода, по-голямо гражданско участие и по-голяма сигурност.

Резултатите на България са тревожни. Страната ни набира по-малко от половината възможни точки - едва 4.8, и бележи ново дъно в сравнение с последните няколко години, уточняват от ИПИ. От трите области най-ниски са резултатите в правната и политическата среда. Причина за това са липсата на независима съдебна власт и високите нива на корупция, както и политическата нестабилност.

Подобрение има единствено в областта на правото на физическа собственост. Това не се дължи на някакви усилия от страна на управляващите, а на чисто механичен показател - заради спада на лихвите нараства индикаторът за достъп до заеми. Причина за това е възстановяването на пазара и не е ясно дали тенденцията е трайна. С най-висок индекс от трите сфери е правото на интелектуална собственост - 5.2 от максималните 10 точки, но и по този показател има значителен спад в сравнение с изминали периоди. Според анализа у нас защитата на правото на интелектуална собственост отслабва и пиратството намира все по-широко разпространение.

Като цяло намалението на оценката за България не е голямо - с 0.2 пункта, но сривът в общата класация е с цели 19 места. През миналата година страната ни заемаше 66-то място с точно 5 точки. Това означава, че докато у нас няма подобрение, а дори движение назад, други страни бележат сериозен напредък. Така в общата класация ни изпреварват например Мали (83-то място), Доминиканската република (82), Кения (81), Хондурас (79) и Замбия (78). От страните в Европейския съюз на по-високи позиции от нас се нареждат съседките ни Гърция (58-о място) и Румъния (72-ро). Хърватия е с една позиция след нас - на 86-о място. По-напред са Латвия (62-а), Литва (49-а), Унгария (46-а).

Най-добре защитено е правото на собственост в Нова Зеландия (с 8,6 т.), която изпреварва лидера от предните две години Финландия, която слиза на второ място. Следващите две държави са Швеция и Норвегия.

18
4643
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
11 Юли 2017 19:48
Подобрение има единствено в областта на правото на физическа собственост. Това не се дължи на някакви усилия от страна на управляващите, а на чисто механичен показател - заради спада на лихвите нараства индикаторът за достъп до заеми.


Значи според това изследване, заемът си е моя собственост, хем физическа и ако не го върна, то е щото си пазя собствеността.
11 Юли 2017 19:52
Така ще е.
Първо камунистите фалираха държавата.
Па сетне техните отрочета разкостиха и разпродадоха за жълти стинки общонародната собственост...
11 Юли 2017 19:59
Най-добре защитено е правото на собственост в Нова Зеландия (с 8,6 т.), която изпреварва лидера от предните две години Финландия, която слиза на второ място. Следващите две държави са Швеция и Норвегия.

една приказна и три социалистически държави. Срам!
11 Юли 2017 20:15
Щом имаме 5,2 по право критерия за интелектуалната собственост, значи статистиката никак не е обективна. Може би в света компютърното пиратство е по-масово единствено в Русия.
11 Юли 2017 21:14
Тъй като гледам, линията върви все надолу от началото на управлението на ГРБ. Има само една чупка нагоре- при лошия Орешарски.
11 Юли 2017 21:26
Ivanoff 11 Юли 2017 20:15
Щом имаме 5,2 по право критерия за интелектуалната собственост, значи статистиката никак не е обективна. Може би в света компютърното пиратство е по-масово единствено в Русия.


Дааавеее,замунда е виновна,не е баце
11 Юли 2017 21:28
.. Правото на собственост в България изобщо не е защитено ..
Aбсолютно вярно!

Ето - да не сме голословни:


Голям Дервент – тук ромите почти случиха на село ..Докато местните селяни се вайкаха, че мургави фамилии опоскват имотите им ..
.. Няколко мургави фамилии от други краища на страната ... се запътват към нови пространства, заемат свободната територия във или около града. И ако до седмица никой не ги подгони, викат други. Постепенно новината, че някъде може безгрижно да се живее, се разпространява, и от всички краища на България започват да прииждат още и още мургави събратя.

... в Голям Дервент всичко е предварително построено до ключ.
Ромите просто са завзели къщите... . Много от тях действително са изоставени, тъй като стопаните им отдавна са починали.
Но немалка част са собственост на трудови мигранти, които с ужас разбират, че собственият им дом е превзет и недостъпен. Един от тях е Христо Димитров. Човекът е прехвърлил 60-те, родом е от Голям Дервент, но понеже там вече нямало какво да се работи, в последните години, преди пенсия, решил да потърси препитание в Несебър. След това смятал да се върне в селото и там да си доживее старините. Но не би.

"Един ден ми се обади мой познат и ми каза на секундата да се връщам в селото, защото там става страшно. Като отидох - гледам къщата ми завзета", разказва Христо. Не стига, че се самонастанили вътре, ами и сложили катинар, че дори той да не може да си влезе. Постройката му е почти опустошена, все едно е имало пожар. Дворът му е целият в парцали и части от съдове, а от оградата със съседския имот не е останало много. Самонастанилото се семейство е на млади роми от сливенското село Градец. ...
. ...На фона на всичко обаче възрастните хора в селото поне вече знаят какво представлява сателитната чиния. Няма ромско семейство, което да не се е снабдило с такава. Една е курдисана и на порутеното училище.


Алиса Иванова!

Ето какви статии, започнахме да четем след Асеновград !

Разбира се, че собствеността в България не може да се опази ... че то хората и децата си не могат да опазят!

А вие викате "нямало полза" от протестите на рокерите и на агитките ...
Нямало ли? А ТАКАВА статия - слагаща пръст в раната и казваща изстрадани истини - щеше ли да бъде публикувана преди Гърмен и Асеновград ??
11 Юли 2017 21:36
споко,огнестрелното оръжие ще дойде пак на мода скоро. или ценко чоков и подобни него кметове,пак ще захлебят
11 Юли 2017 23:06
Чия собственост?
12 Юли 2017 01:36
Най-добре защитено е правото на собственост в Нова Зеландия (с 8,6 т.), която изпреварва лидера от предните две години Финландия, която слиза на второ място. Следващите две държави са Швеция и Норвегия.

една приказна и три социалистически държави. Срам!
С'я, приказната държава сигурно е Северна Корея, а трите социалистически сигурно са Венецуела, Куба и Демократична Република Конго.
12 Юли 2017 01:42
Собствеността е като материята. Тя не се губи, а преминава в друга форма. Дали многоуважаемата афторка може да се разгърне в тос дискурс? Имам предвид следните проекции на неукрепналите схващания на авторката. Цитирам Алеко Константинов
- А бе ти, Михале, малко на ботуш миришеш, че кой те знай? Опичай си акъла! - предупредява наставнически бай Ганьо.
- Кой? Аз ли? - оправдава се бай Михал. - Не думай така, братко, ще чуй някой. И стените имат уши. Аз като чуя името "казак", треска ме хваща.
- Треска те хваща, а? - шепнеше тихо, с подмигване бай Ганьо. - А като дойдоха русите, кой обра говедата по турските села, а? Откога имаш ти тези богатства, а? Кажи де!
- Ама че и ти бе, бай Ганьо, правичката да си говорим - шепне бай Михал, - нали от руско време ти останаха водениците. Кажи, не е ли тъй?
- Хайде, хайде, то с тебе не може човек дума да прохортува. То било, каквото било. Сега не е тъй. Сега Задунайская губерния, разбираш ли?
- А бе как да не разбирам! - каза бай Михал и дяволски подмигна на другарите си.
И тримата се изсмяха в шепа, за да не ги чуе някой.

Как да разбираме това?
12 Юли 2017 01:50
Подобни изследвания, направени по поръчка от поредното слугуващо НПО, пък макар и чужбинско, нямат нищо общо с обективната истина.

А тя е че собствеността в България е абсурдно свръх-защитена.

Опитайте се да отнемете например апартамента на някой, който не си плаща системно задълженията към етажната собственост- нищо няма да се получи. За разлика от Северна Америка, където имам конкретни наблюдения. Там например няма закони за етажната собственост, а кондоминиум акт. И‌ борд от директори, които са умълномощили специална компания да мениджира собствеността. Ако не играеш по правилата, за нула време можеш да се разделиш със жилището си.
Опитайте се да накажете някой в България, който не стопанисва добре и според законовите изисквания своята собственост- нищо няма да се получи. Просто ВАС ще отсъди, че собствеността е свещена и неприкосноввена. За разлика от повечето страни, които са по-напред в тази класация.
12 Юли 2017 09:05
таз боза от грозде с праз е объркала дори щурчо - в поста му прозира носталгия по общонародната собственост
12 Юли 2017 09:07
Що им се връзвате въобще на поредните измишльотини на тия. Упоменатият алианс по нещо си, дето ни е "оценил", е поредната измислена организацийка за препиране на пари и източване на грантове. Като най-голям успех им се води че работят с някаква друга измислена пералня от Перу (!)
България е бедна не заради някакви аномалии в отношение към собствеността, защото българското законодателство е в горямата си част хармонизирано с европейското. Иначе нямаше да сме в Евросъюза. Както се видя от случая с КТБ, неприемането на евростандарти е ставало с дебелотото лобиране на банкстерски кръгове и обръчи. Парадоксално е, че точно собствеността на банкстерите у нас се оказа най-пазената собственост. Ама за това от грантаджиите от и.п.и няма да чуем нито дума.
12 Юли 2017 11:22
Dedovec 12 Юли 2017 09:07 Що им се връзвате въобще на поредните измишльотини на тия. ...
България е бедна не заради някакви аномалии в отношение към собствеността ..
rego
12 Юли 2017 01:50

Подобни изследвания, направени по поръчка от поредното слугуващо НПО, пък макар и чужбинско, нямат нищо общо с обективната истина.

А тя е че собствеността в България е абсурдно свръх-защитена.
Верно ли бе? Отношението към собствеността е европейско?

Долу ръцете от авторката!

Браво Алиса Иванова !

Ей ФАКТИ:

В селото всяка къща е обирана по три пъти.
Набезите са затихнали, защото вече по домовете не е останало нищо ценно. .. ..
Баби и дядовци са зарязали някогашните си градини край реката, лозя и ниви. Поливат по някой стрък домати и пипер в двора пред къщата. ..
... Само дворовете ни хранят, споделя с оглеждане стара жена. "Каквото посадим по-далече, не го прибираме. Ромите вадят лука и картофите преди нас", признава жената.
И понеже селото отдавна е отесняло за ромските набези, мургавите шестват и из съседните села - Орешец, Скомля, Карбинци. Изчезне ли овца или магаре на жител на тези села, отчаян идва в Медовница да си го търси. Малцина се връщат с похитеното животно, защото то вече е превърнато в кебапи Най-добри доходи мургавите си докарват от незаконна сеч в околните гори.


Ето и показателни данни , КАК е обеднял регионът:

.."Къщи на килограм се продават в селата около сръбската граница. Стаята излиза колкото месечен наем в столицата - около 300 евро, коментират брокери. Най-евтини са имотите в обезлюдени селища, които се предлагат за жълти стотинки. Кандидатите обаче са малко заради притесненията от набези на крадци.

.... Къща в село Страцимирово - близо до жп линията Видин - София, с 3 стаи и оджак, с кладенец, овощна градина и 2 селскостопански постройки на двора, се предлага за 2000 евро..."

Институт за пазарна икономика
Алианс "право на собственост" ..
12 Юли 2017 13:06
А според боковата необразована калинка Георги Харизанов, съосновател на Института за дясна политика, България къде е?
12 Юли 2017 14:54
Подобрение има единствено в областта на правото на физическа собственост. Това не се дължи на някакви усилия от страна на управляващите, а на чисто механичен показател - заради спада на лихвите нараства индикаторът за достъп до заеми. Причина за това е възстановяването на пазара и не е ясно дали тенденцията е трайна.
Най-силните глупости, които съм чел днес.
12 Юли 2017 20:01
Yantar
12 Юли 2017 14:54
Подобрение има единствено в областта на правото на физическа собственост. Това не се дължи на някакви усилия от страна на управляващите, а на чисто механичен показател - заради спада на лихвите нараства индикаторът за достъп до заеми. Причина за това е възстановяването на пазара и не е ясно дали тенденцията е трайна.

Най-силните глупости, които съм чел днес.
Що пък да са глупости?
Не е ясно, каква връзка имат с темата,леко неадекватни са , ама май са си умни приказки ..

Иначе - ето още ФАКТИ И ДАННИ , за да разберем собствеността в България - свещенна и неприкосновена ли е и какви усилия полагат институциите да защитят гражданите и тяхната собственост .." ... нагъл джебчия и маргинал, който дълго тровеше живота на Владо Пенев.
Въпросният Иван ... се самонастанява в къщата на актьора във Владая. Оттогава екранното ченге Попов напразно и безнадеждно се опитва да го изкара ... но, уви, институциите не му обръщат кой знае колко сериозно внимание, независимо че статутът му е "звезден" много преди премиерата на първия сезон на "Под прикритие".

"Писах молби до прокуратурата.
Предложиха ми да водя дела - за които, естествено, аз трябва да платя на държавата.
През цялото това време Иван мишкуваше из дворовете на съседните къщи и крадеше из вилите, за да се изхранва - и въобще някак да съществува. Властите го знаеха, но твърдяха, че престъпленията са от битов характер и не застрашават никого. .."


Ето факт - ром джебчия е заел ИМОТ на ивестен актьор, МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА .. а вие викате "собствеността е свещенна" ..

Институт за пазарна икономика за смелостта да подхванете темата!

АвторкатаЕто и още за "моят дом - моя крепост" ..
94-годишната Емилия Бузова беше жестоко пребита при нахлуване в дома ѝ във Видин на 15-и октомври 2015 година. Жената беше бита, душена, след което била затворена в банята.
Задържаният за престъплението мъж беше освободен ден след нападението. Той е рецидивист, наскоро излязъл от затвора заради друга кражба. Първоначално полицаите завели преписка за откраднато одеяло, въпреки че било видимо, че жената е била жестоко пребита и била изнесена на носилка. ..
Преписка за откраднато одеало!
Ивършителят - първоначално пуснат заради маловажност! .. и кой знае какво щеше да стане, ако племенницата на Бузова не бе журналистка и не бе огласила случая ..

А вие викате , в България се пази собствеността, а ??
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД