:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,401,770
Активни 141
Страници 27,369
За един ден 1,302,066

Университети вече привличат студенти с джипове и айфони

Отново има отстъпки и за младежи, които доведат свой приятел
Все по-невероятни методи използват родните университети в опитите си да привлекат студенти. След като миналото лято ректори даваха по 50 лв. на свои възпитаници и преподаватели за всеки доведен кандидат-студент, тази година някои висши училища са вдигнали мизата - на младежите се обещават даже джипове, само и само да се запишат в съответния университет.

Най-пресният пример е от частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив (ВУАРР), което се рекламира с гръмката оферта "Учи и спечели". В специално обръщение на сайта на университета ректорът акад. проф. Димитър Димитров примамва бъдещите студенти с "щастливи бонуси" - 7-дневни почивки, смартфони, айфони, лаптопи, таблети, а голямата награда е джип. Щастливците ще са 25 първокурсници, които ще научат за своя шанс на студентския празник 8 декември т.г., когато ще се теглят номерата на късметлиите.

"За да се реализира човек в българската икономическа среда, той непременно трябва да завърши нашето висше училище", убеждава ректорът на ВУАРР и гарантира на студентите, че ще "научават не само общоприетите пакети от знания, но и тънкостите, специфичните особености и слабостите в обществените реалности". Той им обещава още да им разкрие тайните на успеха и формулите на някои принципи като "Да бъдем играчи, а не запалянковци!", "Толкова теория, колкото е нужна за практиката!" и др. Описаните възможности за реализация на дипломираните висшисти пък не могат да се изброят на пръстите на двете ръце - "в управлението на общините, туризма, финансовите институции, счетоводните къщи, банките, управлението и икономиката на агробизнеса, управлението на информационните системи, като системни администратори, управление на проекти, маркетинг и реклама, управление на човешките ресурси, артмениджмънт, международен бизнес". Според рейтинга на университетите безработицата сред завършилите администрация и управление във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите е 4.71%, а по втората предлагана от вуза специалност икономика - 4.77%.

Друг частен пловдивски университет - Висшето училище по сигурност и икономика - е възприело почина на колегите си и предлага "само сега" специална модулна такса от 600 лв. за всички приети и записани студенти в първи курс. Вузът явно не се смущава от шумотевицата, която миналата година предизвика починът "доведи приятел" и я използва в тазгодишната си кампания. "Във връзка с големия интерес към новите специалности на ВУСИ ръководството обявява следните нови преференции за кандидат-студенти: намаление на таксата за приети първокурсници, които доведат за кандидатстване свой приятел", гласи съобщение на сайта му. Колко е "редовата" такса обаче, от съобщенията не става ясно. Вузът приема само с оценки от матурите, а за улеснение на кандидатите подаването на документи е организирано онлайн.

Великотърновският университет пък, който е държавен, използва промоциите в друга посока. Офертата гласи, че тези, които се запишат на 10 и 11 юли в първи курс в една от общо 7 специалности, ще бъдат освободени от такси за първия семестър, които варират от 250 до 380 лв. Въпросните "късметлийски" специалности са все с огромен недостиг на кадри - педагогика на обучението по..., филология, история и археология, религия и теология, приложна математика и науки за земята. Вузът във Велико Търново може да се похвали и с акция "Рано рани" още от декември 2016 г. Тогава на бъдещите кандидат-студенти е предложено да си изберат предварително специалност и форма на обучение (редовна или задочна) в над 20 професионални направления. Другата предложена опция е да си запазят място в "една любима специалност" от въпросния списък с гаранции от университета за по-късно записване.

За академичната 2017/18 г. кабинетът утвърди 8% по-малък план-прием на студенти - около 45 хиляди души (при около 49 хил. души за м.г.). Въпреки това и тази година се очаква отпуснатите бройки да не бъдат запълнени. Университетите ще бъдат допълнително затруднени и заради започналата реформа във висшето образование, целяща стимулирането на качествените специалности. Т.г. например приемът по икономика, администрация и туризъм е силно орязан за сметка на направления, изпитващи глад за кадри, като математика, педагогика, информационни и комуникационни технологии и т.н. Въпреки различните бонуси от държавата обаче и тези специалности м.г. не успяха да запълнят отпуснатите им бройки.
39
6766
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
11 Юли 2017 19:27
Отново има отстъпки и за младежи, които доведат свой приятел
по формулата сигурността 3 за 2 и един семестър бакшиш
11 Юли 2017 19:29
Университетите в по-голямата си част, да не кажа всички до един, са ясни. Някой ще зададе ли въпроса за качеството на "материала" които напира към тези университети? Без уговорки и без стеснения, ако може.
11 Юли 2017 19:31
Някой ще зададе ли въпроса за качеството на "материала" които напира към тези университети? Без уговорки и без стеснения, ако може.
Прекрасни деца!
11 Юли 2017 19:36
За студентите, дето са навити да учат в български университети, явно е важно да учат за началници, в краен случай психолози, а не за тъпи програмисти. И ако може, с минимум теория.
11 Юли 2017 19:58
И аз да дам идея на ректорите: "Две в едно!" Завършваш едно вишу, а получаваш дипломи за две!
И‌ без това никой няма да забележи разликата.

11 Юли 2017 20:02
.
11 Юли 2017 20:16
За студентите, дето са навити да учат в български университети, явно е важно да учат за началници, в краен случай психолози, а не за тъпи програмисти. И ако може, с минимум теория.


Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий"
Професионално направление Администрация и управление Специалност Управление на проекти

Пълно е с такива. Много вожд, малко индианец.
11 Юли 2017 20:32
Тази "7-дневна почивка" ме озадачи... Не е ли 4-годишна ?!?! Нещо са объркАли
с една дума - УЖАС ! Тих и напоителен
11 Юли 2017 20:33
Патагонец,

Не съм сигурен дали въобще подозираш колко много си прав. Почти всички сродни магистратури в дадена предметна област се изучават с едни и същи програми, лекции и изпити. Ако вниква достатъчно в системата, всеки студент с подобен хорариум ще завършва едновременно няколко магистратури, със съответните дипломи и "специалности"
11 Юли 2017 22:06
А едно време имаше тежки приемни изпити, трябваше и бал и това беше само на входа. После сесия след сесия оредявахме, докато се стигнеше до защитата на дипломната работа. А сега - дето беше вица, без да искам лайкнах фейсбук страницата на един университет, а те ми пратиха диплома...
11 Юли 2017 22:23
Величие и падение на вишУтУ убразувание, както го пишат някои по-надарени студенти. Как обаче "висшите училища" не са се сетили да предлагат на всеки студент 10 гарантирани оценки по избор "среден 3", тогава ще попълнят местата.
11 Юли 2017 22:29
"Толкова теория, колкото е нужна за практиката!"специалности са все с огромен недостиг на кадри - педагогика на обучението по... приложна математика и науки за земята.


Приложната математика, не е желана специалност?? Че тя гарантира по-високи заплати и от информатиката. Приложните математици почват работа в хедж-фондове и инвестиционни банки с по над $100,000. А тези които отидат в разните индустрии като математици-инжинери още повече.

12 Юли 2017 03:02
Това за математиката е вярно. В момента има огромен обем натрупани данни и те трябва да се обработят някак. И тук на помощ идват математиците и machine learning. Нещата са стигнали вече много напред. Вижте примерно какво предлагат наготово Microsoft: https://azure.microsoft.com/en-us/services/cognitive-services/ Качвате снимка и ви разпознава пола, годините и емоцията. А има и куп други и ще се множат.
12 Юли 2017 03:36
По соца имаше два вида училища.
Единия - вървиш , вървиш току срещнеш някой преподавател , другия вървиш , вървиш току срещнеш някой студент.
Днес са само от втория вид.
12 Юли 2017 09:39
Университети вече при отвличат студенти с джипове и айфони

Няма не искам, няма недей
12 Юли 2017 10:31
Проф. Дуранкев,
А Вие защо не го предложите във Вашия университет?
12 Юли 2017 10:46
И в други държави има подобни "унивеситети", но повечето от тях все пак предлагат що-годе конвертируем продукт: студентска виза за въпросната страна.
12 Юли 2017 11:37
Интересното е, че на тоя университет, който предлага джипове и айфони, министерството не му ограничава по административен път платения прием - за разлика от на държавните университети. Това е т.нар. реформа - да преместим едни студенти от едно място на друго.
12 Юли 2017 11:43
ректорът акад. проф. Димитър Димитров


Тоя "академик" по не знам какво си, създаде това ООД в Пловдив, направи разклонения в Русе и още на две места. През две години му лепва все по-претенциозни абревиатури, а сега както са го произвели в академик, очаквам да се появи и някаква ООД - Академия !
Отначало баламосваше младежите с бригади във ферми в САЩ, сега вързал джип...
Не знам кой нанася по-голяма вреда на нацията - инструкторите с фалшивите шофьорски книжки, или тоя ООД-академик с неговите измислени университети и дипломи ?!
12 Юли 2017 12:02
това за пореден път показва що за баничарници са частните университети $$
12 Юли 2017 12:20
rorik
2017-07-12 03:36:05
По соца имаше два вида училища.
Единия - вървиш , вървиш току срещнеш някой преподавател , другия вървиш , вървиш току срещнеш някой студент.
Днес са само от втория вид.

Боже, ти имаш ли представа от висшето образование през соца?
Ама посред нощ какви ли не умности идват на гости на някои хора.
12 Юли 2017 12:31
Проф. Дуранкев, а когато се пише "Йоредически факултет" в молба до декан на тоз "йоредически", какво да правим?
Съвсем пресен случай от безкрайно интересната реалнос във все още наричащите се висши училища.
Група студенти на поправка. Говорителка: Г-жо, искаме да говорим сериозно с Вас. За да не Ви губим времето ни пишете по една тройка, защото не сме чели и не сме подготвени.
Моля, каква ще бъде реакцията на преподавателя?
Негласно правило във ВУЗ-вете- пишете тройки, за да не отпадат студенти и да привличаме кандидати, защото в съседния ВУЗ не изпитват и пишат бележки, което привлича, а за нас се говори, че сме взискателни и е трудно следването. Те това де факто дереджето у ВУЗ-а.
12 Юли 2017 13:29
В клона в Русе веднъж местния директор ми разправяше, как всички полицаи, които искат да станат "офицери" завършват този колеж. Цетерам: "Плащат си хората - даваме дипломи". Та академика, казвате бил шефа в Пловдив - ха-ха-ха
12 Юли 2017 13:46
Страннно. Форумното общество е много ангажирано с изказвания към геополитиката, към клюките за тоз и онзи, към новини, които са в жълтият спектър, а към такъв изключително съдбовен проблем е необяснимо хладно. Що ми се струва, че много от пишещите тук имат какво да споделят и да изразят компетентно мнение. Все пак обмяната на информация за случващото се в мамковинските школа /на всекакво ниво/ дори и в тоз ограничен формат не е излишно. Но знае ли човек? Май се оказва, че това не ни е дерт. Други проблеми ни вълнуват нас българите. Световните дела са във фокуса на вниманието ни. Дребнотемието не ни е присъщо.
12 Юли 2017 13:55
12 Юли 2017 14:01
Имах студенти втори курс английска филология, които пишеха "чиниЙ", "касиЙ"- и не им правеше никакво впечатление, че е грешно. Изкараха си специализацията и се прибраха в България! Посъветвах колегите от дадения университет да погледнат на кандидатите си от страна на грамотността. Съответно, никой не обърна внимание, мисля само, че във В.Търновският- на времето стожер на филологиите и историята, там направиха курсове по български език за студентите си! Това-след средно образование!

Какво да се коментира- умни са децата, но нивото на образование е отчайващо ниско- извън Софийските студенти рядко попадат в на истина елитни училища- такова ми е впечатлението отвън. Виждам само как за последните 20 години родителите станаха по-грамотни от децата си! не искам да е така, но циркът, който се разиграва с цел бройки, а не студенти е унизителен както за България, така и за академичната среда там!

Жалко, защото имам някои прекрасни колеги, все още работещи в тези висши учебни заведения!
12 Юли 2017 14:13
а към такъв изключително съдбовен проблем е необяснимо хладно.
Серьозно? Първо, отучете се да ранжирате проблемите. Демек не се сещайте за тях в такива случки. Когато пишехме до къде ще ни доведат тез, да бяхте ни подкрепили. А ся - Сетила се Мара. Фторо - Още по-гиздаво ще става. Даже не ми се обяснява защо. И си набийте в главите - има проблем, той трябва да се реши в съответстващия му момент.
И към Синбад - кво значи умни деца?
12 Юли 2017 14:19
мисля само, че във В.Търновският- на времето стожер на филологиите и историята, там направиха курсове по български език за студентите си! Това-след средно образование!
И в нашата кантора правим. И по български и по математика. Безплатни. Нема наплив. Децата знаят и българския и математиката! Впрочем, няма разлика в оценките по математика при допълнително обучаваните и останалите. 2.78 - 3.13. Не знам, може би смятат, че като са посещавали некъв курс, тва афтоматично им дига оценките с единица. Като при раждането на Симеон.
12 Юли 2017 14:21
Имах студенти втори курс английска филология, които пишеха "чиниЙ", "касиЙ"- и не им правеше никакво впечатление, че е грешно.


Аз имах една позната, която преди 10-15 години беше приета да учи английска филология, без да знае английски.
Като я попитах как е станало това, ми отговори:
"Що, тия дето ги приемат японска или арабска филологии, да не би да знаят японски или арабски?"
Та, няма да се учудя, ако някой ден в Математическия факултет почнат да приемат хора, които не знаят таблицата за умножение.
Пък после може и доценти и професори да станат в тоя факултет...
И теоремата на Ферма да докажат...
Защо не?

12 Юли 2017 14:22
А, дали се е сетила Мара да се побара е отделен въпрос. Много скокливо! Това е проблем за решаване не за момента, а в перспектива,т.е непрекъснато да се разнищва, защото няма точка. Това е един от най-динамичните проблеми на обществото, макар че образованието е сравнително консервативна система и не може непрекъснато парчалдосано да се пипа в него като практиката в последните дИмократични години.
SINDBAD
Виждам само как за последните 20 години родителите станаха по-грамотни от децата си!

12 Юли 2017 14:28
"Що, тия дето ги приемат японска или арабска филологии, да не би да знаят японски или арабски?"

Ми то и тук е така - пишат ли пишат, без да са стояли и 1 минута на дъската.
12 Юли 2017 14:48

Проф. д-р инж. Димитър К. Димитров
Хорааа, някой да е чувал да се става академик без да си голям доктор, т.е.доктор на съответните науки, т.е.учен с принос в науката в която се подвизава, т.е.творческа личност с НАУЧЕН ПРИНОС в нещастната наука, с която се занимава! Е, до сега такова животно нямаше. Ако има пропуски в представената му биография, моля, уточнете за да не е несправедливо моето възмущение.
12 Юли 2017 14:52
Хорааа, някой да е чувал да се става академик без да си голям доктор,
Когато Игнатов каза. че големият доктор е безсмислена степен, освен да се хвалиш на жена си в кухнята - вий къде бяхте? Щото аз знам къде бях! Тук бях и пишех, докъде ще стигнем. Вие къде бяхте, че ся ми държите сметка?
12 Юли 2017 16:10
Ако нещата се оправяха с писане във форумите, щяхме да сме цвете. Глас трябва да се вдига в уни-тата, тук е чесане на езици. Та, това че си подскачал тук не е за хвалба.
12 Юли 2017 17:34
Вярно, не бях във форума, но на обсъждания сред т.н. академична общност бях. И за процедурите за доц. и проВ. също се говореше, ма кой ти чува. Глас в пустиня, щото така бяха светнали очичките на болшинството мераклии за титли и звания, че изпепеляваха всичи против. Огън и жупел срещу тези, които се съмняваха в целесъобразността на вътрешно унивеситетските титулования. ти на мене, аз на тебе-пей сърце. И сега проВ. до проВл, майно льо! Яйце да хвърлиш в двора на някой университет на проВесорска глава ще падне.
12 Юли 2017 17:49
Синдбад, НаИстина се пише слято, и ме дразни не по-малко от кайсий !
Нищо лично !...
12 Юли 2017 19:11
Точната рецепта е: дебел златен синджир за врат (може и позлатен, но дебел задължително), ваучери за безплатни татуировки по време на целия курс на обучение и гарантирани минимални оценки - добър 4. За всеки завършил успешно випуск - теглене на лотария за SUV VW. И тогава, може би...
12 Юли 2017 19:28
aver4e, така е НАИСТИНА, но писах пътувайки и също на кайсии липсва Й, но вече го бях постнал! За Хамел- ами умни са българските деца, защото тези, които идват на обучение в чужбина рядко биват нереализирали се или без кариера, ако не и шеметна!

Само че много рядко срещам деца от по-малките градове, повечето са от София и големите областни градове- доколкото имам досег с такива! Виждам, че и с всяка изминала година все повече български деца заминават да учат в западни университети. Какво ги привлича е много дълга тема, зависи от избрана специалност, държава и университет, финансови възможности и т.н.

Мисля си, че ако университетите в България така продължават да набират студенти - с джипове и телефони- това няма да повиши нито нивото на обучение, нито пък води до успешна последваща реализация на завършилите. За експертиза просто е абсурдно да се говори, както и за специалисти!

Впрочем, това е проблем на ресорното министерство, както и на академичната общност- нека те да си преценяват какво е най-добро за тях. Явно всички ги устройва това положение. За жалост.
12 Юли 2017 20:00
Sindbad, сигурен съм в това което си написал ! Тем паче се боричкам тихо и напоително на това поприще. ВЕрно, умни са, но ако ги боли, колкото ги мързи, да са умрели до сега. А хукват навън не заради образованието /само/. Напоследък вече съм сигурен, че това е народопсихология.
Още веднъж, нищо лично ! Още повече, че съм чел достатъчно умни неща от Мореплавателя, четейки /и по-рядко пишейки/ в уважаемия Форум вече 14 години.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД