:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,441,849
Активни 275
Страници 51,385
За един ден 1,302,066

МОН пак иска задължително да образова и 4-годишните деца

Министерството се отказва от по-дълга учебна година, но не и от уседналостта за прием на първолаците
Просветното министерство се отказа от спорната идея за удължаване на учебната година до 6 юли, но пък категорично държи на другото си противоречиво предложение от последните дни - за въвеждане на уседналост за приема на първолаците. Освен това наесен ще направи нов опит да въведе задължително образование у нас от 4-годишна възраст. Това обяви вчера просветният министър Красимир Вълчев. В момента задължителната предучилищна подготовка обхваща децата от 5-годишна възраст. Промяната за 4-годишните може да влезе в сила най-рано за учебната 2018/2019 г.Ранното обхващане на децата в училищна подготовка е ключово за задържането им в образователната система, мотивира се просветният министър. Вълчев обясни, че децата, които не ходят на детска градина и чийто майчин език не е български, най-често отпадат от училище. "Тези деца, още преди да постъпят в училището, имат натрупан такъв дефицит, че преподавателите трудно ги "избутват" до 5-6-и клас, след което отпадат", обясни Вълчев. Заради това МОН ще предложи и допълнително обучение по български език през лятната ваканция за децата от малцинствата. Това е сред мерките срещу отпадането на учениците. В МОН вече има информация от ГРАО за всички ученици, като в момента се прави анализ за липсващите от образованието. Данните ще се дадат на общините до 10 август. Кметствата пък трябва да определят поименно екипите, които ще връщат в системата напусналите деца. Почти всички общини са направили това райониране, като екипите ще са над 1100. По думите на министъра резултатите от тяхната работа трябва да се почувстват непосредствено преди учебната година.

Идеята за задължителното образование на по-малките бе залегнала в законопроекта на ГЕРБ за училищното и предучилищното образование още през 2014 г., но беше изоставена след остра обществена реакция. Тогава родителите недоволстваха, че държавата ще ги лиши от избор дали да запишат децата си толкова рано на училище. Изтъкваха се и огромните проблеми с материалната база - липсата на места в детските градини в големите градове, невъзможността да се оборудват подходящи стаи за малки деца в училищата и пр. Тези проблеми не са решени и до днес, макар че се обсъждаха още при въвеждането на задължително образование от 5-годишна възраст през 2010 г. В закона даже има глоби за родители, ако не запишат детето си на задължителна предучилищна подготовка (или в първи клас). Те са между 50 и 150 лв., но не е известно дали се налагат.

Освен това със социалното министерство се работи по промени в законите за семейните помощи за деца и за социалното подпомагане, чиято цел е помощите по двата закона да се обвържат максимално с посещението на детето на училище. И в момента детските се спират, ако детето не посещава редовно училище. От думите на Вълчев се разбра, че се обсъжда еднократната помощ за първокласник от 250 лв. да се дава само ако детето е ходило на предучилищна. В момента няма такова изискване, но ако детето не ходи в първи клас, парите трябва да се върнат.

МОН се отказва да удължава учебната година до 6 юли заради недоволството на родители, учители, синдикати. Така учебната година ще свършва на 30 юни за гимназистите и ще започва на 15 септември. Вълчев изрично подчерта, че няма да се предлага учебната година да започва по-рано - на 1 септември, както поискаха работодателите. "Климатичните условия не позволяват обучението на учениците през юли. Всички училища са с южно изложение, температурите през юли са много високи, класните стаи не са климатизирани и когато учениците се обучават на 42 градуса на сянка с 26-28 ученици в класна стая, учебният процес е ад. Това се случва и през юни, когато има много горещи дни и всички учители и ученици го изпитваме на гърба си, особено тези, които са втора смяна на училище", пишат от учителския синдикат на КТ "Подкрепа" в Благоевград до министерството. Вчера министърът се съгласи с този аргумент. Завършването на учебната година в края на юни обаче означава, че няма да се удължават другите ваканции, както беше първоначалният замисъл.ПЪРВИ КЛАС

Вълчев е категоричен, че няма да се откажат от идеята за въвеждане на уседналост за прием в първи клас, като според него принципът за най-близкото училище е най-добър за децата от гледна точка на безопасността. "И при джиесем клетките се закачате на най-близката", направи сравнение министърът. Според предложението на МОН за цялата страна се въвежда уседналост - първо ще се приемат децата, чийто родител/настойник има настоящ или постоянен адрес в района на училището над три години преди приема. Втората група са децата с родители с адресна регистрация от една до три години. Третата - под една година, а четвъртата ще са децата, които изобщо не попадат в района на школото. Министърът не успя да аргументира избора за над трите години уседналост, а и наредбата няма оценка на въздействието. "Какъвто и критерий да заложим, ще има усещането за несправедливост у някои родители. Въвеждането на уседналост от 3 г. ще намали злоупотребите с адресните регистрации", обясни министърът. Според него най-вероятно в повечето училища ще се приемат и деца от другите две групи - с родител или настойник, чийто адрес е сменян от една до три години преди приема или в последната една година. Той даде пример с училищата в центъра на столицата, около които по думите му много малко ще са родителите с адрес там от над три години.
30
2966
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
02 Август 2017 19:40
АмБъл ще финансира рИформата докато не остане едно грамотно дете на територията. На турците май им трябват бачкатори...
02 Август 2017 19:51
Тая работа с уседналостта е много съмнителна. Ами ако са построили нова кооперация точно до някое училище? От друга страна - в новите квартали, разни малинови долини и прочие, училища няма. Всъщност нови училища изобщо не се строят, само се закриват стари. Има и хора, които живеят под наем. Изобщо, както гласи един много стар лаф, никой досега не е видял зелен кон и умен даскал.
02 Август 2017 20:33
Ама тези промени учителите ли ги предлагат?
02 Август 2017 20:45
Аз като ви казвам, че трябва да се смени столицата, вие за екзотика ли го мислите ? Или за бръщолевене на някой смахнат ? Хайде, публкувайте в МОН колко са софиянци и колко от провинцията.
Каквато козата, такова и ярето - казва Народът.
02 Август 2017 22:50
Само престъпници и врагове на България могат да наложат вкарване на българчетата в у-ще от 4-5-годишна възраст
02 Август 2017 23:15
Всичко се диктува от САЩ, през соросоидите, не остана нищо читаво и работещо!

А вие, спете спокойно деца, Комунизмът си отива, Комунизмът си отива, спете спокойно деца.
03 Август 2017 00:40
Луд умора няма! Не им мина номера с ваканциите и началото на учебната година и отново се хванаха за 4-годишните! Но, трябва да сме бдителни! Проекта за смяна на началото на учебната година беше преди 5-6 години, пак тогава и за 4-годишните. Тогава не мина. Сигурно и сега няма да мине. Ноо, според мен, в момента са задвижили технологията "Прозорец на Овертън". Първо да се прокара в медийното пространство, да се "обговори", и стъпка по стъпка да стане приемливо. И не само за образованието, за всичко. Както беше казал Юлиус Фучик май: Хора, бдете!
03 Август 2017 02:29
Рометата направо от майчин дом да ги вземат в училище за да могат преди да се оженят на 12 години и да го напуснат да научат поне малко от официалния език...
03 Август 2017 04:58
Евро-либерастите, ако могат, и бебетата ще отнемат от родителите им, за да ги превърнат в съвременни еничари - без род и Родина, без християнски и семейни ценности... - просто човешки ресурс в мелачката на сорос.
03 Август 2017 09:09
Нека тръгват рано на училище, че да могат млади да се включат в дуалното обучение. Зер, на шестнайсет е добре да имат няколко години професионален опит- иначе откъде да дойде шейсет години трудов стаж за пенсиониране.
03 Август 2017 10:29
За циганчетата задължителното ранно обучение може да донесе само полза защото ще научат български.
А и училище от 4 годишна възраст е силно казано. Това на практика е детска градина, където по-малките имат по-малко часове занимания.
03 Август 2017 11:39
А защо да не започват училище на 01.09 както повечето други страни(дори започват последната седмица от август). Май учителите са повече против отколкото родителите или децата.
03 Август 2017 12:26
Едно нещо не мога да проумея с русата си глава. Това безумие със задължителната детска градина-училище за 4 годишните се прави заради циганите. Какво ще бъде предприето в малки населени места в които те са основно население, а вече няма детски градини ?! Ще возят децата до средищни такива при всякакви метеорологични условия ли? Нощувки и 24-часова грижа при лошо време как ще бъдат организирани и кой ще плаща извънредния труд на учители и помощен персонал? Откъде толкова квалифицирани и мотивирани педагози, готови да бачкат за 6-700 лева + безплатен бонус - контактът с мърлявите , неграмотни и агресивни родители ? Как ли би протекла родителска среща в такава детска градина .
Циганите, прибират дъщерите си вкъщи след 5-ти клас за да ги женят и нищо ефективно срещу това не е направено. Даже парите за седенето 5 години в клас са хвърлени на вятъра - все едно не могат дори що-годе да се изразяват говоримо и писмено на български език.
Че в МОН и сега не знаят как да се справят със ситуацията при 45% ученици с майчин език различен от българския е ясно. Какво ще стане утре когато този процент достигне 60%, май и Господ няма отговор.
03 Август 2017 12:29
А защо да не започват училище на 01.09 както повечето други страни(дори започват последната седмица от август). Май учителите са повече против отколкото родителите или децата.
Защото България не е Германия, Полша, или Русия и у нас до средата на септември температурите в южните класни стаи нерядко надхвърлят 30 градуса. По Целзий, не по Фаренхайт.
03 Август 2017 13:04
Някой иска да почне с това - в първи клас като 4-ри годишен (което го няма никъде в света)
на есен ще се направи нов опит да се въведе задължително образование от 4-годишна възраст

А като аргумент е дадено това
децата, които не ходят на детска градина и чийто майчин език не е български, най-често отпадат от училище

Та, колко % от децата на 4-5 годишна възраст - не говорят вкъщи български?
03 Август 2017 13:06
Защото България не е Германия, Полша, или Русия и у нас до средата на септември температурите в южните класни стаи нерядко надхвърлят 30 градуса. По Целзий, не по Фаренхайт.


Госпожо, преди 70-80 години децата са учили на минусови температури през зимата. Учителят буквално пише: "Децата плачеха от студ". И май малко по-свестни човеци са ставали... Нещо много го обърнахме на удобства - климатици трябвало да им се слагат, психологически не могли да свикнат да учат една седмица повече... Иначе по кръчмите и по дискотеките климатици не им трябват и шишетата добре ги надигат и без психологическа помощ...
03 Август 2017 13:21


Господине, имали са по 7-8 деца и което оцелее... Естествен отбор.
03 Август 2017 13:22
Здравка
03 Авг 2017 12:26
03 Август 2017 13:23
Непрекъснато се прехвърля проблема от болната на здравата глава.

Българчетата влизат в 1-ви клас с тест.

Какво става с децата, които не са го издържали?
Защо ги приемат?
03 Август 2017 13:53
Господине, имали са по 7-8 деца и което оцелее... Естествен отбор.


Госпожо, сега е естественен отбор като се избиват едни други в училищата и по улиците, и се пребиват с колите на загрижените за температурния им комфорт любящи майки.
03 Август 2017 14:06
Господине, идеята на министерството, че ще успеят да унищожат майчината любов като категория, е загубена кауза. Можех и на латински да го кажа, ама така ще разберете по-добре.


Когато образованието започне да се отплаща, както е било през Възраждането, всички циганета ще идват на училище и в студ, и пек...
Между другото, една от причините да отпадат на 12 не е само педофилията, а и невъзможността на родителите да им пишат домашните.
03 Август 2017 14:15
Госпожо Маргаритке, това, в което безуспешно се опитвам да Ви убедя е, че прекалено много разглезвате децата и с това им правите много, много лоша услуга, буквално ги убивате, а вие ми говорите за педофилия, циганета и домашни...
03 Август 2017 14:26
С БТР-и в циганските гета,израз на варели мафиота,ще влазят даскалите... Уникати
03 Август 2017 14:29
Господине Анани, през лятото българчетата работят в областта на сивата икономика, а ромчетата - в черната. Не мисля, че има разглезени български деца.
03 Август 2017 14:38
И на тези деца, които според Вас работят в сивата икономика, някой гледа ли дали температурата е под или над 30 градуса?
03 Август 2017 14:41
Естествено. Инспекцията по труда гледа, за да си прибере после своето.
03 Август 2017 14:46
Г-н Ананиев, Вие при какви условия сте учили? А Вашите деца ? Защото по мое време ( при соца) и след това имаше и дървени, и грипни ваканции. Дали ги е имало преди 70-80 години ?
03 Август 2017 15:06
Г-н Ананиев, Вие при какви условия сте учили?


По мое време климатици нямаше и на никого и през ум не би му хрумнало да каже, че не може да се учи до шести юли, защото, видите ли, стаите са с южно изложение... По мое време по цяло лято ме водеха по ниви и ливади да помагам каквато работа имаше да се върши. В жегите. Тогава Чолаков не играеше кючеци всяка вечер по телевизията "неописуеми горещини" или "кучешки студ", нито имаше червен или оражнев код. И това не беше преди много време - само преди двайсетина години. Между другото, мога да Ви кажа точно кога рухна образованието в България - в момента, в който разрешиха да имаш не 5, а 50 неизвинени отсъствия преди да те изключат. От този момент лека полека стигнахме до тук - те не ходят на училище, Вие сте се загрижили за изложението на класните стаи...
03 Август 2017 15:12
Няма как да знаем г-н Ананиев, как биха реагирали родители и учители преди 20 години. Тогава никому не е хрумвало учебната година за горния курс да приключва на 06.07. Климатици към днешна дата няма в българските училища, които са на общинска или държавна издръжка. Това, че са ви водили по нивите при летния пек не означава, че бихте били в състояние ефективно да усвоявате знания при същите температури в затворено помещение.
03 Август 2017 15:14
От този момент лека полека стигнахме до тук - те не ходят на училище, Вие сте се загрижили за изложението на класните стаи...
Проблемът е комплексен. Не само неизвинените отсъствия. Ще стане дълга и тегава дискусия, а вече нямам време за това.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД