:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,331,216
Активни 264
Страници 65,871
За един ден 1,302,066

Защо властта в Полша отново заговори за репарации от Германия

Ярослав Качински опитва да отвлече вниманието от оспорваната съдебна реформа чрез опълчване на могъщия си съсед
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Министърът на отбраната Антони Мачеревич по време на честванията на 73 г. от Варшавското въстание на 1 август т.г. във Варшава. Пред журналисти същия ден той също повдигна въпроса за репарации за Втората световна война.
"Трудно е човек да си представи какви страдания бяха причинени от германците и в името на Германия на поляците. Ние, германците, изпитваме дълбок срам за тези престъпления. В миналото ние поехме отговорност за това и ще я поемаме и в бъдеще", заяви неотдавна германският посланик в Полша Ролф Никел в реч по повод Деня на националния траур.

Наистина чудовищните престъпления на нацистка Германия, извършени включително над полски граждани от нееврейски произход, избиването на 150 хиляди цивилни само по време на Варшавското въстание през 1944 година, остават завинаги позорно деяние и крещяща несправедливост. Още повече че почти нито един от отговорните за тези престъпления не беше привлечен към отговорност. И това също ще остане позорно петно в историята на германското правосъдие.45 млрд. долара за ВаршаваТези престъпления имат обаче не само морално, а и материално измерение: като обезщетение само за разрушенията във Варшава Германия би трябвало да плати на Полша 45 милиарда щатски долара. Такава сметка беше направил още през 2004 година тогавашният кмет на Варшава Лех Качински. А вземем ли предвид и разрушенията в цяла Полша, обезщетенията би трябвало да надхвърлят 10-20 пъти тази сума. Подобни плащания биха били по силите само на няколко поколения германци в продължение на десетилетия напред. Ако си припомним, че първата репарационна вноска за Първата световна война Германия изплати на Франция и Белгия едва през 2010 година, ще добием представа за измеренията на подобни искания.

Тъкмо опитът с репарационните плащания след Първата световна война показва, че не бива същата грешка да се повтаря и спрямо репарациите след Втората световна война. Защото е неоспоримо, че бремето на репарациите и произтичащата от него икономическа криза проправиха пътя към диктатурата на Хитлер. Държавите победителки се поучиха от този опит. В Лондонския договор от 1953 г. за дълговете, по който обаче Съветският съюз и Полша не са страна, въпросът за репарациите изобщо не е дефиниран във времето и може да се отлага до безкрайност.

Под влияние на въстанието от 17 юни 1953 г. в ГДР Съветският съюз също се отказа от по-нататъшни репарационни искания - за да не спъва икономическото развитие на новосъздадената социалистическа германска държава. Същата стъпка предприе - под натиска на Кремъл - и тогавашното комунистическо правителство в Народна република Полша. Това беше трудно, но все пак умно решение. Полското правителство го потвърди още веднъж през 2004 г., когато в замяна на това тогавашният канцлер Герхард Шрьодер обяви във Варшава, че германското правителство няма да подкрепи никакви искания за обезщетения от прокудените от Полша германци след разгрома на нацистите. Защото отказът от бившите източни територии на Германия се разглеждаше именно като част от обезщетенията за Полша заради престъпленията на Германия.

С това темата за репарациите всъщносттрябваше да е приключенаВъзниква въпросът защо управляващата в Полша национално-консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) точно сега отново повдига тази тема.

За това има едно простичко обяснение: за фактическия управник на Полша, лидера на ПиС Ярослав Качински, външната политика е не друго, а функция на вътрешната политика. Като се имат предвид напреженията в правителствения лагер след провалилата се (засега) съдебна реформа, Качински и министърът на отбраната Антони Мачеревич очевидно се опитват да отклонят вниманието. Представата, че Полша има куража да се опълчи на могъщия си съсед Германия, се харесва на национално-консервативните избиратели. Та нали антигерманските предубеждения още по времето на комунизма бяха изпитано средство за сплотяване на народа около управляващите. Освен това новият повик за репарации може да се разбира и като отговор на нестихващата критика от Германия и Брюксел по адрес на Варшава. "Децата и внуците на убийците няма да ни учат на демокрация", заяви дословно политикът от ПиС и зам.-министър на отбраната Бартош Ковнацки. Напоследък в германската преса се появиха обвинения срещу него за съмнителни контакти с Русия.

Макар въпросът за репарациите да е следователно само инструмент на вътрешната политика, притоплянето на предубежденията е отрова за чувствителните германско-полски отношения. Това свидетелства само за анахроничното и безскрупулно разбиране на Ярослав Качински за политиката, според което запазването на властта оправдава всички средства.

От друга страна, германците трябва да са наясно, че с отказа си от репарации Полша също е дала своя принос за възстановяването, а в крайна сметка и за днешното благосъстояние на Германия. Което не е нещо напълно естествено предвид невъобразимото страдание, причинено на поляците от германците и в името на Германия.

Лидерът на управляващата партия в Полша Лех Качински заговори за репарации от Германия още през 2004 г., когато бе кмет на Варшава.

 Лидерът на управляващата партия в Полша Лех Качински заговори за репарации от Германия още през 2004 г., когато бе кмет на Варшава.
Source filename: D:\SYS\AGENCIES\OTHER\INETFOTO\kachinski.txt
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Поляци протестират пред централата на управляващата партия във Варшава срещу съдебната реформа. Управляващите повдигнаха темата за репарациите на фона на бурното обществено недоволство от съдебната реформа.
19
1987
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
08 Август 2017 20:35
кой даваше желязна руда и петрол на германците да правят оръжие преди и по време на 2СВ
германците имат селско стопанство и въглища
08 Август 2017 21:12
Явно ляхите са закъсали с мангизите
08 Август 2017 21:13
Май първи германците се заядоха с поляците да им откриват наказателна процедура в ЕС. Когато си победена страна, без субектност, но пък с мощна икономика и слаби политици, то трябва много да внимаваш къде се пробваш да се репчиш. Щото Полша ще има подкрепата на САЩ срещу Германия. Нищо, че Германия е все още окупирана от САЩ.
08 Август 2017 21:16
Иначе играта е много интересна. Сили в САЩ командарят Германия да се репчи в защита на "постиженията" на наднационалната власт, като същевремено насърчават и реакцията на това. В крайна сметка постигат отслабването на ЕС, което е и голямата им цел.
08 Август 2017 21:19
Не знам как е на полски "с пръст в устата", но нашите полски братя по безумие вероятно скоро ще разберат.
08 Август 2017 21:24
Ногу полски евреи има у Полската влада, вероватно...
08 Август 2017 21:39
2СВ беше подготвяна да се превземе русия и природните богатства
но нещо се объркват нещата и поляците организирали варшавското възстание което да бъде потушено от германците нещо както 15000 офицери избити без съпротива от руснаците
един поляк вербувал две германки и тои давал достоверна информация на поляците и поляците го издали на германците които го убили
08 Август 2017 23:39
Под влияние на въстанието от 17 юни 1953 г. в ГДР Съветският съюз също се отказа от по-нататъшни репарационни искания

Типична лъжа за некадърник(или fractal) от "Дойче веле". Още в Потсдам 1945 този въпрос е решен - дава се свобода на съюзниците да грабят като победители. Само Сталин се отказва от репарации.
09 Август 2017 00:39
какво ще грабят съюзниците от разрушена европа която има селско стопанство
09 Август 2017 10:50
но нещо се объркват нещата и поляците организирали варшавското възстание което да бъде потушено от германците
Варшавското възстание е вдигнато под внушение на полската емиграция в Лондон и Чърчил, за да доказват, че поляците сами са се освободили. Ясно е било, че то няма да има успех, ако не влязат руските войски. Ама Чърчил разчитал на пропагандата. Също както когато българската войска влиза в Скопие и се бие на различни фронтове, заедно с Трети украински фронт в Югославия Чърчил твърдял, че югославяните сами са се освободили. Разбира се много грдове са били освободени от партизаните, ама това е било така, защото германската войска е била ангажирана в боевете с редовните Българска и Съветска войска. Вуйчо ми, който е бил участник в Отечествената война разправяше, че щом нашата армия завземела някой югославски град, след нея вървели партзаните викайки "Урааа, ние победихме". След войната дълго време Югославия имаше претенции за репарации, и Западът я подкрепяше, като се разпространяваше тезата, че те сами са се освободили. Обаче, начето правителство контрираше с участието на нашата армия в освобождението на Югославия. Виж на Гърция ние изплатихме репарации, за да се подобрят отношенията между двете страни.
09 Август 2017 11:58
[

fractal
09 Авг 2017 00:39
Мнения: 9,656
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
какво ще грабят съюзниците от разрушена европа която има селско стопанство
Цели заводи и производства, различна техника. И СССР са взели.
09 Август 2017 13:14
Поляците обичат да си искат какво ли не, но тука виждам пръст на задокеанския партнер.
Не от любов към Полша, това ясно. Просто дежурното напомняне към когото трябва, че ръководи васална победена държава с ограничен суверенитет и че ако иска до старини да се опикава в канцлерското кресло, трябва да папка и слушка.
Не че бабата някога е правила нещо друго, де.
09 Август 2017 16:55
Има една книга а няколко заглавия: Песня победителя, Берлинский кремль, Крыльа холопа .... от Г.П. Климов. Там става ясно как изглежда отказът на Сталин от репарации.
09 Август 2017 16:56
Има една книга а няколко заглавия: Песня победителя, Берлинский кремль, Крыльа холопа .... от Г.П. Климов. Там става ясно как изглежда отказът на Сталин от репарации.
И къф е отговорът на заглавьето? А то беше "Защо властта в Полша отново заговори за репарации от Германия"
09 Август 2017 17:22
350млрд. на Гърция, 400-500млрд. на Полша, Беларус ???, а на другите ? ...
Най-големият НЕПЛАТЕЦ е германецът ...
09 Август 2017 19:05
парите какво са напечатани хартии с които се купува отровена храна и се върти търговия с превозни средства отделящи парникови газове развалящи климата на земята
09 Август 2017 19:41
Има една книга а няколко заглавия: Песня победителя, Берлинский кремль, Крыльа холопа .... от Г.П. Климов.

Има не само няколко заглавия, но и няколко имена на автора – две руски и едно немско. Въпросната книга, написана от съветския перебежчик (по късно ЦРУ слуга), в политкоректния дух на студената война, даже филмирана и надлежно награден филма, има обективност клоняща към нула! Не ги разбираш тия неща!
Достатъчно е човек да си припомни смехотворното обяснение за реверс-инженеринга на американската летяща крепост Б-29.
Така че остави хумореските! В същност амитата взеха каймака на немската наука и техника, а руснакът трябваше да се задоволи с огризките.
10 Август 2017 05:50
Boeing B-29 «Superfortress» (Боинг Б-29 — «Сверхкрепость» — американский тяжёлый бомбардировщик дальнего действия, создан в 1941 году для стратегического противостояния милитаристской Японии. Главный конструктор — Асен Йорданов.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Boeing_B-29_Superfortress
11 Август 2017 10:40
Защо властта в Полша отново заговори за репарации от Германия

Защото Светът отново започна да се цепи / като зряла диня!/ по основния шев, превърнал се в мазол - католици и еврео-протестанти.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД