:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,691,722
Активни 139
Страници 25,669
За един ден 1,302,066

Броят на предсрочно освободените затворници тази година ще е рекорден

Ако темповете се запазят, 1083-ма лишени от свобода ще напуснат килиите по-рано
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
--------------
Предсрочно освободените тази година ще достигнат рекорден брой. От началото на годината до 21 юли пуснатите от затворите, преди да са изтърпели цялото си наказание, са 632-ма според данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", получени от "Сега". Ако темпът се запази, до края на годината ще излязат още 451 души. Така ще се стигне до рекорд - 1083-ма. За сравнение - през 2010 г. предсрочно освободените са 1014, през 2014 г. - 855, през 2015 г. - 727, а през 2016 г. - 764.

Рекордът вероятно се дължи на факта, че в предпоследния работен ден на миналия парламент през февруари беше приета поправка в Наказателния кодекс, която махна ограничението за предсрочно пускане на рецидивисти. Законът позволява предсрочно да бъдат освободени и убийци, изнасилвачи, вършили отвличания, грабежи и т.н. Съдът разрешава това за "осъден, който с примерно поведение и честно отношение към труда е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически не по-малко от половината от наложеното наказание". Неизтърпяната част от наказанието се превръща в изпитателен срок, като съдът може да нареди и пробация. Ако в този период бъде извършено ново умишлено престъпление или не се изпълнява пробацията, се излежава и неизтърпяното наказание.

Освен това затворниците получиха директен достъп до съд. От данните се вижда, че осъдените са се възползвали веднага от новите си права. Първите случаи, които станаха известни, предизвикаха скандал, защото ставаше дума за двама от осъдените през 2014 г. от групата за отвличания "Наглите". Осъденият на 18 г. затвор Ивайло Евтимов и Любомир Димитров - с 10-годишна присъда, дори бяха освободени от Софийския градски съд (СГС). След скандала втората инстанция отмени освобождаването и на двамата.

Облекчението за рецидивистите така и не беше отменено и е в сила. И ако до февруари осъдените трябваше, освен да са излежали поне 2/3 от наказанието, да имат оставаща присъда не повече от 3 г., сега остатъкът вече няма значение. Преди рецидивист с 18-годишна присъда можеше да иска да излезе от затвора чак на 15-ата година, а сега може да го направи още на 12-ата. В останалите случаи предсрочно освобождаване може да се търси, когато е изтърпяно поне половината от наказанието.

Освен това затворниците получиха директен достъп до съд заради пилотно решение на съда в Страсбург от 2015 г. Причината е, че затворническата администрация често нарушава правата на осъдените и не им позволява да искат предсрочно освобождаване дори когато отговарят на изискванията на закона. Покрай скандала с "Наглите" сегашният парламент прие бързи поправки, но не на сроковете за рецидивистите, а на достъпа до съд - молбата вече се подава чрез началника на затвора, който задължително дава становище, но няма право да я спре.

От делата за предсрочно освобождаване, които "Сега" прегледа, се вижда, че има случаи на отказано освобождаване и при остатък от два месеца, докато други излизат по 3 и повече години по-рано. В София има и казус на лишен от свобода, който сам е оттеглил молбата си за предсрочно освобождаване.

Друг затворник е пуснат 7 г. и 17 дни по-рано. Той е в затвора от 2009 г., осъден на 15 г. за умишлено убийство в Сливен. Съдът приема, че е дал доказателства за поправянето си, а освен това страда от множествена склероза и прекарва наказанието си на легло. Друг съдебен състав пуска 5 години, 9 месеца и 5 дни по-рано втория осъден по същото дело за убийство в Сливен. В този случай мотивите са, че "е настъпила промяна в нагласите" и "оценката на риска от рецидив е ниска", а осъденият работи като шивач в затвора.
9
3758
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
13 Август 2017 19:16
Отдавна го говоря - отказът от правосъдие е целенасочена политика на т.н. демократичен свят. Тук сме свидетели на поредната крачка.
13 Август 2017 22:58
Защо !?
имат отпуски ужким работят за което получават заплащане и им се приспада от присъдата/!/ и не на последно място имат Спразумение за мижавите си присъди.
Какво имат жертвите?
та дори постановените обещетения не се изплащат и вещи и пари не се връщат//
с безумното обяснение че били откраднати да речем 10000 лв а в крадеца открили 5000 и толкоз..нямало как да се докаже че тези пари били откраднатите...
до като не вкарат в затвор магистрати/застрелят/-няма и минимален шанс жертвите на престъпления да намалеят.
Помня марин и гоце колко помилвания /ПЛАТЕНИ/ направиха...
14 Август 2017 07:31
Утринен зов
13 Авг 2017 19:16
Отдавна го говоря - отказът от правосъдие е целенасочена политика на т.н. демократичен свят. Тук сме свидетели на поредната крачка.


Това е точно така. Даже повече, в т.н. демокрации е законно и морално да вършиш престъпления. Не напразно положението на затворниците е далеч по-добро от положението на някои законопослушни граждани на свобода.

В затвора се гарантира правото на жилище, правото на храна и най-вече правото на труд, което за честните граждани изобщо не е гарантирано от държавата. За много граждани, които нямат работа от години, живеят в отвратителни жилищни условия и се хранят с боклуци, затвора е далеч по-доброто място от свободата!

В затвора жилищните условия се гарантират от държавата и се следят от всякакви НПО-та. Храненето е редовно и здравословно, има достъп до безплатна медицинска помощ, жилищните условия са поносими. Има достъп до интернет. Даже свободата не е особено ограничена – затворниците се пускат да ходят и да се връщат сами на работа. Самата работа явно не е особено тежка, нито неприятна.

Въобще, в момента затвора не е наказание, в никакъв смисъл на тази дума!
14 Август 2017 08:13
Струва ми се че по този начин ще се увеличи корупционният натиск върху всички служители по веригата като се започне вече и от началника на затвора.Не че досега той е бил пренебрежим.Това ще даде отражение върху по нататъшното поведение на освободеният затворник защото той тези пари ще трябва да си ги компенсира от някъде а от честен труд това трудно може да стане.Всички тези последствия щом аз простият човек успях да ги разкрия какво остава за хората които ги правят тези закони? За това никой не си и помисля че това са поредните им недомислици.Много добре премислени са!
14 Август 2017 11:11
Тъз година полyсвободни затворници,догодина изцяло свободни!И без затвори в Боковистан.
14 Август 2017 11:13
Поредният еврокретенизъм!
Радвайте се, че сме членове на ЕС!
14 Август 2017 16:24
В затвора жилищните условия се гарантират от държавата и се следят от всякакви НПО-та. Храненето е редовно и здравословно, има достъп до безплатна медицинска помощ, жилищните условия са поносими. Има достъп до интернет. Даже свободата не е особено ограничена – затворниците се пускат да ходят и да се връщат сами на работа. Самата работа явно не е особено тежка, нито неприятна.

Забрави да споменеш, че затворниците получават и много любов. Особено по-младите, на които им е за първи път.
14 Август 2017 18:31
Преди година чакам в съдебната зала на един от големите окръжни съдилища да дойде ред на дело, по което се явявам като страна. За около 45 минути изгледаха над 20 дела с предложения за условно предсрочно освобождаване на затворници. Прокурорът подкрепи едно единствено предложение и се противопостави на останалите 20. Мъдрият и справедлив съд освободи предсрочно всички предложени за това затворници. Замислих се дали прокурорът не си разбира от работата, че толкова настояваше осъдени лица да си изтърпят докрай наказанието или съдът е в друго интелектуално измерение и е прозрял много други "неща", недостъпни за прокурора. Разбира се съдът е мъдър и справедлив, дори когато греши!
14 Август 2017 19:53
segal
14 Авг 2017 16:24
Забрави да споменеш, че затворниците получават и много любов. Особено по-младите, на които им е за първи път.


Тука е малко спорно. Според мене, хомосексуалните връзки в затворите не са толкова чести, колкото се изкарват от медиите и филмите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД