:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Министърът на икономиката се оплете за лицензите на фирми "Емко" и "Дунарит"

Делян Пеевски отрече в отворено писмо да има нещо общо с военната индустрия
Снимка: Министерство на икономиката
Министърът на икономиката Емил Караниколов свика извънреден брифинг и обясни, че лицензът на "Емко" ще бъде върнат, щом бъдат отстранени нарушенията.
Министърът на икономиката Емил Караниколов изпадна в нелепи оправдания и коментари за проблемите в оръжейния бизнес, за които има личен принос. След като преди дни се наложи да успокоява протестиращите от "Дунарит" - Русе, че държавата застава зад тях и няма да останат без работа, вчера той повтори подобни думи и за друго голямо оръжейно предприятие - "Емко". И за двете фирми са открити процедури за отнемане на лицензите за търговия със специална продукция. За разрешителните се произнася Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия, на който Караниколов е съпредседател. Важен детайл е, че "Дунарит" и "Емко" са част от войната за подялбата на активите между лагерите на Цветан Василев и Делян Пеевски, която започна със сгромолясването на КТБ и продължава и досега.

Вчера министърът на икономиката гастролира в различни медии, за да убеждава публиката, че отнемането на лиценза на "Емко" в Трявна е "само" за 6 месеца, че заводът може да продължи да произвежда, но не и да продава, и че като отстрани нарушенията, ще си върне и правото да търгува. По думите му причина за отнемане на разрешителното е проверка, която установила нарушаване на противопожарната безопасност и неправилно складиране - съхранение на боеприпаси и взривни вещества на едно място и трупане на боеприпаси на двора на производствената площадка, което законът забранявал. "Дадени са предписания на ръководството на "Емко" и се надявам, че то ще ги изпълни съвсем скоро", поясни Караниколов на специална пресконференция. Той не коментира какво се случва с предприятие, което има да изпълнява договори и поръчки, но му отнемат за половин година правото да продава, и дали не е било достатъчно даването на предписания за съхранението на избухливите вещества и изделия.

Обясненията на министъра вчера дойдоха заради протеста на над 400 работници от "Емко", притеснени за бъдещето на завода заради отнетите лицензи за посредничество и внос-износ на специална продукция. По същата причина и в "Дунарит" треперят за местата си и миналата седмица блокираха "Дунав мост". За русенското предприятие обяснението за застрашените лицензи бе, че има прокурорско обвинение срещу ръководството. За да спасят лицензите, всички членове на борда начело с изпълнителния директор Кръстю Кръстев дадоха оставки. Тогава министърът на икономиката обясни, че с напускането на директорите проблемът на "Дунарит" е решен. Но вчера той изненадващо се самоопроверга, като съобщи, че имало правна пречка за вписване на новите шефове в Търговския регистър. "Ръководството, въпреки че е подало оставка, има правна пречка за тяхното освобождаване. Следим тази информация и съвсем скоро вероятно ще предприемем действия. Но те отново ще бъдат за защита на работниците - те да продължат да работят и съответно дружеството да не затваря, тъй като е изключително важно за целия военнопромишлен комплекс", каза Караниколов, според когото "странно, но се нагнетява напрежение във военнопромишления комплекс".

Всъщност точно държавата създава напрежението с отнемането на лицензите на проспериращи предприятия, засипани от поръчки. Междуведомственият съвет, който издава и отнема разрешителни, е 17-членен. В него влизат високопоставени членове на изпълнителната власт - министри, зам.-министри, шефът на Държавния резерв, зам.-шефове на Агенция "Разузнаване" и ДАНС. Ръководят го двама съпредседатели - вицепремиерът Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Искат да си вземат огромната хубава хапка, която през годините ръководството успя да направи от завода. Фирмичка с капитал от 500 лв., която е собственост на Делян Пеевски, води две години и половина с нас битка и иска да сложи ръка над предприятието", заяви преди дни Диана Георгиева, синдикален лидер в "Дунарит".



ПОЗИЦИЯ



На фона на новините от вчерашния ден депутататът бизнесмен Делян Пеевски пусна в късния следобед "отворено писмо" до медиите. "Нямам, никога не съм имал и няма да имам и в бъдеще нищо общо с дружества от военната индустрия. Никога не съм посещавал оръжейни изложения в Индия, Судан, Катар, Дубай или където и да е другаде и не съм предлагал "автомати или снаряди" или каквато и да е друга военна продукция", подчертава депутатът. Според Пеевски името му се намесва в опит да се отклони общественото внимание от действията на лица, "които са чест обект на разследвания в медиите, в които имам собственост - включително разследвания и публикации във връзка с източването на КТБ и продължаващото разграбване на активите, придобити с пари на вложителите в нея". "Уверявам обаче поръчителите и изпълнителите на тези сценарии, че независимо от всичко казано или написано срещу мен твърдо ще следвам принципите си, като ще положа максимални усилия обществото ни да бъде обективно информирано за всичко случващо се с активите на КТБ, както и за всяко неправомерно действие свързано с тях, което ощетява държавата", пише в писмото.



7
1571
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
21 Август 2017 20:54
Делян Пеевски отрече в отворено писмо да има нещо общо с военната индустрия

Верваме ти, Шиши$Мутрьо!
21 Август 2017 21:46
Войната в Сирия е на привършване и нашите военни заводи пак ще обеднеят.
21 Август 2017 22:09
Ако проблемите са в складирането, като му махнат лиценза за продаването, как ще решат проблема със складирането? Баси тъпата калинка-министър.
21 Август 2017 22:19

И аз това се питах - как се решават проблеми със съхранението, като вземеш лиценза на завода за продаване на продукцията и той продължава да трупа нови запаси от стока и взривни вещества, защото не може да пласира продукцията си !!!

6и6и и слугите му тотално се оляха, това е моят прочит на събитията!

А премиерът си трае! Защо ли!??!
21 Август 2017 23:35
А премиерът си трае! Защо ли!??!
Може би и той е увъртян в игри и сметки.
22 Август 2017 10:06
Демократичен капитализъм в най-чиста фирма.
22 Август 2017 10:25
Пеевски може и да няма нищо общо с военните заводи, но този, който стои зад гърба му и дърпа конците има.
Момчето е време да си събира крушите и да отива на някое хубаво място, преди да е станало съвсем неудобно и да го пратят на друго ...
Неведоми са "бизнес" пътищата в нашата мамковина.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД