:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 416,192,038
Активни 207
Страници 1,496
За един ден 1,302,066

Застрахователят на армията, НЕК и АЕЦ "Козлодуй" остана без лиценз

КФН ще поиска ликвидация или фалит на ЗК "Надежда". Собственикът й оспорва решението в съда
Комисията за финансов надзор е отнела лиценза на застрахователна компания "Надежда". Решението, взето на 17 август, е без прецедент в новата история на България. Сред клиентите на дружеството е Министерството на отбраната. Вчера служители на МО се оплакаха пред "Сега", че вече има откази да се изплащат полици. Според в. "Капитал" сред клиентите на ЗК "Надежда" са още НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ЧЕЗ. Мажоритарен собственик е Виктор Серов, който осъществява контрол през "Ви веста холдинг", държаща 87.21% от капитала. Той е и председател на Съвета на директорите.

Според решението на КФН за компанията има две възможности - ликвидация или фалит, като председателката Карина Караиванова трябва да внесе в съда документите за откриване на процедура по несъстоятелност. Вчера Виктор Серов коментира пред "Капитал", че ще обжалва отнемането на лиценза, но и че бизнесът на дружеството е съсипан.

Министерството на отбраната, което е застраховало целия си състав в "Надежда" и има валиден договор в момента, не отговори на въпросите на "Сега" какво ще се случи след отнемането на лиценза и отложи отговорите си за вторник. Неуспешни бяха и опитите ни да се свържем с военния министър Красимир Каракачанов.

За проблеми в ЗК "Надежда" се заговори още след приключването на стрес тестовете в застрахователния сектор през февруари. Одитът на френската MAZARS SA разкри, че компанията не покрива изискванията за капиталова адекватност и платежоспособност. По този повод регулаторът даде срок на застрахователната компания до края на 2017 г. да предприеме необходимите мерки. През юни КФН прати квестор в "Надежда", който да установи реалното положение. Още тогава КФН забрани на застрахователя да се разпорежда с активите си за срок от един месец - заради нарушения на нормативната уредба, свързани с образуването на техническите резерви и спазването на минималното капиталово изискване.

Сега от решението на КФН се разбира, че през последната година ЗК "Надежда" рязко е разширила бизнеса си в Италия, което налага поддържане на допълнителни резерви, каквито до този момент не са били заделяни.

С решението от 17 август се забранява на компанията да сключва нови застрахователни и презастрахователни по всички класове застраховки за срок от 6 месеца, както и да се разпорежда свободно с активите си до започване на производство по ликвидация или несъстоятелност. От мотивите за отнемане на лиценза става ясно, че според КФН всички предложени от ЗК "Надежда" мерки за покриване на минимално капиталово изискване са нереалистични и недостатъчни. Освен това комисията твърди, че не е получавала навреме обективни и достоверни данни за финансовото състояние на застрахователя.

Собственикът на ЗК "Надежда" Виктор Серов казва, че вече има образувани 5 дела срещу регулатора и ще заведе още три. "Продължаваме докрай, макар че бизнесът е вече съсипан. Създадохме една европейска компания, която беше унищожена от институция, чието предназначение е да брани интересите на бизнеса. С това тя на практика затвори вратите на Италия за българския бизнес", твърди Серов.
21
6732
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
21 Август 2017 20:12
Искрено ги съжалих, италианците.
21 Август 2017 20:22
та...овенните ще пият студена вода???
21 Август 2017 20:35
А частен пенсионен фонд 'Надежда' има ли ? Ако да - какво става с пенсиите ?
21 Август 2017 20:43
последна надежда тук оставете
21 Август 2017 21:53
Мале какво лапане ще падне сега!
21 Август 2017 22:05
16.09.2007
Виктор Серов е кандидатът на Политическо движение "Социалдемократи" за кмет на столицата. Кандидатурата му бе официално обявена от Николай Камов.
21 Август 2017 22:35
Между другото - днес един разправял по медиите, че НЯМА ВАРИАНТ след 20 години да ги няма парите за пенсии на бъдещите пенсионери втора, трета и т.н. категории !!! Ами то не се знае, дали до края на мандата на следващото служебно прАвителство, няма да са откраднати !!!
21 Август 2017 22:41
Този е отишъл да застрахова в Италия, ли?
21 Август 2017 23:51
армията, НЕК и АЕЦ "Козлодуй", ЧЕЗ
...
КТБ 2
22 Август 2017 08:00
Разработила продукт в областта на финансовите гаранции, ЗК "Надежда" атакува италианския пазар и неочаквано отхапа апетитно парче от него. За година застраховани по нейните полици станаха правителството на Италия, правителството на Рим, община Милано, Агенцията по приходите и Агенцията по хазарта, министерствата на икономиката, екологията и вътрешните работи, енергийният регулатор, железниците...

http://www.capital.bg/biznes/finansi/2017/07/07/3001235_nadejda_vsiaka_tuka_ostavete/
22 Август 2017 08:05
Заради някакви си 2-3 млн. лв. са решили да срутят (превземат) един добър бизнес видно от горната статия:


За незапознатите с методологията на прегледа, накратко тя прави актуална оценка на активите и на задълженията, като при съпоставянето им след това трябва да има определено превишение на активите, за да се гарантира, че дружеството е финансово устойчиво. В случая на "Надежда" сметките на Mazars показаха, че превишението не е достатъчно и са нужни още 2.7 млн. лв., за да е покрита границата на платежоспособност по регламента Solvency II.

Заставени да изготвят план за действие в кратък срок, от дружеството преценяват, че нямат време за стандартно увеличение на капитала и затова най-бързото решение е да приемат подчинен срочен дълг, като заемът в размер на 2.7 млн. лв. се предоставя лично от Виктор Серов. Регулаторът обаче не го приема, тъй като договорът за заем има срок и лихва, което противоречи на правилата за включване към капитала от първи ред. Според Серов след констатирането на тези пороци договорът за заем е бил новиран, но въпреки това КФН продължава да не го приема.

22 Август 2017 08:46
КФН ще поиска ликвидация или фалит на ЗК "Надежда". Собственикът й ще оспорва решението в съда.
А защо (въобще) - армията, НЕК и АЕЦ "Козлодуй" - са били застраховани към ЗК Надежда? Кой ги е застраховал там - или кои са взели решението ?
22 Август 2017 09:02
Не може да има Български финансови институции - банки, застрахователи и подобни, Забранено Е от ЕвроптЪ?
22 Август 2017 10:11
geo_19 22 Август 2017 08:05
Заради някакви си 2-3 млн. лв. са решили да срутят (превземат) един добър бизнес видно от горната статия:


За незапознатите с методологията на прегледа, накратко тя прави актуална оценка на активите и на задълженията, като при съпоставянето им след това трябва да има определено превишение на активите, за да се гарантира, че дружеството е финансово устойчиво


Разликата между активите и пасивите се нарича капитал!
22 Август 2017 10:26
Тоя Виктор Серов се е разпрострял в 1000 бзнеса! Някакъв герой на капиталистическия труд ще да е. Чак и телевизия си има.
22 Август 2017 10:42
На кладата!
При Цветан Василев.
22 Август 2017 11:27
Да, както винаги информацията е частична и се подава на час по лъжичка. Да живее манипулацията. Заключението се отнася и за двете страни. Да му мислят застрахованите с установена щета.
22 Август 2017 14:47
"А защо (въобще) - армията, НЕК и АЕЦ "Козлодуй" - са били застраховани към ЗК Надежда? Кой ги е застраховал там - или кои са взели решението?"

Ами преценили са хората, пресметнали са, че рискът е добър (съотношението застрахователна премия(вноска) - застрахователна сума при настъпило застр. събитие) е изгодно за тях и са сключили договор с това дружество (за комисионите няма да говорим). После някой(някои) с много възможности е решил, че това са апетитни договори, подновяващи се всяка година и станало каквото станало. Тоест, не е проблемът в дружеството - кой ще изпусне такава апетитна хапка, а в това, че именно хапката е апетитна и много конкуренти и се точат.
А, бе, свят на хищници.
22 Август 2017 15:26
Да му мислят застрахованите с установена щета.


За Надежда това важи от години. Явно са пренесли добрите си практики в Италия и се е размърдяла работата. Иначе, бизнесът им изобщо не е добър, изброените горе просто изчакваха с надежда да изтекат договорите.
22 Август 2017 21:20
това са апетитни договори, подновяващи се всяка година

Аз ли само виждам дългата ръка на Шиши? 8)
23 Август 2017 10:56
Сори, Мурано, сбъркал съм. Хикса е прав, на ЗК "Надежда" не са вървели добре работите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД