:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 391,798,593
Активни 170
Страници 28,292
За един ден 1,302,066

7 г. прокуратурата държи на трупчета делото "Цанков камък"

СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
ВАС не намери конфликт на интереси на Ахмед Доган.
7 години Софийската градска прокуратура (СГП) е държала на трупчета разследването на проекта "Цанков камък". Производството е прекратено едва през май т.г., става ясно от електронната система за справки на държавното обвинение. До приключването на броя от СГП не отговориха на въпросите на "Сега" по делото. Така не се разбра защо това производство е мотано толкова време и с какви мотиви е прекратено. Премиерът Бойко Борисов, който e подател на сигнала, също не говори по темата. Не е ясно дали е атакувал прекратяването пред по-горната прокуратура и дали в новия сигнал на ГЕРБ по темата "Цанков камък" има нови данни.

Казусът е любопитен с оглед на кампанията на ГЕРБ през последните 10 дни и новината, че ще сезира прокуратурата по случая. Като подател на сигнала Борисов би трябвало да е информиран, че делото наскоро е прекратено и че няма как да сезира прокуратурата отново за същото. Случващото се странно съвпадна с публичната изява на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който в интервю се надсмя на слуховете, че може да бъде арестуван.

Магистрати припомниха пред "Сега", че разследването за хидровъзела е образувано през 2010 г. по доклад на Българския енергиен холдинг. Към това разследване е "пришит" и сигналът на Борисов тогава. Разследвано е създаването и изграждането на язовира. Търсени са и нарушения при обществените поръчки.

Съобщение на прокуратурата от 2011 г. гласи, че "получените на 22 март 2010 г. доклади от министър-председателя Бойко Борисов до главния прокурор, съдържащи данни за неправомерни действия на длъжностни лица от НЕК, са изпратени още същия ден по компетентност на СГП. По повод всеки доклад е образувано досъдебно производство".

Първото е срещу виновни длъжностни лица от НЕК за дейността на предприятието АЕЦ "Белене". "Второто досъдебно производство е образувано с постановление на СГП от 29 март 2010 г. срещу виновни длъжностни лица от НЕК за длъжностно престъпление(Цанков камък)." Преди 6 г. е уточнено, че и по двете дела са назначени финансово-счетоводни експертизи.

Колкото до прословутия хонорар на Ахмед Доган от 1 млн. евро по проекта "Цанков камък", прокуратурата образува и прекрати разследването по казуса още преди Сотир Цацаров да стане шеф на държавното обвинение. Разследването е водено срещу неизвестен извършител за сключване на неизгодна сделка, научи "Сега". Рекордният хонорар бе изплатен на Доган от "Институт по строителство и минно дело" АД, което е дъщерно дружество на "Минстрой холдинг" (част от бившата "Мултигруп"). Правена е и проверка за пране на пари, но и от нея нищо не излиза.ПОЧИСТВАНЕ

Хонорарът на Доган беше обект и на процес за конфликт на интереси пред Върховния административен съд, където на две инстанции магистратите приеха, че проблем няма. Докладчикът по делото на първа инстанция се подписа с особено мнение. Според него и възложителят "Институт по строителство и минно дело" АД, и Доган са били наясно, че лидерът на ДПС няма как да изпълни сам поръчката, тъй като няма нужната квалификация, и че ще наеме трети лица. "Предметът на договорите прикрива други отношения между страните", написа съдията в особеното си мнение.

3
3186
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
22 Август 2017 20:46
Докладчикът по делото на първа инстанция се подписа с особено мнение. Според него и възложителят "Институт по строителство и минно дело" АД, и Доган са били наясно, че лидерът на ДПС няма как да изпълни сам поръчката, тъй като няма нужната квалификация, и че ще наеме трети лица. "Предметът на договорите прикрива други отношения между страните", написа съдията в особеното си мнение.


Според мен, съдията е бил прав. Трябват ни повече такива съдии - компетентни, с юридически познания по т.нар. дейности intuitu personae (с оглед на личността, т.е. които могат да се извършват само от лица със специфични познания). Подобен проблем съществува и при възлагането на преводи на посреднически агенции "за преводи и легализации", с които е залят пазарът. Те не извършват преводи, защото преводът е именно такава дейност (с оглед на личността, т.е. която може да се извършва само от лица с познания по конкретен чужд език), а легализации пък - съвсем, защото те са държавна дейност.
22 Август 2017 21:17
Доротея, тази статия не ти прави чест. Нивото ти, като дългогодишен ресорен за съдебната система журналист, би трябвало да е доста по - високо. Държи на трупчета, пришил ... смях в залата и достигане до нивото на материала, който прочита през живота си първия том на "Винету". Борисов не следва да е адресат на постановлението за прекратяване, защото не е страна в наказателното производство. Ако си направиш труда да погледнеш разпоредбата на чл.243, ал.4 от НПК, ще установиш, че Борисов не е сред нито една от категориите лица "... Препис от постановлението за прекратяване на наказателното производство се изпраща на обвиняемия, на пострадалия или неговите наследници, или на ощетеното юридическо лице ...", които имат право да получат препис от постановлението за прекратяване на наказателно производство, каквото в случая е водено. Щеше да има право да получи крайния прокурорски акт, ако случаят се е развил на ниво предварителна проверка и е постановен отказ да бъде образувано досъдебно производство - чл.213, изр.1 от НПК - "Прокурорът може да откаже да образува досъдебно производство, за което уведомява пострадалия или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, направило съобщението.". Все подробности, които явно не те вълнуват, но говорят за отношението ти към читателите и тяхното профанизиране чрез текста.
23 Август 2017 13:29
Такива проекти имат троен ефект.
Първо, по време на обилни води предпазва от наводнение, тъй като ги акомулира.
Второ, всичката вода се използва за добив на ток.
Трето, водата се използва за напояване през сухия период.
Така че, по внимателно с критиките.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД