:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Студената война и илюзията за победа на САЩ

Америка не можа да се възползва от плодовете на успеха си, а руснаците се почувстваха аутсайдери
СНИМКА: в."Гардиън"
Последният съветски лидер Михаил Горбачов (вляво) успя да предотврати ядрен катаклизъм по време на Студената война, но обикновените руснаци продължават да не го обичат до ден днешен заради рухването на Съветския съюз.
Студената война като система на междудържавните отношения завърши през студения мрачен декемврийски ден на 1991 г., когато Михаил Горбачов подписа в Москва указ за разпускането на Съветския съюз. Комунизмът в неговата марксистко-ленинска форма прекрати своето съществуване като практическа идея за организацията на едно общество. "Ако трябваше всичко да бъде повторено, то дори нямаше да стана комунист", заяви една година по-рано сваленият комунистически лидер на България Тодор Живков. "И ако днес беше жив Ленин, той би казал същото. Трябва да призная, че ние започнахме от самото начало с грешна основа, с невярна теория. Фундаментът на социализма беше неправилен. Аз смятам, че идеята на социализма беше обречена от самото начало", каза Живков. Но Студената война беше идеологическа борба, която изчезна само отчасти, независимо от краха на комунизма. В САЩ, в този ден малко неща се промениха. Студената война завърши и Америка победи. Но голямата част от американците все още смятаха, че те ще са в безопасност само тогава, когато светът започна да прилича все повече на тяхната страна и когато държавите от целия свят ще се подчиняват именно на волята на Америка.

Възникналите и развиващите се в продължение на много поколения идеи и теории упорито не искаха да си тръгват, независимо от изчезването на съветската заплаха. Вместо да провеждат по-сдържана и реалистична външна политика лидерите от двете основни американски партии повярваха в това, че САЩ могат



с минимални загуби и риск



да решат своите най-важни задачи. Триумфът на Америка след Студената война съществуваше в два варианта. Първият бе клинтъновският, който лансираше идеята за процъфтяване и пазарните ценности в световен мащаб. Неговите изяви в международните дела бяха поразителни, но вътрешнополитическите инстинкти на неговите привърженици бяха правилни. Американците бяха уморени от авантюрите в чужбина и искаха просто да се наслаждават на "дивидентите на света". В резултат на това 90-те години на миналия век се превърнаха в период на изгубените възможности за международното сътрудничество, особено в сфери като борбата с болестите, преодоляването на бедността и ликвидирането на неравенството. Най-добър пример за тези пропуски бяха полесраженията от времето на Студената война като Афганистан, Конго и Никарагуа. С края на войната САЩ станаха много безразлични към това, какво се случва в тези страни.

Ако президентът Бил Клинтън подчертаваше важността на благополучието, неговият наследник Джордж Буш подчертаваше важността от господство. Естествено между тях се намираха атентатите от 11 септември 2001 г. Напълно възможно е вариантът на Буш да не се беше появил, ако не бяха атаките в Ню Йорк и Вашингтон, които бяха осъществени от фанатици ислямисти. Опитът от Студената война задължаваше САЩ да реагират и да дадат отговор на тези зверства. Но вместо да се нанесат точни и целенасочени военни удари, както и да се осъществи международно сътрудничество между силите на полицията, което би било най-разумната и здравомислеща реакция, администрацията на Буш реши в този момент на пълна глобална хегемония на Съединените щати Америка да излее своя гняв и да окупират Афганистан, заедно с Ирак. В стратегически план тези действия нямаха никакъв смисъл и доведоха до създаването на един вид



нови колонии



в ХХI век под властта на държава, която всъщност нямаше никакъв стремеж към подобно колониално управление. Но САЩ действаха, без да се водят от стратегически съображения. Те предприеха тези крачки, тъй като американският народ беше разгневен по разбираеми причини и изплашен. А Америка действаше така, защото просто можеше да направи тези неща. Триумфалната версия на Буш бе ръководена от съветници по външната политика, които мислеха именно през призмата на Студената война. Те подчертаваха важността на това да се демонстрира сила, контрол над териториите и смяната на режими. Така че този период след края на Студената война не беше някаква аномалия, а пряка връзка между тези времена и потвърждение на висшата историческа мисия на САЩ. Но с времето световното господство започна да струва на Америка все по-скъпо и по-скъпо.

Когато САЩ прекрачиха в новия век, главната цел трябваше да бъде привеждането на другите страни към международните норми и върховенството на закона, особено поради отслабването на собствената й мощ. Но САЩ направиха това, което много често правят западащите свръхдържави. Те се впуснаха в безплодни и ненужни войни, които се водят далеч от техните граници. По време на тези битки прокламираните интереси в името на сигурността погрешно се възприемаха като дългосрочни стратегически цели. В резултат на това Америка днес е много по-лошо подготвена да преодолее сериозните сегашни предизвикателства, отколкото би могла да бъде. А те са наистина много сериозни - възходът на Китай и Индия, преходът на икономическата мощ от Запад на Изток, както и системни проблеми като климатичните промени и епидемиите.

Ако САЩ победиха в Студената война, но не можаха да се възползват от плодовете на победата, то Съветският съюз, а по-точно Русия, загуби в тази борба, и то на едро. В резултат на краха на СССР руснаците се почувстваха като лишени от всички права аутсайдери. Преди това те бяха



елитна нация в една свръхдържава,



която представляваше съюз от съюзни републики. И изведнъж те бяха лишени от цел и положението си в света. В материален план всичко също беше много лошо. Възрастните хора не получаваха своите пенсии, някои от тях гладуваха и буквално умираха от глад. Липсата на храна и алкохолизмът съкратиха драстично продължителността на живота на руските мъже от 65 години през 1987 г. до 58 г. през 1994 г. Руснаците не грешаха, като смятаха, че са лишени от бъдещето си. Бъдещето на Русия наистина беше откраднато, но това беше сторено по време на приватизацията на промишлеността на страната и нейните природни ресурси. Именно по време на западането на социалистическата държава с нейната умираща икономика се появи новата олигархия, която дойде от редовете на партийните и плановите органи, от центровете за наука и технологии. Именно тя си присвои богатствата на Русия. Много често новите собственици източваха докрай бившите държавни предприятия и след това просто ги затваряха. Ако по-рано в СССР не съществуваше безработица, поне официално, то през 90-те години тя стигна цели 13%. И през това време Западът аплодираше икономическите реформи на първия руски президент Борис Елцин. Ако се погледне назад, то човек започва да разбира, че за мнозинството руснаци икономическият преход към капитализма бе катастрофа. Освен това става ясно, че след края на Студената война западните страни трябваше по-внимателно да се отнесат към Русия. И Западът, и Русия щяха днес да са в по-голяма безопасност, ако Москва имаше в началото на 90-те години поне някакъв шанс да стане член на ЕС, а възможно и на НАТО.

Но никой не даде подобен шанс на руснаците и те с право започнаха да се чувстват като



жертви и аутсайдери



Това предизвика увеличаване на доверието към новите патриоти - такива като президента Владимир Путин, който обвинява за всички беди и нещастия, които през последните десетилетия се стовариха върху страната му, именно американския заговор, чиято цел е да отслаби и изолира Русия. Авторитаризмът и агресивността на Путин се хранят от искрена народна подкрепа. Сътресенията от 90-те години на миналия век доведоха до появата на открит цинизъм сред повечето руснаци. Те не само се отнасят с огромно недоверие към някои свои съграждани, но и навсякъде виждат антируски заговори, което често противоречи на здравия разум и фактите. Днес повече от половината граждани на Русия вярват, че Леонид Брежнев е бил най-добрият съветски лидер на ХХ век, на второ място е Ленин, следван от сатрапа Сталин. А Горбачов е поставен в края на класацията.

Но за другите страни по света краят на Студената война несъмнено беше облекчение. Много хора смятат, че от това



най-много спечели Китай



Разбира се, това не е съвсем така. По време на десетилетия тази държава бе управлявана от марксистко-ленинска диктатура, която не разбираше какви са нуждите на хората. В резултат на това в епохата на маоизма там бяха извършени най-ужасните престъпления от времето на Студената война, чиито жертви станаха милиони хора. Но през 70-те и 80-те години под ръководството на Дън Сяопин Китай получи голяма изгода от фактическия съюз със САЩ, както в сферата на сигурността, така и в своето икономическо развитие. В този многополюсен свят, който в момента се е формирал, Съединените щати и Китай станаха най-силните държави. Тяхното съперничество за влияние в Азия ще определя перспективите за развитието на света. Китай, както и Русия, много добре се интегрираха в света на капиталистическата система и значителната част от интересите на лидерите на тези страни тясно са свързани с по-нататъшната интеграция. За разлика от Съветския съюз, тези две страни сега не се стремят към изолация или глобална конфронтация. Те ще се опитват да противостоят на американските интереси и да доминират в своите региони. Само че и Китай, и Русия днес не искат и не могат да предприемат световно идеологическо настъпление с помощта на своята военна мощ. Съперничеството може да доведе до конфликти и дори до локални войни, но не и до противопоставяне на различни системи, каквото беше Студената война.

Тази лекота, с която много бивши марксисти се приспособиха успешно към пазарната икономика след края на Студената война, ни кара да зададем въпроса - не можеше ли изобщо да бъде избегнат този конфликт? Поглеждайки назад, тя не си струваше жертвите в такива конфликти като в Ангола, Виетнам, Никарагуа, нито в самата Русия. Но дали тя беше неизбежна през 40-те години, когато от идеологически конфликт прерасна в постоянно военно противопоставяне? Тези сблъсъци и съперничество, които белязаха края на Втората световна война, определено нямаше да бъдат избегнати, защото дори само политиката на Сталин бе достатъчна за нейното разпалване. Но едва ли може да се смята за неизбежна глобалната Студена война, която продължи почти половин век и създаваше заплаха за унищожаването на цялото човечество. В историята на тази епоха имаше моменти, когато ръководителите можеха да се поспрат, особено когато ставаше дума за военното противопоставяне и постоянното превъоръжаване. Но заради тежкия идеологически конфликт, която лежеше в основата на това напрежение, беше много трудно да се стигне до разумна мисъл.



Най-великата победа



на поколението на Горбачов беше това, че то успя да предотврати ядрената война. Историята показва, че съперничеството между велики държави в повечето случаи винаги е завършвало с катаклизми. Студената война не доведе до това, макар че човечеството беше на няколко пъти на крачка от атомната пропаст.

Защо тогава толкова много лидери бяха готови да подложат на такъв невероятен риск съдбата на човечеството и планетата като цяло? Защо толкова много хора вярваха в идеология, макар в друго време да бяха наясно, че тя не може да реши всичките им проблеми? Аз смятам, че в епохата на Студената война, както и в сегашната епоха, в света е имало много очевидни пороци. Несправедливостта и угнетяването станаха по-забележими през ХХ век в резултат на масовите комуникации, а хората, и особено младежта, почувстваха нуждата да се избавят от тези пороци. Идеологията на Студената война предлагаше също така бързи решения на сложните проблеми. Това, което си остана непроменено с края на тази борба, е конфликтът между имащите и губещите в международните дела. В някои краища на днешния свят такива конфликти стават все по-интензивни заради рязкото усилване на религиозните и национални движения, които заплашват да разрушат цели общества. Те са открито изолационистки или расистки, а техните привърженици са убедени, че в миналото са били подложени на страшни несправедливости, и това по някакъв начин оправдава днешните им злодеяния.

Много често хората, и особено младежите, имат необходимостта да бъдат съставна част от нещо по-мащабно и значимо, отколкото са те или техните семейства. Те имат нужда от някаква велика идея, на която да посветят живота си. Студената война показа какво може да се случи, когато такива представи и идеи се извращават заради властта, влиянието и контрола. Това не значи, че такива човешки стремежи нямат смисъл. Но ни предупреждава, че трябва внимателно да оценяваме рисковете, на които сме готови в името на своите идеи, за да не повторим ужасната история на ХХ век с безчислените й жертви и загуби.

-----------

Од Арне Вестад* е преподавател в Харвард. Неговата нова книга е The Cold War: A World History и статията е нейна адаптирана версия.

46
5978
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
29 Август 2017 21:01
Това предизвика увеличаване на доверието към новите патриоти - такива като президента Владимир Путин,

Спрях дотук. АФторът познава Русия /а и СССР/, колкото свинка кладенчова вода
29 Август 2017 21:04
следван от сатрапа Сталин.

Интересно - тва проробовладелче пише за "сатрапа Старин", а дума не обелва за робовладелството в САЩ!?
29 Август 2017 21:05
Чекистите спечелиха студената война, но трябваше да мине известно време това да стане ясно. Горби подписа супер сделка в Малта - ние разграждаме комунистическата система, вие ни оставяте на мира и не ни лустросвате както направихте с нацистите. Американците решиха, че са вече победители, Милтън Фридмън, когото бяха курдисали за водещ съветник на Елцин си призна като последен наивник, че очакванията са били, че масовото въвеждане на частната собственост в Русия бързо ще отвее червените динозаври, а демокрацията ще се установи практически автоматично като надстройка над свободния пазар и като негова своеобразна проекция в политическата сфера. Каква самозаблуда. Чекистите ненаказани и оставени да правят каквото си искат не само не изчезнаха, а чевръсто заграбиха богатствата на Русия и напълно овладяха цялата политическа сфера. Изградиха хибридна система - формално съществуващи пазарни отношения в условията на нещо като демокрация и паралелно с това тотален контрол над всичко като при доброто старо време. Западът остана с пръст и тук и там. Узакони чекистите като пълноправни собственици на Русия и сега няма краткосрочен полезен ход. Болшевиките ги биха и на идеологическия фронт. Без проблеми минаха от интернационални на националистически позиции и успяха да убедят населението, че прогнилият Запад е основният му противник, а те деградиралите от алкохол и безперспективност руснаци са новия Рим и върха на цивилизацията. В крайна сметка чекистите изработиха както се казва и чужди и свои. Остана им обаче един проблем от миналото. Този, с който започна разпада на съветската система - а именно, че и сега държавната им формация продължава да е адски неконкурентоспособна. Рано и ли късно прогнилият и хомосексуализиран Запад ще ги срине икономически с помощта на братски Китай, който отдавна се е наточил за Сибир. Учтивите жълти човечета са вече там и повтарят като заклинание "Крим ваш, Сибир - наш".
29 Август 2017 21:28
Постулатът че територии ти трябват за да копаш източваш и пресушаваш морета а ти само да лазиш пиян под масата е смешен в 21 век. Ех русио русио
29 Август 2017 21:28
Од Арне Вестад* е преподавател в Харвард

И Харвард не е това, което беше, ама и домораслите харвардци отдолу бързат с оценките и прогнозите по зададения тон. Августовските вечери са хладни. Редейки крупномащабни собствени оценки и прогнози в полудрямка, някои световни познавачи и експерти да внимават да не са се офукоямили като се събудят.
29 Август 2017 21:47
Ако авторът е преподавател в Харвард, какви ли са в другите им университети?
29 Август 2017 21:57
Всъщност сега идва краят на студената война А той е атомната война
29 Август 2017 23:14
С такива професори, сега САЩ си имат "студена гражданска война". Студените войни акумулират напрежение. Въпросът е как ще бъде освободено то?
29 Август 2017 23:25
Че авторът е невежа, а сатията, и книгата, съответно, е боклук, е!
Че статията е сърцераздирателно хлипане на либерало-демократо-п+раст, осъзнал „неочаквано„, че е загубил, е!
Но защо Т. Живков , а от там и България, намесва, неговата м+++а!
Ето от сянката на кого се страхуууват, знаааачи!
30 Август 2017 06:49
Прочетох оригинала. За съжаление преводачът е добавил някои неща от себе си, с които манипулира българския читател. Което не прави чест на редактора.
30 Август 2017 07:37
В мемоарите си,(писани докато е бил под домашен арест),Тодор Живков наистина най-нагло казва,че още в началото,(тоест,след "9-ти",му е станало ясно,че в България комунизмът няма да прокопса! Защото българският народ бил прост,неграмотен и изостанал с векове в развитието си,в сравнение със Запада. И че само във високо развити цивилизационно и културно страни,(като западните),можело да вирее комунизмът.
Като прочете това на всеки нормален човек първият въпрос,който му идва на главата е следният - защо тогава Тодор Живков се опитваше да строи комунизъм в България,след като още в началото му е било ясно,че тая работа няма да стане?!

П.П.

Една забележка.
Комунистическият режим в Русия,(СССР),беше сталински,а не марксиско-ленински. А пък Ленин само две години след Революцията на практика се отказва от комунизмът и въвежда НЕП-а. Ако сифилисът не го беше убил,той вероятно щеше да поведе Русия по пътя,по който днес върви Китай.
30 Август 2017 08:26
showstopper
29 Август 2017 21:05

Хубав анализ , само накрая малко си се "оакал" с китайците . Китайци има навсякъде . Много често те се приспособяват към местните условия и ако не са дръпнатите им очи - не можеш да ги различиш . В САЩ се държат като американци , в Израел се обличат и държат почти като местните и не съм сигурен , че връзката им с Китай и специално с ККП е толкова здрава . Не съм сигурен дали са "пета колона" на Китай или просто бягат , емигрират от там за да потърсят по-добри условия за развитие , за бизнес .
30 Август 2017 09:15
Доста забавно четиво.
От статията много силно лъха на мухлясал супремасъзим на "изключителните", съчетан с жално циврене че са пропуснали шанса си да оберат плодовете на "победата"...
Разбира се анализът, особено в частта му Русия, на места е доста смехотворен, а прогнозите са силно повлияни от така характерното за изключителните "пожелателно мислене"...
30 Август 2017 09:19
Но предполагам за средностатистическия американец тази статия си е "откровение свише"... все пак трябва, макар и бавно, да се започне да се осъзнават някои факти и закономерности! Читателите американци трябва да свикнат с мисълта за "загубата" и да са готови да я приемат... заедно с влошаването на жизненият стандарт вероятно...
30 Август 2017 09:34
когато Михаил Горбачов подписа в Москва указ за разпускането на Съветския съюз.
Аз не знам Горбачов да е подписвал такъв указ. Съветският съюз беше разпуснат от пияния Елцин (той щял да падне от стълбите) и ръководителите на Украйна и Белореусия.
"Ако трябваше всичко да бъде повторено, то дори нямаше да стана комунист", заяви една година по-рано сваленият комунистически лидер на България Тодор Живков "И ако днес беше жив Ленин, той би казал същото. Трябва да призная, че ние започнахме от самото начало с грешна основа, с невярна теория. Фундаментът на социализма беше неправилен. Аз смятам, че идеята на социализма беше обречена от самото начало.
Каззал го 1989г. Обаче като е видял какво стана в България през 90-те едва ли щял да го повтори.
Напълно възможно е вариантът на Буш да не се беше появил, ако не бяха атаките в Ню Йорк и Вашингтон, които бяха осъществени от фанатици ислямисти.
Забравил да напише "които САЩ сами си създадоха.
Съединените щати Америка да излее своя гняв и да окупират Афганистан, заедно с Ирак.
За Ирак бее много ясно защо го окупираха. Садам беше заявил, че ще продава петрола за евро, а това е един удар върху долара. Същото беше впрочем и за Либия.
Сътресенията от 90-те години на миналия век доведоха до появата на открит цинизъм сред повечето руснаци. Те не само се отнасят с огромно недоверие към някои свои съграждани, но и навсякъде виждат антируски заговори, което често противоречи на здравия разум и фактите.
както казват някои "всичко което казваха комунистите за комунизма не беше истина, но това, което казваха за капитализма се оказа горчива истина".
Но дали тя беше неизбежна през 40-те години, когато от идеологически конфликт прерасна в постоянно военно противопоставяне? Тези сблъсъци и съперничество, които белязаха края на Втората световна война, определено нямаше да бъдат избегнати, защото дори само политиката на Сталин бе достатъчна за нейното разпалване.
Студената война не беше обявена от Сталин, а от Чърчил и Сталин беше много внимателен в това отношение.След войната той е търсел приятелски отношения със Запада, обаче във Фултън Чърчил обяви спускането на Желязната завеса и с това започна студената война. И тук имплиситно се онбявява, че САЩ и Запада са били мнооого, ама мнооого прави, пък Сталин мнооого льош. Студената война беше главно да се смажат комунистическите движения на Запад, които бяха много силни тогава.
В някои краища на днешния свят такива конфликти стават все по-интензивни заради рязкото усилване на религиозните и национални движения, които заплашват да разрушат цели общества.
Тук авторът е пропуснал да каже, че точно тези религиозни и националистични движения се използват и субсидират от САЩ, за решаване на техните домогвания. Типичен пример е Украйна, където се използва разделението межди западни и источни украинци, плащайки на националистичните западни, за да свалят демократично избрания президент Янукович.
Те имат нужда от някаква велика идея, на която да посветят живота си. Студената война показа какво може да се случи, когато такива представи и идеи се извращават заради властта, влиянието и контрола.
Точно затова преди 1989г. се ограничаваше западното влипние в комунистическите страни, защото се видя какво прави то.
Од Арне Вестад* е преподавател в Харвард. Неговата нова книга е The Cold War: A World History и статията е нейна адаптирана версия.
Този Арне или учил и не се доучил и не разбира каква е политиката на САЩ, или се прави на улав, че не разбира.
30 Август 2017 09:47
Ако сифилисът не го беше убил,той вероятно щеше да поведе Русия по пътя,по който днес върви Китай.
ленин не е имал сифилис. Него са го преглеждали и германски лекари и никой не е установил нличието на сифилис. той лесно сеоткрива в кръвта. Последната теория, която четох скоро, че той е имал рядка болест на втърдяване на кръвоносните съдове, които ставалаи като стъкло. Баща му също починал от подобна болест.
30 Август 2017 10:28
Ако бай Тошо действително е казал цитираното в статията, то поздравления за него.
Изводът от думите му е и че социализмът в България си беше една имитация, пародия, една преструвка за пред господарите в Москва. То това си го знаехме още тогава, но друго си е държавният глава да го каже в прав текст.
Съмнявам се 1989 да имаше и един човек в страната, който да вярва в комунизма.
30 Август 2017 10:35
Авторитаризмът и агресивността на Путин се хранят от искрена народна подкрепа. Сътресенията от 90-те години на миналия век доведоха до появата на открит цинизъм сред повечето руснаци. Те не само се отнасят с огромно недоверие към някои свои съграждани, но и навсякъде виждат антируски заговори, което често противоречи на здравия разум и фактите.


Руснаците за пореден път позволяват да ги лъжат с измислени външни заплахи.
Това позволяване при тях се е превърнало комай в придобит рефлекс вследствие уврежданията от комунизма.
Хората на Запад се интересуват какво правят лидерите им за тяхното, на хората, икономическо и социално положение. Хората в Русия, поне видимо, се интересуват какво правят лидерите им за "възвеличаването" на страната си, термин зад който, впрочем, не стои нищо, освен може би увеличаване на самочувствието на лидера.
На Запад провалил се икономически лидер като Путин не би стоял на власт и година след 2014, когато лъсна икономическата му некадърност.
30 Август 2017 10:49
Deaf, Сгугню,

Бай Тодор е имал предвид, че на комунизма в "твърдия" си вариант, с планова икономика и без пазарни отношения още не му е дошло времето поради факта, че все още сме страна с преобладаващо селско население и слаба работническа класа. Затова след 1956 год човекът започва да търси връзки на Запад и за ползва неговата система на производство и търговия, т. е. да прилага капиталистичаски пазарни методи и да търгува със западните страни - Станиш Бонев пише, че заедно с други ръководители е бил командирован за известно време във Франция, Великобритания е ФРГ, ако не се лъжа, за да се запознае и после да приложи в НРБ тяхната ефикасна организация на труд и производство.
Така че, бай Тодор е разграничил нещата и му е било ясно за какво става дума.
30 Август 2017 10:51
Mrx+++

Сгуги, темата не е за теб.
30 Август 2017 10:53
Съмнявам се 1989 да имаше и един човек в страната, който да вярва в комунизма.

Ндаа - за разлика ут 2017...
30 Август 2017 11:02
Аз не вярвах в комунизма, обаче си спомням как през онези години се редях на опашка за прясно и кисело мляко в ранните часове на деня и спорихме незлобиво с други госпожи и господа какво следва оттук нататък. Аз защищавах възторжено страните от другия лагер и една интелигентна госпожа тъжно ми рече: "Ех, млади момко, възхищавате се на Запада, ама после ще плачете от същия този Запад."
Ами позна жената, а аз не вярвах. Не плаках, но скърцах със зъби. От яд.
30 Август 2017 11:04
Мараба Сгуге!
Наистина темата е сложна за теб... не се напиняй, няма се справиш!
Научи ли вече каква е разликата между това "да доставяш оръжие и да подкрепяш армията на една светска държава, разрешаваща и бранеща всичките си граждани независимо от религията /включително християните/ и да се доставя оръжие и подкрепа на брадати ислямисти главорези, мечтаещи за халифат и шериат!" ?
Това от снощи, че нещо замлъкна... казват че утрото било по-мъдро от вечерта, но при теб нещо не работи тая формула виждам...
Имаш ли някаква специална потребност още веднъж да ти обясня каква е разликата между двете страни в конфликта в Сирия?

Ето и жокер - Колко терористични атаки направиха в Европа силите на режима на диктатора Асад и колко радикалните ислямисти подкрепяни от Запада?
30 Август 2017 11:27
Напълно възможно е вариантът на Буш да не се беше появил, ако не бяха атаките в Ню Йорк и Вашингтон, които бяха осъществени от фанатици ислямисти.

- Както и цялата статия, без да изключвам пикантната забежка с бая ви Тодар, налице е жалка манджа с грозде. Господ да пази Америка*) с такива "спецялисти"... Колкото до цитата, човек трябва да е много, ама много задръстен и неук, за да повярва на измислицата с арабеските станали пилоти, навигирали, достигнали и уцелили двете кули, Пентагона без да има самолет, пък и измислицата с 4-тото хвърчило...

Айде, у киречо

*) - То и се вижда до къде я докараха, та и целият Свят в прибавка...
30 Август 2017 12:16
Куриоза и нещастието на американците предвид САЩ е че те по натура и редови и обикновенни американци са ОК, но явно елитът им много се е увлякъл по историята на римската империя с идеята и целта за Pax Americana. Т.н. Бащи на американската д-ва от края на 18 и началото на 19в с пряк произход и наследство на Британия сега техните наследници имат все още възможност,но си остават мечтите където в т.н. ОК и империя слънцето не залязвало и Britain rules the waves. Дали смятат още русия за Картаген!? но поне оставят такова впечатление в света и най-вече в съзнанието и психиката на нормалните обикновенни амер.граждани. А Студената война все още не е приключила,Горбачов е още жив макар че го е страх да се прибира в Русия, а Ким Чен йуХ майната му си играе с американският естаблишмънт като котка на дърво, а янките като кучето под дървото с течащи лиги.
30 Август 2017 13:06
Горбачов се стремеше да запази Съветския съюз. Ако беше властолюбив като Елцин, нямаше да си подава оставката именно като президент на СССР.
Изобщо, на Горбачов се приписват повече вини, отколкото реално има.
Що се отнася до социализма от онова време, той си е типично сталински и е абсолютно прагматичен. В крайна сметка СССР се индустрилизира за 20 години и икономиката му се развива с бързи темпове във време, в което американската и европейската икономики рухват поради Световната стопанска криза. Пак сталинският социализъм възстановява Русия след Втората световна война за петилетка - две, като дори икономическият й растеж надминава предвоенния. И това във време, в което западните държави се възстановяват с американските пари по Плана "Маршал".
Този нужен на Русия през онези години социализъм, в източна и централна Европа е изкуствено нахлузен след войната.
Според мен, трагедията на възстановения от войната Съветски съюз се състои в това, че след смъртта на Сталин не успява да излъчи лидер от мащаба на Дън Сяопин, а някакъв царевичар.
30 Август 2017 13:07
Статията ( или кнгата, ако е вярно отразена) е писана за американци, нищо че авторът е преподавател в Харвард. Преподаването в западните университети, вкл. най елитните, на всякакви хуманитарни науки , особено история, социология, политология, геополитика неслучайно е на такова ниско ниво и е така индоктринирано, че наистина не е за вярване. Хеле пък по толкова сложен и всъщност далечен от американците въпрос като сриването, имплозията на социализма. Те участвуваха в процеса, но не го разбраха. Впрочем, да не бъдем толкова критични, ние разбрахме ли го?
30 Август 2017 13:17
deaf 30 Август 2017 07:37
В мемоарите си,(писани докато е бил под домашен арест),Тодор Живков наистина най-нагло казва,че още в началото,(тоест,след "9-ти",му е станало ясно,че в България комунизмът няма да прокопса! Защото българският народ бил прост,неграмотен и изостанал с векове в развитието си,в сравнение със Запада. И че само във високо развити цивилизационно и културно страни,(като западните),можело да вирее комунизмът.
Като прочете това на всеки нормален човек първият въпрос,който му идва на главата е следният - защо тогава Тодор Живков се опитваше да строи комунизъм в България,след като още в началото му е било ясно,че тая работа няма да стане?!

Ами много просто. Той ръководеше марионетно правителство, поставено на власт от СССР по време на окупацията от съветската армия и работещо само и единствено за интересите на Кремъл и СССР, не за България. Важните решение за България тогава се вземаха в Москва, а не в София.

Хубаво е другарчовците да запомнят това. И да си го припомнят, когато пак решат да споделят тук бръщолевенията си за "окупация" и "колонизация" от Брюксел. Баш те нямат право да се обаждат по въпросите на независимостта и суверенитета на България, след като толкова години управляваха от името и в полза на интересите на чужд господар.
30 Август 2017 13:53
Ами много просто. Той ръководеше марионетно правителство, поставено на власт от СССР по време на окупацията от съветската армия и работещо само и единствено за интересите на Кремъл и СССР, не за България. Важните решение за България тогава се вземаха в Москва, а не в София.

Ся, това разбира се са пълни глупости, удобни клишета за невежи млади рожби на демокрацията...
Бае Тошо, при всичките му кусури, преведе България през много трудни времена и съхрани държавата и държавността... проблемът му беше че остаря и не успя да усети навреме плановете на амбициозните и алчни апаратчици. С една дума провали се при подбора на кадрите, а иначе в последните години започна да бута държавата по пътя на Китай и не си представям къде щяхме да сме ако беше реализирал идеите си...
30 Август 2017 13:53
deaf

Забележка на забележката

„Комунистическият режим„ в СССР беше троцкистки, или както след 30г, започват да ги наричат либерали.
Тези либерали Сталин им вижда сметката едва 37година. На процесите лидерите им открито признават своята антидържавна и антисъветска дейност. ОТКРИТИ ПРОЦЕСИ, широко и бурно отразявани в Западната преса.
53г опортюнистите/антикомунисти/ троцкисти отново вземат връх в управлението на СССР.
Та за какъв „сталински комунистически режим„ става дума?
Че нали Съветите ядоха и доизяждаха до 92г това, което беше строено и внедрено от Сталин и по времето на Сталин.
Манипулативно категоризиране на великодържавническото управление на Сталин, точно от тези драни-недодрани, бити-недобити опортюнисти/антикомунисти/ троцкисти, по сегашному - либерали.
Тяхното управление гледаме вече няколко /4-5/ десетилетия.

Че Горбачов ги хлъзна, Хлъзна ги!
Ето тази болка изплаква „Творецът„

„Какво щял да прави Ленин....„
Що за оскъдни знания и култура!

Ленин използва момента , ситуацията, силата на вълната, за да застане начело и осъществи своите идеи, сдружава се с леви партии за управлението на страната, но това не го прави либерал. И разбира се, точно либералите го убиват. СР - Социалисти Революционери. Есер-ката Ф. Каплан.

О, и съвсем не за революции и идеи!
За пари става дума, разбира се!
Защото Ленин изкарва на светло всички тайни документи, договори и споразумения между държавите за водене на Първата световна война и новото преразпределение на света, ролята на банките в тази война, и УСПЯВА да осъди банките-кредиторки в Хага, и да принуди банкерите да седнат, и да подпишат, че се отказват от дълговете на Руската империя.
А те са огромни! и Господа - банкерите вече доволно потриват ръце - Русия е наша!
ДА!, АМА НЕ!
СВЕТЪТ ГО БОГОТВОРИ!
Най-после се намира някой, който да удари по мутрата тлъстата банкерска смрад, поробила целия свят.
И ако това не е причина за смъртна присъда, здраве му кажи.
Между другото, и досега името на Ленин заема Първо място в Списъка на световните терористи.

НЕПът!
Че кое не ти харесва на НЕПа?
НЕПът е това, което имаме сега. Свободен пазар, частна собственност, либерални отношения,демокрация - партии, партийки, движения, движения, организации, организацийки. Колкото по-вече, толкова по-голяма демокрацията.

„Връщане на зад, приобщаване към западната система и сваляне от вътре.„ Ленин

Кое от това не ти е ясно?
Връщане на зад - налагане отново на капиталистически производственни отношения и частна собственност
Приобщаване и сътрудничество със западната икономическа система
Е, свалянето от вътре тогава не се осъществява. Западът своевременно взема мерки.
Партии, движения....-За да се справиш с вътрешния враг, трябва да знаеш кой е той. Дай му възможност да се прояви!
И се появяват едни партии, едни движения!... И все антисъветски и с връзки из Европата.....Е, после.....Майка плаче!
Въобще, НЕПът е доста интересен и бурен период в историята на СССР, дал възможност да се елиминират вътрешни и външни врагове на младата съветска държава. Случаите на ген. Кутиепов, ген. Миллер, на Савинков, Рейли/близък приятел на Чърчил/ биха могли да конкурират измислените бестселъри, но и променят хода на последвалите събития в Историята.
30 Август 2017 14:20
Ся, това разбира се са пълни глупости, удобни клишета за невежи млади рожби на демокрацията...

СЕГА, това са неопровержимите факти от историята.

- БРП(к), по късно БКП, понастоящем БСП дойде ли на власт през 44-та на щиковете на съветската армия? Дойде. Без нея можеше ли да дойде на власт, било с избори, било да завоюва сама властта? Не, не можеше, нямаше нито достатъчно подкрепа от народа, нито достатъчно въоръжена сила;
- БКП разправи ли се и унищожи ли опозицията, с която бяха партньори доскоро, по заповед от Сталин и по "технологията" на НКВД? Разправи се и я унищожи;
- БКП изпълняваше ли стриктно заповедите на Москва да македонизира насилствено Пиринско в полза на Тито? Изпълняваше. Впоследствие, когато Сталин се скара с него, като послушно пале, обяви ли Тито за враг? Обяви го. Даде ли златния резерв на БНБ "на съхранение" в Москва по заповед оттам? Даде го. Нахлу ли с войски в Чехословакия през 68-ма по заповед от Москва? Нахлу. Можеше ли изобщо БКП да си избере ръководство и лидер без одобрението на Москва? Не можеше.

Следователно, правителствата на БКП от 1947 г. до 1989 г. са par excellence марионетни правителства.
30 Август 2017 14:31
Т. Живков си беше правилен, но еврео-сионистките предатели в Москва ни видяха сметката.
И те ви сега...Велик Китай. А, и Велика Украина. Все творения на еврео-сионистката либерална паплач.
Два пъти България подава молба за членство в СССР. Да може да влезе в управлението на Съветите и да избута еврео-сионистката смрад от там. И двата пъти - ниц!
Вторият път даже спретнаха т.н. чешки събития. Надигнаха се евреите в Чехия, а не чехите.
30 Август 2017 14:44
Преподаването в западните университети, вкл. най елитните, на всякакви хуманитарни науки , особено история, социология, политология, геополитика неслучайно е на такова ниско ниво и е така индоктринирано, че наистина не е за вярване.


Наистина не е за вярване, защото... просто не е вярно.

Но ако все пак благоволите да посочите къде е по-високо и най-високо това ниво, може и да повярвам?!
30 Август 2017 14:50
В Ботсвана, разбира се!
Нали ти ти от там се опитваш да преподаваш
30 Август 2017 15:40
mothership 30 Август 2017 14:20
СЕГА, това са неопровержимите факти от историята.
...
Следователно, правителствата на БКП от 1947 г. до 1989 г. са par excellence марионетни правителства.

Както вече казах - пълни глупости, удобни клишета за невежи млади рожби на демокрацията!
Никой не отрича че България е победена страна във ВСВ със съответните последствия от това и никой не отрича влиянието на СССР в развитието на НРБ, като част от Социалистическият блок, но да се каже че Бай Тошо е ръководел марионетно правителство и е защитавал само интересите на Кремъл - това просто не е вярно. Дори в момента, от гледна точна на политиката, сме в много по-унизително, васално и зависимо положение от презокеанските ни господари, а за икономическо и дума не отварям - там напълно сме свалили гащите отвсякъде...

ПП. Историята, ако е поне малко обективна, ще запише селянинът от Правец като един от най-успешните управляващи на България... ако въобще България оцелее де, че напоследък не случваме с нов Бае Тошо, а се на кауни се набождаме...
30 Август 2017 16:10
Ами много просто. Той ръководеше марионетно правителство, поставено на власт от СССР по време на окупацията от съветската армия и работещо само и единствено за интересите на Кремъл и СССР, не за България.
Ало,да ме светнеш малко.Къде са били базите на РККА и колко е бил личният им състав през годините.Нещо ми е убягнало от урците по история и от живата ми.
30 Август 2017 17:16
когато Михаил Горбачов подписа в Москва указ за разпускането на Съветския съюз.

Незнание или умишлена лъжа ? Без значение, защото още в началото показва нивото на статията, и че тя не си струва да се чете.
30 Август 2017 18:36
Последният съветски лидер Михаил Горбачов (вляво) успя да предотврати ядрен катаклизъм по време на Студената война

Ей тая лъжа, ако беше истина, щеше да бъде голяма лъжа...
30 Август 2017 19:19
Ало,да ме светнеш малко.Къде са били базите на РККА и колко е бил личният им състав през годините.Нещо ми е убягнало от урците по история и от живата ми.

А бе, на колко години сте "защитниците" Бази? За какво им бяха Бази, когато цялата България им беше база? От ЦК по последната ВП приемка по заводите...
От... Комитета за култура, до комитета за БСД...
По време на втората световна война руснаците не са имали армия в България, но имаха Полит-комисари - които бесеха и разстрелваха без съд, заповед и причина...
Бази...??? Чи що съ им???
30 Август 2017 20:11
Барми,
много се вдъхновяваш пред кривото огледало!

Никакъв Съюз не пазехме. Себе си пазехме! Пазехме заводите СИ, пазехме нивите СИ, пазехме здравето на децата СИ. Съюзът трябваше да ни пази, а те ни предадоха. Сега нямаме нито заводи, нито земята е наша, а децата се запиляха по четирите краища на света, на свой ред и те да прахосат живота си.
30 Август 2017 20:23
showstopper

29 Август 2017 21:05

30 Август 2017 21:24
Преди "студената война" е имало и други войни, например "тридесет годишната война". Изберете си дали да наречете протестантите "комунисти" или католиците "демократи" или пък ако не ви харесва наречете ги по обратния начин. Разберете причините за катаклизмите в човешката история.
Какви са причините за Кръстоносните походи!? Нима за да се освободи Гроба Господен!

Само да припомня, че нито Ню Йорк Таймс нито Харвард, нито САЩ ги е имало тогава!

Подсказвам Ви: отговорете си защо горния вестник не се казва днес Ню Амстердам Таймс? Защото това е първото име на града.
30 Август 2017 21:41
Много елегантно е успял да каращиса Студената война с терористичната атака срещу двете кули!
Но аз, нали съм си диване по природа, не схванах тези двете в каква причино-следствена зависимост се намират!
Я, Барми, да ме ограмотш, чичовото! И покрай ограмотяването, да просветиш и целия форум: Правителствата в днешен Ирак, Афганистан какви са? Във вчерашна Панама, Никарагуа, Чили какви бяха?
04 Септември 2017 11:50
showstopper: Запада ще ги срине икономически с помощта на братски Китай, който отдавна се е наточил за Сибир. Учтивите жълти човечета са вече там и повтарят като заклинание "Крим ваш, Сибир - наш"
Това да не би да ви го преподават в Америка?-) И може ли да дадете линк към такива китайски заявления?-) Те не обичат студеното, китайците. И няма как да заселят в Сивир на -40 градуса, няколко стотин милиона - китайци-)
04 Септември 2017 11:56
Преди "студената война" е имало и други войни, например "тридесет годишната война". Изберете си дали да наречете протестантите "комунисти" или католиците "демократи" или пък ако не ви харесва наречете ги по обратния начин. Разберете причините за катаклизмите в човешката история.
Какви са причините за Кръстоносните походи!? Нима за да се освободи Гроба?
Не разбира се. Но в случая "студената война" е тая на обединения Запад - против Русия (и Китай). Преди това са били и шведите, и поляците, и пак обединена Европа първо с Hаполеон, после с Хитлер. И сите - против Русия.

Кръстоносните походи може да са били и с цел, да се унищожат историческите "паметници" и остатки от миналото. За да може после тя, да бъде пренаписана наново.
04 Септември 2017 12:02
Ами много просто. Той ръководеше марионетно правителство, поставено на власт от СССР по време на окупацията от съветската армия и работещо само и единствено за интересите на Кремъл и СССР, не за България.
Общи, празни приказки. Тоя който ги е написал, нито е живял по онова време, нито е запознат с него. Ти разкажи по-добре, колко и какви предприятия са били построени по онова време, колко % от страната е била електрифицирана - пак по онова време, , колко лиценза за производство на военна техника са били дадени - безплатно (повече от целия СИВ), колко военни самолети и танкове - са били дадени (безплатно), колко ВЕЦ-а и ТЕЦ-а са били построени - па тогава разкажи и нещо за интересите на Кремъл и СССР. И по тия съветски лицензи, още произвеждат оръжие - за "умерените ислямисти".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД