:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,545,058
Активни 205
Страници 16,994
За един ден 1,302,066

Само 30-ина процента от стоките в търговските вериги са вносни

Модерната търговия носи икономически ползи за България, твърди изследване
 
Институтът за пазарна икономика публикува анализа „Видимите и невидимите ефекти от навлизането на модерната търговия в България". Ето някои от изводите в него:

Секторът става все по-конкурентен, като предлага на клиентите си достъп до магазини от всички ценови сегменти – хипермаркети, супермаркети, дискаунтъри и кеш-енд-кери формати, посочват авторите на проучването.

През последното десетилетие броят на обектите и оборотът на фирмите за модерна търговия в България расте. Въпреки това тази тенденция няма почти никакъв ефект върху традиционната търговия. Оборотите в традиционната търговия остават де факто непроменени между 2012 и 2015 г., а при специализираните магазини дори се наблюдава ръст. През 2015 г. делът на фирмите с над 250 заети (които до голяма степен се припокриват с модерните търговски формати) в търговията на дребно е 26%. Останалата част от пазара продължава да се държи от фирмите в традиционната търговия.

Често срещана теза е, че навлизането на модерните формати вреди на местните производители, тъй като веригите предлагат предимно вносни стоки. Стоките от български доставчици обаче съставляват приблизително 60-70% от общия обем на стоките, продавани в магазините на търговските вериги. Повечето модерни търговски формати изграждат дългосрочни отношения с местни доставчици – фермери, млеко- и месопреработватели и др., като им помогат да внедрят европейски и международни стандарти и да излязат на външния пазар. По този начин, положителните ефекти върху българските производители от работата им с модерните търговски формати се простират далеч отвъд пласмента – съкращаване на веригите на предлагане чрез елиминиране на прекупвачите, повишаване на конкурентоспособността, въвеждане на високи стандарти за качество и директни инвестиции в производство.

Търговските вериги извършват сериозни инвестиции в страната – към края на 2015 г. преките чуждестранни инвестиции в търговията на дребно са 2,6 милиарда лева или 5,8% от общите ПЧИ с натрупване към този момент. От значение е и влиянието на модерната търговия по линия на изсветляване на икономиката – големите търговски вериги помагат за повишаването на събираемостта на данъците, деклариране на сделките с бързооборотни стоки и спазване на трудовото и осигурителното право. По приблизителни оценки, за 2015 г. те са внесли ДДС на стойност около 1,4 милиарда лева и данъци върху труда на стойност около 170 милиона лева.

Един от митовете около модерните търговски формати е този за масовите фалити на малки магазини и загуба на работни места. Всъщност статистиката показва, че между 2005 и 2015 г. заетите в търговията на дребно нарастват с около 12%. Този ръст показва, че навлизането на модерните търговски формати на практика води до нетно увеличение на заетостта в сектора.
Освен това търговските вериги предлагат чувствително по-високи заплати на своите служители – средната брутната месечна заплата в тях е била 976 лева през 2015 г. или над два пъти по-висока от тази в най-малките фирми с до 9 заети (449 лева). Трудът в най-големите фирми в сектора е и много по-производителен – ако средната годишна добавена стойност на един служител при тях е 22,2 хиляди лева, то при малките фирми тя е едва 5,1 хиляди лева.

Разпространението на модерната търговия се отразява положително и на потребителския избор. Различните модерни формати предлагат между 2 000 и 20 000 артикула, което е непостижимо за по-малките магазини. Методите им за сертифициране и контрол, както и насрещните изисквания към доставчиците повишават качеството на продукцията, предлагана на крайния потребител.
Не на последно място, търговските вериги влияят и на социалната среда в страната. Част от тях предлагат курсове и специализации и участват в пилотни програми за дуално образование.

От значение е и обвързването им с различни каузи – от опазването на околната среда и културното наследство, през различни програми за дарителство до финансиране на инициативи на гражданското общество.
В по-общ план, анализът сочи, че навлизането и разширяването на дейността на веригите за модерна търговия има благоприятен ефект върху икономиката на страната като цяло.
39
1745
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
04 Септември 2017 16:27
Произведените в България сирене и кашкавал с над 90% вносни палмова мас и дехидратирана суроватка за родно производство ли се брои или внос?
04 Септември 2017 16:29
"Предаването съдържа продуктово позициониране"

04 Септември 2017 16:30
Сложете поне от кумова срама едно "Платено съобщение"
И уважаемия институт да сподели колко добре е печалбата да се изнася в чужбина, и колко добре на производителите влияят веригите с всичките си хватки за извиване на ръцете.
04 Септември 2017 16:35
С удоволствие ям овчия кашкавал Родна Стряха от Лидъл. Ако я нямаше веригата, тоя производител щеше да продава само на съселяните си и техните деца от града сигурно.
Козе сирене тоже от веригите.
04 Септември 2017 16:38
Произведените в България сирене и кашкавал с над 90% вносни палмова мас и дехидратирана суроватка за родно производство ли се брои или внос?

Бат`Димо!
Ако купуваш въпросните продукти на цени под 9 и под 13 лева за килограм, вероятността да са произведени с палмово масло е огромна.
Чети етикета!!!
Поне във "веригите" често виждам сирене или кашкавал с етикет: "Имитиращ" продукт", както и масло или маргарин, обявени като: "Продукт за мазане"!
04 Септември 2017 16:39
За какво ни пробутват доклад писан по поръчка на била, кауфланд, лидл, метро и промаркет?
04 Септември 2017 16:53
От значение е и обвързването им с различни каузи – от опазването на околната среда и културното наследство, през различни програми за дарителство до финансиране на инициативи на гражданското общество.

Дам, финансираните ИПИ се отплащат. Да ви ееа и гражданското общество.
П.П. "Категорийни убийци" е термин измислен на запад. Не е путинска или комунистическа пропаганда.
04 Септември 2017 16:57
1. като че ли става дума само за хранителни стоки, което не е уточнено в заглавието
2. Ако продаваш печени ядки, се броят за бългаарски, въпреки че само печенето е тук.....
3. Пак не могат да достигнат посочените цифри....
А този, дето яде кашкавал от ЛИДЛ, направо ме разсмя...
04 Септември 2017 16:59
Глупостта за изнасяне на печалби в чужбина е разбиваща! От една страна рев що няма инвестиции, от друга защо инвеститора си взема дохода от капитала. На времето, когато банкитд бяха държавни, всяка година бяха на загуба било заради кражби, било от некадърно управление и всяка година се налагаше държавата да ги капитализира (от нашия джоб) за да не фалират. Като ги приватизираха, започнаха да плащат данъци на хазната, ама пак има недоволни защото изнасяли печалба.
04 Септември 2017 17:02
"Модерна търговия" в модерна поръчкова статия ,платени "научни работници " модерно се опитват да ни пробутат боклука на търговските вериги .
04 Септември 2017 17:03
Бензинът по бензиностанциите на Лукойл българска стока ли е и къде отива печалбата?
04 Септември 2017 17:04
Ако купуваш въпросните продукти на цени под 9 и под 13 лева за килограм, вероятността да са произведени с палмово масло е огромна.
Чети етикета!!!

по закон имитиращи продукти са на отделен щанд , тоест по закон това от 5лв и онова от 9лв би трябвало да съдържат само и единствено мляко . при 30-50 стотинки изкупна цена на млякото на бг фермери се плащаше да намалят производството на мляко
04 Септември 2017 17:04
Родопа мил, чиито продукти се продават в Кауфланф е не голяма мандра в Смилян. Имат и къща за гости. Можете да отидете, да огледате и да пробвате. Сигурен съм, че няма да откриете палмово масло наоколо. Можете да си купите 40 годишен кашкавал.

http://mlechendom.com
04 Септември 2017 17:05
Никой никого не задължава да пазари, да работи или да доставя стока за/във веригите. Кварталните магазинчета не са фалирали. Всеки може да отиде там да си купи една кола, един хляб, бисквити и цигари
Ами това е - мрънкачи само.
04 Септември 2017 17:07
Бензинът по бензиностанциите на Лукойл българска стока ли е и къде отива печалбата?

уникално .. характерен въпрос
04 Септември 2017 17:09
От една страна рев що няма инвестиции, от друга защо инвеститора си взема дохода от капитала.
Проблемът не е че изнасят печалба.

Проблемът е, че крият данъци и не плащат осигуровки чрез "процедурни" хватки.

Една известна скандинавска фирма за търговия с мебели например е собственост на фондация. И не плаща данъци, защото "влага парите за дейности на фондацията".

Ако някой изобщо докарат някаква печалба по документи, накрая плащат една изкуствена франчайзингова вноска или вноска по изкуствен кредит към майката и печалба по документи вече няма.

Някои вериги изобщо нямат касови апарати с фискална памет, защото били "стратегически инвеститори". Някакви данни за това колко данъци (вк. ДДС) са платили подобни инвеститори?

Две известни скандинавски фирми за каталожна търговия с козметика например не плащат нито лев осигуровки за хилядите си служители, които работят за тях съвършено нелегално, продавайки на близки и познати продуктите им. Да не говорим дали издавят фактури и фискални бонове за такива продажби.

Държавата им строи цялата инфраструктура, паркинги, пътища и прочее за своя сметка.

И т.н., и т.н.

04 Септември 2017 17:10
кашкавал Родна Стряха от Лидъл.


За "Родната стряха" се крият различни производители, аз останах възхитен от кашкавала и сиренето на мандра от китен градец между Търново и Шумен. Овчият е на друг, пак от Североизтока, също е много добър. Не са от най-евтиното, но не са и от най-скъпото на пазара. Като зная ценовите политики на Лидъл, другаде биха били в горния ценови клас.
Не бих пробвал многобройните им биволски стоки предвид липсата на биволи у нас.
04 Септември 2017 17:12
Родените след 80-та едва ли са наясно за вкуса на кашкавал "тип Балкан". Тъжното е , че и по-дъртите го забравяме вече
04 Септември 2017 17:13
Дерибеев,
Как ви се върза цената при 50 ст. изкупна цена на млякото?!
Какво влиза в себестойността на сиренето:
- мляко
- други съставки
- разходи за персонала
- разходи за амортизации
- ДДС
- транспортни разходи
- разходи за застраховки
- разходи за капитала
- режийни разходи (ток, парно, вода)

А иначе според вас предполагам трябва да е 3 лева защото се прави от 6 килограма мляко.
04 Септември 2017 17:14
Във всеки магазин се продават качествени и имитиращи продукти. Вглеждайте се в цената и етикета.
Във вафлите, кроасаните, бисквитите, евтините торти и шоколади ще откриете палмово масло, глюкозо-фруктозен сироп (вместо захар), маргарин, хидрирани мазнини, Е-та, оцветители, консерванти ... Сами решавайте, колко да консумирате от тях.
Подобно е положението с по-евтините колбаси, сирена, кисели млека.
Производството на кайма също е интересно...
Като цяло, търговските вериги допринесоха много за повишаване изискванията и осветляване състава на продуктите.
Статията съдържа верни констатации. Виждаме тук, че дребните селски магазинери се мръщят...

04 Септември 2017 17:15
Отглеждат се и биволи.
Преди редовно купувах такова мляко от една баба.
04 Септември 2017 17:17
Днес от бензиностанция Шел ми дадоха касова бележка едва, след като си я поисках. Практика.
04 Септември 2017 17:24
Бензинът по бензиностанциите е бългатрска стока и от всеки лев продаден бензин държавата прибира 35.5 стотинки акциз и 16.6 стотинки ДДС. А Лукойл прибира печалбата от останалите 47.8 стотинки след като си приспадне разходи за суровини и материали, разходи за заплати, от които 10% също отиват за държавата, разходи за социални осигуровки, които също отиват в хазната, режийни разходи, разходи за лихви, амортизации, и прочее разходи.

Апропо само от акциза върху горивата за първите 7 месеца на тази година в хазната са влезли окол0 1.3 милиарда лев, а от ДДС около 600 милиона.
04 Септември 2017 17:37
Дядо разказва на внука си:
- Едно време в магазините имаше само сол и оцет.
- Как така, дядо, в цялото "Метро" ли?

04 Септември 2017 17:38
Сега, проучването на ИПИ не казва,че продаваните стоки са български.
Твърди се само, че те се доставят на веригите от българси доставчици, в това число вносители.
04 Септември 2017 17:39
Във вафлите, кроасаните, бисквитите, евтините торти и шоколади ще откриете палмово масло, глюкозо-фруктозен сироп (вместо захар), маргарин, хидрирани мазнини, Е-та, оцветители, консерванти ... Сами решавайте, колко да консумирате от тях.
Подобно е положението с по-евтините колбаси, сирена, кисели млека.
Производството на кайма също е интересно...
Еми искахме препълнени витрини като на Запад и ... ни ги дадоха.

Кой да ни обясни, че огромна част от шарените стоки по тях са нискокачествени...

04 Септември 2017 17:39
Виц от времето на соца. Едно време на месарницата пишеше бай Пешо и като влезеш вътре имаше сякакво месо. Сега пише Месо и като влезеш вътре -само бай Пешо.
04 Септември 2017 17:40
Сега пише Месо и като влезеш вътре -само бай Пешо.
Сега пак пише Бай Пешо, само че почти всичкото месо е прясно размразено...

04 Септември 2017 17:51
Баш пък от Института по пазарна икономика.Дето най много им вярвам.Всичкото соросоид и некадърни теоретици икономисти е набутано там.
Не на нас.
04 Септември 2017 17:57
А иначе според вас предполагам трябва да е 3 лева защото се прави от 6 килограма мляко

къде твърдя такова нещо ? 6 килограма мляко колко литра са ? от тези 6 "килограма" мляко само 1 кг сирене ли се добива ? гауда , ементал ... пътували 3000 км под 10 лв реални ли са ?
04 Септември 2017 18:04
aver4e 04 Септември 2017 17:12
Родените след 80-та едва ли са наясно за вкуса на кашкавал "тип Балкан". Тъжното е , че и по-дъртите го забравяме вече

По-скоро за родените след 1989 г. През 1990-та и 1991 г. тройният агент-перестройчик по горбачовски маниер скри всички хранителни продукти...
04 Септември 2017 18:09
Кой да ни обясни, че огромна част от шарените стоки по тях са нискокачествени...


Обяснява се на прост човек.
Останалите намират начин да се информират.
04 Септември 2017 18:13
6 килограма мляко колко литра са ?

Относителното теглона кравето прясно мляко е 1.028 – 1.034 кг/м3
04 Септември 2017 18:15
По-скоро за родените след 1989 г. През 1990-та и 1991 г. тройният агент-перестройчик по горбачовски маниер скри всички хранителни продукти..

Тези стоки започнаха да изчезват от магазините малко по-малко именно през 80те.
04 Септември 2017 18:19
Много плач. Във всяка страна вносните стоки са преобладаващи в хипермаркетите. В Щатите в един супермаркет почти всички плодови сокове бяха внос от ...Канада, страна богата на плодове, както знаем... Ако и да не вярвате , България е рай за купувачите - и като избор ,и като качество. Идете и опитайте колбасите в Белгия-никакъв вкус ,нула...
04 Септември 2017 18:44
Овчето мляко и сирене в Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак. Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след девет години изследвания.
Българските учени в партньорство с техни колеги от Германия са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите - каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини. Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, слектирана през вековете.
Научното изследване установи от 4 до 10 пъти по-голямо съдържание на спрегната линолова киселина в овче мляко от стада, отглеждани над 1200 метра надморска височина. Според лекарите линоловата киселина се нарича „добрата“ мазнина и в научната литература се описва противотуморното действие при три вида рак.
04 Септември 2017 22:17
Стоките от български доставчици обаче съставляват приблизително 60-70% от общия обем на стоките, продавани в магазините на търговските вериги.
За мен ключа в рекламното съобщение е в израза "български доставчици"!
По този начин всички вносители регистрирани в България се превръщат в български доставчици
04 Септември 2017 23:26
Модерната търговия носи икономически ползи за България, твърди изследване
Изглеждаше интригуващо, докато не стана ясно, ч е от ИПИ...
05 Септември 2017 02:28
/:/ 70 % от стоките в търговските вериги са от български доставчици...
...................................................................................
Хубуу, ама "доставчикът" и "производителят" може да са различни фирми, да НЕ е една и съща фирма!
Сиреч, български Доставчик може и да НЕ е български Производител!
Отделно, че, например, "Кока Кола"-България е българска фирма, но екстрактът за приготвянето на кока-колата НЕ е български и е търговска тайна на "Кока Кола"-САЩ! Пак отделно, че чуждестранните фирми, регистрирани като български в България, произвеждат по рецепти и под рецептурен и производствен контрол на фирмите-майки в Чужбина!!! Сиреч, отклоненията в рецептите на фирмите-майки, които отклонения се правят от производителите на същата марка в България, стават по указание, знание и контрол от чуждестранните фирми-майки!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД