:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,723,327
Активни 182
Страници 35,331
За един ден 1,302,066

В отглеждането на "калинки" управляващите са без конкуренция

Има хора, удобни на всяка власт, затова са назначавани на престижни места, за които нямат компетентност
СНИМКА: БГНЕС
Борислав Цеков (в средата) и Петър Кичашки (вдясно) на съвместна изява с лидера на БСП-София Калоян Паргов. Президентът назначи Кичашки въпреки възраженията срещу него, като се оправда, че "не може да знае кой какво е правил преди 2 години".


Преди избори лидерите на партии се надпреварват да обещават как, ако кормилото на държавата попадне в техни ръце, партията им ще е първата, която ще изкорени шуробаджанащината и ще пресече практиката в бордове на държавни фирми и обществени органи да се назначават компрометирани и некомпетентни хора. Кълнат се още, че един от основните мотиви да поискат гласа на избирателя е именно да се справят с нашествието на "калинки" в държавната администрация и да покажат как публичните длъжности ще се заемат само от хора с безупречна репутация. След вота спечелилите рязко забравят обещанията си.

Не направи изключение и действащият държавен глава Румен Радев. По време на предизборната кампания м.г. бъдещият президент често казваше, че един от основните проблеми в обществото еусещането за дефицит на справедливости че то може да се преодолее само с прозрачни и добре мотивирани действия от страна на политиците. Няколко месеца след изричането на тези лозунги Радев показа нагледно, че няма да е той човекът, който ще скъса с порочната практика.

На президента занапред ще му е трудно да говори за възкресяване на чувството за справедливост след решението да назначи Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация, известна като място за трудоустрояване на "наши" хора. Бившият кандидат за общински съветник от БСП отдавна е известен като човек, който рядко пропуска възможност да влезе по възможно най-скандалния начин в публичното пространство.

Срещу кандидатурата на Кичашки в президентството са постъпили аргументирани възражения. Едното е подписано от адвокатите Владимир Дончев и Емил Георгиев и от ПР експерта Смилена Николова. Във възражението се твърди, че фондация "Институт за модерна политика", чийто изпълнителен директор е П. Кичашки, има задължения както към бивши служители, така и към НАП. Но президентът пренебрегна тези възражения, като заяви: "За мен силно гражданско общество означава прозрачност, откритост и двустранен диалог. Не съм в състояние за всички тези имена да знам преди две години какви съмнения е имало около тях. Затова се прави това обществено обсъждане, затова са и медиите, да дадат гласност, след като тази гласност не е дадена в срока на избор, това ме навява на мисълта, че целта е друга покрай скандала с него". Авторите на възраженията отвърнаха публично, че са ги пратили в срок на президентството, но въпреки това президентът назначи Кичашки.

Кичашки винаги намира кой да го предложи, когато има да се усвояват държавни пари. По време на референдума за електронното гласуване през 2015 г. няколко инициативни комитета насочиха мощно обществени средства към сайт, управляван от фондация на съпругата на Кичашки - Милена Борисова. Комитетите бяха създадени от неизвестни на никого членове на неправителствената организация "Институт за модерна политика", собственост на приятеля и шеф на Кичашки в същия институт Борислав Цеков (който бе назначен за член на правния съвет към Румен Радев). В друга фирма пък Милена Борисова-Кичашка се оказа съдружничка на Цеков. Инициативните комитетипредоставиха на "Хаштаг БГ" около 150 000 лв.от парите, отпуснати от държавата за информационна кампания.

Скандалът бе толкова очевиден, че за следващия референдум на "Шоуто на Слави" ЦИК опита да пренапише правилата за разпределение на средствата, за да ги предпази от операциите, измислени от Цеков, Кичашки и други.

След старта на третото правителство на Бойко Борисов по традиция най-масови назначения на партийни храненици сътвориха Народното събрание и изпълнителната власт. Ден преди да излезе във ваканция, парламентът се погрижи за още една добре известна "калинка". Депутатите вкараха във вече споменатата Комисия за защита от дискриминация скандалната активистка от ДПС Сабрие Сапунджиева. През годините тя бе още зам.-министър на правосъдието по време на тройната коалиция, а след това и на кабинета "Орешарски". Освен зам.-министър депесарката беше още секретар на президента Георги Първанов, за кратко член на комисията за контрол на СРС-тата, на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси по времето на Филип Златанов и на ЦИК. Сапунджиева се прочу най-много като зам.-министър, когато ремонтира ведомственото си жилище в жк "Витоша" с близо 50 000 лв. от фонда за подобряване на условията в затворите.Сапунджиева бе преместена за съдебен секретарв административния съд в столицата без разрешение от ВСС, каквито са правилата. От съда тогава коментираха, че назначението е направено "от съжаление" заради тежкото социално положение на бившия зам.-министър.

През май премиерът Борисов назначи за зам.-министър на външните работи 25-годишния лидер на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев. След като изкара непълен мандат в миналия парламент, на последните избори Георгиев бе поставен на девето място в 24-ти МИР в София, поради което не успя да стане народен представител. След това обаче от Министерския съвет го представиха като специалист по европейските въпроси, започнал кариерата си като "сътрудник на европейски депутати", без да посочат кога точно е стартирала тази кариера и в какво се е изразявала тя.

След като кабинетът "Борисов 3" влезе във функциите си, министрите също започнаха спорните назначения. Транспортният Ивайло Московски посочи за директор на "Летище София" бившия шеф на служба "Сигурност" на аерогарата Владимир Рапонджиев. В сайта на летището и досега няма информация каква е професионалната квалификация на Рапонджиев. Според публикации той е служител в НСО до 2007 г., когато се мести на новото място. Рапонджиев бе уволнен по време на служебното правителството на Огнян Герджиков за това, че като отговарящ за сигурността е допуснал в службата муда бъде назначен човек с две влезли в сила присъди,а за технически секретар на съвета на директорите и завеждащ "Деловодство" на ЕАД-то е определен човек с една присъда. Уволнилият го директор Пламен Станчев обвини Рапонджиев, че негови подчинени са влизали в зони и помещения, за които не са имали пропуск, и че след това от служебните компютри е трита информация.

Всичко това обаче не впечатли министър Московски, който, след като махна Станчев, реши именно Рапонджиев да поеме ключовия за националната сигурност обект. За председател на борда на директорите на летището пък бе назначена Ася Иванова, която за пръв път влезе в структурата при предишното правителство на ГЕРБ. Преди това Иванова бе управител на фирма, занимаваща се с търговия на бижута.

Покрай скандала с уволнения полицай от Козлодуй, разпространил запис на циничното поведение на шефа си в атомната централа, стана ясно, че години наред директорът на областната дирекция на МВР във Враца Димитър Газибарски е работел с отнет допуск до класифицирана информация. Газибарски бе отстранен от длъжността едва след историята със записа. Впоследствие Държавната комисия по сигурността на информацията съобщи, че допускът на Газибарски е отнет още през 2010 г. на основание, че лицето не отговаря на някое от изискванията за опазване на класифицирана информация - да са надеждни от гледна точка на сигурността и по отношение на опазването на тайна. От ДКСИ уточниха пред "Офнюз", че Газибарски е обжалвал решението за отнемане на допуска, но комисията е отхвърлила искането му.

"Няма да има чистка в администрацията, в дружествата, докато не бъде приет закон за ясни критерии за назначаване", обяви в началото на мандата си Емил Караниколов, но обещанието изтрая само няколко месеца. Тези дни станаха факт и първите назначения в икономиката без особени мотиви за тях. След като изкараха няколко месеца в ръководството на "София тех парк", тримата му шефовебяха заменени от нов борд на директоритеНа заседание на борда изненадващо са били освободени Асен Ненчев, Натанаил Стефанов и Васил Караиванов и назначени Тодор Ангелов, Николай Андреев и Живка Такева-Първанова. Рокадата е изненадваща, защото създаденият преди 5 г. "София тех парк" излезе на печалба за първи път, откакто съществува, и за първите шест месеца успя да натрупа печалба от 1 млн. лв.

И ако фамилията Такева ви се струва позната, то грешката е вярна - Живка Такева е дъщеря на несменяемия шеф на Синдиката на българските учители Янка Такева. Преди това тя бе зам. областен управител на София-град, където назначението й също минаваше за спорно. Живка Такева е завършила "Стопанско управление" в Лесотехническия университет и има два специализации - "Управление на предприятията" и "Инженерна педагогика", които не е ясно точно как кореспондират с хайтек визията за развитие на технологичния парк.

Проф. Николай Андреев пък е председател на Съвета на старейшините на ГЕРБ, физик по образование, бивш посланик в Ливан. Той все пак има някакъв управленски опит, тъй като м.г. е бил в борда на "Ел Би Булгарикум". Третото ново лице - Тодор Ангелов, до момента е бил шеф на административната дирекция към министерството на туризма - отново място, твърде отдалечено от развитието на високотехнологичната индустрия.Спорните назначения във властта обаче не са от вчераОще в началото на мандата си кабинетът "Борисов" 3 си навлече гнева на работодатели и браншовици заради експерти със спорна репутация, предложени от коалиционния им партньор - "Обединените патриоти". За зам.-министър на енергетиката бе назначен Красимир Първанов, който през 2011 г. се раздели с поста си като шеф на НЕК. Неговият син - 22-годишният по това време Петър Първанов, бе инвеститор в соларна централа и участва в две енергийни фирми. От НЕК отрекоха да имат каквито и да било отношения с дружествата. Красимир Първанов бе замесен и в друг скандал - като преговарящ за "Белене" се оказа, че е подписал договор, който задължава България до 2 месеца да приеме цена и да продължи работата по Втора атомна.

Всяка власт настанява свои "калинки" на възлови места, а чувството за справедливост вече е клише. Затова не хващайте вяра на обещания, независимо от кого във властта идват.
СНИМКА: БГНЕС
Кариерата на Сабрие Сапунджиева тръгва от кабинета на Георги Първанов и минава през едно министерство и няколко комисии и агенции. Сапунджиева се прочу най-много като зам.-министър, когато ремонтира ведомственото си жилище в ж.к. "Витоша" с близо 50 000 лв. от фонда за подобряване на условията в затворите.
Снимка: БГНЕС
След като изкараха няколко месеца в ръководството на "София тех парк", тримата му шефове бяха изненадващо освободени. Асен Ненчев, Натанаил Стефанов и Васил Караиванов - на снимката, бяха сменени от Тодор Ангелов, Николай Андреев и Живка Такева-Първанова. Рокадата е изненадваща, защото създаденият преди 5 г. "София тех парк" излезе на печалба за първи път, откакто съществува, и за първите шест месеца успя да натрупа печалба от 1 млн. лв.
 Живка Такева-Първанова е дъщеря на несменяемата председателка на учителския синдикат Янка Такева и това е най-забележителният факт в повече от скромната й професионална биография. Завършила е Лесотехническия институт, беше зам. областен управител на София, а вече е в борда на директорите на "София тех парк".
10
4576
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
06 Септември 2017 21:31
Не направи изключение и действащият държавен глава Румен Радев.


Тва е срамно! Надявам се, че си давате сметка! На фона на безобразието окупирало държавата, вие се спряхте напоително на Кичашки и го вместихте за алиби между калинкажа уж за баланс, при условие че той е най-лесно защитимото назначение! Аз лично не бих написала подобен текст...щеше да ме е срам от мен самата - да сложиш човек, ангажиран от години с каузата на неравнопоставените хора до наследницата на вечната синдикалистка и герберския криминалитет!?
06 Септември 2017 22:20
колежке въпросния е силно компрометиран.
радев много..
като си кръстиш черпака" институт...." и мигом стават чудеса? не ли?
тук често няма кавички и уточнения за тези нпо а всъщност ОПГ.
развяват се всякакви "автори" от фондациии" институт за нам квоси" но се скрива че нямат нищо общо със какъвто и да е Институт.
мога да си кръстя фондацията" министерски съвет"
07 Септември 2017 01:33
Много актуален би бил Институт за политическо кючекчийство...
Въобще за каква политика и политици иде реч? Всичко се свежда до зетьошуробаджанакизъм...
07 Септември 2017 04:37
Нерде Ямбол, нерде Стамбул!
Комисията за защита от дискриминация е мижава институцика, където нищо важно не се решава и трудно ще причини щета на някого с нещо. Затова, както правилно сте отбелязали, е превърната в малка хранилка за заслужили кадри.
За разлика от такава дреболия, свършена от Президента, Борисов назначаваше баскетболисти и манекенки за началници в АЕЦ и Напоителни системи. Опита се да изпрати недоразумение като Желева за лице на България в Брюксел, да не споменавам умопомрачителните назначения във фонд "Земеделие".
И между другото не видях една медия да даде думата на Кичашки, за да се защити. За разлика от опоителните интервюта с всяка гербава калинка след като са я сгащили.
За тюрлюгювеча по-горе
07 Септември 2017 08:13
вие се спряхте напоително на Кичашки и го вместихте за алиби между калинкажа уж за баланс,
Орбатното. Впечатлението е, че са вместили калинките на ГЕРБ за баланс.
07 Септември 2017 08:49
Всяка власт настанява свои "калинки" на възлови места, а чувството за справедливост вече е клише.


То да беше само справедливостта уязвената ... Невежеството и негодността на назначаваните по този "ред" е проблемът. Те и някой над тях считат, че усърдието, раболепието и френетичния плам при преданото обожание на височайшия дирник са в състояние да компенсират дефицитите на знаене и можене. Посредствени, повърхностни, без собствено мнение, сляпо следващи всеки полъх и всяка "мода" откъм върховете, те съставляват вътъка на "стабилността" на ГЕРБ в управлението. Без собствен авторитет и тежест, агресивно демонстрират принадлежността си към ГЕРБ, възприемайки я като извор на сила. Любимото им занимание е да се снимат надничащи иззад рамото на Борисов при някое от безкрайните му посещения и излияния за пред медиите. Това удостоверява принадлежността и предаността им. Така и се разпознават по снимките и видеото - по сериозните и авторитетни физиономии, вслушващи се в мъдрословията му с вглъбеността на пикаещ шопар. По-хитрите и лакоми намират сгода, покрай всички това, и да врътнат някоя далавера, за да облажат. Не много, щото босовете са ревниви към блаженето. Но достатъчно, за да се мотивират допълнително. Така компенсират липсата на мотивацията и самоуважението, които почтеният и кадърен човек на държавна служба черпи от добре свършената си работа в служба на обществото. Те, разбира се, също работят за хората, постоянно и с грижа. Но ако се вгледаш в направеното и начина, по който е направено, виждаш че целта не е била да се подобри или реши нещо в полза на хората, а чрез ползата за тях да се добавят похвали за ГЕРБ. Е, в какво е разликата, ще речете. Разликата е в това, че се върши избирателно онова, което лесно може да се "продаде", решенията се взимат не от съображения за управленска целесъобразност, ефективност, ефикасност и икономичност, а по съвет на ... ловки пиари, удобни за опаковане и излагане пред затъпялата публика. Заедно с това, и по начин, щото паят на "бизнеса", пълнещ касите на ГЕРБ и джобовете на босовете, малки и големи, със ... суджук, да се не губи. И ... да, общо взето - това е.
07 Септември 2017 09:00
Чакаме интервю с Кичашки. Много вероятно Цеков да е лапал, а Кичашки да е зяпал. Абе да си каже...
07 Септември 2017 09:10
Темата за "калинките" може да бъде разширена с куриози от вида, че има дори нарушени закони, които забраняват подобни назначения. Давам пример със закона за патентите и регистрацията на полезни модели (ЗПРПМ), където чл. 79, ал. (6) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 64 от 2006 г., в сила от 09.11.2006 г.) гласи: "За председателя и неговите заместници са задължителни следните изисквания: да са работили в областта на индустриалната собственост над десет години и да имат висше техническо или юридическо образование, като първият заместник е с компетентност и стаж в патентната експертиза и е с патентна квалификация.". За 10 години от влизането на този текст в сила са сменени от новоидващите на власт мин. председатели 3-ма Председатели на това ведомство и нито един от тях няма изискуемите стаж и квалификация. Имат биографии, гарантиращи слугинаж на властимащите.
07 Септември 2017 09:16
с куриози от вида, че има дори нарушени закони, които забраняват подобни назначения


Това са ... нормативни пропуски. Обикновено законите се нагаждат спрямо потребностите на калинковъдството Разбира се под знака на демократичност, недискриминация и стимулиране на навлизането на млади хора (разбирай без опит и често - без квалификация и образование) в управлението.
07 Септември 2017 19:25
Да, вярно е , но пък само така се печелят поредица от избори....друг е въпросът , ако изведнъж електоратът прогледне и реши да остави само клиентелата да ходи по предрешени избори....е , тогава само какъв смях ще падне!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД