:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,545,100
Активни 202
Страници 17,036
За един ден 1,302,066

Онова, което ни кара да се страхуваме

Страховете имат фантастична чуваемост. Те се разпространяват лесно, превръщат се в гигантски кампании и раждат крещящи заглавия. А фобиите изместват вниманието от истинските проблеми, казва културологът проф. Александър Кьосев
Здравко Йончев
Александър Кьосев
- Какви са впечатленията ви от дискусиите в България около предстоящите избори в Германия?

- В България, както и на много други места, средите са разпределени в "информационни балони", тъй че човек би могъл да си остане само в своя балон и да слуша единствено това, което се говори там. В моя информационен балон за Германия се говорят изключително добри неща, а госпожа Меркел е пример за много успешен политик, който ръководи Германия, а донякъде и Европа в една доста трудна епоха, като успява да балансира противоречията. Тя направи огромен жест с мигрантите и разбира се, пое с това сериозен риск. С две думи казано, говори се разумно и положително. Извън моя информационен балон обаче се чуват и съвсем други неща. В много информационни среди Германия и управляващата широка коалиция са на практика метонимия на една Европа, която едва ли не е пред корабокрушение.

- На какво го отдавате?

- За това има две причини. Едната е твърде проста и близка до конспиративните теории - някой подклажда тези неща, това е част от хибридната война. Наскоро имаше едно много сериозно изследване на екип от "Критика и хуманизъм", ръководено от Димитър Вацов, в което статистически бяха хванати пиковете на хибридната война в България. Оказва се, че един доста брутален антилиберален и антидемократичен език произвежда "новини" главно тогава, когато моментът съвпада с определени събития от руския политически календар. Това е едната причина - съзнателно подклаждане. От друга страна, у много хора вече съществува разочарование от участието на България в ЕС. То изглеждаше като идеал, като хоризонт, който сияе - ние ще се присъединим и това ще реши проблемите на България. Обаче присъединяването на България към Европа не само не разреши тези проблеми, а в някакъв смисъл ги задълбочи. Легитимирани бяха различни властващи елити, които имат полукриминален характер - и сега с тях се преговаря като с официални представители на България, а истинските европейци в страната често пъти са маргинализирани и никой не им обръща внимание. Аз участвам в "Да, България" и предложих на моите колеги да се опитаме да организираме среща с Макрон. Хора, които разбират от дипломатическия протокол, веднага ми казаха, че това е немислимо. Просто Макрон контактува само с онези, които взимат решения в България, на правителствено равнище, а не с една партия, която е извън парламента.

- А как си обяснявате факта, че в България са широко разпространени страховете от миграционната вълна, от "преселението на народите", при положение че в страната има едва няколко десетки хиляди, и то главно "транзитни" бежанци?

- Тези страхове трябва да бъдат разделени на две части. От едната страна е реалната ситуация в Африка и по нейната периферия. В резултат от локални войни, от безсмислени и безумни намеси на САЩ в определени, трудно балансирани територии, както и в резултат от редицата провалени държави, там над 60 милиона души, доколкото ми е известно, са принудени да напускат родните си места. От тези 60 милиона 5 милиона са на път към Европа - две трети от тях са в Турция, една трета вече е в Европа. От всички тези хора в момента в България едва ли има и 10 хиляди, числото непрекъснато се променя. Бежанците не желаят да остават в България, което означава, че тя не е хубаво място. А защо на този фон все пак се надига вълна от страхове трудно е да се каже. Подобни страхове има и другаде, впрочем. В Унгария ситуацията е сходна, макар че там има дори много по-малко бежанци, отколкото в България. Основното е друго - страховете имат изключителна чуваемост. Те се разпространяват лесно и бързо, превръщат се в гигантски медийни кампании и с лекота пораждат крещящи заглавия по вестниците, по телевизията и в социалните мрежи. И най-важното, те са лесни разкази. Има видим проблем, има и виновник. И когато установим виновника - били те бежанците или извънземните - тогава проблемът ще бъде решен. Фобийният разказ крайно опростява действителността и освобождава човек от отговорността да мисли сложно и ангажирано. Ето защо той е лесен медиен продукт и твърде бързо се разпространява. Така този фобиен разказ измества вниманието от истинските проблеми: структурни на икономиката, правни и морални на криминализирана България, пък и цялата сложна международна проблематика. Видяхме го, впрочем, включително и в предизборния дебат между Ангела Меркел и Мартин Шулц, където по неволя се обсъждаха най-вече страхове и фобии и почти не стана дума нито за европейския проект, нито за други конструктивни планове или визии за бъдещето.
17
1620
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
07 Септември 2017 19:54
"Дойче веле", Андреев, Кьосев и... си спестих четенето...
07 Септември 2017 20:09
Държавната медия агитира за управляващите. Досадно нормално.
07 Септември 2017 20:57
Аз участвам в "Да, България" и предложих на моите колеги да се опитаме да организираме среща с Макрон. Хора, които разбират от дипломатическия протокол, веднага ми казаха, че това е немислимо.

Има чар, има умиление.
Уважаваният инак Кьосев си е представил Макрон като Митеран, а изпълкома на ДаБълите като закусващи дисиденти.
Хубаво е, когато наоколо има специалисти по протокола и приземяването.
07 Септември 2017 23:10
Онова, което ни кара да се страхуваме, отразено в кривото огледало на Deutsche Welle...
07 Септември 2017 23:47
Само ще цитирам моя кръстник:Господи,събери си вересиите! Тези калпазани съвест и морал нямат ли? С погнуса изчетох целия материал! Не ми стига, че тук, в Германия,медиите се избиват да лижат задника на Меркел, че сега и в Татковината! И най-лошото е, че дойчовците са тъпи телета и пaк ще гласуват за Wir schafen das!
08 Септември 2017 07:48
Русо-фобиите изместват вниманието от истинските проблеми,

Ако им вземеш на десните запъртъци русофобиите , после няма да знаят какво да правят със себе си.
08 Септември 2017 07:57
Александре, не ми скривай слънцето!
08 Септември 2017 07:57
някой подклажда тези неща, това е част от хибридната война. Наскоро имаше едно много сериозно изследване на екип от "Критика и хуманизъм", ръководено от Димитър Вацов, в което статистически бяха хванати пиковете на хибридната война в България. Оказва се, че един доста брутален антилиберален и антидемократичен език произвежда "новини" главно тогава, когато моментът съвпада с определени събития от руския политически календар

Нямаш предвид, нали, онова превелико, свръхнаучно и безспорно изследване, според което най-изтъкнатите хуманитари на нашето време, както и половината в. "Фигаро", най-смислените електронни медиии, че дори и, О, превелики Боже на неолибералната демокрация, Евгени Дайнов се оказаха в един Списък на врагове на демокрацията, хибридчиците им с хибридчици?
Ако туй тука си ни дал като аргумент - може и друго нАучно изследване да е било грантирано междувременно /знае ли човек за колко точно наукообразности се плаща по няколко хиляди левове на страница/, прочети си, моля, статииите на Димка Гичева-Гочева по въпроса, публикувани в блога й /не са грантирани естествено/ и препечатани, слава Богу, в "Гласове". Тя знае какво е демокрация като понятие в развитие от древността насам, щото това й е академична професионална квалификация, базова, каквато твоята НЕ Е. За да се върнеш към Истинските Начала на Науката, които не седят в DW. Не е зле и "Пролетен вятър" да си препрочетеш, де. Хеле пък това например:
де е народа и де е земята бунтовница,
де сме, о мое печално и равно поле!

Човек на нашата възраст може и да позабрави туй-онуй. "Ччовещинка", дето вика един герой на друг автор.
08 Септември 2017 07:57
...
08 Септември 2017 08:31
Следващият път да се помолят първо на Цветанов да ги вземе на някои от закуските си из Америка, след това на някой помощник секретар от департамента и чак накрая Макрон или някой друг президент
08 Септември 2017 10:14
текстчето си е поучително за това каква каша е в главата на либерастията.
08 Септември 2017 10:17
чиляка ви го е писал-живее си в собствен балон.
08 Септември 2017 10:18
Аз участвам в "Да, България" и предложих на моите колеги да се опитаме да организираме среща с Макрон. Хора, които разбират от дипломатическия протокол, веднага ми казаха, че това е немислимо. Просто Макрон контактува само с онези, които взимат решения в България, на правителствено равнище, а не с една партия, която е извън парламента.


Пак с Митеран ли ще закусвате? Следващата генерация закусващи?

Жалки, разбити аварчета ...
08 Септември 2017 11:05
А защо на този фон все пак се надига вълна от страхове трудно е да се каже

Един вид... няма разумно обяснение?
Наблюдаваме СТРАХ от казване на истината...,
... а на хората тръгнал да търси кусури, че ги било страх...
Мън, мън, мън, може така,
Мън, мън, мън, може онака,
Че то всеки го може това...
Значи, всеки може да бъде професор.
08 Септември 2017 14:37
Аз участвам в "Да, България"

Че тя ... нищо не прави?
Участваш в нищоправенето?
Класически учен...
Има ли позиция Да Бг по скандала с ОВОС-ите?
Спокойно наблюдава как мафията си разчиства нормативно пътя да "усвоява" безпрепятствено българската природа?
И си чопли зъбките от месцето закупено с народната субсидия?
08 Септември 2017 16:02
от безсмислени и безумни намеси на САЩ
Всички , които имат силици се намесват.
08 Септември 2017 17:30
О-о-о, Sv Sophia, благодаря за добрите думи!

Ти бъди рахат. Проф. Кьосев няма да ме прочете, както и да ме препоръчаш.
Ние с него не се поздравяваме.
И с проф. Дичев не се поздравяваме.
А проф. Янакиев изпада в ярост, когато ме срещне по коридорите.


Имам един свободноизбираем курс в специалност Културология, който предвидливо и превантивно
се слага в програмата на студентите винаги в петък късен следобед.
Когато никой друг от преподавателите няма часове.
За да не се сбием с някого от колегите, ако случайно се срещнем по фоайетата.Няма да ме прочетат никога, защото както се вижда на снимката, пред проф. Кьосев има микрофон.
Пред него винаги има микрофон.

Онези, пред чиято уста винаги има микрофон и които се изказват по медии с милионна аудитория,
не
четат писанията на маргиналните, чиято уста е запушена.

Е, блоговете ми засега не могат да ги затворят. И в "Гласове" ме популяризират.

Още веднъж благодаря за похвалите.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД