:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,545,104
Активни 203
Страници 17,040
За един ден 1,302,066

Фаворитът на шефа ще бъде фаворит и на Темида

Трагичното е, че съдии от ВАС се оплакват анонимно от натиск, но не смеят да се противопоставят публично
Снимка: БГНЕС
Макар и възпитаник на Школата на МВР, преди 7 г. Георги Колев стана председател на Върховния административен съд. Във ВСС Колев е в твърдото мнозинство около главния прокурор Сотир Цацаров и дирижира избора на приемника си.
"Върховните съдии облякоха тогите си и излязоха пред сградата на Върховния административен съд в знак на протест срещу опитите да им бъде наложен председател. Те разказаха публично как са притискани да дадат гласа си за него. След като сами защитиха независимостта си, получиха и обществена подкрепа. Мнозинството във Висшия съдебен съвет, което беше инсценирало избора, в крайна сметка прекрати процедурата и я остави на следващия състав."

Сигурно така звучат новините в една паралелна реалност. Нашата действителност е друга. "Сега" получи сигнали от магистрати от ВАС, че съдиите са принуждавани да гласуват за един от кандидатите, като биват заплашвани, че роднините им, назначени в съдебната система, ще останат без работа. Никой обаче не се съгласи да застане с името и лицето си и да разкаже подробно за натиска.

Така омагьосаният кръг се затваря. Роднини на магистрати получават постове, самите магистрати се домогват до повишения през задната врата на системата. И после това се използва да бъдат държани в зависимост. И тъй като са наясно, че са станаличаст от порочния модел и се ползват от него,не искат да участват открито в разрушаването му.

Няма как да стане ясно дали анонимните сигнали са верни, или не. Но ето ги фактите:

ВАС е ключов съд, тъй като гледа делата срещу актовете на властта. В него се концентрират и казуси по митнически и данъчни дела за милиони. Изборът на председател е насрочен от Висшия съдебен съвет за 11 септември. За да бъде избран някой от двамата кандидати, трябва да събере поне 17 от гласовете на кадровиците. След това президентът подписва указ за назначението му, като има право да откаже да подпише веднъж.

За шефския пост има двама кандидати, съдии от ВАС - Георги Чолаков и Соня Янкулова. Миналата седмица пленумът на ВАС даде подкрепата си за Чолаков. Това не е изненада, тъй като точно мнозинството от пленума издигна кандидатурата му за поста. Янкулова беше номинирана от трима от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Чолаков е фаворитът на сегашния председател на съда - Георги Колев, който с главния прокурор Сотир Цацаров има почти сигурно мнозинство от 17 гласа.Георги Колев се спряга за зам.-председател на ДАНС,където постът се оваканти, след като на 2 юни Олег Петков стана зам.-министър за европредседателството. Зам.-председателите на ДАНС се определят от кабинета по предложение на шефа на агенцията. Мандатът е 5 г.

Възможно е обаче и да няма избор, ако мнозинството се притесни от скандал, свързан например с имотните еквилибристики на някой от кандидатите. Интересът към изслушването на двамата кандидати бил слаб, разказаха магистрати. На Пленума са присъствали само 61 от 91 върховни съдии. Правилата за изслушване на кандидатите, приети от мнозинството съдии от ВАС, предвиждат гласуване, след като номинираните изложат концепциите си и отговорят на въпросите. Според някои съдии това е дописване на закона. Въпреки всичко гласуване имаше и 48 от съдиите подкрепиха Чолаков.

Чолаков е възпитаник на Софийския университет. Той има 25-годишен юридически стаж, 10 от които като съдия. Влиза в системата през 1992 г. и година по-късно става председател на Районния съд в Сливен. Две години след това избира да адвокатства. През 2007 г. пак влиза в съдебната власт като административен съдия в Сливен. През януари 2009 г. подава оставка и става нотариус в Балчик. Третото му връщане в системата е през март 2012 г., този път във ВАС след външен конкурс. Чолаков бе част от петчленния съдебен състав по делото на акционерите на КТБ срещу акта на БНБ за отнемане на лиценза на банката. Участва и в съдебния състав, който намира вратичка за строежа на небостъргач в столичния кв. "Стрелбище".

В подкрепа на Чолаков във ВСС са получени 10 становища - кое е от кое по-похвално. Освен съдии за неговия избор настояват чистачи, касиери, призовкари, които се подписват под твърдения за безспорния му професионализъм. Становищата са от административните съдии от Стара Загора; служителите и съдебните помощници от ръководеното от Чолаков отделение във ВАС; съдиите и служителите от Районния съд в Котел; председателите на Административния съд в Благоевград, на Районния съд в Сливен; на Административния съд в Сливен, съдиите и служителите от Административен съд - София-област; Адвокатската колегия на Сливен; на председателя на Окръжния съд в Сливен; както и на съдиите и служителите от Административния съд в града. От Котел например пишат, че "и досега в сливенския съдебен окръг сравняването с Георги Чолаков е израз на такива достигнативисоки нива в научното познание, неприсъщи на всеки".Странно, но за Янкулова, която има добро име сред колегите си, няма нито едно становище. Тя също е завършила Юридическия факултет на СУ. Има над 32-годишен юридически стаж, като над 21 г. от тях е съдия. Янкулова има 11 г. във ВАС. Работила е на всички нива в съдебната система. Оглавявала е първото в страната самостоятелно обособено административно отделение - в Софийския градски съд, била е и зам.-председател на съда. От 1998 г. е във ВАС, като през 2001 г. става зам.-министър на отбраната, а после е и зам.вътрешен министър.

Янкулова също се е произнасяла за КТБ. Тя подписа с особено мнение отхвърлянето на жалбата срещу отнетия лиценз на банката и се позова на практиката на съда в Страсбург. Затова беше избрана за юрист на годината през 2015 г.

Имотната декларация на Чолаков, подадена пред ВСС, показва, че той и семейството му притежават 13 имота и 20 земеделски земи. На негово име се водят апартаменти в София, Сливен, Несебър и Слънчев бряг, дворно място в котелското с. Медвен и дворно място със сгради в с. Пчелин, Костенец. Освен това има и лозя в новозагорските села Каменово и Кортен. Чолаков е декларирал 3 ипотечни кредита - за 74 хил. лв,. за 104 хил. лв. и за 58 900 евро.

Когато през 2007 г. влиза в съдебната власт, той декларира пред Сметната палата, че едал заеми на 4-ма души за общо 80 516 лв.,както и 13 хил. лв. на "Адвокатско дружество - Георги Чолаков". Има и неплатено възнаграждение от 20 хил. лв. по договор за правна помощ с "Пътнически превози" ЕАД - Сливен. В същото време дължи 200 хил. лв. на една банка и 20 500 лв. на друга. През 2012 г., когато става съдия във ВАС, Чолаков е дал заеми за над 53 хил. лв., а има задължения от 267 129 лв. и три кредитни карти - 2 за по 5000 лв. и една за 25 хил. лв.

При второто си завръщане в съдебната система Чолаков сочи 10 имота в Балчишко, на които е цесионер. Става такъв, след като купува вземанията на Илиян Пенев Петков. Петков е ипотекиран кредитор на физическите лица, които са собственици на въпросните имоти. И освен това е в съвета на директорите на "Лонг ман холдинг" АД.

Янкулова е на другия полюс. Тя има 1/2 идеална част от дворно място в софийското село Кътина, получено като дарение от брат й. Семейството й има още 4 имота. Декларирала е три влога - от 30 хил. лв, 3781 лв. и 6500 евро.

Изборът на шеф на ВАС ще се следи от Европейската комисия, която го определи като много важен в последния си доклад, както и като тест за независимостта на ВСС. Но какво от това? В целия си мандат мнозинството в съвета напълно безскрупулно погазваше принципите на прозрачност и почтеност при вземането на важните решения за системата. Какво би му попречило да го направи и сега, когато на кадровиците им остават броени дни на високоплатените им постове, а след това управляващите им осигуриха лесни повишения?
Снимка: Архив
Соня Янкулова (най-вляво) заедно с колегите си от състава на ВАС, който гледа делото за отнемането на лиценза на КТБ през декември 2014 г. Янкулова има 32 години юридически стаж, над 21 е била съдия, а в административния съд е от 12 г.
 Георги Чолаков е фаворитът. От 25-годишния юидически стаж, само 10 години е бил съдия, а в административния съд само 5. Бил е и адвокат, и нотариус.
5
4263
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
07 Септември 2017 20:03
(Чолаков)
Участва и в съдебния състав, който намира вратичка за строежа на небостъргач в столичния кв. "Стрелбище".

Сигурна ли е авторката в това?
Щото на други места виждам друг състав, в който кандидатът не фигурира?
Би било удивително "съдия", участвал в този фарс, да има наглостта да се кандидатира за подобна позиция.

А иначе, разликата в професионалните биографии на кандидатите е показателна.
Съдия, работил последователно в административното правосъдие, срещу юридически авантюрист, умело напипващ на баницата мекото.

Изборът очевидно е предрешен.
Тайно се надявам, ама не твърде много, президентът да вземе по-решителна позиция.

...
И тъй като са наясно, че са станали част от порочния модел и се ползват от него, не искат да участват открито в разрушаването му.

Каца-мед-пръстче-всички-кюп = системата на омертата работи безотказно.
И ще продължи, независимо от броя и вида колегии.
07 Септември 2017 20:49
Само може да се гадае защо Чолаков е вписан като „кредитор” или като „цесионер” в документите, които са публично достъпни. Обичайно такава практика има, когато се дава голям заем, който трябва да бъде обезпечен, най-често с имот. По принцип, без съответното разрешително, подобна дейност, позната повече като лихварство, се счита за престъпление и се наказва с лишаване от свобода от три до пет години.

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-miusiulmani-ipotekirat-zemi-polza-sochen-shef-vas.html
08 Септември 2017 01:04
Съдиите от ВАС никога няма да се оплачат публично, защото тайно до един са собственици на хотели, парцели, небостъргачи и т.н. Историята е като капо ди тути капо - хич не харесват избора, но ще мълчат... Коза ностра.
08 Септември 2017 09:17
капо ди тути капО


капо ди тути капИ !!!
08 Септември 2017 09:34
Няма нужда от коментари. Съдебната ни система е толкоз ГАДНА, МРЪСНА, ЗАГНИЛА и ОКАЛЯНА отвсякъде, че няма никаква, ама никаква надежда нещо в мамковината да мръдне и на йота! Затънали сме в гъсто и дълбоко тресавище, откъдето явно излизане няма. До момента, до който и нас вече няма да ни има.
"Върховните съдии облякоха тогите си и излязоха пред сградата на Върховния административен съд в знак на протест срещу опитите да им бъде наложен председател. Те разказаха публично как са притискани да дадат гласа си за него. След като сами защитиха независимостта си, получиха и обществена подкрепа. Мнозинството във Висшия съдебен съвет, което беше инсценирало избора, в крайна сметка прекрати процедурата и я остави на следващия състав."

Сигурно така звучат новините в една паралелна реалност.


Роднини на магистрати получават постове, самите магистрати се домогват до повишения през задната врата на системата. И после това се използва да бъдат държани в зависимост. И тъй като са наясно, че са станали част от порочния модел и се ползват от него, не искат да участват открито в разрушаването му.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД