:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 417,250,389
Активни 80
Страници 5,842
За един ден 1,302,066

Възрастна жена е убита след бездействие на полицията

Възрастна жена от Варна е била пребита до смърт от племенника си, след като полицията два пъти е ходила в дома й заради оплаквания от тормоз и дори е съставяла предупредителен протокол на мъжа. Отношението им обаче се е изчерпало дотам. След третия сигнал за побой тя умира в болницата заради тежките наранявания.

Срещу племенника й е внесен обвинителен акт, съобщиха от варненската прокуратура. Той ще бъде съден за причиняване на смърт след умишлено нанесени телесни повреди. Мъжът е лежал 15 години в затвора за убийство и е осъждан два пъти за хулиганство.

Възрастната жена живеела заедно с племенника си в апартамент в кв. Владиславово. Тя била трудноподвижна след счупвания и операция. За нея се грижели съседи, които имали ключ от жилището. Те звънели и до полицията.

Първият сигнал за побой е от 16 март. Тогава пред полицаите жената казала, че е паднала, но след като останала насаме с тях, разказала, че е племенникът я удрял и тя се страхувала от него. Преди да си тръгнат, полицаите му съставили предупредителен протокол. Жената била отведена в болница.

За втори път сигнал е подаден на 3 април. Никой не отворил на полицаите и се наложило съседката да им отключи. Възрастната жена била цялата в синини, но отказала медицинска помощ от страх от племенника си. Полицаите пак не го арестували.

Пет дни по-късно жертвата била пребита отново само защото казала на племенника си да не сменя телевизионната програма. В болницата разказала кой я е пребил. Лекарите установяват, че има 8 счупени ребра, раменна кост, масивни хематоми. Седмица по-късно умира. Едва тогава племенникът е прибран в ареста.ТАНГО

От средата на август Цветанка Гетова отново е шеф на Варненската районна прокуратура, съобщи Mediapool. Главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВСС за две дисциплинарни производства срещу нея и заместничката й Милена Даскалова. Едното е за оказване на натиск върху жена, която се оплаква от заплаха за убийство. Другото е за употреба на алкохол през работно време.
26
1535
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
07 Септември 2017 20:12
Вдигнете и още заплатите, видно е че работят добре в МВР.
07 Септември 2017 20:32
Нали ще ни приемат в ЕРМ 2 ?. Какво тук значи някаква си баба ?
07 Септември 2017 20:56
Поредната. Родната полиция пази. Избирателно.
07 Септември 2017 23:31
Въпросът е: ако някой системно бива малтретиран, не е ли по-ефективно да ликвида сам малтретиращия го? В случая, жертвата вместо да се разправя с полицията, да "почерпи" с нещо летално племенника си. Или ще се намери някой, който да жали този жалък изверг?
07 Септември 2017 23:33
Цветанка Гетова отново е шеф на Варненската районна прокуратура, съобщи Mediapool. Главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВСС за две дисциплинарни производства срещу нея и заместничката й Милена Даскалова. Едното е за оказване на натиск върху жена, която се оплаква от заплаха за убийство. Другото е за употреба на алкохол през работно време.
Съдебна реформа??
08 Септември 2017 08:28
Поредна манипулативна статия. Какво следва да направи полицията? Съставен е протокол, който няма правна стойност, но това е отделен въпрос. Да се назначи дежурен полицай до бабата?! Искахте безправна и слаба полиция, имате я.
08 Септември 2017 08:35
Поредна манипулативна статия. Какво следва да направи полицията? Съставен е протокол, който няма правна стойност, но това е отделен въпрос.


Та, кое, казваш, му е отделното на въпроса? За побой над възрастен, болен и безпомощен човек родната полиция съставя ... предупредителен протокол? Кво пише в него? Че не е хубаво така, моето момче, да пребиваш леля си? Ако взема, че пребия полицай, протокол ли ще ми съставят? Едва ли ... Нали?
08 Септември 2017 08:50
Няма как след всеки гражданин на върви полицай !
Бабата се правила на добър роднина, прикривала вагабонтина с лъжливи показания и ... естествено си намерила очаквания край.
Жалко, но полицията не е всесилна, както човешката простотия.
08 Септември 2017 09:29
Покемон, май трудно осмисляш прочетеното?
Това е жертва на физически и психически тормоз. "Прикривала" докато е гледал какво ще каже пред полицаите.
Хайде още веднъж само за теб:
но след като останала насаме с тях, разказала, че е племенникът я удрял и тя се страхувала от него. Преди да си тръгнат, полицаите му съставили предупредителен протокол. Жената била отведена в болница.
08 Септември 2017 10:01
Ех, друго щеше да си е, ако беше разрешено оръжието за самоотбрана. Сега- защо не разчиташ на държавата? Ами то се вижда колко е илюзорна защитата и
08 Септември 2017 10:20
Firmin, може ли да цитираш нормативни документи, които да подкрепят действия на полицията при липса на жалба от тъжителя, при липса на медицинско свидетелство? Или ще се намираме на общи приказки. Заглавието е манипулативно. Бабата е починала следствие свое бездействие и отказ от защита.
08 Септември 2017 10:32
Коле, прав си, но мен ме дразни това старческо скудоумие.
Същите тия старици мятат чанти пълни с пари на първия срещнат циганин-измамник, без да се замислят ?!
А до вчера са били счетоводители, учители, инженери ???
Какво толкова се е променило, освен неизбежните биологични промени !
08 Септември 2017 11:17
Да се назначи дежурен полицай до бабата?!
Най-идиотското оправдание за некадърност и несвършена работа на света. Използваш го във всяко второ мнение.
08 Септември 2017 11:19
Коле, прав си, но мен ме дразни това старческо скудоумие.


Това е ефект на непреодоления ти страх от старостта и, навярно, смъртта. Биологичните промени лишават ли престарелите от права и грижа или напротив - всяко цивилизовано общество вече им дължи ОСОБЕНА грижа, заради променилите се потребности и намалените им възможности.
08 Септември 2017 11:24
Бабата е починала следствие свое бездействие и отказ от защита.


Бездействие се вменява на способния да действа. А в случая това не е сигурно. Дали заради старостта, дали заради болестта, дали заради заплаха или зависимост от насилника, бабата, бог да утеши измъчената и душица, не е можела да действа или не е била способна на обективна оценка на ситуацията и заплахата. Обученият полицай, напротив, очакваме, по силата на професионалната му компетентност, да е в състояние да направи тази преценка. Но ... Компетентността, по подразбиране, има три компонента - знания, умения и нагласа. Каква е била нагласата, знанията и уменията не коментирам? При правилна нагласа и с цървул на главата спасяваш котката.
08 Септември 2017 11:26
Бабата е починала следствие свое бездействие и отказ от защита.
А това е още по-нахално и тъпо. И на всичко отгоре от писанията ти изглежда, че си някакво средно началниче в София. Където уж сте по-подбрани. Какво ли ще да е нивото на по-долните чинове в провинцията?
08 Септември 2017 11:31
Кольо и Фирмин, аз пак питам - за да не се намираме на общи приказки - какво трябва да направи въпросният полицай, при отказ от подаване на жалба, при липса на медицинско и по същество нежелание на евентуално пострадалата да съдейства? Съставили са предупредителен протокол, следователно са свършили това, което е във възможностите им. Много е лесно ад обвиняваш други в несвършена работа, но когато е трудно да дефинираш какво точно трябва да предприемат, тогава олекваш съвсем! Или трябваше да хванат племенника? На какво основание? Та дори и студент по право в първи курс ще ги попилее в съда и ще отидат на улицата!
08 Септември 2017 11:46
Съставили са предупредителен протокол, следователно са свършили това, което е във възможностите им.


Дали?

http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=F81E1B7FCF1DB21B25F743668053D061?idMat=111314

08 Септември 2017 11:54
какво трябва да направи въпросният полицай, при отказ от подаване на жалба, при липса на медицинско и по същество нежелание на евентуално пострадалата да съдейства

FuFighter, ще ти задам същия въпрос при сходен пример. Полицаи идват по сигнал и установяват, че дете* е малтретирано, бито, изтезавано. То подава ли жалба? Само ли си издава медицинско? И конкретно - как се установи, че пострадалото лице не е съдействало?

За да не се чудиш излишно, има установени процедури.

Обученият полицай, напротив, очакваме, по силата на професионалната му компетентност, да е в състояние да направи тази преценка. Но ... Компетентността, по подразбиране, има три компонента - знания, умения и нагласа.----------
*(аналогично трудноподвижно лице или в безпомощно състояние)
08 Септември 2017 12:08
Като се обърне каруцата- пътища много. Но теоретично би трябвало да правят нещо такова:
ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 102 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 22.12.2009 Г.)
http://lex.bg/laws/ldoc/2135501151 Да го знаят и да помагат на жертвите да подадат документи за закрила. А при непосредствена опасност за здравето и живота на пострадалата, какъвто е бил случая който обсъждаме, да и помогнат да подаде жалба, и да действат съгласно чл. 4 ал.2. Можели са също да извикат Службата за социално подпомагане и чрез нея да потърсят съдействие за осигуряване на защитено жилище или старчески дом.
.
08 Септември 2017 12:33
Кольо, тоя ЗЗДН е много хубав, но трябва пострадалият САМ да подаде жалба. Няма нито един социален, който да го е направил. Въпреки, че има такава възможност, но се опитай да ги размърдаш. Тоя цитиран от теб член го прочети - пише че пострадалият трябва САМ да подаде жалба в съда. Полицаят не е адвокат и не може да пише жалби от името на бабата.
По отношение малтретираното дете - има инспектор Детска педагогическа стая, който веднага поема случая, има служба за закрила на детето, но не желая да коментирам ситуация, която не познавам в детайли. Има Закон за закрила на детето и там са дефинирани ясно различните възможности.
За трети път казвам - заглавието и статията са манипулативни. Колкото и да е невероятно - полицията си е свършила работата.
08 Септември 2017 12:44
За трети път казвам - заглавието и статията са манипулативни. Колкото и да е невероятно - полицията си е свършила работата.


... и, викаш, ако реша да потърся, мога да намеря цялата документация по случая, съставена по реда на инструкцията за превантивната дейност, с проведени мероприятия?
08 Септември 2017 12:56
Най-вероятно няма да я намериш. Защото за единият месец, през който се е случвала тая история с продължение, единственият квартален е имал още 100 преписки, връчвал е призовки, наказателни, охранявал е футболни срещи, състезания, масови прояви, давал е дежурства или е имал други служебни задължения. Да не говорим, че тази инструкция вероятно е писана от хора, които никога не са работили на терен и им трябват само и единствено куп справки и докладни, за да ги трупат по бюрата си. А хартията за тези справки я купува същия квартален, за да я пише на личния си компютър и печата на личния си принтер. Ти наясно ли си какво реално може да свърши един квартален, ако примерно има в района 800 лица, притежаващи оръжия, зачислени му са 8 ЛПИ, има две училища, четири детски градини, куп други обекти, 120 самотно живущи лица? Не финикиец, ами и супермен да е, няма да може да изпълни всичко,да не говорим за куп други изискващи се неща - определен брой съставени актове по различните закони, брой проверки в различните обекти, брой докладни по безопасност на движението и т.н. и т.н. Не може да претрупаш най-ниското звено и да очакваш някакви съществени резултати. Освен на хартия.
08 Септември 2017 13:30
Покемон, май трудно осмисляш прочетеното?
Това е жертва на физически и психически тормоз. "Прикривала" докато е гледал какво ще каже пред полицаите.
Хайде още веднъж само за теб:
но след като останала насаме с тях, разказала, че е племенникът я удрял и тя се страхувала от него. Преди да си тръгнат, полицаите му съставили предупредителен протокол. Жената била отведена в болница.

Дежурният им въпрос е какво искате от нас?

Като аз трябва да им кажа как да спазят закона , за какво са ми те?
Какво им е пречило да му издадат заповед да не се приближава до бабата и като получат сигнал за нарушение да го опандизят?
08 Септември 2017 13:36
Кольо и Фирмин, аз пак питам - за да не се намираме на общи приказки - какво трябва да направи въпросният полицай,Що ние да кажем? Значи ние трябва да знаем че трябва веднага да се даде на прокурор , нали?
Кой получава заплата , а?
08 Септември 2017 14:12
rorik, полицията няма правомощия да издава ограничителни заповеди! това се решава в съд по ЗЗДН по молба на ппстрадалия. запознайте се с правомощията, тогава коментирайте!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД