:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,724,245
Активни 177
Страници 36,249
За един ден 1,302,066

Със законно оръжие у нас се вършат повече безобразия

Случаят във Виноградец, при който на рожден ден на дете с пистолета на излъчения от ГЕРБ шеф на Общинския съвет в гр. Септември Лазар Влайков бе убит собственик на заведение, за пореден път показа, че законното оръжие не гарантира безопасност.

"Сватбарската" стрелба с десетки изстрели от една дузина хора, през чиито ръце минава бойният пистолет, включително през ръцете на 6-годишния рожденик, е доказателство за масовата безотговорност при употребата на оръжие. Още по-безотговорно е как МВР и прокуратурата веднага обявиха, че детето неволно застреляло жертвата. След това под натиска на общественото мнение главният прокурор Цацаров се усъмни в подчинените си и премести разследването, като го прати от Пазарджик в Пловдив, но не веднага, а след като се извършат неотложните действия по разследването.

Жалко е и как от ГЕРБ се гънеха покрай активиста си и все пак го изключиха от партията. За втори път. В четвъртък - седмица след стрелбата, Влайков бе обвинен за неправилно съхранение на оръжие и задържан за 72 часа. А това трябваше да стане още няколко часа след престъплението.

Но що за държавен орган разрешава да притежава оръжие човек, който дава на седящите до него да си пострелят и сам стреля десетки пъти на рожден ден в нарушение на всички законови правила. Човек, за когото има данни в полицията за побой през 2008 г. и сигнал за това как през 2012 г. е ранил с нож няколко пъти друг човек в скандал след пътен инцидент. И в двата случая на Влайков му се разминава - бил афектиран. Афектът може да е смекчаващо, но не и оправдаващо обстоятелство.

И щом има такова минало, като има данни за афектиране, не би ли следвало МВР и специално службата за контрола на общоопасните средства (КОС) да направи проверка, преди да даде разрешението? Или пък да проверява постоянно какво прави въпросното лице с оръжието? Нищо подобно.

След дълго мислене МВР си призна вина по случая с убийството на 42-годишната Елена, която бе застреляна от мъжа си в заведение в София в края на август. "Проверката още тече, но има пропуск на служител, който е трябвало да направи мониторинг на изтеклите разрешителни и да предприеме действия за прибиране на оръжието", каза главният секретар на МВР Младен Маринов. Оказа се, че обвиняемият е имал достъп до три пистолета. И понеже през последната година починал човекът, който трябвало да проследи, че разрешителното на мъжа е изтекло, вече няма виновник.

Но въпросното разрешително се оказа изтекло доста по-отдавна. А МВР не знае. Издава ограничителна заповед в резлутат на жалбите на съпругата, но не прави нищо за оръжието.Лошото е, че урокът не беше научендори след случая с Петко Петков от Лясковец, който наскоро бе окончателно осъден на доживотен затвор за убийството на баретата Емил Шарков и раняването на други трима негови колеги при опит да бъде изкаран от жилището си. Той притежаваше цял арсенал: ловна пушка Иж-27-ЕМ, 12-и калибър, ловен автомат МР 153, пак 12-и калибър, две ловни карабини - Иж-18-МН, калибър 3006, и SLR-95-Н., и стотици патрони за тях.

Абсурдно е, че след проверката тогава бе обявено, че няма никакви нарушения и нито един виновен, че Петков е имал цял арсенал. Версията бе, че МВР цели две години се опитвало да го накара да го предаде, защото разрешителното му е изтекло. И нищо.

Така си останаха висящи въпросите как човек като него изобщо е имал законно оръжие.

Всъщност само два дни след убийството на Шарковпрокуратурата се усети, че проблемът е много дълбок,и обяви, че пуска цялостна проверка за това колко законно оръжие има у населението, как е раздадено то, има ли изтекли разрешителни, има ли проблеми при връщането на оръжията, спазват ли си задълженията служителите от КОС.

И държавното обвинение изобщо не скри шока си от това колко разрешителни и оръжия има - над 200 000 души и фирми разполагат с разрешителни и у тях има 340 583 единици бойно оръжие, заедно с, забележете, 48 717 691 единици боеприпаси.

Оказа се, че у хората има 122 455 оръжия за самоохрана, за охранителна дейност са 13 300, за лов - 180 958. Останалите около 6000 се водят за спортни и други цели. Дори на главния прокурор Сотир Цацаров му направи впечатление огромното количество, защото нарече притежателите - "армия от въоръжени цивилни", която конкурира военните.

При проверката бяха установени 40 случая на изтекли разрешителни за оръжие само в област Видин. В София-град 23 души били с изтекъл срок на разрешение и по отношение на тях не са били предприети действия от органите на МВР. Човек от София се оказал с 13 оръжия без надлежното разрешително.

Проблемът очевидно не е само в неспазването на закона, а и в самите закони. Няма логика да действат нормативни актове, които дават право на толкова много хора да се въоръжат.

Стотиците хиляди пушкала служат за насилие и самоубийства, въпреки че се раздават, за да се пазят хората и да се предотвратяват престъпления. Но досега няма нито един известен случай, в който някой със законно оръжие да се е спасил, а още по-малко да е спасил друг човешки живот.

Всъщност, ако не се ограничи това оръжие, е сигурно, че пак ще надделеят бабаитлъкът, търговските интереси на оръжейното лоби, ведомственото самочувствие на раздавачите на оръжие, самочувствието на притежателите и държавната безотговорност. Безсмислените жертви са гарантирани.
5
1921
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
08 Септември 2017 20:04
Имаше една повест - "До Чикаго и назад 100 години по-късно". Цитирам по памет, тъй като в нея американец и българин си говорят за престъпността и нашият човек, типично в нашенски стил стига до заключение, че ако се забрани притежанието на огнестрелно оръжие, то ще спадне и престъпността. Американеца го разубеждава с три точки.
1. Ако правителството реши да събере всички огнестрелни оръжия, то доброволно ще предадат оръжието си честните и почтени граждани, а престъпниците ще останат въоръжени. Ще са спокойни че жертвата им е невъоръжена и ще продължат с набезите си.
2. Ако хипотетично си представим, че правителството изземе всички оръжия в населението, то пак ще останат смъртоносни такива - ножове, чукове, лостове и др., и престъпниците ще бъдат спокойни, че жертвата им е със сигурност невъоръжена и не може да окаже съпротива.
3. И не на последно място - когато една държава започне да изземва оръжието от собствения си народ, то това означава, че тя се страхува от него.

PS Това няма нищо общо с беззъбият закон за оръжията, със смешния контрол... Всички си мислят, че КОС държали контрола. Кво? Имат една програма, която за нищо не става, и евентуално с нея следят сроковете. Същинският контрол е върху плещите на вездесъщия квартален. Ама как ще провериш всичките си 500 човека в района? през работно време?
Вариант 1: Обаждаш им се предварително - на едикоя си дата ще дойда да видя касата и оръжието. Идилия. В уречения час всичко е на ред.
Вариант 2: Отиваш на изненадваща проверка. Заключен вход, ако влезеш - заключен апартамент - хората са на работа.
Та кво се правим на улави? Какъв контрол? Той трябва да е в главите на получилите разрешения! И точно там е пробема. Куцо кьораво и сакато взема оръжия. щото е достатъчно да си партиен функционер и да натиснеш началника на съответното полицейско управление. И ето ти идиот с глок.
08 Септември 2017 22:05
1. Ако правителството реши да събере всички огнестрелни оръжия, то доброволно ще предадат оръжието си честните и почтени граждани, а престъпниците ще останат въоръжени. Ще са спокойни че жертвата им е невъоръжена и ще продължат с набезите си.
2. Ако хипотетично си представим, че правителството изземе всички оръжия в населението, то пак ще останат смъртоносни такива - ножове, чукове, лостове и др., и престъпниците ще бъдат спокойни, че жертвата им е със сигурност невъоръжена и не може да окаже съпротива.
3. И не на последно място - когато една държава започне да изземва оръжието от собствения си народ, то това означава, че тя се страхува от него.

Точно и ясно!

Не е вярно че няма случаи на законна употреба на ОО което е довело до спасяване на човешки живот. Просто въпросната кака не е проверила.

Оръжието не убива, убива човека и най-вече простотията му, но това е така и с колите дайте да спрем колите щото в идиотите има 4 000 000 МПС-та знаете ли колко народ си умира на година от МПС-та?

08 Септември 2017 22:44
Проблемът не е в КОС, не е в закона...Проблемът е в прилагането му. Септември е некакво градче от селски тип. Бабаит от въпросното...град прави държавата на маймуна. Някой вярва ли, че косаджиите от Септември имат реалната власт да преброят патроните в касата на въпросния шебек? Смях. Че нали ще стоят мирно на килимчето на местния шеф на МВР и ще им изстине мястото на секундата. А това е...Септември. Представяте ли си...Пазарджик, Смолян, Варна, Плевен, Пловдив....София. Нема държава, има ОПГ. Да ви изброя ли последните министри на вътрешните...таквоз. Началото е важно- Цецо Му и...спирам. Смях. Щото собственикът на ресторанта не е имал облаги от приятелството с местния шебек, аре бе. Дали са го проверявали...ХЕИ, НАП, Данъчни...Вервате ли,? Ами, пито- платено.
09 Септември 2017 01:10
Статията е в стил "Брътвежите на рдин луд''
Въпреки гръцкото заглавие, не разбрах при 122 000 ЗАКОННИ оръжия КОЛКО престъпления има извършени?
Също колко преселения има извършени с незаконно оръжие и тогава да сравняваме.
Да не забравяме също, че колата КНО притежават предимно бивши и настоящи военни и полицаи...
09 Септември 2017 06:36
И ето ти идиот с глок.


ФуФайтър,
Докато гледах т.в. репортажите от заседанието на Общинския съвет, в които камерите следяха белоризия и нискочелия индивид си мислех, че Ломброзо би бил възхитен да опише очевидната връзка между външните белези на лицето и вътрешните му садистични пориви! В следващи репортажи чух свидетели да разказват как въпросния двукратен член на ГЕРБ е пребивал ЛИЧНО различни люде! И на този фон още по-жалки изглеждаха после в същите т.в. студиа разните цецкичавки и цветанкикараянки, които пледираха безупречен подбор от страна на Ръководството на ГЕРБ при попълване на общинските листи и тези за НС!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД