:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 417,251,338
Активни 90
Страници 6,791
За един ден 1,302,066

При източване на карта банките ще покриват сумата над 100 лева

Законови промени целят намаляване на таксите при платежни услуги от догодина
От догодина, ако някой ви е източил банковата карта след кражба или копиране на ПИН кода, банката ще покрие задължително изтеглената сума над 100 лв. В момента максималният размер, над който банката възстановява неразрешени картови разплащания, е 300 лв. Промяната е предвидена в проекта на нов закон за платежните услуги и платежните системи, подготвен от финансовото министерство. Срокът за общественото му обсъждане вече изтече. С проекта се въвежда пакет от мерки за по-добра защита на парите на хората и по-голяма прозрачност на платежните услуги.

Освен свалянето на прага, над който се покриват загубите при незаконно източване на сметки, в законопроекта се разписват и случаите, когато платецът не носи абсолютно никаква отговорност и банката или друг доставчик на платежната услуга трябва да възстанови цялата сума. Един от тези случаи е, когато банката не е въвела новите критерии за т.нар. задълбочено удостоверяване на клиентите си. При него освен досегашното идентифициране с код ще се изисква платецът да посочи още и парола или някаква друга характерна особеност за себе си. В бъдеще, ако доставчиците на платежни услуги не осигурят критериите за задълбочено удостоверяване, при извършена измамна трансакция хората няма да носят никаква отговорност и всички загуби трябва да им бъдат възстановени до лев.

И сега, ако от банковата карта бъдат изтеглени 300 лв. незаконно, някои банки възстановяват цялата сума. Но могат и да не го направят, ако решат, че клиентът е виновен, защото например е бил немарлив и не е опазил картата или ПИН кода си. При новия законов ред потребителите ще рискуват само 100 лв.

В голямата си част новите законови текстове целят да доведат до намаляване на таксите по основните платежни операции, както и до повишаване на тяхната сигурност, с което да направят безкасовите плащания по-изгодни и предпочитани пред плащанията в брой. Последните данни на БНБ за финансовите резултати на банките у нас показват, че те събират все повече приходи от такси и комисиони, с което компенсират рекордно ниските лихви. За първите 7 месеца на годината постъпленията по това перо в банките са 660 млн. лв. - с 50 млн. лв. повече от същия период на миналата година.

Ограничаването на банковите такси всъщност е обща европейска тенденция, подкрепена с редица регламенти на ЕС, които на практика се въвеждат и у нас с новия закон. Така например ще се въвежда изискването таксите, които всяка банка събира по основните платежни операции, да са по-ниски от средния размер на таксите, събирани в предходната календарна година. Контролът ще се осъществява от БНБ, която от есента на 2016 г. води регистър на средния размер на таксите при платежните услуги.

Нещо повече, когато 10 или повече банки не начисляват такса за някоя от основните операции, тази услуга се определя като безплатна в регистъра на БНБ. Това означава, че и останалите банки трябва да започнат да я предлагат безплатно. Основни операции са откриването и закриването на платежна сметка, внасянето и тегленето на средства, справките извлечения и др. Със сигурност от догодина платежните услуги директен дебит и кредитни преводи в евро трябва да станат безплатни за потребителите.

Освен това клиентите ще заплащат таксата само ако са били информирани за размера й преди началото на трансакцията, се посочва изрично в закона. Това означава, че ако не са уведомени предварително, че дадена услуга ще им струва примерно 5 лв., и не са съгласни с това, те просто може да откажат да платят. При това трансакцията не може да бъде анулирана. Как точно ще се докаже дали банковият служител е информирал, или не е информирал клиента си, е трудно да си представим, но в законопроекта изрично е записано, че доказателствената тежест е за сметка на доставчика на платежната услуга, т.е. на банката, и не е грижа на клиента.
9
4651
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
10 Септември 2017 19:44
Как точно ще се докаже дали банковият служител е информирал, или не е информирал клиента си, е трудно да си представим, но в законопроекта изрично е записано, че доказателствената тежест е за сметка на доставчика на платежната услуга, т.е. на банката, и не е грижа на клиента.


Два начина има познати:
- по телевизия
-по телепатия.

Иначе това са само добри пожелания. Аз например доста се разправях за едни суми, които ми били "прихванати", и се отказах чак когато разправията за тях многократно ги надмина... Така че "с малки суми, но редовно" банката ме победи.
10 Септември 2017 20:06
Истината е, че в настоящата редакция на закона европейската директива по въпроса е транспонирана превратно. Според нея, се изплаща, без обследване на обстоятелствата, всяка неправомерно изтеглена сума ДО 150 евро. Според нашия закон - не се изплаща нищо под 300 лева, ако не докажете, че нямате вина за това друг да Ви е ползвал картата.
Та, чии интереси обслужват в момента - те си знаят...
10 Септември 2017 20:28
И като добавиш, че максималната за теглене сума от банкомат на ден е 400 лв....
10 Септември 2017 21:01
И като добавиш, че максималната за теглене сума от банкомат на ден е 400 лв....

Никакъв проблем да теглиш по-големи суми от гише.
За изключително огромни суми - чрез заявка.
10 Септември 2017 21:09
ЗНам, просто предположих, че щом е кражба и измама е през банкомат.
10 Септември 2017 21:11
И като добавиш, че максималната за теглене сума от банкомат на ден е 400 лв....

Това са някакви градски легенди... Всяка банка си има лимити за теглене дневно, седмично и т.н. Които естествено могат да се променят по желание на клиента срещу някаква таксичка.
10 Септември 2017 23:09
Еднократни, дневни и седмични лимити може да си ги промени собственикът на картата. В някои банки това става по интернет и е безплатно.
Не виждам обаче някакви задължителни срокове, в които банката трябва да възстанови сумата.
Не виждам, а няма и да видя в явен вид как банките ще си избият тези допълнително неполучени приходи, но съм сигурен, че вече са го измислили.
11 Септември 2017 07:35
И като добавиш, че максималната за теглене сума от банкомат на ден е 400 лв


400 на транзакция, 800 от ПИБ, на ден обикновено лимита е повече отколкото имаш Сядаш на банкомата и теглиш, теглиш.
11 Септември 2017 14:01
Вярно е, че дневните и месечните лимити обикновено могат да се променят по желание на клиента (предполагам отново с горна граница до около 5хил. лв за ден и вероятно 100хил. лв на месец.)
Проблемът е, че повечето банкомати имат лимит от 400лв на транзакция. Има и с по-големи лимит, но те са изключение.

Като добавиш факта, че за всяка операция теглене банката си прибира между 30ст и лев и петдесет (според банката и това дали банкомата е на банката ти) бих казал, че има огромно значение когато искам да изтегля сума от 2000лв да кажем, защото това са 5 транзакции вместо една, което може да ме таксува до над 5лв.

Алтернативата е да се изтеглят на гише... където таксата отнов е между 2 и 5 лв според банката. (Поне в тези на които съм клиент, не знам другите как са).

Така реално нямаме начин по който да си изтеглим всички пари безплатно, може би единственият начин да се разполагаме с парите си е директно разплащане към търговец, където лимитите са доста по-големи и заплащаме таксата еднократно. Но в крайна сметка не можем да ги получим кеш без да си платим съответната комисионна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД