:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,427,899
Активни 143
Страници 13,508
За един ден 1,302,066

Целта е да няма независим надзор върху подслушването

Управляващите, службите и прокуратурата разчитат на късата обществена памет
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
На 18 декември 2013 г. петимата членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства се заклеха в парламента.
30 септември 2009 г. ГЕРБ и "Атака" в първото си съвместно решение предлагат да бъде закрито Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което e създадено само месеци по-рано от предишното управление. Председател на бюрото е Бойко Рашков. От управляващата по онова време партия аргументират закриването със създаване на парламентарна подкомисия, която да контролира използването на СРС по-независимо. Освен това щяло да има икономически ефект, тъй като подкомисията била по-евтина. И само няколко дни по-късно Бюрото за контрол на СРС е закрито, а контролът върху това доколко подслушването и следенето е законно, на практика отново спря изцяло.

Всъщност аргументите за създаването на бюрото беше решение на съда в Страсбург, по което България беше осъдена за нарушаване на човешки права. С него бе признато, че българите са потенциални жертви без правна защита срещу възможно подслушване и следене. Мотивите бяха, че законът не дава никаква възможност на невинните граждани да научат, че са били следени или пък подслушвани, както и че липсва контрол върху тази дейност. Затова бе направено и бюрото, към което всеки може да се обърне с въпрос дали е незаконно подслушван. То би трябвало да направи проверка и да отговори, ако има такова. Не че е някакъв перфектен механизъм, но поне е нещо.

При следващото управление на БСП и ДПС през 2013 г. бюрото бе възстановено. Неочаквано, при новото идване на власт на ГЕРБ то не бе ликвидирано. Но изобщо не са му спестени атаките при сегашното, трето управление на Борисов. Още няма категорични гласове отново да бъде закрито, но никога не е късно.Налице са първите симптоми за подобен подходПреди месец прокуратурата взриви публичното пространство, като обяви, че по данни на ДАНС по три случая на подадени заявления за проверка дали спрямо съответното лице е било обект на използване на СРС "член на бюрото" е подпомагал заявителите да си подадат молбите. Това било оценено от прокурор като нарушение на служебните задължения. Въз основа на това бе направено заключение за ненадеждност на на зам.-председателя на бюрото Георги Гатев и бе отправена препоръка към ДАНС да продължи проверката и да му отнеме достъпа до класифицирана информация. Заявителите се оказаха трима прокурори.

3 дни по-късно ДАНС изпълни препоръката и без изобщо да обърне внимание на документите и позицията на бюрото отне достъпа на Гатев до секретна информация. Той обжалва пред Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ), но и тя потвърди отнемането. Сега той оспорва отнемането пред ВАС. Ако и съдиите потвърдят решението на ДАНС, Народното събрание трябва да го освободи.

Всички институции по веригата странно бързо се произнесоха по казуса и изобщо не си дадоха труда да обяснят защо точно отнемат допуска на Гатев. Тезата, че е нарушение член на бюрото да помага на някого да подаде молба е въздухарска. Нали точно това му е работата?!

Бюрото трябва да контролира по веригата всички, на които законодателят е дал извънредни права по закон - прокуратура, служби, МВР, съд. Именно те трябва да бъдат контролирани така, че да не прилагат незаконно СРС - да не подслушват, да не следят, да не ровят в кореспонденция извън законовите правила. По-скоро би било нарушение, ако член на Бюрото откаже да помогне на някого да си попълни молбата.Излиза, че прокуратурата, ДАНС и ДКСИ се страхуват,че ще лъсне някаква нелицеприятна истина за техни или на други държавни институции действия. Сеща ли се някой за друго обяснение? Защото би било престъпление, ако член на бюрото прикрие незаконно подслушване или следене от страна на държавата. Точно с аргументите на прокуратурата и ДАНС въпросният член на бюрото трябва да бъде награден, а не наказван и публично линчуван.

Шефът на бюрото Бойко Рашков защити тази единствено възможна теза, както и своя колега. Той публикува много документи, които на практика опровергават изцяло тезата на прокуратурата и на ДАНС.

"Искам обществото да знае, че ние сме си изпълнявали съвестно задълженията и ще продължаваме да ги изпълняваме, докато не ни отстранят", добави Рашков, давайки да се разбере, че очаква продължение и разширяване на атаката срещу бюрото. По негови думив тези нарушения съществена роля има ДАНС,която е "писала произволно искове за подслушване, следене и т.н. на различни лица". А сега същата тази агенция оценявала един от членовете на бюрото. Рашков даде да се разбере, че за всички тези нарушения е уведомена прокуратурата. В същото време са установени и нарушения, свързани със СРС, на самата прокуратура. "И парадоксът в тази нормативна уредба е, че ние уведомяваме онзи орган, който сам е извършил нарушението, за да вземе мерки", твърди шефът на бюрото.

Главният прокурор неглижира казаното от шефа на бюрото, като отказа да влезе в публичен диалог с него.

Затова няма спор, чешефът на бюрото е длъжен, като е казал "А"и е обявил, че има много нарушения на институциите по закона за СРС, да влезе в конкретика. И да ги назове поименно. Колкото и много и дълги да са. Със сигурност обществото ще има търпението да го изслуша. Защото всеки може да попадне под незаконните удари на иначе законното подслушване и следене.

А примерите как през годините държавни институции, включително и чрез СРС-та, решават политически, икономически и дори любовни спорове, колкото иска човек. Ами сигурно и премиерът, под чието ръководство е например ДАНС, помни записите за Мишо Бирата, за Вучката и т.н. И примерите как чрез държавни и уж законни СРС се събираха материали за изнудване, за превземане на бизнеси и сектори, за подчиняване. Всъщност има ли някой, който да мисли, че това не се случва и сега?
1
2228
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
11 Септември 2017 23:24
Прав сте авторе! Целта на узурпаторите на властта (законодателна, а чрез нея и изпълнителната, и съдебната) е никой да не може да ги надзирава! И така ще е и занапред докато оставяме на шепа хора да узурпират законодателната (пращайки в нея свои аватарчета) чрез сегашната избирателна система! Щом си върнем откраднатото ни право (по Чл. 42) и започнем ние да изБиРаме кого да пратим в НС (а оттам и в МС, и във ВСС), то ще стане възможно не само да ги надзираваме какми ги вършат (след започване на мандата им), но и ПРЕДсрочно да ги изРиТваме от местата им в НС, в МС, във ВСС!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД