:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,835,509
Активни 132
Страници 18,491
За един ден 1,302,066

България залага на спорен вариант за "Струма" край Кресна

СНИМКА: АПИ
Стотици граждани се събраха в спортната зала в Симитли за обсъждането на вариантите за магистрала "Струма".
България избира спорен вариант за преминаването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Това стана ясно след вчерашното обществено обсъждане на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на петте предложени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) варианта. Гражданите на Симитли подкрепиха налагания от правителството "Източен вариант". При него в посока Гърция пътят минава по сегашното трасе през дефилето, а в посока София се изнася на изток край селата Ощава и Брежани. До късно следобед вчера продължаваше обсъждането и в Кресна, където общинският съвет миналата седмица гласува в подкрепа на правителствения вариант.

"Изграждането на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле е историческо събитие", обяви в началото на дискусията шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов. Когато този участък бъде построен, той наистина ще бъде историческо събитие. По план и според одобрени от ЕС планове при строителството на "Струма" трябваше да се започне именно от Кресненското дефиле. Вместо това това трасе остана последно, след като вече бяха изградени участъците от София до Благоевград и от Кулата до Сандански. В строеж е трасето от Сандански до Кресна, а миналата седмица бе направена първа копка на магистралата от Благоевград до Крупник.

Част от еколозите у нас продължават да оспорват трасето фаворит и е почти сигурно, че след одобрението на ОВОС ще има обжалване. Освен това още преди около два месеца от сдружението "За да остане природа в България" сезираха ЕК, че плановете за прехода през Кресненското дефиле газят европейските екологични норми. Допълнителна тежест за управляващите е, че тепърва ще трябва да получат одобрение от Брюксел за новия вариант на магистралата. Според нотификацията от 2008 г. одобрение има за дълъг 15-километров тунел или за изнасяне на цялото трасе извън дефилето. Оставането на трафика в него тогава бе определено като "нулев вариант". За участъците до Крупник и Кресна например одобрение за европейско финансиране бе получено едва в края на април тази година, макар че изпълнители бяха избрани преди около две години.

Вероятно заради възраженията на еколозите вчера регионалният министър Николай Нанков заяви, че с "източния вариант" трафикът в дефилето ще намалее с 40 - 50%. Управляващите бързат с приключването на процедурите и възлагането на строителството, защото, ако цялата магистрала не бъде завършена до края на 2023 г., ще се наложи да връщаме на ЕС повече от 2 млрд. лв. Реално през Кресненското дефиле сега се предлага не магистрала, а два успоредни скоростни пътя с ограничения до 80 и до 90 км в час.

12
3685
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
11 Септември 2017 20:37

Част от еколозите у нас продължават да оспорват трасето фаворит и е почти сигурно, че след одобрението на ОВОС ще има обжалване.
11 Септември 2017 22:21
Когато се наливаха основите на "Хемус", излезе нов Дакон за движението по пътищата и Правилник за приложението му. Въведе се понятието "автострада" или " магистрала", нещо такова беше. Този път се характеризираше с 5 признака, уччехме ги на опреснителни курсове от СБА-то. Петият елемент (признак, че един път е магистрала) беше, че не облсужва прилежащите селища. Който е ходил из Европата и по-далече е видял, че покрай автострадите им има по няколко пътя. У нас трчбваше всички съществуващи трасета да си останат, или ако ги използват за хайуея, да се осигури ново алтернативно трасе, по което да карат каруци, моторетки, велосипеди, да се практикува автостоп и пеши туризъм и всичко друго, което не може на магистралите. Тоест, шосетта София-Пловдив, София-Ботевград, Бургас-Варна и всички други покрай автострадите и скоростните пътища ДА СА В НОРМАЛНО СЪСТОЯНИЕ. Лично съм пропътувал доста от тях и някъде просто не съществуват.
11 Септември 2017 23:11
Най- доброто решение е 2 успоредни тунела, прокопани от държавната агенция пътна инфраструктура, без подизпълнители. Да си купят 2 къртици по за 15-ина милиона едната и да оставят Валентин Златев, кмета на Симитли и пр. приятели на Бойко да го духат.
.
Каквото и друго решение да се вземе, то ще е палиативно - след 50 години така или иначе тунел ще има.
.
Тунелът се отхвърля не заради сеизмична активност и радиоактивни скали, а защото няма начин за нагушкване - фирмите потенциални строители не знаят как се правят тунели, няма да има отчуждения и далавери.
Сеизмичната активност я знаем - доста под средната за Европа, а радиоактивността на гранита и сиенита се дулжи на отделяно минимално количество газ радон, който не е опасен ако не се диша продължително време - решава се с добра вентилация . В случая с Кресна, добрата вентилация е възможна и евтина - в ниските хълмове лесно се изграждат вентилационни шахти.
.
Тунелът е лесен за изпълнение и защото хълмовете над него са ниски - няма да има високо налягане и породените от него срутвания, лесно ще се прокопаят вентилаципнните шахти.
11 Септември 2017 23:16
Колкото до кебапчийте от село Кресна, мнението им ще е ясно - колкото повече задръствания, толкова повече оборот.
Това, че някое дете ще бъде сгазено от Тир, кебапчийте не ги интересува - важен е оборотът.
.
Та Боко мутрата и ортаците му си намират идиеален ибрикчия в лицето на Кресненските кебапчии и шкембеджии.
12 Септември 2017 01:33
Тунелът с дължина над 200 метра е опасно съоръжение, защото ако в него стане катастрофа, то може да има много жертви, а и няма как бързо да се реагира. Колкото по-малко тунели - толкова по-добре.

А "еколозите" се превърнаха в алчна напаст, която единствено рекетира, когато не обслужва нечии бизнесинтереси. Нужно е разследване на паричните им потоци и поставянето им под специално наблюдение. Къде спи прокуратурата ?
12 Септември 2017 07:20
Сеизмичната активност я знаем - доста под средната за ЕвропаЯ да хвърлим един поглед:

http://www.share-eu.org/sites/default/files/v6.2.SHARE_ESHM.png

Не мяза да е тъй...

12 Септември 2017 08:27
Тя май точно половин Европа я няма.
12 Септември 2017 10:30
При "тунел за милиард и половина", към зелената мафия сигурно ще се присъедини и традиционната, а и безупречната ни съдебна система сигурно няма да остане безучастна.
Има обаче и някои дребни проблеми. С разкривен и разпадащ се асфалт посвикнахме, с разкривен и разпадащ се 15 километров тунел привикването ще е по-трудно. Освен това, още при първите 100-200 жертви, все ще се намери някой засегнат, който ще раздаде традиционно правосъдие на тези няколко десетки субекта от зелената шайка.
12 Септември 2017 10:38
Тунел е най-разумно и рационално. Обаче, такъв дълъг тунел, приятелите на Крадльо Баци не могат да направят. Трябва чужда фирма, следователно по-малко кешовица за Крадльото. А и от обикновен път ще гушне 60%, а от тунел много по малко. Все пак за такъв дълъг тунел си има изисквания.
12 Септември 2017 10:56
Защо Бойко така безпрецедентно лъже? http://www.mignews.info/zashto-bojko-taka-bezpretsedentno-lazhe/
...Следващ пример. Властта много добре знае, че от 2008 година в Брюксел отлежават, одобрени и финансирани, два проекта за магистрала покрай Кресна: тунел; или т.нар. „Източен вариант” с вдигане на магистралата на билото и оставянето на сегашния път за местен. Трети вариант няма и не може да има, тъй като всичко трябва да е построено до 2022 година, а процедурите по избор на трети вариант биха отнели повече.
Властта знае това. Но пак – лъже. Имало било още поне три, според нея, варианта. И си иска онзи, при който половината магистрала остава върху стария път. Този проект нито е одобрен в Брюксел, нито – може да бъде.
И въпреки това – властта пак лъже. До степен – да тероризира общинския свет на Кресна, който оня ден подкрепи „Източен вариант” (одобрен и финансиран), но впоследствие се подреди зад фантазията на правителството, която никога няма да бъде одобрена.
Ясен е, отново, отговорът на въпроса „Поради что властта лъже?”. Първо, няма българска фирма, която да може да пробие този тунел. А от западна трудно се краде. Така отпада тунелът. А „Източен вариант” отпада, защото едно е да строиш половин магистрала, след като си взел парите за цяла (т.е. открадваш половината пари), друго – цялата.
Отново е любопитен другият пласт на въпроса: „Какво очаква властта да постигне с тази си лъжа?”. Та нали тя, властта, много добре знае, какво е одобрено в Брюксел и какво никога няма да бъде одобрено – например лансираният от властта вариант „половин магистрала с парите за цяла”?
На какво се надява? Че в Брюксел няма да забележат липсата на едни 600 000? Та нали от Брюксел пак ще долети съответният отговор – който ще гласи, горе-долу, следното: „Не ни правете на маймуни, одобрени има два варианта; или правите единия от тях, или връщате парите. А после ще ви осъдим, както направихме с Калиакра и както ще направим с Рила…”...
12 Септември 2017 11:27
защото няма начин за нагушкване - фирмите потенциални строители не знаят как се правят тунели, няма да има отчуждения и далавери.

Тука е заровено кучето.
Ама е по-лесно да се плюе по еколозите, зер те са виновни.
12 Септември 2017 12:11
Само който не е пътувал от Солун за Левкада не се е възхищавал от постигнатото от гърците, през може би най-тежкия терен, който може да съществува. Безброй тунели, всеки изпълнен перфектно, с многобройни вентилатори, отдушници и места вътре в тунелите за аварийно спиране, в т.ч. и с аварийни телефони. безброй виадукти, в един момент човек се обърква, когато от тунел излиза на виадукт и отново влиза в тунел. Изключително технологично изпълнение. В Гърция естествено няма нито едно земетресение - има ги само в България.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД