:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 407,458,063
Активни 50
Страници 4,105
За един ден 1,302,066

Депутатите все пак ще обсъждат отсрочка за новата такса смет

Общините искат преходен период до 2020 г., кметове предвиждат до 10 пъти поскъпване
Новият начин за определяне на такса смет според реалното количество отпадъци може и да не влезе в сила от началото на 2019 г., както предлага правителството. Депутатите ще обсъждат искането на общините за отсрочка. Това се разбра при приемането на измененията в Закона за местните данъци и такси на първо четене в пленарната зала. Местните власти искат промените да влязат в сила чак от 2020 г. с мотива, че не са готови да определят налога на принципа "замърсителят плаща". "Необходима е сериозна подготовка на общините. В законопроекта е предвидена 1 година. Имаме призив от общините този срок да се удължи", коментира шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя обясни, че между двете четения ще се обсъди искането за поредната отсрочка.

Според предложението на кабинета от 2019 г. ще има три основи за мерене на боклука за всяко домакинство - с торби, които всяко семейство ще си купува, и така ще плаща предварително таксата, със съдове - отново за всяко домакинство, или според това колко хора живеят в даден имот. Използването на данъчна основа ще е забранено, но пък общините ще могат да избират други основи, ако успеят да ги мотивират. Това според омбудсмана Мая Манолова например оставя отворена вратичката пред местните власти да избегнат справедливия начин за определяне на налога.

Общините са категорични, че не е възможно да се подготвят за тази радикална промяна само за една година, въпреки че дебатът за това тече от десетина години. Другият сериозен мотив е, че таксата ще поскъпне драстично. В момента бизнесът поема значителна част от тежестта за чистотата. В столицата например фирмите плащат 70% от приходите от таксата. "Чух, че кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти", обяви Дора Янкова (БСП). Тя напомни, че ГЕРБ са обещали да не увеличават данъците. При обсъждането в комисията по бюджет Янкова прогнозира, че ГЕРБ сами ще поискат отлагането на промените, защото през 2019 г. има местни избори. "Убедена съм, че вие ще стигнете до това предложение. 2019 г. са местните избори. Непопулярни мерки се приемат първата година след избори... Това е голяма политика в общините, голямо състезание", коментира Янкова.

Манол Генов от БСП отбеляза, че предлаганите варианти в законопроекта не дават достатъчно светлина, а в оценката за въздействие няма реални данни. Генов попита Менда Стоянова, ако е кмет на Пловдив, как ще преброи хората в кв. "Столипиново", как ще определи размера на таксата и как ще я вземе. "Това е голям пропуск в закона, не може всички да плащаме, а някои да не плащат", коментира Генов.

"Въвеждането на принципа "замърсителят плаща" относно отпадъците се подкрепи от общините, но при условие че законодателно се определят справедливо и ясно начините за пълноценното му прилагане и лицата, които понасят разходите за управление на отпадъците, и се предвиди преходен период за преминаване към новите основи. Настояваме за по-обективна оценка на рисковете и ефектите не само върху бизнеса, но върху българските граждани при евентуалното приемане на така предложените промени. Законът не трябва толкова рестриктивно да детайлизира за коя услуга коя основа да изплащаш, а трябва да се фокусира повече върху това какво се случва като икономисвайки си торбичките, създаваш незаконно сметище", обясни в комисията по бюджет преди дни кметът на Самоков Владимир Георгиев от името на сдружението на общините.

СТОЛИЧНО

"Рязкото въвеждане на закона без преходен период ще доведе до сериозни проблеми на територията на Столичната община. Преди всичко ще се наблюдава нов баланс при разпределянето на финансовата тежест при плащането на такса битови отпадъци. Голямата част - около 70%, ще бъде поета от гражданите. Това на практика означава, че ще имаме много сериозно, подчертавам много сериозно увеличаване на финансовата тежест за населението на Столичната община", обяснява и общинският съветник в София Орлин Иванов (ГЕРБ). Той заявява, че в столицата вариантите с торбите и с броя на живеещите не може да сработи. "Спецификата на Столичната община сочи, че не можем да посочим конкретно точно число на ползвателите поради факта, че голяма част от гражданите на Перник, Пазарджик и други общини пътуват всеки ден до София, работят в София, след което се прибират и са адресно регистрирани на територията на други общини. Освен това смятаме, че въвеждането на подобна основа би довело до "данъчна миграция", казва Иванов.
17
1917
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
13 Септември 2017 20:15
Крайно време е Властта е да допълни "замърсителят плаща" с "...а общината ще ИЗКУПИ от отделното домакинство ВСИЧКО РЕЦИКЛИРУЕМО, което домакинството ОТДЕЛИ от своите ОТПАДЪЦИ!"
Крайно време е да проумеем, че отпадъци НЕ е равнозначно на смет, или още боклук!
Отпадъци за домакинството са всички неща, станали ненужни за него, тоест отпадат от потреблението му! Сега отпадъците домакинството богаташки изхвърля в сивата голяма кофа, и не вади НИЩО рециклируемо от тях! Няма ИНТЕРЕС да го ОТДЕЛИ, и СОРТИРА в няколко отделни торби! Изхвърля всичко отпаднало в кофата - за циганите, ТИТАНите, АЕСите, ВЪЛКА и разни други тарикати, които го товарят и като СМЕТ депонират окончателно на СМЕТИЩАТА! И затова, според ЕВРОСТАТ, България изхвърля ежегодно като смет на бунищата по 465 кг на глава от населението! Най-много в целия ЕС! България, за разлика от Швеция да речем, не е разбрала че ОТПАДЪЦИ минус РЕЦИКЛИРУЕМИ наща е равно на СМЕТ! Швеция рециклира 99% от отпадъците си - преди известно СЕГА пусна голяма статия за Швеция! Редакцията да вземе да я прати на всеки един от онези в Парламента, дето ще обсъждат отсрочката!
13 Септември 2017 20:17
Не само такса смет, но и такси ток, вода, телефон и газ /ако имаш последното/ трябва да се въведат, ако имаш имот в регулация.
Дори и да не е застроен имота, дори и да не консумираш трябва да се плащат ежемесечни такси по гореописаното - така, както е в белите държави на запад.
13 Септември 2017 20:37
и въздух, и въздух!
13 Септември 2017 21:28
Дори и да не е застроен имота, дори и да не консумираш трябва да се плащат ежемесечни такси по гореописаното - така, както е в белите държави на запад.

- Да бе, точно така ли е фъф "белите" държави? Дай линкче нещо, примерче ако може?

Щото моите впечатления са други, събрани из света и близката околност... Откъде на къде ще плащам нещо, което не съм пожелал, което е докарано до границите на имота ми щото така било запланувано и аз да го плащам без консумация на услугата?! Освен това, никой няма право да ти вкарва в собствения имот нещо, което не си поръчал.

Колкото до сметта, цялата тази галимация ми се вижда много, ама мнооооого куха. Вероятно пак някаква измамна схема или вседесъщата сила с кривите краставици е измудрила някакво ново натягане и ново обирджийство над плебса.
13 Септември 2017 22:44
Уж избрахме хора да ни управляват, а те се чудят как да ни уморят. Двама възрастни отделят само кухненски отпадъци. Плащат 200 лева на годината такса. Малко ли е? Колко да е? Докато останат на леп и шарена сол?
14 Септември 2017 00:33
фирмите производителки на храни правят опаковки по 100-200 грама на храни после гражданите правели боклук а фирмите не правели боклук
трябва да се приеме стандарт за опаковките
14 Септември 2017 01:43
И никой ли не се сеща, че управлението на битовите отпадъци е в пряка зависимост от уредбата (или липсата й) на изкупуването на вторични суровини?
Проблем не са само римските махали, а и такива с обитатели като кръчмарските стрелци от Виноградец. Подобни на каква "основа" ще се съгласят да бъдат таксувани?
И друго е интересно - бизнесът плащал 70% от таксата, а как се съотнасят обемите боклук от него и от гражданите? Колко отпадъци генерира една кръчма и еквивалентно на нея по данъчна оценка жилище?
Докато хора не престанат да се хранят и препитават от кофите за боклук - всякаква система е обречена.
14 Септември 2017 02:12
Самоцитирам се от "Горещите":
Що да се увеличи?
Може пък драстично да се намали
. Стига целта на "промените" да не е всъщност увеличаване, вместо "оптимизиране", каквото и да значи това последното.
А как ще стане номерът с торбите в София? Щото тук не е Швейцария. Може би все пак за столицата ще е по-разумно таксата да се определя по броя на адресно регистирираните лица. Общината разполага с адресните регистрации и следва да разпрати уведомителни писма. Там, където са настъпили промени - заминал в чужбина, доведенни от провинцията родители, починали, наематели - собствениците да се задължат да отбележат промените. Но и това няма да стане, защото повечето наематели нямат договори.
А сичките "Титани" да се задължат да дезинфекцират контейнерите, защото вонята им се носи на метри наоколо. И да инсталират контейнери с педал, защото малцина могат да се преборят с капаците на сегашните, пък и лично мен ме е гнус да ги пипам.
А как ще се реши проблемът с клошарите?
А с незаконно пребиваващите "мигранти"? А с циганските гета? Или освен за тока и водата все по-обедняващото българско население ще плаща и за боклука им?
Или целта е определени фирми да спечелят от производство на торби на наш гръб?
Освен това какъв ще е обемът на тези торби за смет? Вкъщи ли ще си ги държим по цяла седмица, дорде се напълнят? На стълбищните площадки ли - да вонят и събират плъховете и хлебарките на околията? И няма ли цялата тая неприложима в нашите условия "промяна" да доведе до още по-масово изхвърляне на боклука от прозорците. То бездруго и сега е доста разпространена практика в София.

Ако всяка кооперация си наеме кофа за боклук, съвсем няма да остане място по улиците и тротоарите. Освен това съседите ще се избият помежду си как да си разпределят плащанията, щото не живеем в комуни и военният комунизъм все още не е провъзгласен официално. . И пак ще се разпределя или според квадратурата, или според броя на обитателите.
За чий ни е тогава това упражнение, което ще ни върне в сегашната изходна точка - за да се даде възможност на общините и частните "Титани" да се нагушат още от джобовете ни и едни фрми да се напечелят от производство на торби?
Ние бездруго сме се обърнали на вседържавно сметище, сега остава с дни да си държим боклука у дома за хатъра на парламента. Резултатът ще бъде, че наистина изхвърлянето му през прозорците на кооперациите ще стане повсеместно в големите градове.
14 Септември 2017 04:35
Идеята на закона е следната: Не знаем как ще го правите, но по старому е забранено. Може така, или така (и двете не стават), или както искате, само да не е по старому.
14 Септември 2017 07:07
Използването на данъчна основа ще е забранено, но пък общините ще могат да избират други основи, ако успеят да ги мотивират. Това според омбудсмана Мая Манолова например оставя отворена вратичката пред местните власти да избегнат справедливия начин за определяне на налога.

И справедливият и работещ по нашите ширини начин е...?
Какво ще ми давате модели от други държави? Тук нищо от това, дето е в Англия, Германия, Швеция, да не говорим за Норвегия, Естония и др., няма да фане дикиш. Нали и сега си плащаме за торбички, които във всички европейски държави се дават безплатно. И? Къде отиват тези пари? Защо още не се въвежда обратното изкупуване на пластмасов амбалаж, а се разчита на клошарите да го обират от кофите за смет? Какви санкции има и кой следи за правилното ползване на кофите за разделно събиране? Какъв е смисълът от тях към настоящия момет? Същият този ли, дето в момента контролира това нещо, ще следи в контейнерите да се изхвърлят само хипотетичните платени торби, дето някой ще ни продава? Че то още на втория ден пазарът ще е пълен с такива торби, произведени от хиляди предприемчиви частници, които няма да плащат и стотинка на държавата...
Вземете да въведете контейнер за смет, който се отваря с монета от 50 стотинки. Новаторско някак, пък и по-реалистично е от всичко друго.
14 Септември 2017 08:02
Да не би да се подготвя приватизация на завода за боклука?
14 Септември 2017 08:39
Обещайте на домакинството да му приспаднете от таксата смет (в момента на плащането й в Общината) стойността (по справедливи пазарни цени) на количествата пластмаса, хартия, метал плюс стойността на устройството за смилане на органичния отпадък преди да го пусне в канала, и ще видите колко много от резонните въпроси, които авторите на постове горе поставят, ще се решат като с магическа пръчка!!!
14 Септември 2017 08:48
Такса смет трябва напълно да се отдели от имота и данъчната му оценка. Такса смет е за получена улуга, а за имота си има данъци.
14 Септември 2017 09:33
Новият начин за определяне на такса смет според реалното количество отпадъци може и да не влезе в сила от началото на 2019 г., както предлага правителството.

Това означава, че поне още три години такса смет ще продължи да се изчислява като промили от данъчната оценка на имотите в пълно противоречие със закона:
Чл. 67. (1) (Предишен текст на чл. 67 - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г.) Размерът на таксата се определя в левове според количеството на битовите отпадъци.
(2) (Предишно изр. 2 на ал. 1, т. 2 - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2004 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2018 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал. 1, размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет, която не може да бъде данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена.

Интересно е с каква лекота и чувство за безнаказаност държавата и общините нарушават законите. А изменението в ЗМДТ и въвеждането на принципа "замърсителят плаща" /който не е нищо по-различно от общия принцип, че плаща този, който ползва услугата/, беше направено след като от години ЕС ни натиска да транспонираме европейските норми в националното си законодателство. И през всичките тези години нито една община не се постара да намери приемлив начин за справедливо заплащане на ТБО, което води до извода, че обвързването на таксата със собствеността на недвижимите имоти, е твърде изгодно за общините. Питам се защо ли законът не задължава всяка една община да публикува на сайта си колко пари събира за такса смет годишно и колко реално плаща на сметосъбиращите и сметопочистващите фирми, както и кои точно са те и за кои райони от населените места отговарят. В таксата, която плащаме, са калкулирани и разходите за почистване на всички територии за обществено ползване, вкл. и почистването на натрупан сняг. Във Варна дори централният площад около Окръжен съд и Операта не се чисти от сняг, да не говорим за останалата част от града, но затова сме платили на някакви си фирми.
14 Септември 2017 13:16
Накрая да не се окаже, че измерването на боклука е по- скъпо от извозването и депонирането? И както винаги, кварталите дето не плащат ток и вода, няма да плащат и смет- другите да плащат и за тях! И изобщо не вярвам, че българите изхвърлят най- много отпадъци. През контейнерите минават дежурни на всеки 15 мин. и вземат всичко, годно за рециклиране. Даже запалиха контейнерите за разделно събиране, щото не могат да бъркат вътре.
14 Септември 2017 14:11
Не е толкова сложно да се въведе ред.
Първата стъпка е забрана на пунктовете за вторични суровини, съчетана с освобождаване от такса за "изхвърляне" на разделно събрани рециклируеми материали. Така всяко домакинство ще внимава какво и как да изхвърля като боклук (смет).
14 Септември 2017 14:42
Какво ще ми давате модели от други държави? Тук нищо от това, дето е в Англия, Германия, Швеция, да не говорим за Норвегия, Естония и др., няма да фане дикиш.


Разбира се, че ще хване дикиш. Та нали сънародниците ни в емиграция, независимо от коя част на България идват, светкавично усвояват МЕСТНИТЕ НАРЕДБИ. Дали от страх да ги глобят или ги върнат у нас, не се споменава...

Какви санкции има и кой следи за правилното ползване на кофите за разделно събиране?


Всяка община има наредби за управление на отпадъците, достъпни са на сайтовете им...

Можете да зададете въпроса си до Столичния инспекторат (ако сте от столицата) или до съответната община, с искане за достъп до обществена информация.
Моя милост получи доста изчерпателни отговори, които ме информират, че за миналата година не е санкционирано НИТО ЕДНО лице, примерно, което си е оставило ЕГО до контейнерите за битови отпадъци.

***

Разделното събиране у нас е задължително от 2002 г.

(невероятно, но факт!)

***

Швейцария


Тъкмо в Швейцария се изхвърлят най-много отпадъци от домакинствата, били те разделно събрани или не. Около тон.
Впрочем в много общини в Швейцария дори няма контейнери за отпадъци в самите населени места. Има терени, на които са разположени контейнери за до 32 вида (!!!) отпадъци за рециклиране, до които населението е ДЛЪЖНО ДА ИЗВОЗИ ОТПАДЪЦИТЕ СИ САМО, С ЛИЧНИТЕ СИ АВТОМОБИЛИ, и само да ги напуска в съответните контейнери на въпросния терен (не е на открито, а на закрито).

***

Вчера смаяно наблюдавах, при поредната ми разходка с фотоапарат из района на сградата на БНТ, купчините отпадъци край контейнерите на ъгъла на Сан Стефано и Шейново. Невъзможно е да се предположи, че нито от БНТ, нито от Британския съвет, нито от АГ-Шейново, нито от многобройните ресторанти и заведения за хранене и мол наоколо НЕ СА ГИ ЗАБЕЛЯЗАЛИ...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД