:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,187,327
Активни 91
Страници 672
За един ден 1,302,066
Дебати

В Москва и Санкт Петербург спорят за македонския език

Ситуацията в Скопие през погледа на славистите от Европа
Снимка: Юлиян Савчев
И в Москва, и във Вашингтон има скептици, които смятат, че договорът между София и Скопие няма да се изпълнява стриктно.
Експертите по македонския въпрос свързват предстоящата ратификация на Договора за дружба, сътрудничество и добросъседство между София и Скопие от 01.08.2017г. с предстоящите общински избори. В момента вече се усеща предизборната полемика между двете основни политически сили и ратифицирането на договора е в нейната основа.

Позициите на опонентите ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ са известни. Може само да се добави, че ако допреди няколко години някой беше казал, че вмровците ще са против сближението с България, а социалдемократите - за него, това щеше да прозвучи като първоаприлски политически виц. Обаче това е сега реалността.

В навечерието на общинските избори в Република Македония вътрешнополитическата ситуация в Скопие попадна в центъра на полезрението и на експертите от Европа и Евразия. Темата бе сред основните на току-що завършилия в Санктпетербургския държавен университет Международен конгрес на историците слависти. В него освен руски историци слависти, присъстваха и техни колеги от Украйна, Белорусия, Полша, Словакия, Черногория и най-вече от Сърбия. По един историк представляваше Република България и Република Македония.

Още по време на откриването и първото пленарно заседание започнаха словесните битки между просръбските руски слависти и автора на тези редове. Трябва обаче изрично да се подчертае, че най-авторитетните руски учени, присъстващи на конгреса, като цяло защитиха пробългарската позиция. Както по отношение на националната принадлежност на мнозинството от населението на Република Македония, така и на езика, на който то говори.

Руските експерти защитиха и официалната българска позиция, заета след политико-дипломатическия скандал от 24 май. Местният питерски славист Владимир Василик заяви, че кирилицата е достояние на всички славянски народи, но не може да се поставя под съмнение фактът, че е създадена в Първото българско царство по времето на княз Борис-Михаил. Един от най-авторитетните руски българисти - професорът по международни отношения от областния град Иваново Дмитрий Полывянный заяви буквално следното за скандала:

"В случая няма нито политическо, нито дипломатическо различие между Москва и София. Просто референтът на президента Владимир Путин е постъпил безотговорно и некомпетентно, вписвайки в неговото официално обръщение твърдението, че "нашата азбука е дошла от македонските земи". Доколкото знам, той вече е уволнен. Да смятаме случая за приключен".

Дмитрий Игоревич обаче направи остра забележка към половината реагирали от наша страна: "Внимателно следя полемиката по случая. И мога да кажа, че около 50% от реакциите на българите по казуса бяха също толкова безотговорни, некомпетентни и обидни към Русия".

По-късно той беше любезен отделно да коментира и Договора между София и Скопие и най-вече отрицателната реакция на Белград и на определени антибългарски среди в Москва: "Руската и сръбската реакция, за съжаление, са на нивото на първата половина на ХIХ век: изхожда се изключително от геополитически съображения, а не от правото на обединение на българския народ в една държава. Такава е била навремето и реакцията на монарсите в Санкт-Петербург и Белград на съединението на Княжество България и Източна Румелия на 06.09.1885 г. Друг е въпросът, доколко е реализуем този договор. Както и всеки един договор, който сега се сключва със Скопие. В Република Македония съществува много голямо вътрешно напрежение, което ще продължи да нараства, паралелно с бързото увеличаване на процента на албанското население. Острото етно-религиозно противопоставяне прави неясно бъдещето на страната".

Както добре знаем, така мисли и американският конгресмен републиканец Дейна Рорабейкър.

Най-вдъхновено и емоционално (и в същото време компетентно) защити българската кауза младата славистка Наталия Сивенкова - член на Съюза на приятелите на България и вицепрезидент на Санктпетербургския културно-делови център за руско-българска дружба:

"Никой не може и няма право да оспори, че славянската писменост е създадена в България! Именно българите са тези, които са дарили всички други славяни с букви, което значи и с писмена история и култура. Точно славянската писменост ги интегрира изцяло в европейската цивилизация. Българското възраждане обхваща всички български земи. Тогава понятието "Македония" е съществувало единствено в географски план или се е свързвало с древната елинска държава, съществувала по тези земи. Обаче до освобождението на част от българите от турско робство през 1878 г. те са единен народ, живеещ на територията от Охридското езеро до Черно море и от Дунав до Егейско море. Понятието "Македония" придобива политически и национален смисъл едва след създаването на Коминтерна и социалистическа Югославия".

Тъй като Наталия Сивенкова е филолог и преводач от български език, преподавател в катедрата по славянски филологии в Санктпетербургския държавен университет, сподели и следното:

"Да се говори за македонски език, отделен от българския, е глупост. Няма такова нещо! Ние филолозите българисти от Санкт-Петербург го разбираме най-добре. За съжаление, нашите колеги от Московския държавен университет са на обратното мнение. И тъй като са по-влиятелни, без да имат основание, си позволяват да говорят от името на руските българисти."

Всъщност, същото се отнася и за Института по славянознание на Руската академия на науките (чието ръководство присъстваше на конгреса и взе активно участие в дискусиите). Там работят някои особено злобни и отмъстителни лобисти на Скопие и Белград - дума по дума повтарят обвиненията на скопските "историчари". Не малка част от тези руски специалисти през септември-октомври имат възможност да почиват безплатно на Охридското езеро, като разнообразяват ваканцията си с участие във всевъзможни конгреси и конференции, традиционно провеждани там по това време. Както не е трудно да се досетим, всички те са на антибългарска тематика. Всички те могат да бъдат забелязани по това време в елитния ресторант под скалите на село Трпеица и т.н. Ако има намерение да спазва договора от 1 август, Зоран Заев трябва да прекрати охридските сбирки.

Не всички в Московския държавен институт за международни отношения са на антибългарски позиции, разбира се. Позицията на преподавателя по български език Нина Каржавина съвпада с официалната българска - тя, също като колежките си в Санкт-Петербург, изцяло отрича съществуването на македонски език. Като дългогодишна преводачка на Тодор Живков, Каржавина е добре запозната с македонския въпрос.

На конгреса присъстваше и многобройна делегация от Сърбия и един колега от Черна гора. Те следяха с напрежение дискусиите по македонската тема, без обаче да вземат отношение. Там беше и "историчарката" професор Биляна Ристовска-Йосифовска от Института за национална история в Скопие, която се стараеше да не бъде в залата по време на обсъжданията на темата.

Позволих си в една почивка при откриването на конгреса да се приближа до нея и да й честитя договора от 1 август. Тя отговори: "Не ми разваляй настроението!" И се премести на друга маса.
 "Да се говори за македонски език, отделен от българския, е глупост", смятат край Нева. В Москва, където явно имат силно охридско влияние, все още твърдят, че "нашата азбука е дошла от македонските земи".
86
4940
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
86
 Видими 
18 Септември 2017 20:39
Аз чета и гледам предимно руски медии и на такъв спор или дискусия не съм попадал.
18 Септември 2017 20:43

Коларов
18 Септември 2017 22:25
благодаря за отразяването на конгреса!
18 Септември 2017 22:59
Благодарности на г-н Коларов за подробния обзор!!!

Не веднъж съм писал и в старият форум и тук за няколко щрихи около един от създателите на "македонския език". Но местните партийни велможи в праведното си неразбиране на ситуацията, дори са помагали индиректно с допуск до хранилищата на Националната библиотека.

Също твърдя, че сключеният договор неотдавна е повече неизгоден за каузата на България и българите - както тук, така и в Македония. И зад него прозират разни сенките на други, глобални интереси...
18 Септември 2017 23:12
Позицията на преподавателя по български език Нина Каржавина съвпада с официалната българска - тя, също като колежките си в Санкт-Петербург, изцяло отрича съществуването на македонски език.

И къде е тази официална българска позиция при положение, че договорът бе подписан на български и "македонски".
18 Септември 2017 23:27
Коларов
За съжаление държавници (да ми прости Господ думата) като Плевню и цяла сюрия от същото котило допринесоха много в Русия геополитиката да вземе превес над историята по българския въпрос.
18 Септември 2017 23:52
Трябва обаче изрично да се подчертае, че най-авторитетните руски учени, присъстващи на конгреса, като цяло защитиха пробългарската позиция.
И от къф зор некои ви е длъжен да ви защитава "пробългарската позиция"?!?
Кой , ако не българските учени трябва да я защитават? И как да стане това? Само вижте:
...присъстваха и техни колеги от Украйна, Белорусия, Полша, Словакия, Черногория и най-вече от Сърбия. По един историк представляваше Република България ...
Значи всички славянски страни са изпратили "колеги" ,"най-вече /разбирай най-много на брой!/ Сърбия ", а "Република България" се представлява от "един историк" Ами браво?

Толкова ви дреме значи за "пробългарската позиция".
19 Септември 2017 00:28
Спокойно, господа! Договорът с Македония беше претупан под натиска на САЩ, а целта е примъкването на НАТО в Македония.Требе да се затвори южната дъга и да се обкръжи Русия плюс Сърбия . За тази цел НАТО присъедини и смехотворната държава Черна гора с нейните 2000 войника.
19 Септември 2017 07:28
Човек се обърква! Кой е прав: Московските историчери ли, питерските ли, или онези от Скопие?
Има ли - на самом деле - македонския нация и язик. Путин ли е лош или само онзи, дето писал речта му?
Абе, както се разберат Началниците.
19 Септември 2017 09:02
Договорът с Македония беше претупан под натиска на САЩ, 
Някой да не вземе да забрави да им разкаже на САЩ, какви са ги вършили. Може да не знаят.
19 Септември 2017 09:55
БатВаню
19 Септември 2017 07:28
Човек се обърква! Кой е прав: Московските историчери ли, питерските ли, или онези от Скопие?

Как така Кой е прав?. Прав е Българският лион, който гледа предимно руска телевизия.
19 Септември 2017 10:02
. Българското възраждане обхваща всички български земи. Тогава понятието "Македония" е съществувало единствено в географски план или се е свързвало с древната елинска държава, съществувала по тези земи. Обаче до освобождението на част от българите от турско робство през 1878 г. те са единен народ, живеещ на територията от Охридското езеро до Черно море и от Дунав до Егейско море. Понятието "Македония" придобива политически и национален смисъл едва след създаването на Коминтерна и социалистическа Югославия".

Напълно правилно
ОБАЧЕ. След насилствената македонизация на пиринския край през 1945-47г България на съвсем официално ниво признава и македонскиюот язик, и македоската народност (така си пишело на паспортите по онова време народност македонец).
От тогава много вода е изтекла през Вардаро. Отидете в Скопие и ще видите хора, които говорят на доста различен език от българския македонски диалект и имат осъзната принадлежност към македоска нация. Друг е въпросът как се разбират скопяне с останалата част от Македония, щото в Куманово, например, говорят по-разбираем български език, отколкото в Самоков.
Така че, няма нищо лошо в това да приемем, че в началото на 21 век съществуват както македонска нация, така и македонски език.
19 Септември 2017 10:18
Има една книга на Рихард фон Мах, немски офицер на служба в българската армия, симпатизант на Стамболов, по - късно журналист, специален кореспондент на в-к "Кьолнише цайтунг" на Балканите. Книгата се нарича "Балкански работи".
Много интересни работи има в нея
19 Септември 2017 10:22
"Дали сте го вратили клучот од собата?"
19 Септември 2017 11:27
То повечето "хуманитарни" науки са слугини на политиката, ама хептен жалки стават когато избират на коя политика.
19 Септември 2017 16:03
Федя 19 Септември 2017 10:02
Напълно правилно
ОБАЧЕ. След насилствената македонизация на пиринския край през 1945-47г България на съвсем официално ниво признава и македонскиюот язик, и македоската народност (така си пишело на паспортите по онова време народност македонец).
От тогава много вода е изтекла през Вардаро. Отидете в Скопие и ще видите хора, които говорят на доста различен език от българския македонски диалект и имат осъзната принадлежност към македоска нация. Друг е въпросът как се разбират скопяне с останалата част от Македония, щото в Куманово, например, говорят по-разбираем български език, отколкото в Самоков.
Така че, няма нищо лошо в това да приемем, че в началото на 21 век съществуват както македонска нация, така и македонски език.


Тази лъжа с македонизацията и милион пъти да я повторите няма да стане истина. Какво значи да "македонизираш" македонец от Македония ? Подобно тъпоумие само в България може да бъде съчинено. А истината е, че тогава, за кратък и единствен път са ни дадени някакви човешки права в държавата България. След което следва крайно репресивна и насилствена българизация, продължаваща и днес.

19 Септември 2017 16:22
А истината е, че тогава, за кратък и единствен път са ни дадени някакви човешки права в държавата България.На кумицата татко ѝ в Разлог си спомняше за даденото. Два шамара му дали. Сопата си спестил.
Той 26-27 набор отишъл да си вади паспорт. Казал националност - българин. Трима българи служители от Пловдивско му бухнали шамарите па го питали "Зъ я вадиме ли сопата, или още два шамара".

Каквот му дали - взел, па бегал.
19 Септември 2017 16:34
Българското възраждане обхваща всички български земи. Тогава понятието "Македония" е съществувало единствено в географски план или се е свързвало с древната елинска държава, съществувала по тези земи. Обаче до освобождението на част от българите от турско робство през 1878 г. те са единен народ, живеещ на територията от Охридското езеро до Черно море и от Дунав до Егейско море. Понятието "Македония" придобива политически и национален смисъл едва след създаването на Коминтерна и социалистическа Югославия"


Пълна лъжа. Бългaрското Възраждане не само подминава Македония, ами всичко което може да свърже Македония с България тогава е външно влияние на ранната руско-българска пропаганда. Автора едва ли ще прочете коментарите тук, но е хубаво да се припомни, че географксо - историческият обхват на България до 1878 се е отнасял за замите между Дунав и Стара Планина. Етническият пък е липсват по Черноморието, Лудогорието и Добруджа, в цели райони на Тракия и Родопите, както и в Македония. Българското възраждане е дело на Юрий Венелин, който пръв издига псевдонаучната идея за "българската принадлежност" на Кирил и Методий и старославянският език, основна опорна точка на българската пропаганда в Македония и до днес. Авторът бърка желаното (съвременната българска пропаганда) с реалното (историята). Как ли би обяснил пълната липса на каквото и да е българско революционно дело в Македония - нито един комитет, нито една чета, тук не е стъпил който и да е български апостол и т.н.

И не на последно място , и ВМРО ли е създадено от Коминтерна, защото за организацията Македония има кристално ясен политически смисъл ? По-тъпо нещо наскоро не бе писано
19 Септември 2017 16:52
vance 19 Септември 2017 16:22
А истината е, че тогава, за кратък и единствен път са ни дадени някакви човешки права в държавата България.На кумицата татко ѝ в Разлог си спомняше за даденото. Два шамара му дали. Сопата си спестил.
Той 26-27 набор отишъл да си вади паспорт. Казал националност - българин. Трима българи служители от Пловдивско му бухнали шамарите па го питали "Зъ я вадиме ли сопата, или още два шамара".

Каквот му дали - взел, па бегал.


Имаше някакъв "научен" опит да се документира това мнимо събитие. Събрали се група заинтересовани български "учени", провели теренно антроположко проучване в Пиринска Македония и хоп - изненада - населението страдало от пълна амнезия за насилствената македонизация. Но пък помнело българизацията.

А ти искаш да пробуташ този толкова зле скалъпен виц
19 Септември 2017 16:54
Македония и хоп - изненада - населението страдало от пълна амнезия за насилствената македонизация. Но пък помнело българизацията.

Не нам! Само не нам!
19 Септември 2017 17:13
Руският професор Андрей Кудин издаде втори том на книгата с търговското заглавие „Неразгаданите мистерии на България”.
Той е завършил престижния Московски държавен институт по международни отношения и Православна духовна академия „Св. Св. Кирил и Методий“.

В книгата всъщност става дума за спорни исторически въпроси, за които българските историци яростно спорят с историчари от съседните и по-далечни държави

Иначе казано за него и за многобройните му читатели, първата книга на автора излезе на руски език в стохилядни тиражи и бързо се изчерпа. От нея научаваме, че Кирил и Методий са българи и кирилицата е била създадена в Плиска, по заповед на княз Борис I и останалите седмочисленици. Първият том на книгата претърпя пет издания.
http://dnes.dir.bg/news/ruski-istorik-andrey-kudin-balgarski-26372365?nt=10
19 Септември 2017 17:20
За Автора
19 Септември 2017 17:25
Македония и хоп - изненада - населението страдало от пълна амнезия за насилствената македонизация. Но пък помнело българизацията.

А ти искаш да пробуташ този толкова зле скалъпен виц


А бе чоджум, яз винаги пиша кое знам и кое съм видял ..или помня. Дядо си не съм видял, че починал 1936 ама знам, че роден 1880 в Гевгелия и останал в Ипсала, оженет в Мерхамли.. Да го разпознават му викали Ванчо Българина , оти местните били "синегалци".

Па ти с твои тези за Възраждане , дето нямало, имало е и помниме някои, други помнят друго. Имаше в Люлебургаз конференция на историци преди три години. Турците броили-броили. По Странджа Възраждане имало - 35-36 година почнало, едни гърци говореха за Дедеагач. И там имало Възраждане 49-51 година почнало . Скопяните удариха всички в земята - От Антигон Едноокия почнало Възраждането..
19 Септември 2017 17:37
Не можах да намеря една карта на едно изследване още преди освобождението където точно пише в коя област какви народности живеят.
За тая Македония ли плаче некой тук.

https://www.google.bg/imgres?imgurl=http%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F-WbR-bnGZlpo%2FT_t8r6AHA2I%2FAAAAAAAAEwU%2FIhk_q-H0XHs%2Fs1600%2F735px-Ethnicmacedonia.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Ffolkcostume.blogspot.com%2F2012%2F07%2Fcostume-and-embroidery-of-skopska.html&docid=Pg4pLPGG3yo4jM&tbnid=TTARr9WOuAowGM%3A&vet=10ahUKEwjN_fKKiqTWAhUFsxQKHY2dCnk42AQQMwhAKD4wPg..i&w=735&h=599&client=firefox-b&bih=891&biw=1280&q=%D0%93%D0%A0%D0%AA%D0%A6%D0%9A%D0%9E%20%D0%9E%D0%91%D0%9B%D0%95%D0%9A%D0%9B%D0%9E%20%D0%9E%D0%A2%2019-%D0%A2%D0%98%20%D0%92%D0%95%D0%9A&ved=0ahUKEwjN_fKKiqTWAhUFsxQKHY2dCnk42AQQMwhAKD4wPg&iact=mrc&uact=8
Аз за македонизация, българизация по редко съм чувала , но виж за сърбизация , доста съм чувала.

Или за това плаче някой? За поличките на албанците ?
https://www.google.bg/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.panacomp.net%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F11%2Fepirote-boys-308_n.jpg%3Fx23386&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.panacomp.net%2Falbanian-traditional-costumes%2F&docid=Wkplny1WA1cQ1M&tbnid=l7B_6a7HJXVi6M%3A&vet=10ahUKEwi0xPDchKTWAhWBohQKHTBABg849AMQMwgeKBwwHA..i&w=375&h=500&client=firefox-b&bih=891&biw=1280&q=%D0%93%D0%A0%D0%AA%D0%A6%D0%9A%D0%9E%20%D0%9E%D0%91%D0%9B%D0%95%D0%9A%D0%9B%D0%9E%20%D0%9E%D0%A2%2019-%D0%A2%D0%98%20%D0%92%D0%95%D0%9A&ved=0ahUKEwi0xPDchKTWAhWBohQKHTBABg849AMQMwgeKBwwHA&iact=mrc&uact=8
19 Септември 2017 17:49
но виж за сърбизация , доста съм чувала.


Квото си чувала, виждала, знаеш и помниш - казвай.


Зипове и Сгуняци настрана да ги оставим.
19 Септември 2017 18:14
Бях някъде 9-10 клас.
Намерих на тавана една книга с ония букви от преди Девети.
Тъй като много книги ми са минали през главата , не помня как се казваше книгата и кой е автора.
Но си спомням че тези които са посръбчвали са се казвали двама братя Илия и Димитър от Скопие. . Прибрали ги в общината и ни вест от тях ни кост. но половината рода им избягала в България и разказвала.
А накарай ги да се наречат македонци. А имаше един от Благоевград, работеше на фабриката за тухли и на реката , рече туали че сеча македонец нема да се казвам.

А истината е че Жельо Желев на "македонски " език се прекръсти българският от Македония.
Нали се недокръстени си одим та и сега па се докръщаваме. Не ни е а първи път де да се прекръстваме и докръстваме, като започнем от Борис-Михаил. . .
А Димитър Осинин преди да умре каза че голяма грешка са направили с Елин Пелин като са приели за официално източното наречие , а не западното някъде през 54-та година на миналия век.
19 Септември 2017 18:29
Призъртащ
19 Сеп 2017 16:34
Потърси в библиотека или в Интернет "Български песни от Македония на Братя МиладиновИ". Ама не вашата редакция на МиладиновСКИ.
Аз приемам че ДНЕС имате македонско самосъзнание - това е вашо право, но, Бога ради, не променяйте миналото! Ще изкарате и Паисий (от Пиринско!) македонец.
19 Септември 2017 18:38
РОРИК,
Те това го не рАзбрах
. А Димитър Осинин преди да умре каза че голяма грешка са направили с Елин Пелин като са приели за официално източното наречие , а не западното някъде през 54-та година на миналия век.
Ни Елин Пелин е въвеждал книжовния ни език, нито е ставало през 1954
19 Септември 2017 18:38
Ето ги старите карти

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Meyers_b15_s0924a.jpg

Румелийци са били заедно с Тракия. .

Ето и картата на България.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bulgaria_(ethnic)_1892.JPG?uselang=bg

Да пише някъде македонци?
А цифрите хиляди жители ли са?
19 Септември 2017 18:38
(дубъл)
19 Септември 2017 18:45
Ни Елин Пелин е въвеждал книжовния ни език, нито е ставало през 1954


Елин Пелин е участвал в подбора на думите.
За 54-та година - грешка моя , друго е станало тогава.
Интересна карта.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Balkan-Halbinsel_%28Doppelseitige_Farbkarte%29.jpg
19 Септември 2017 20:03
vance 19 Септември 2017 17:25
А бе чоджум, яз винаги пиша кое знам и кое съм видял ..или помня. Дядо си не съм видял, че починал 1936 ама знам, че роден 1880 в Гевгелия и останал в Ипсала, оженет в Мерхамли.. Да го разпознават му викали Ванчо Българина , оти местните били "синегалци".

Па ти с твои тези за Възраждане , дето нямало, имало е и помниме някои, други помнят друго. Имаше в Люлебургаз конференция на историци преди три години. Турците броили-броили. По Странджа Възраждане имало - 35-36 година почнало, едни гърци говореха за Дедеагач. И там имало Възраждане 49-51 година почнало . Скопяните удариха всички в земята - От Антигон Едноокия почнало Възраждането..


А пък възрожденецът Христаки Павлович от Дупница се подписвал "Македонец" защото родителите му били преселници от Македония
19 Септември 2017 20:11
Е ли възможно редакцията да прекрати дейността на македонстващият трол, подвизаващ се под псевдонима "Призъртащ"? Или ще го оставите да си лее скудоумните лъжи?
19 Септември 2017 20:49
Е, да се забрани на "тролът" да говори ще е израз на безсилие. Впрочем забраните които налагаме на ОМО Илинден говорят за лошо самочувствие на "бугарашите".
19 Септември 2017 21:09

La Muerte
19 Сеп 2017 20:11


Недей. Тамам да разбереме за Възраждането в Македония.
Ние тука учим,че започнало, когато някой нарисувал нещо както да е истинско. Турци Гърци броят начало на Възраждане кога заколили тоя-оня, изпъдили едни-други.
Дали Македония няма да обяви начало на Възраждане зимата на 45, кога колили бугари?
19 Септември 2017 21:10
Неверния Тома 19 Септември 2017 18:29
Призъртащ
19 Сеп 2017 16:34
Потърси в библиотека или в Интернет "Български песни от Македония на Братя МиладиновИ". Ама не вашата редакция на МиладиновСКИ.
Аз приемам че ДНЕС имате македонско самосъзнание - това е вашо право, но, Бога ради, не променяйте миналото! Ще изкарате и Паисий (от Пиринско!) македонец.


Паисий е обявен за македонец от Тодор Живков като инструмент на българизацията. Ето на, видите ли, българското възраждане е започнало от Македония, следователна македонците са българи. И до днес българската "наука" не смее да отстъпи то тази теза и всяка година се провеждат чествания за Паисий в Банско. Нищо че няма никакви доказателства че е от там. Нищо че според анализа на говора му е от шоплъка, самоковско. Нищо че той самият е минавал само транзит през Македония и не е оставил и следа от делото си тук.

Знам оригиналното име на сборникът на Миладиновци. Но знам и че те са поискали от Васил Чолаков да им даде български народни песни, за да имат основание да нарекат така книгата си. Това не го ли знаете ? Има го черно на бяло. А не знаете ли, че до издаването на книгата братята пишат че са събрали македонски народни песни ? Не ?. И причината е в един от основните похвати на българската пропаганда , а именно работата с полуфакти. Казва се някаква полуистина, а всичко друго старателно се скрива, не само за да не се вижда, но и да не предизвиква неудобни въпроси. Така и със сборникът на Миладиновци. Само че на нас македонците полуистини не ни трябват
20 Септември 2017 15:17
Разразилата се дискусия във връзка с тълкуването на думите на Владимир Путин, че славянската писменост е дошла от македонските земи е силно политизирана и с нея се злоупотребява(да не кажа, че се черпят различни по естеството си дивиденти - не само политически). Естествено е, че славянската писменост тръгва от македонските земи. Да не би да възниква в земите между днешна Стара планина или Дунав.
За всеки историк "македонските земи" през - ІХ и Х век е известно, че са населявани преобладаващо от етнос който се е самоопределял като българи, а териториално "македоските земи" са попадали в Борисова, Симеонова и в по - късен етап и Самуилова България, а за Охридската школа - изцяло творение на Борис І и синът му Симеон няма какво да се коментира.
Т.нар. "македонски" език, различен от българския естествено е една голяма безмислица - нонсенс, която също се използва за политически цели, както от по- големи и глобални на световната политическа сцена играчи, така и от нашите политици(последните безотговорно експлоатирайки тази тема за лични политически цели). За какъв "македонски" език става въпрос в сключения между РБългария и Македония(като каква република се определят? и като какви ще ги признаят не е ясно).
Сърцето на българщината и българското възраждане е в Македония. Там е роден създателя на славянската писменост - Апостол Кирил, там е създадена Охридската школа, там доста по-късно се раждат идеолозите на българското възраждане Пайсий(родом от Банско), Неофит Рилски(роден край Банско), Йоаким Кърчовски(родом от Кичево - западна Македония), Кирил Пейчинович(родом от Тетово - Шар планина), Братя Миладинови(двамата родом от Струга), Райко Жинзифов(родом от Велес).

20 Септември 2017 17:04
Много хубаво сте го написал, Danibus
20 Септември 2017 17:15
Струва ми се че спорът "македонският говор език ли е или диалект" е смислен колкото "колко дявола могат да се поберат на върха на игла по Божия воля". Възможност някои хора да демонстрират патриотизъм (или борба с ересите).
20 Септември 2017 18:18
Такива спорове никога нямаше да има, ако Стамболов не беше предал и преследвал македонските борци за свобода и станал ортак с турския султан.
20 Септември 2017 19:06
Символично,статията е илюстрирана с фото на Кунсткамерата в Питер,на Университетская набережная. Това е музей за етнография и антропология. На призъртащите македонисти,абсолютно заслужено,мястото им е в кунсткамерата.
21 Септември 2017 14:23
Danibus
20 Сеп 2017 15:17
Мнения: 3,844
От: Bulgaria
Разразилата се дискусия във връзка с тълкуването на думите на Владимир Путин, че славянската писменост е дошла от македонските земи е силно политизирана и с нея се злоупотребява(да не кажа, че се черпят различни по естеството си дивиденти - не само политически). Естествено е, че славянската писменост тръгва от македонските земи. Да не би да възниква в земите между днешна Стара планина или Дунав.
За всеки историк "македонските земи" през - ІХ и Х век е известно, че са населявани преобладаващо от етнос който се е самоопределял като българи, а териториално "македоските земи" са попадали в Борисова, Симеонова и в по - късен етап и Самуилова България, а за Охридската школа - изцяло творение на Борис І и синът му Симеон няма какво да се коментира.
Т.нар. "македонски" език, различен от българския естествено е една голяма безмислица - нонсенс, която също се използва за политически цели, както от по- големи и глобални на световната политическа сцена играчи, така и от нашите политици(последните безотговорно експлоатирайки тази тема за лични политически цели). За какъв "македонски" език става въпрос в сключения между РБългария и Македония(като каква република се определят? и като какви ще ги признаят не е ясно).
Сърцето на българщината и българското възраждане е в Македония. Там е роден създателя на славянската писменост - Апостол Кирил, там е създадена Охридската школа, там доста по-късно се раждат идеолозите на българското възраждане Пайсий(родом от Банско), Неофит Рилски(роден край Банско), Йоаким Кърчовски(родом от Кичево - западна Македония), Кирил Пейчинович(родом от Тетово - Шар планина), Братя Миладинови(двамата родом от Струга), Райко Жинзифов(родом от Велес).


Да се твърди че българи = славяни през 9-10 век е пълна измислица, неподкрепена от никакви факти. Да се коментира на тази основа дали това или онова е "Ваше или наше" е просто несериозно. Старославянският не е "старобългарски", защото езикът на българите тогава не е бил славянски, а тюркски, и за езикът на българите не е създавана никаква азбука още по-малко пък някакви българи имат каквото и да било участие в процесите на славянското описменяване.
Признаейте си, че приемате чужд за вас език, славянският, при това македонският славянски, за книжовен, с готова за него азбука, и ще видите как спорове по тази тема никъде и никога няма да има повече.
Да се твърди , че етносът българи населявал Македония през 9 век не само е нонсенс, това е лъжа. Тюркоезичните племена на българите никога не са се заселвали в Македония, те дори и в по-голяма част от земите на днешна България никога не са живяли. Ако тази лъжа беше истина, то през 9 век в Македония щеше да се говори на тюркски и щеше да бъде създадена азбука за тюркобългарският език. Но историята подобно нещо не знае, затова е безпредметно да си съчинявате глупости как сте били от Черно море до Охрид. До унищожването на България от русите на Светослав тюркобългарите са живеели компактно на Балканите само в земите на север от Стара планина.
По същият начин стои и въпросът с македонският език. Политически въпрос, повдиган единствено от българите и понякога плагиатстван от гърците. Това е защото нямате никакви езикови аргументи и единственото , което ви остава, е политизирането и профанизирането на този напълно изкуствен проблем.
И за последната лъжа - българското възраждане, което не само не възниква в Македония, то я подминава. Първо Паисий не е от Банско, това е доказано по безспорен начин чрез анализ на народният му говоро. Второ няма нито един препис в Македония на неговата книга. Нито един ! Е толкова ли не се е намерил един родолюбец в тази уж българска страна, която както твърдите е започната възраждането на българското, да прояви интерес към книгата ? Защо Паисий като е минавал на път за Света гора не се е отбил тук или там да предложи своеето четиво на възраждащите се македонски българи, както е правил из България ? Могат и други подобни въпроси да се зададат, но отговорът на всички тях ще бъде само един и то много прост. Оставям го на вас.
Неофит Рилски е от Македония, но цялата му дейност минава в България. Подобно на друг "възрожденец", Емануил Васкидович. Как този факт кореспондира със "сърцето на българщината" - не би ли трябвало да очакваме точно обратното, да развиват книжовна дейност в Македоня, сред тълпите възродени българи, тръпнещи от желание за новобългарска наука ? Не би ли трябвало вместо от Македония да ходят в България да се учат, хора да идват от България в Македония ? Би трябвало, ако вярваме на приказките ви, но историята не знае такова нещо. Българското образование се развива без Македония и вече развито, започва да се появява тук, като резултат на новата българска национална идея и амбициите на някои от дейците й. Идея създадена и развита от руснаците. И да се впрягат в нея църковни деятели, които с нищо не са дали повод да бъдат включени към това движение е несериозно. За тях и стореното от тях в България се е разбрало след смъртта им. И отново идваме до въпроси от рода на "А защо не се е знаело нищо за тях ?" Защото и тук отговорът е същият като горният.
Съдбата на няколко власи, гръцки възпитаници и руски агенти, станали българи далеч след началото на възраждането, е повече от интересна и показателна , отново за обратното на твърдяното от вас. Ако Македония е люлката на българското възраждане, защо е трябвало някой от вън да им подсказва на тези хора че са българи ? Защо няма тяхна самобитна патриотична дейност ? И прочее , и прочее ...
Но не се притеснявайте, наскоро сериозна дискусия по тези теми в България няма да има и нищо не заплашва романтичният мираж, наречен "българска история".

21 Септември 2017 16:32
Призъртащ
21 Сеп 2017 14:23
Когато пишеш цели чаршафи с неистини наистина ме затрудняваш да ти отговарям на всичко. Ще отговоря само на някои, като пример.
Прабългарите не са само на север от Балкана. Един клон е достигнал до Италия, друг е достигнал и до земята на днешна Р.М. Аспаруховите прабълари се управляват от рода Дуло, но по-късно идва Крум от друг клон ако не се лъжа точно от "македонския" Но това не е най-важното. Важното е че прабългарите не са единствената съставка на формиращата се тогава българска народност. Тази сплав се формира (и иституционно) по времето и от Св. Цар Борис (който се тачи и във всяка македонска църква, за което ви поздравявам). Тогава (на Прелавския събор) се приема официалния език (славянски) на държавата България (черковнославянски или старобългарски). Не разбирам къде се пъхате вие, гордите потомци на Александър Велики, които отричате славянската си жилка.
Българското самосъзнание на вашите деди на-добре се характеризира с църковния въпрос. Тогава почти всички общини от днешна Македония се определят като "екзархисти" - привърженици на БЪЛГАРСКАТА православна църква. Впрочем въпреки руската дипломация която подържа Патриаршията (това по твоето твърдение че Русия е виновна за насилствено побългаряване на македонците.
А за Кирил и Методий българи ли са или македонци.... Патриотарско изсилване и от наша, и от ваша страна. Солунските братя са ромейски дипломати (мисионери) и една от многото им задачи е да усилят византийското влияние в Моравия. За целта създават славянска писменост (глаголица) за моравците. До тук нищо общо нямат нито българи, нито македонци. Нататък, обаче, в Моравия Римската църква надделява над Константинополската, последователите на Кирил и Методий са репресирани и някои намират убешище в България, където създават нова азбука по гръцки образец на който "вси славяни книга да четат".
21 Септември 2017 16:38
Призъртащ
21 Сеп 2017 14:23
Натисни тук
21 Септември 2017 18:07
Неверния Тома
21 Сеп 2017 16:32
Мнения: 10,917
От: Bulgaria
Призъртащ
21 Сеп 2017 14:23
Когато пишеш цели чаршафи с неистини наистина ме затрудняваш да ти отговарям на всичко. Ще отговоря само на някои, като пример.
Прабългарите не са само на север от Балкана. Един клон е достигнал до Италия, друг е достигнал и до земята на днешна Р.М. Аспаруховите прабълари се управляват от рода Дуло, но по-късно идва Крум от друг клон ако не се лъжа точно от "македонския" Но това не е най-важното. Важното е че прабългарите не са единствената съставка на формиращата се тогава българска народност. Тази сплав се формира (и иституционно) по времето и от Св. Цар Борис (който се тачи и във всяка македонска църква, за което ви поздравявам). Тогава (на Прелавския събор) се приема официалния език (славянски) на държавата България (черковнославянски или старобългарски). Не разбирам къде се пъхате вие, гордите потомци на Александър Велики, които отричате славянската си жилка.
Българското самосъзнание на вашите деди на-добре се характеризира с църковния въпрос. Тогава почти всички общини от днешна Македония се определят като "екзархисти" - привърженици на БЪЛГАРСКАТА православна църква. Впрочем въпреки руската дипломация която подържа Патриаршията (това по твоето твърдение че Русия е виновна за насилствено побългаряване на македонците.
А за Кирил и Методий българи ли са или македонци.... Патриотарско изсилване и от наша, и от ваша страна. Солунските братя са ромейски дипломати (мисионери) и една от многото им задачи е да усилят византийското влияние в Моравия. За целта създават славянска писменост (глаголица) за моравците. До тук нищо общо нямат нито българи, нито македонци. Нататък, обаче, в Моравия Римската църква надделява над Константинополската, последователите на Кирил и Методий са репресирани и някои намират убешище в България, където създават нова азбука по гръцки образец на който "вси славяни книга да четат".


Неистини, неистини, има ли по-голяма неистина от Прелавския събор ? Събитие никога неслучило се, освен в главата на Васил Златарски. Измислица, нефигурираща в никакъв исторически документ. Пълни глупости.
Както и тези за прабългарите и мнимото им смесване със славяните. Такова обаче през 9-10 век няма. Хайде изяснете нещата за себе си пък после ние ще ви кажем и за нас. А дали Кирил и Методий са македонци. Извинявайте, но не можете да отречете че Солун е в Македония Никога не е бил в България, камо ли пък през 9 век, до когато България все още не е била завладяла и педя македонска земя, та поне за географски македонци може да ги признаете ! Но и за това нямате смелост.
Екзархията също няма да ви помогне. Как ще обясните че при създаването й в нея влиза само една македонска епархия, но пък две сръбски ? А, забравих, до Морава си е ваше още от преди Аспарух, нали ?
Колкото и да си ги мерим, вашите неистини са безкрайно повече от нашите.
21 Септември 2017 19:23
Призъртащ
21 Сеп 2017 18:07
Ами "не е верно" не тежи когато е без доказателства. Забелязвам (следя колкото мога македонските форуми) че на всяко доказателство вие отговаряте "това са български фалшификации" и смятате въпросът за приключен с ваша победа.
Та се сетих:
Аз съм щастлив притежател на книгата на вашия идеолог Мисирков "За македонцките работи". Та там за Илинденското въстание, върхът на македонската борба за национално освобождени (нали така!) и ваш национален празник (до колкото знам) Мисирков пише "то беше българска работа".
Родът на жена ми е от Богданци. По тая линия ми попадна книжката "Богданци во НОБ". Та там пише че когато влезли българските окупатори (а те наистина са окупатори), хората казвали "Те това се вика срекя! Само да ти дойде освобождението"
И това ли са български фалшификации?
Искам накратко да изложа тезата си. Вие и ние сме били един народ. Преживяли сме обща история. После (не по наша вина) на Берлинския конгрес ни разделили. Нормално е всяка част да продължи своята история. Случва се да добие друго национално съзнание. Това е вашо право и аз го уважавам. Не ми харесва изнасилването на общата ни история.
21 Септември 2017 21:45
Няма по-голямо изнасилване на историята от това да слагаш името на едно тюркско племе върху славянските народи. Няма по-голямо изнасилване на историята от това да си присвояваш чуждо цивилизационно развитие, когато ти си говорил на език от друго езиково семейство. Няма по голямо изнасилване на историята от това да твърдиш че твоят етногенезис е валиден за съседите, при положение че кракът ви не е стъпвал там. Няма по голямо изнасилване на историята от това да твърдите че съседите ви са като вас при положение че никой от тях не е дошъл с вас от Азия, нито е взел нещо от вас било като език, било като култура, а най-малко пък като днк.
Няма по-голямо изнасилване на историята от измислянето на събития. Вие сте си измислили Преславският събор и вие сте го опровергали когато сте се усетили че сте станали за присмех. Искате ли литература ?
Вие сте си измислили че Паисий е от Македония и вие сте се опровергали. Искате ли литаратура ?
Вие сте си измислили насилствената ислямизация и сте били опровергани.
Вие сте си измислили насилствената македонизация и сте били опровергани.
Когато дойдохте неканени в Пиринска Македония да ни "освобождавате" ние бяхме тук и за нас вие бяхте чужди хора. И за вас ние бяхме и сме чужди, независимо зад каква маска ще се криете, затова и положихте кански усилия да ни заличите. Да заличите македонския език, македонската култура, да убиете нашите герои и да ни насадите чужди герои и чужда история.
Не прехвърляйте проблемите от болната на здравата глава.
Защото историята е пълна с български фалшификации, но вас ви е яд че ви разобличаваме и не можете да ни накарате да мълчим.

21 Септември 2017 22:14
Защото историята е пълна с български фалшификации, но вас ви е яд че ви разобличаваме и не можете да ни накарате да мълчим.

Призъртай, призъртай... Дядо ми е роден на 2 август 1903 в Костур. Сигурно е фалшификация на прабаба ми и прадядо ми, ще речеш. Сигурно като исти македонци специално са решили да тръгнат с пеленаче и още три деца на път, заедно с останалата част от родата. Само и само да ти направят сечено на историческите мисли един век по-късно. А аз мога да въртя зелник - не с купешки кори, мога да ги точа. Това е щото имам памет, по-дълга от твоята "разобличена" история. Пък ти си говори и разказвай как в старите земи нямало българи, а само македонци. Тя твоята дума дупка не прави.
22 Септември 2017 00:00
67
21 Сеп 2017 22:14
Мнения: 4,515
От: Benin


Един друг го питах тук, но не можа да отговори, да те питам теб. Вие как станахте българи в Македония ? От България ли сте преселници или сте българизирани македонци ? Да не се окаже че сте станали българи в България ?

Не знам какво искаш да покажеш, на себе си ли или на другите, но има някои земляци на дядо ти, които също така са дошли в България , но българи не са станали. В сърцата си са останали македонци. Димитър Благоев, Кераца Висулчева, Васил Ивановски, ако си ги чувал. Ако не си ето ти шанс да научиш нещо ново пък после ще ми кажеш как се вписват в историческите ти мисли.
22 Септември 2017 00:22
Призъртащ 22 Сеп 2017 00:00

Един друг го питах тук, но не можа да отговори, да те питам теб. Вие как станахте българи в Македония ? От България ли сте преселници или сте българизирани македонци ? Да не се окаже че сте станали българи в България ?

Не знам какво искаш да покажеш, на себе си ли или на другите, но има някои земляци на дядо ти, които също така са дошли в България , но българи не са станали. В сърцата си са останали македонци. Димитър Благоев, Кераца Висулчева, Васил Ивановски, ако си ги чувал. Ако не си ето ти шанс да научиш нещо ново пък после ще ми кажеш как се вписват в историческите ти мисли.

Така де, земляците на дядо ми, които са дошли в България, са беглеци. Нещастни хора, които не са могли да помирят две сестрински образувания. Кажи ми, дали България и Македония (в сегашните си размер и граници даже) нямаше да бъдат по-силни, по-успешни, по-богати и по-щастливи заедно, отколкото разделени? Пръстите на една ръка заедно ли държат или всеки за себе си? Дали не е било по-умно да се обединяват малките парченца, както са направили Княжеството и Източна Румелия? Княжеството се измъкнало от игото - какво му е било лошото да се подаде ръка, а тя да се поеме? До кого са по-близо македонстващите македонци, дето не били станали българи - до гърците? До албанците? До сърбите? До турците? Кажи да знаем. Или македонската кръв е по-червена, по-гъсто капе? Ай сиктир от такива "националисти", дето не виждат по-далеч от на коня на Александър Македонски опашката! Вече е късно, кака се ожени, Македония си има държава и дай Боже да устиска, че там една Велика Албания и тя гледа с блажно око, а последния път като бях в Македония, имаше области, дето флагът беше черно-червен и никакъв друг, ако не се брои американското знаме. Питай в София колко македонски македонци имат български паспорти, така, за справка. После ги пиши предатели и ги зачеркни от държавата Македония, да видим кой ще остане. Инак тропането по клавишите е лесно.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД