:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,835,250
Активни 136
Страници 18,232
За един ден 1,302,066

Яйцата с фипронил вече са 1,5 млн.

 
Иззетите яйца със забранения фипронил вече са към 1,5 млн. броя. Всеки ден кокошките, третирани с препарата, добавят нови 100-120 хил. яйца и има натрупване, каза Румен Порожанов, министър на земеделието и храните, по bTV.

В складовете на птицефермите са открити 17 петлитрови туби с фипронол – препарат за третиране, който съдържа 2% активно вещество фипронил. От ферма казали, че са третирали тревни площи. Те обаче отглеждат кокошките свободно.

Предстои всички кокошки носачки да бъдат унищожени, както и всички яйца и в складовете, и иззетите от веригите. След гаранции за чистотата уличените ферми ще могат отново да работят.

16
1575
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
20 Септември 2017 09:58
А с какво хората да си пръскат животинките и полозите против паразити, като фипронила е най-безопасен и щадящ за хората? Че ние си пръскаме по козината на кучето с препарат с фипронил. Мигар бълхите, кърлежите и хлебарките не са вредни да хората? Ненормална работа!
20 Септември 2017 10:04
? Че ние си пръскаме по козината на кучето с препарат с фипронил.

Но не снася яйца,които да ядете!
20 Септември 2017 10:11
Е какво сега да си хвърля яйцата, които си купих преди седмица две ?

Ще си ги глътна та пушек ще се вдига....

20 Септември 2017 10:18
Количеството фипронил е незначително. "Опасна доза за хранителни продукти е 0,723 милиграма в грам, а е установено 0,027 милиграма в грам количество на фипронил". Това са абсолютно ненужни истерии. Полозите на кокошките, особено свободно отглежданите, трябва да се пръскат против паразити, пръскали са се и винаги ще се пръскат. Не може само бройлери и яйца с клетъчно отглеждане да ядем.
20 Септември 2017 10:26
Да се изколят кокошките! Кокошки с хайванчета по тях не може да са щастливи.
20 Септември 2017 10:27
Такова старание и експедитивност в държавна институция не бях виждал.
Освен когато прокуратурата подгони обществен враг нъмбър уан Волен Сидеров.
Бил Микрософта и Брансън пътешественика да не са решили да пробутват в Европата хамерикански изкуствени яйца без фипронил.
20 Септември 2017 10:32
Обучение c парад за чиновници .Неотдавна имашe истерия с "диоксини" в фуражи.Лабораторна проба 1200 Евро?
20 Септември 2017 10:42
Край!! Отидоха ми яйцата
20 Септември 2017 10:45
Тия кокошки не са пръскани от вчера, а с години. Колко ли фипронил сме изяли за това време?
20 Септември 2017 10:58
Бил Микрософта и Брансън пътешественика да не са решили да пробутват в Европата хамерикански изкуствени яйца без фипронил.


хамерикански, ама произведени с поднебесен яйчен прах....
20 Септември 2017 11:24
Трябва за седмица да изядете 2 кг яйца, за да се получи кумулиращ ефект, който евентуално да ви навреди.
Ако за същото време изядете 2 кг кренвирши, резултата може да е още по-лош.
20 Септември 2017 11:25
Пропуснах да забележа носачките, които сме изяли до сега, без контрол.
20 Септември 2017 12:41
С фипронил е фрашкан и кабинетът Му, ама кой да го изземе?
20 Септември 2017 14:31
Ненормална работа!


В началото на август Aldi съобщава за премахване на всички яйца за продажба в германските си магазини като предпазна мярка.
Тъй като употребата на фипронил е незаконна при производството на храни за консумация от човека в Европа, е започнато наказателно разследване.
Ранното разследване доведе до две компании: ChickFriend, доставчик на услуги за борба с вредителите в Холандия, заподозрени в съзнателното използване и продажба на DEGA-16, смесено с фипронил, на стотици пилета и на птицевъдството в Белгия, обвинени в продажбата на DEGA-16 смесен с фипронил ChickFriend. DEGA-16 е почистващ и хигиенизиращ натурален продукт, който е одобрен за почистване на курници. Холандските собственици на ChickFriend бяха арестувани по време на мащабна операция, извършена от холандски правоохранителни органи на 10 август. Първите резултати от разследването от страна на белгийската полиция доведоха до откриването на 6 кубически метра фипронил, който "Птичи приятел" е внесъл от химическа производствена компания в Румъния.
Холандският съвет за безопасност обяви на 8 август, че е започнало официално разследване.
20 Септември 2017 14:35
"Световната здравна организация класифицира фипронила като умерено токсичен за хората. В големи количества може да причини увреждане на черния дроб, тироида или бъбреците.
Държавите-членки бяха уведомени от Белгия за някои храни от животински произход чрез системата RASFF.
Резултатите от нивата на фипронил варират от 0,0031 до 1,2 mg на килограм пилешки яйца и от 0,0015 до 0,0156 mg на килограм пилешко месо.
Острата референтна доза (ARfD), получена от изследвания за развитие на токсичност при плъхове, е 0,009 mg на килограм телесно тегло (bw).
Германският федерален институт за оценка на риска (BfR) заяви, че нивото за децата се надхвърля в пилешките яйца.
"Това не означава непременно, че консумацията на пилешки яйца създава конкретен риск за здравето, но показва, че в съответствие със сегашното ниво на наличните знания, е възможно рискът за деца да е под обявената граница на безопасност след консумирането на тези замърсени пилешки яйца "
Концентрацията на фипронил от 0,72 mg / kg може да се разглежда като максималната концентрация в пилешки яйца, при които не съществува остър здравен риск, добави агенцията в здравна оценка."
20 Септември 2017 14:53
"От 2011 г. няма данни за хроничните ефекти на фипронил върху хората. Американската СИП класифицира фипронил като група С (възможен при хората) канцероген въз основа на увеличение на тироидните фоликуларни клетъчни тумори и при двата пола на плъха. От 2011 г. обаче няма налични данни за човешкото здраве по отношение на канцерогенните ефекти на фипронил."... , фипронилът не се абсорбира по същество през кожата..." Откъде дойде в яйцата? "Полуживотът му в почвата е от четири месеца до една година, но много по-малко върху повърхността на почвата, тъй като е по-чувствителен към светлина (фотолиза) отколкото водата (хидролиза)." Обаче ... "... Фотодеградата MB46513 или десулфинилфипронил изглежда има по-висока остра токсичност при бозайници, отколкото самият фипронил, с коефициент от около 10. "
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД