:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,777,680
Активни 72
Страници 4,908
За един ден 1,302,066

Започва ударно харчене на излишъка в бюджета

Финансовият министър предвиди растеж от 4% вместо планираните 2.9% и предупреди, че икономиката върви към прегряване
Правителството започва ударно да харчи натрупания бюджетен излишък. От 2.151 млрд. лв. в края на август през септември той вече се е стопил със 100 млн. лв. Намалението ще продължи и през следващите месеци до края на годината до доближаване на фискалната цел - хазната да излезе на червено с 1.4% от БВП. Това стана ясно от отчета на финансовия министър Владислав Горанов пред бюджетната комисия в парламента вчера.

Намалението на излишъка Горанов обясни с обществените поръчки и усвояването на европейските фондове, които в края на годината "влизат в ритъм". Голяма част от излишъка до момента се дължи на изоставане в планираните разходи. Общите бюджетни разходи до края на август са за 21.1 млрд. лв., което е 57% от планираното въпреки по-големите социални и осигурителни плащания през тази година. Приходите в бюджета за първите осем месеца са 23.3 млрд. лв., или 62.7% от разчетените, а в сравнение с миналата година ръстът е 7.2%.

"Бюджетът върви добре и няма рискове за изпълнението му", каза финансовият министър. Подобрение в събираемостта има на всички видове данъчни и осигурителни приходи. Единствено по-малко са постъпленията от безвъзмездните помощи от европрограмите и това се обяснява с миналогодишните големи суми за възстановяване на евросредства при приключването на стария програмен период. Тогава постъпленията по линия на еврофондовете бяха причина за рекордния излишък от над 3 млрд. лв. до началото на септември, които също бяха изхарчени до края на годината.

Горанов увери депутатите от бюджетната комисия, че тази година дефицитът ще е доста под разчетените 1.4%, но не посочи с колко. "Със сигурност няма да има необходимост от актуализация", каза финансовият министър.

По оценка на финансовото министерство ръстът на икономиката през тази година ще бъде по-висок от заложените 2.9%. "Още през май имаше плахи оптимистични очаквания, че растежът ще надхвърли прогнозите на правителството. Вече спокойно може да коментираме реален растеж от 3.9 - 4% за 2017 г. и близки числа за следващите две години", заяви Горанов. Според него икономиката ни се намира на етап, в който е заплашена от прегряване, и затова трябва бдюжетът да премине от залагане на дефицити към излишъци. Все пак Горанов се застрахова, че още няма нужда от такива превантивни действия и правителството ще следва начертания си график, без да променя нещо във фискалния баланс. Според тригодишната фискална прогноза правителството планира бюджетът през 2018 г. да е с 1% дефицит, който да намалее до 0% едва през 2020 г.

До средата на октомври проектобюджетът за 2018 г. ще бъде представен в Народното събрание, обеща министърът. В данъчната система единственото увеличение ще е на акциза на цигарите, при което се следва графикът на доближаване до минималния за ЕС налог. Очаква се това да оскъпи цигарите средно с 10 стотинки на кутия. В разходната част ще бъде планирано обещаното увеличение на учителските заплати, по всяка вероятност и на заплатите в армията и полицията. В бюджета ще бъдат включени и разходите за модернизация на въоръжените сили, одобрени от парламента. По план ще стане и увеличението на минималната заплата до 510 лв. Според министър Горанов "има мегдан" за увеличаване на доходите в реалния и бюджетния сектор. Затова правителството обмисляло стратегия как да подходи към работодателските организации, които втора поредна година отказват да договорят минимални осигурителни доходи по икономически сектори и категории персонал. Според финансовия министър делът на сивия сектор в страната все още е висок, така че тези прагове били необходими.

17
6951
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
21 Септември 2017 20:07
Цяла година се хвалят с излишъци....а накрая отново ще сме на дефицит.
21 Септември 2017 20:11
който ще покрием с нов заем. Горанов стайл.
21 Септември 2017 21:12
икономиката върви към прегряване

Ми то в това горещо лято...
21 Септември 2017 21:31
Първо, ако излишъкът е реален, т.е. има преизпълнение на приходната част, а не конюнктурен, т.е. само временно да има повече приходи, да има отложени разходи и т.н., то защо задължително трябва да се излиза на червено, както е планирано, в края на годината. Не би ли следвало с излишъка да се доведе бюджета на нулев дефицит?
Второ, ако при 4% ръст на икономиката се говори за прегряване, какво да мислим за десетилетията растеж по 12-15%, които имаха в миналото Сингапур, Тайван, Ю.Корея, Хонконг, преди това Япония, после Китай. А още по-преди, през 50те, Германия е имала растеж и от 18%. Това са смешни приказки, свидетелстващи за пореден път за безкрайния фискализъм на българската власт, която се грижи само изпълнението на бюджета и за вече втръсналата ни финансова стабилност (от 1997, т.е. от 20 години само само тая мантра ни се повтаря) , а пък за икономическият растеж се явява само страничен зрител.
21 Септември 2017 21:48
Прегорял е само финансовият министрър - в летните жеги се е изпарило и малкото сиво вещество, дето все още витаеше в главата му...
21 Септември 2017 21:49
Тоя за какво прегряване говори?Прегряване на корупцията,лапачката и далаверата?

"Cпopeд cъщecтвyвaщa в cпeциaлизиpaнaтa литepaтypa дeфиниция, зa пpeгpявaнe нa иĸoнoмиĸaтa мoжe дa ce гoвopи тoгaвa, ĸoгaтo "... пpoдължитeлeн пepиoд нa дoбpa иĸoнoмичecĸa aĸтивнocт и дoбъp иĸoнoмичecĸи pacтeж пpoвoĸиpa виcoĸo paвнищe нa инфлaция (пopaди пoвишeнo ĸoнcyмaтopcĸo блaгoпoлyчиe) и нeeфeĸтивнo пpoизвoдcтвeнo paзпpeдeлeниe". Cтpyĸтypaтa нa пpoизвoдcтвoтo ce oтĸъcвa oт cтpyĸтypaтa нa тъpceнeтo, ĸaтo ce cъздaвa пpoизвoдcтвeн ĸaпaцитeт в oпит нa пpoизвoдитeлитe дa ĸaпитaлизиpaт и дa нaтpyпaт бoгaтcтвo пpи cъздaлaтa ce ĸoнюнĸтypa. Cпopeд дpyгa aнaлoгичнa дeфиниция пpeгpявaнeтo нa иĸoнoмиĸaтa ce xapaĸтepизиpa cъc cитyaция, в ĸoятo фaĸтopитe нa пpoизвoдcтвoтo ca нeĸoнтpoлиpyeми. Фиĸcиpa ce пpecилeн пpиpacт нa бaнĸoвитe ĸpeдити, възxoдящ нaтиcĸ въpxy цeнитe и зaплaтитe, внocът зaпoчвa дa pacтe, a изнocът изocтaвa."

Тоя или не е министър на България....или се оказва че аз не живея тук.
21 Септември 2017 22:02
предупреди, че икономиката върви към прегряване

Е, поне сме предупредени. Да не кажете после нещо...
22 Септември 2017 00:05
Е, браво! Значи ще има пари за панирането на санелките!
22 Септември 2017 05:26
Значи, казва другарят Горанов, изкарали сме много пари и сега трябва да си ги похарчим, за да не ни ги вземат мутрите. Аз искам да ми купят салам и фафли.
22 Септември 2017 16:53
Горанов очевидно се справя много добре със задачите си. Коментиралите по-горе, видно, че освен че си нямат представа от макроикономика, не знаят и значението на термините. Прегряването на икономиката означава, че дори и да има пари, то няма капацитет да бъдат усвоени, т.е. превърнати в реални продукти. Означава, че няма работна ръка и квалифицирани предприемачи. Лошото е, че само при 4% ръст вече има прегряване, а ни е нужно над 10% за да започнем да догонваме останалите страни от ЕС. При това положение разумната политика е в две направления - значително увеличаване на работните заплати за завръщане на работната ръка, както и инвестиции в образование, включително и някакви бонуси за връщане и задържане на образованите специалисти.
22 Септември 2017 17:40
Горанов очевидно се справя много добре със задачите си.


Е, как не. Осигурява необходимия ресурс за безконтролно харчене по кефа Му и по начин, улесняващ краденето. Същевременно, остават недофинансирани жизнено важни системи и дейности. Включително и такива, свързани със защита на населението от бедствия и аварии, обществения ред, сигурността и даже ... отбраната на страната. Ама ти ликуй, народе. И адмирирай ваклото Му Влади.
22 Септември 2017 19:04
Имали излишък в бюджета!
Дайте по една тринадесета пенсия, бе!
Харчели! Поделяне.
23 Септември 2017 17:16
като знам как в края на годината се харчат по едни 20-30 милиона не ден, не е за коментиране направо.
23 Септември 2017 20:08
Толкова им е акълът ! На времето, които не можаха да завърши Техническите университени, заради тъпотия и мързел, презаписаха в икономичиските. Там станаха отличници и сега ни управляват.
Те не знаят в джоба си какво имат, пък управляват държава.
На когото не му харесва, да емигрира!
23 Септември 2017 20:14
Започва ударно харчене на излишъка в бюджета

Най добре ше е да накупуват социални жилища за "изостаналите" борци против фашизма и капитализма.
24 Септември 2017 00:36
Същевременно, остават недофинансирани жизнено важни системи и дейности. Включително и такива, свързани със защита на населението от бедствия и аварии, обществения ред, сигурността и даже ... отбраната на страната.

Ся, не знам тая опорна точка на БСП кой я измисли, но покупката на няколко самолета или танка, които ще стимулират американската икономика със сумата на годишните пенсии на всички пенсионери, като същевременно не вършат никаква работа, защото ще изчезнат в първите минути на едни реални бойни действия, е повече от глупост. Глупост на много, много, висока цена. Няма как нормален човек да подкрепя мизерията на пенсионерите заради напълно безсмислено въоръжаване.
24 Септември 2017 11:21
Започва ударно Герберско Крадене на излишъка в бюджета, пардон от бедността на Народа !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД