:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,380,288
Активни 99
Страници 5,887
За един ден 1,302,066

"Доскоро се търсеше работа за хората, сега се търсят хора за работа"

Според премиера Борисов у нас вече не работи само който не иска. Явно цели региони вече са извън подопечната му държава
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Според синдикатите у нас има достатъчно специалисти, но заради ниските заплати не работят по специалността или заминават за чужбина, където възнаграждението е по-високо.
"Само тези, които не искат да работят, са безработни у нас". "Ако доскоро се търсеше работа за хората, сега се търсят хора за работа". Това каза първо премиерът Бойко Борисов, а след това и министърът на труда Бисер Петков. Онзи ден пък вицепремиерът Валери Симеонов обяви "революционните" - по собствената му оценка, промени, които ще премахнат ограниченията за внос на чужда работна ръка от страни извън ЕС, ще доведат до "наплив" от чужденци, които да заработят у нас, и ще помогнат за преодоляване на кризата на пазара на труда и липсата на кадри.

Дали обаче 220-те хиляди безработни българи в бюрата по труда (и незнайно още колко без работа, но извън официалната статистика) наистина не работят, защото са мързеливи? Или никой не иска да ги наеме заради липсата им на умения, трудови навици, квалификация, та дори и защото са неграмотни? Или защото в редица региони единственият работодател останаха кметството и читалището?

Макар официалната безработица наистина да е рекордно ниска от 2009 г. насам - 6.7% към края на август, проблемът е, че тя е структурна. Групите от безработни - младежите, хората без никаква квалификация или с ниско образование - може и да искат да работят, но бизнесът няма нужда от тях. Това до голяма степен е следствие от липсата на професионално образование, неадекватността на висшето и т.н. Проблеми, които от години са известни, но никой не взема мерки, за да ги реши. Затова на практика тези уязвими групи са извън пазара на труда. А в същото време бизнесът постоянно се оплаква от липсата на хора. Ако доскоро се говореше, че няма определени кадри, сега фирмите се оплакват, че няма работници изобщо. Това е абсурдът на пазара на труда -няма хора за работа, но десетки хиляди българи са безработни,повечето дълготрайно - над една година. И още поне толкова - т.нар. неактивни - не работят, защото не искат, млади хора, които ги издържат родителите от чужбина, и т.н. И вместо да се хвали, че у нас нямало безработица, Борисов трябва да работи за създаване на механизми тези хора да бъдат върнати на пазара на труда.

Освен че проблемите на пазара на труда са структурни, те са и силно регионализирани. Ако приемем за чиста монета думите на премиера, излиза, че има цели градове и области у нас само с мързеливци. Например 14-те общини с ужасяващо висока безработица - между 30 и 64%, от Северозапада, за които кабинетът отпусна 2 млн. лв. по нова програма за субсидирана заетост. С нея правителството всъщност признава, че ситуацията в този край на България се влошава и притесненията са, че тенденциите са необратими. А пък резултатите след кампанията по субсидирането показаха - очаквано, че работа просто няма - само 81 фирми са поискали 141 работници, чиито заплати и осигуровки се плащат от държавата. Което означава, че почти 90% от субсидираните работни места ще бъдат разкрити в кметствата и след приключване на субсидирания период в края на годината наетите безработни почти сигурно отново ще са без работа. Тази картина показва за пореден път, че в значителна част от страната реален бизнес почти няма и единствените работодатели са местните кметство, читалище, училище.

От тези около 220 хил. души, записани в бюрата по труда, за първите шест месеца на годината 1523 са с прекратена регистрация, защото са отказали предложена им работа от трудовите посредници. Най-много са безработните с основно и по-ниско образование - 54%. Още по-любопитно е, че за първите шест месеца на годината и 460 продължително безработни българи са отказали предложената им от трудов посредник подходяща работа. Анализът на Агенцията по заетостта показва, че това се случва, защото чистата заплата, които тези хора ще получават, няма да е по-висока от парите, които те получават от държавата като помощи, без да работят. Това е друг огромен проблем, за който правителството се прави, че не съществува - десетки хиляди хораживеят на социални помощи и това ги устройва"Много от безработните отказват да започнат предложената им работа, защото възнагражденията, които ще получават, са равни или по-малки от размера на вземаните от тях обезщетения - в 75% от случаите по експертна оценка", коментират пред "Сега" от Агенцията по заетостта. Ниското заплащане демотивира търсещите работа.

Но според социалния министър най-големият проблем у нас е липсата на квалифицирана работна ръка. И бизнесът е на път да издейства отпадането на ограниченията за наемане на чужденци, за да си набави такава. Макар все още да няма нищо черно на бяло, вицепремиерът Симеонов се похвали с отпадане на редица ограничения за наемане на хора от трети страни. Сезонните работници вместо за 90 дни ще са с работна виза за девет месеца. Синята карта, с която се наемат висококвалифицираните специалисти от трети страни, ще важи вече за 4 години вместо за една година. Освен това отпада ограничението така да се наемат специалисти само от ИТ сектора - синята карта вече ще важи за всички професии. Значително се намаляват срокът за издаване на синя карта и таксите, които работодателите плащат. Остава единствено изискването чуждите специалисти да получават поне една и половина средна заплата за страната. В предишното правителство на ГЕРБ отпадна и изискването фирмите да доказват, че за позицията няма подходящ български кандидат. Вицепремиерът не даде конкретика какъв ефект ще има улесняването на вноса на чужди работници и специалисти. Бизнесът обяснява, че недостиг на кадри има във всички сектори. Дефицитните професии според данни на БСК са близо 200, над 70% от фирмите изпитват недостиг на кадри, сочи проучване на агенцията за малки и средни предприятия от миналата година. Според друга работодателска организация - АИКБ, в четири от големите сектори - машиностроене и металообработване, електротехника и електроника, транспорт и медицина - липсват общо 44 хил. служители, което спира развитието им. А най-дефицитните професии у нас сатираджия, електротехник, стругар и акушерка,показва класация с общо 16 професии. Според АИКБ причина да има недостиг в тях са и нагласите на обществото, че това не са престижни професии.

Все още няма оценка как ще се отрази отварянето на пазара за нискоквалифицираната работна ръка. Има ли опасност пазарът да се напълни с ниско платени чужденци и ако това е добре за бизнеса, дали е така за българските работници и за икономиката? Синдикатите засега мълчат, но при предишните далеч по-леки промени имаше сериозни опасения за трудов дъмпинг - че просто българските работодатели не желаят да плащат по-високи заплати и родните специалисти и работници емигрират в ЕС. И възможността за внос на евтина работна ръка само ще задълбочи тази тенденция.

Според данните над 3200 сезонни работници от трети страни (най-вече украинци и молдовци) това лято са се трудили в туризма и това според Симеонов спасило летния сезон. Това са хора с изключително ниски заплати - средната заплата в туризма е около 620 лв. по данни на статистиката. Според министъра на труда чуждите служители с ниски заплати не застрашават пазара на труда у нас, защото са малко и заемат нежелани от българите позиции. По данни на НАП и преди облекчаването на наемането на чужденци през 2015 г. например чуждите кадри у нас са били близо 8200, като хотелиерство и ресторантьорство е на първите места с около 2400 наети чужденци. Но заради липсата на какъвто и да било анализ не знаем какъв е ефектът от това за пазара на труда и дори можем ли да очакваме изобщо да успеем да привлечем повече чужденци.

Мерките за отваряне на нашия пазар за работници от чужди страни ще се приемат радушно от бизнеса - логично - фирмите имат възможност да получат евтина работна ръка. Обаче наред с тези мерки би било добре да видим и реални усилия за привличане на емигриралите българи да се върнат да работят тук. Би било също добре вместо за субсидирани работни места, от които обикновено хората пак се връщат в бюрата по труда, да се заделят повече пари за обучение и квалификация на тези хора и за насърчаване на бизнеса да разкрива работни места и в по-западналите райони. Би било добре да се види реално развитие на професионалното образование, по-адекватно насочване на висшето образование, ранно ориентиране и мотивиране на учениците да работят. Това уж е приоритет за всички правителства, а остава само на хартия, защото дългосрочните мерки нито дават резултат в рамките на мандата, нито възможност за далавера.
СНИМКА: БГНЕС
Вицепремиерът Валери Симеонов е доволен от идеите си, но тепърва ще трябва да ги обоснове с числа и факти.
19
3314
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
24 Септември 2017 19:03
Това до голяма степен е следствие от липсата на професионално образование, неадекватността на висшето и т.н. Проблеми, които от години са известни, но никой не взема мерки, за да ги реши. Затова на практика тези уязвими групи са извън пазара на труда. А в същото време бизнесът постоянно се оплаква от липсата на хора. Ако доскоро се говореше, че няма определени кадри, сега фирмите се оплакват, че няма работници изобщо. Това е абсурдът на пазара на труда -

Е как ще има професионалисти, като превърнаха техникумите в професионални гимназии и в тя се изучава мениджмънт, и др. такива.
Какви бяха предишните Бойкови министри и какъв е сега сегашния министър на образованието.
1. Игнатов - египтолог, с неговия закон издигна една Хеопсова пирамида от доцентии професори.
2. Танев - политолог, дето Дмитрий писа, че политолозите са новите ЗаКаПеЧеТа от армията преди 1989г.
3. Кунка, с прависко образование, каквото и разбира главата от техникуми и какво ли не;
4. Сегашния Вълчев пък е по образование счетоводител. Ужас г-жа Петрова. Все едно да сложат химик или физик за финансов за министър.
Абе куче влачи, диря няма.
24 Септември 2017 19:13
диря има. и не само се вижда, но и смърди...
24 Септември 2017 19:58
Трябва много вяра в доброто у човека, за да си мислиш, че ако му плащаш под 1000 лева, нема да си тръгне и нема да и те краде.
24 Септември 2017 21:50
Не знам за мързела, но само в Северозападна България съм виждал пустеещи ниви-между Видин и Делейна. Цели ниви със слънчоглед изоставени. Къде в съседна Сърбия сте виждали такова чудо?! Още като минете ГКПП Връшка чука и виждате разликата!
Ай моля ви се! Не били мързеливи!
24 Септември 2017 21:50
Не знам за мързела, но само в Северозападна България съм виждал пустеещи ниви-между Видин и Делейна. Цели ниви със слънчоглед изоставени. Къде в съседна Сърбия сте виждали такова чудо?! Още като минете ГКПП Връшка чука и виждате разликата!
Ай моля ви се! Не били мързеливи!
24 Септември 2017 21:57
Не знам за мързела, но само в Северозападна България съм виждал пустеещи ниви-между Видин и Делейна. Цели ниви със слънчоглед изоставени
Масова практика в цяла България
Ако сега тръгнеш по Подбалканския път от София - Саранци- Камарци- Мирково- Златица - Пирдоп ще преброиш поне 10-20 изоставени блока със слънчоглед.
24 Септември 2017 22:10
Цели ниви със слънчоглед изоставени.

това не е мързел отворко, а тарикатщина, бизнесмутрите взитам европари да засяват, а не да жънат, затова сеят и не жънат, ама блоковете са си техни и друг не мое да влезне
айде мислете малко вместо от години да дуднете едно и също и при това невярно
24 Септември 2017 22:12
.... ще преброиш поне 10-20 изоставени блока със слънчоглед....
- По нашенско - същото Елементарно - засява се с нещо, изоставя се на природата, прибират се европейските субсидии, гледката е скръбна...
24 Септември 2017 23:20
kaily,


ма те такива отворковци ии и управлеват - разбират от сичко, а нищо не знаят/или се правят на слепи.
а далаверата е проста. точно както я казваш.
за радост на циганите с нощните каруци. да сме чували наскоро - бери само каквото си засял? няма и да го чуем. щото сега важи - бери на воля, никой не го е еня.
25 Септември 2017 01:13
Пазарът на труд е широко отворен. Един български предприемач може да подбира сътрудници от 27 страни от ЕС без ограничения. Но, виждате ли, изглежда, че те са им недостатъчни, та трябва да се канят извън ЕС! Тоест, проблемът въобще не е в недостига на кадри, а е в невъзможността на повечето предприемачи да предложат адекватна стойност на клиентите си. И оттам да си направят сметката достатъчно добре.
25 Септември 2017 01:41

и още един отворко се появи
25 Септември 2017 09:42
това не е мързел отворко, а тарикатщина, бизнесмутрите взитам европари да засяват, а не да жънат, затова сеят и не жънат


Затова субсидии трябва да се дават за произведена продукция.
25 Септември 2017 10:52
Безработен не значи "без доходи". Поне в големите градове неработещите освен от подаяния от чужбина се прехранват и в сивия сектор, и с инвалидна пенсийка и с 1 работещ в домакинството, наем - комбинации всякакви. В градчетата от селскостопански тип пък всеки си поддържа градинка, кокошчици и като добавиш още нещичко от гореизброеното си връзва гащите. Трябва да се промени методиката на изчисляване на безработицата и който получава инвалидна пенсия да се разкара от статистиката. Проблемът по-скоро е в типа икономика и предлаганите работни места - или като за нискоквалифицирани - продавачки, шофьори, камериерки или обратното със специфична техническа квалификация или направо високи мениджърски нива. Не знам колко често гледате оферти за работа, но среден експертен персонал без ръководни функции въобще не се предлага - или "носиш тежко" образно казано или трябва да си свръхквалифициран с образование, езици, CV и да вземаш 100м за под 10сек. пак образно казано. А защо работодателят не мисли и не инвестира в квалификация? Винаги може да се направи такъв договор, с който работника да се задължи да изкара курса и някакви месеци на работа после минимум или да плаща неустойки. Другият сериозен проблем е натоварването, ами кой нормален човек ще стои като види, че за броени месеци му взимат тока и би си съсипал здравето за няколко години?! А най-честата практика е да се комбинират 2-3 длъжности в една вместо да вземат 3 човека на 800лв и да поработват нормално, те взимат 1, дават му 1200лв. и го разсипват докато издържи.
25 Септември 2017 12:38
Бат Ицо,

Всичко е точно, както сте го написали. Но различните хора ще си направят различни заключения.
Аз бих заключил - ако човек иска да се чувства добре, не трябва да разчита друг да го осигури с работа и доходи. Но това означава да се научи да взима 100 м не за 10, а поне за 8 с., както се изразявате.
25 Септември 2017 17:18
Вече няма кой да ти смени тръбите в банята. Що народ се изнесе за тая пуста Германия, първо бяха 20 годишните, после по-големите от тях, а напоследък се изнасят и 50 годишни, да се чуди човек за кога. Но така е, при Бойко виреят само неговите фирми и хора, те имат работа, те лапат големит заплати, останалите ще почакат или до другите избори или до пролетта, тогава щял да пада от власт. Ще видим.
25 Септември 2017 17:26
Вече няма кой да ти смени тръбите в банята.

Има! Преди години моята баня я ремонтира дипломиран физик!!!
25 Септември 2017 17:43
Преди години моята баня я ремонтира дипломиран физик!!!


Лекарите карат кооп-таксита
Биолози ни поправят печките
Синоптици мият ни колите
А физици в цирка решат мечките, мечките

Бизнес, бизнес, ширпотреба
Диплома не трябва, братко...
25 Септември 2017 18:51
Безработен не значи "без доходи". Поне в големите градове неработещите освен от подаяния от чужбина се прехранват и в сивия сектор, и с инвалидна пенсийка и с 1 работещ в домакинството, наем - комбинации всякакви.

Не знам какви пари и по какви европейски програми се дават! Но знам човек който регистрира окол 10-12 човека на възраст около 60 год.,или цигани без образование като безработни.После сключва някакви договори с тях,работа не им търси и осигурява,но иска да знае къде са се устроили та при проверки да посочва месторабота.Или ги „отдава под наем" примерно на фирми саниращи блокове по европ.програма.Плаща минимални осигуровки на тези хора ,като парите за осигуровките след някакъв срок му се възстановяват.Друга дейност не развива,но като следя някой пътешествия (Монако,Дуба,Италия....)подозирам,че му се плащат и някакви пари за тези „наети на работа"хора....
А иначе твърдо си оформих мнение през последната година,че у нас се плаща на този който не работи(нямам предвид посочения случай),а който работи му се дава допоълнително работа(задачи),разбира се на обикновеното заплащане(колкото и на тези които не работят )
25 Септември 2017 19:06
а напоследък се изнасят и 50 годишни, да се чуди човек за кога

навремето искаха 20 години трудов стаж да те пенсионират, а на 50 години сега трябва да работиш още минимум 17...
а ако трябва да работиш 17 тук за 180 лв пенсия дали няма да работиш 17 там за 800 евро пенсия
Какво се чудиш, ти се чудя.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД