:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 183
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Американският спорт се обедини срещу Тръмп

Снимка: НФЛ
Всичко започна от Колин Каперник (№7), който падна на коляно по време на изпълнението на химна.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп успя да обедини звезди на три от основните спортни лиги в страната срещу себе си. Основният му конфликт е със състезателите от лига по американски футбол (НФЛ). Още в петък, по време на среща на Републиканската партия в Алабама, Тръмп призова играчите, които умишлено застават на коляно по време на националния химн, да бъдат уволнени. Доста играчи в американския футбол избраха подобна форма на протест срещу расизма и полицейската бруталност в САЩ. Всичко започна от Колин Каперник от "Сан Франциско", който първи застана на коляно по време на химна. Според Тръмп подобна проява е неуважение към флага и историята на страната.

"Не ви ли се иска да видите как някой от собствениците на отбори в НФЛ казва за човек, който показва неуважение към флага: "Махнете този кучи син от терена веднага. Вън! Той е уволнен. Той е уволнен!", каза Тръмп по повод тези протести.

Разбираемо, това доведе до още по-сериозна реакция. Много състезатели решиха да застанат на коляно по време на химна, някои останаха седнали, а други го слушаха с наведени глави. Играчите на "Питсбърг Стийлърс" стигнаха още по-далеч и си останаха в съблекалнята по време на химна. Единственият, който излезе, бе Алехандро Вилануева, който е бил военен и е бил на три мисии в Афганистан, преди да влезе в НФЛ. Той остана на входа на тунела и все пак стоя прав по време на химна. Треньорът на "Питсбърг" Майк Томлин разкри, че е казал на играчите, че ще ги подкрепи, каквото и да решат.

По-късно "Сиатъл Сийхоукс" и "Тенеси Тайтънс" последваха примера. Всички футболисти, треньори и служебни лица от двата тима останаха в съблекалните, докато се изпълняваше химнът.

За подобно нещо отборите може да бъдат глобени, но това едва ли ще се случи, тъй като комисарят на НФЛ Роджър Гудъл също критикува Тръмп: "Коментари, предизвикващи разделение, като неговите показват липса на уважение към НФЛ".

Тръмп обаче продължи с критиките в "Туитър": "Ако играч има привилегията да изкарва милиони долари в НФЛ или в друга лига, не трябва да му бъде позволявано да показва неуважение към нашия велик американски флаг или страната. Той трябва да става на химна. Ако не, си уволнен. Намерете нещо друго, което да правите!"

Протестите в НФЛ получиха подкрепа и в бейзбола. Кетчърът на "Оукланд" Брус Максуел също коленичи по време на химна, а по-късно от отбора обявиха, че подкрепят действията му.

Тръмп влезе в конфликт и с НБА, след като отмени приема в Белия дом на шампиона "Голдън Стейт" заради критики от част от играчите. Това също доведе до вълна от критики към президента и от настоящи, и от бивши звезди в баскетболната лига.

А лидерът на "Хюстън" Крис Пол, който е президент на съюза на играчите в НБА, написа: "С всичко, което се случва в страната ни, защо си се фокусирал върху това кой коленичи и върху приема в Белия дом??? Стой си в твоята линия", а след това допълни: "Съмнявам се, че е достатъчно голям мъж да каже на някой от тези играчи "кучи син" в лицето".

Тръмп все пак получи и подкрепа. Собственици на отбори в автомобилните серии НАСКАР заплашиха с уволнение всеки, който си позволи да протестира по време на химна.

"Всеки, който работи за мен, трябва да уважава страната, в която живеем. Толкова хора са дали живота си за това. Това е Америка", каза Ричард Чайлдрес, който държи отбор в НАСКАР.
722
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД