:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,778,792
Активни 67
Страници 6,020
За един ден 1,302,066

МЗ: Лекарите оказват помощ само на територията на болницата

Не са открити нарушения в УМБАЛСМ „Пирогов“ при проверката за отказана медицинска помощ на пострадал в близост до лечебното заведение .
Няма нарушения от страна на „Пирогов“ показват проверките на „Медицински одит“ и на Столичната здравна инспекция, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Във връзка с констатациите от проверките за пострадал при ПТП мъж в близост до „Пирогов“ и направения отказ за оказване на медицинска помощ от работещите в кабинет 105 на болницата от МЗ информират,че Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО) констатира, че съгласно чл. 9 от Наредба №25 за оказване на спешна медицинска помощ: „центровете за спешна медицинска помощ организират и осигуряват: т.5 „оказването на спешна медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи, осъществявайки взаимодействие с органите на полицията, пожарната и гражданската защита“.
Проверката на Столичната здравна инспекция (СРЗИ) показа, че съгласно Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебното заведение, медицинските специалисти оказват помощ единствено на територията на болницата и повтаря заключението на Медицински одит, че „според действащата нормативна уредба ЦСМП оказват спешна медицинска помощ на мястото на инцидента и по време на транспорт до болнична структура“. В случая екипите на ЦСМП са се отзовали на подадения сигнал за 5 минути – сигналът е получен на тел. 112 в 15.50 ч., а екипът на спешна помощ е пристигнал на мястото на инцидента в 15.55 ч. Пациентът веднага е откаран в УМБАЛСМ, където е прегледан, диагностициран с черепно-мозъчна травма и е хоспитализиран в реанимационното отделение на Клиниката по неврохирургия.
61
1609
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
26 Септември 2017 18:00
и кой ***** реши че лекар е длъжен да оказва някому помощ извън болницата! ама че *******
26 Септември 2017 18:02
и кой ***** реши че лекар е длъжен да оказва някому помощ извън болницата! ама че *******


И кой е искал това?
Хората искат да има изградена система за обслужване на пациентите, защото я няма. .
26 Септември 2017 18:03
наредба №25 чл 9 и т.н.

Центровете за спешна медицинска помощ организират и осигуряват:

нищо не е организирано и няма какво да се осигурява. останалото са плитки джурналистики и преливане на пусто в празно
26 Септември 2017 18:04
рорик, не ви отговарям на вас, само си допълних поста
26 Септември 2017 18:09
рорик, не ви отговарям на вас, само си допълних поста


Така отговарът администраторите. Никой не иска докторите да търчат по улиците. Но линейката със санитари , е могла да отиде нали.
Или защото човек е паднал на улицата , няма кой да плати на санитарите.
26 Септември 2017 18:13
УМБАЛСМ

Кой е съчинителят на тия чудовищни съкращения!
26 Септември 2017 18:22
Българските лекари са с най-малко лекарски грешки на света.
26 Септември 2017 18:29
Българските лекари са с най-малко лекарски грешки на света.


Щото българите не ги съдят.
26 Септември 2017 18:30
В случая екипите на ЦСМП са се отзовали на подадения сигнал за 5 минути – сигналът е получен на тел. 112 в 15.50 ч., а екипът на спешна помощ е пристигнал на мястото на инцидента в 15.55 ч. Пациентът веднага е откаран в УМБАЛСМ, където е прегледан, диагностициран с черепно-мозъчна травма и е хоспитализиран в реанимационното отделение на Клиниката по неврохирургия.
А през това време е можел да умре, но по правилата, тогава няма лошо.
Не е здравеопазване това, бизнес е.
26 Септември 2017 18:30
УМБАЛСМ

Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина

никой нищо не е измислял, колега, това е останало от старите съвецки времена и по руски почин - има и следвали в русия, нека обеснят ако обичат - дългите имена на разни учреждение да се съкращават по този начин, който ако назова *******, ще политна към фризеро като едното нищо
26 Септември 2017 18:31
а-а-а, аблепсия сега видях че на теб отговарям, предполагам че си бил наясно, както и да е.
26 Септември 2017 18:32
Проверката на Столичната здравна инспекция (СРЗИ) показа, че съгласно Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебното заведение, медицинските специалисти оказват помощ единствено на територията на болницата и повтаря заключението на Медицински одит

Как този Правилник се отнася към следните текстове от НК и ЗЗ:
Чл. 141. Лице, което упражнява медицинско занятие, ако след като бъде поканено, не се притече на помощ на болен или на родилка без уважителна причина, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева.
(2) ( Ако на виновния е било известно, че болният или родилката са в опасно положение, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.
(3) Който, като е длъжен да окаже помощ на болен, не му окаже такава помощ без уважителни причини, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.

Чл. 100. (1) Всяко лице, намиращо се на мястото на инцидента, е длъжно да информира най-близко разположения център за спешна медицинска помощ, друго лечебно заведение или полицейско управление.
(2) Всяко лечебно заведение е длъжно да извърши възможния обем медицински дейности при пациент в спешно състояние независимо от неговото гражданство, адрес или здравноосигурителен статут.
(3) При невъзможност за осигуряване на необходимия обем дейности, ако състоянието на пациента позволява, той се настанява в най-близкото лечебно заведение, което разполага с необходимите условия за това.

А СРЗИ и Медицинският одит нямат ли си юристи, които да им обяснят, че правилниците не могат да противоречат на законите
26 Септември 2017 18:37
и кое от горното задължава или изисква докторите да тичат по улиците, че не ми стана ясно без да съм специалист и т.н.
26 Септември 2017 18:43
и кое от горното задължава или изисква докторите да тичат по улиците, че не ми стана ясно без да съм специалист и т.н.

Длъжни са да се притекат на помощ на болен, който има нужда от помощ, включително ако е необходимо да тичат по улиците.
26 Септември 2017 18:46
жана, докторите са на работа и има правила. обаждаш се, пращат линейка, приемат те в спешното, кое не е ясно, ясно е. тълкуването си е тълкуване, но в случая мисля че не става дума за тълкуване
26 Септември 2017 18:53
жана, докторите са на работа и има правила. обаждаш се, пращат линейка, приемат те в спешното, кое не е ясно, ясно е.

Така е, на работа са, но в конкретния случай човекът е бил в безпомощно състояние само на 50 метра от болницата. Цяла болница не може да осигури медицинско лице, което да притича на 50 метра, да окаже на място първа помощ, пък после ако трябва да чакат линейката да го транспортира на цели 50 метра. Това е някакво безумие и ако с чиновническото бездушие сме свикнали, то с бездушието на хора, призвани да се грижат за живота и здравето на хората, все още не можем. Няма нормативен акт, който да оправдае загубата на човешкия ни облик и пълното игнориране на задължението на всички ни да окажем помощ според силите и възможностите си. Представи си, че пострадалият възрастен мъж беше баща на някой от лекарите, които в момента са дежурни. Как мислиш дали този лекар щеше да мисли за правилника на болничното заведение? Тогава защо за нечий друг баща това не е сторено?
26 Септември 2017 18:56
жана д`арк
26 Сеп 2017 18:32
Благодаря за информацията.
А хипократовата клетва ?
26 Септември 2017 19:02
жана, не искам да съм ви опонент, но няма как. хората са на работа. повикването на лекар става на 112 и си има ред, те не могат да хукнат по улиците. иначе си права. но трябва да ги повикат, а това става по такъв ред. влагате нещо в случая, но не искам да знам какво е.
аз лично съм викал лекар за случаен човек на улицата, но ми отидоха нервите и загубих толкова време че съжалих че в момента нямах възможност сам да го откарам. не искам да разказвам, човекът почина.
26 Септември 2017 19:02
Преди много, много години, мой авер падна от дърво, мисля че беше кестен.
Бяхме няколко момчета, изтичахме до близкия път и размахахме ръце.
Още първата кола спря, Човекът вътре щом разбра каква е работата НЕ СЕ И ПОКОЛЕБА, пренесохме приятелчето и той го закара в спешното.
26 Септември 2017 19:13
доба, има улици и улици...
26 Септември 2017 19:13
влагате нещо в случая, но не искам да знам какво е.

Единственото, което влагам, е човешкото нормално отношение към човек, който има нужда от помощ, по начина, по който аз го разбирам. Ако съм лекар, няма да има закон, какво остана някакъв правилник, който да ме спре да хукна и да помогна с каквото мога. Пък да видим после кой ще посмее да уволни или накаже лекар, който е изпълнил лекарския и човешкия си дълг. На първо място винаги поставям моралните закони, едва на второ тези, писани от законодатели, министри или директори. Лекарите не бива да стават чиновници, нечовешко е. Лекари отиват на война и бягат между бомбите и куршумите за да спасяват животи, а нашите кокони на 50 метра отказват да отидат и се крият зад разни правилници
26 Септември 2017 19:31
Абсолютно неморална постъпка.Аз си мислех ,че лекарят ,задължен от Хипократовата клетва е длъжен да оказва помощ къдет и да е.
По бездушен отговор на администрацията не бях виждал.
Берем плодовете на системата "доктори -търговци"
26 Септември 2017 19:36
В случая екипите на ЦСМП са се отзовали на подадения сигнал за 5 минути

в заключение ще допълня, че е хубаво да се разчита на закона
26 Септември 2017 19:46
медицинските специалисти оказват помощ единствено на територията на болницата и повтаря заключението на Медицински одит, че „според действащата нормативна уредба ЦСМП оказват спешна медицинска помощ на мястото на инцидента и по време на транспорт до болнична структура
“. [/quote]

добре, че лекарят / на когото съм малко казано- благодарен/ се случи да не е от горната медецинска абревиатура, щото си умирах в самолета като едното нищо, преди доста години! Щото , щом на борда има лекар, ама няма ПРАВИЛНИК, той трябва да стои и да ме гледа до пристигането на летящата линейка, та да бъде спасен
по време на транспорт до болнична структура


това не е правилник, а подигравка с Хипократовата клетва и пациентите! То бива-бива търговия със здравето на българина, ама ударихме евреите в земята!

Не говоря нищо за тяхното медецинско обслужване, щото е на светлинни години от българското- за жалост! Нашето БЕШЕ на ниво! Беше!
26 Септември 2017 19:48
В държава , в която медицинските заведения са се превърнали в търговски дружества , дистрибутори на лекарства са в една печеливша група с лекари , липсват от пазара лекарства , щото трябва да се промотира друг препарат на конкурента компания , и т.н. , демографския срив е естествена последица.
Днес по една ТВ ,една женица , чийто мъж е починал от разкарването на съпруга й с линейка в критично състояние по болници близо 2 часа, каза :
"Промяна е нужна . Никому не пожелавам това "/ което се случило с нея /
Промяна , ама всеки си вика " Абе, да не случи с мен, И щрак ключа на вратата, потъвайки в собствения си сос. "
Това сме като народ.
26 Септември 2017 20:05
В случая екипите на ЦСМП са се отзовали на подадения сигнал за 5 минути

5 минути. Ти за колко време изминаваш 50 метра? А дали отклонената линейка с единствената цел да достави на болницата пострадалия не е закъсняла фатално за адрес, на който тези 5 минути за някого са били решаващи?
в заключение ще допълня, че е хубаво да се разчита на закона

Трябва. Законът задължава лекарите да се притекат на помощ, правилникът ги задължавал да помагат само на територията на болницата. В йерархията на нормативните актове законът е от по-висок ранг и трябва да се спазва. Важи дори за лекарите, които е крайно време да спрат с безхаберието си да убиват останалите малко българи на територията. Да ми простят истинските лекари, говоря за търгашите, които не се свенят да гледат на болни хора като на ходещи касички или просто като на досадници, които трябва да бъдат разкарани час по-скоро.
26 Септември 2017 20:13
да притича на 50 метра, да окаже на място първа помощ,

КАк точно оказва пътна помощ, след като притича 50 м?
Явно имаш някаква идея как се оказва мед. помощ след като се притича 50 метра..
Опиши я.
Ако не можеш да я опишеш, значи се съглсяваш, че говориш глупости.
На бойното поле притичват санитари, за да пренесат ранения, а не лекари...
Не мога да не се повторя.
Неграмотността е агресивна в наглостта си...
26 Септември 2017 20:20
Следващият път когато ви потрябва ЛЕКАРСКА помощ, няма нужда да търсите гадните лекари,
а си прочетете Хипократовата клетва и ще ви мине...
Те са долни търгаши и ще ви минат.
И за да не ви минат - не търсете гадната медицинска помощ от гадните лекари...
ТАКА стои въпроса.
ИЛИ УВАЖАВАШ ... този, който ти спасява Ж И В О Т А и му съчувстваш за неговите проблеми,
или се оправяш сам...
26 Септември 2017 20:20
КАк точно оказва пътна помощ, след като притича 50 м?
Явно имаш някаква идея как се оказва мед. помощ след като се притича 50 метра..
Опиши я.
Ако не можеш да я опишеш, значи се съглсяваш, че говориш глупости.
На бойното поле притичват санитари, за да пренесат ранения, а не лекари...
Не мога да не се повторя.
Неграмотността е агресивна в наглостта си...

Не знам как се оказва "пътна" помощ. А първа помощ би трябвало да знае как се оказва всеки един лекар, що аз трябва да ти описвам? Да си ме чул да твърдя, че имам медицинска диплома?
Колкото до неграмотността, прочети си отново постинга. А относно агресивността прочети го още веднъж. На третия прочит ще откриеш и наглостта
26 Септември 2017 20:24
Тук не става въпрос за това лекар на улицата да откаже да помогне на пострадал. Проблемът е дали лекар може да напусне болницата за да помогне на пострадал.

Чл. 141. Лице, което упражнява медицинско занятие, ако след като бъде поканено, не се притече на помощ на болен или на родилка без уважителна причина, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева


Жана, то си е написано - без уважителна причина.
Каква по-уважителна причина от пациентите, които са в кабинета или отделението?
Много свободно тълкуваш НК. Горният член значи ли, че ако ми се обадят от Каспичан например (това е на 200 км от моя град) и ме ПОКАНЯТ да притека на помощ на болен аз не мога да откажа без уважителна причина? Ако кажа "много сте далеч потърсете някой друг" това уважителна причина ли е?
26 Септември 2017 20:24
а си прочетете Хипократовата клетва и ще ви мине..

Ще си я четем когато отменят задължителното здравно осигуряване. Дотогава имаме право да търсим сметка и да заявяваме недоволството си. Плащаме - изискваме, не плащаме - оправяме се както можем. Пазарни принципи
26 Септември 2017 20:26
zzz07 26 Сеп 2017 18:30
УМБАЛСМ

Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина

никой нищо не е измислял, колега, това е останало от старите съвецки времена и по руски почин - има и следвали в русия, нека обеснят ако обичат - дългите имена на разни учреждение да се съкращават по този начин, който ако назова *******, ще политна към фризеро като едното нищо


Непочтено е своите размити спомени да представяте за истина. Преди 1990 г. болниците се назоваваха с имена според степента и предназначението им:
градска болница, окръжна болница, университетска болница, военна болница, МВР болница, транспортна болница и т.н. Грозните и отблъскващи съкращения на медицинските звена като МБАЛ (учудваща е липсата ЕБАЛ - еднопрофилна болница за активно лечение), УМБАЛ, СБАЛ, СБАГ, СБАЛДБ се родиха от чиновническото скудоумие, създало здравните реформи през 90-те години и нямат нищо общо с руските съкращения.
26 Септември 2017 20:27
Неграмотността е агресивна в наглостта си...
Затова трябва да си по-кротък. Не си ти този, който може да си позволи да нарича Жана неграмотна и агресивна.
26 Септември 2017 20:27
Много свободно тълкуваш НК. Горният член значи ли, че ако ми се обадят от Каспичан например (това е на 200 км от моя град)

Много свободно го тълкуваш ти и това си личи от примера, който си дал. Едно е обективна невъзможност, друго е уважителна причина. При наличие на болница на 50 м., в която има лекари и медицински сестри, няма уважителна причина нито един от тях да не се притече на помощ на човек в безпомощно състояние на няколко крачки разстояние.
26 Септември 2017 20:28
Хич не поставяй под съмнения пазаря - регулатор и присъдружните евроатлантически ценности , в т.ч. и в сферата на здравеопазването . че ей сега ще скочат.
26 Септември 2017 20:39
Едно е обективна невъзможност

Кое е обективна невъзможност, 200 км ли? Това са 2-3 часа път с кола. Там е написано
не се притече на помощ на болен
. Не се казва колко е сериозно положението на болния - може да е с хрема, може да е с инфаркт.
Пак ти повтарям - докато си на работа и имаш пациенти няма по-уважителна причина от тях.
26 Септември 2017 20:43
Кое е обективна невъзможност, 200 км ли? Това са 2-3 часа път с кола. Там е написано

Обективно невъзможно е да окажеш първа помощ когато си на 200 км от пострадалия. Докато пристигнеш тя или ще е излишна или няма да е първа помощ.
Продължаваш да твърдиш, че в ранните часове на деня всички, ама абсолютно всички лекари, които са били дежурни в Пирогов са били заети с пациенти? Нали осъзнаваш, че това е несериозно?
26 Септември 2017 21:20
Обективно невъзможно е да окажеш първа помощ когато си на 200 км от пострадалия


Не пише "пострадал", а "болен" и не е "първа помощ", а само "помощ".
Вярно, изглежда недодялано, но какво да се прави, НК в тази част явно е писан от лаици (не са били медици).

Има си правила и толкова. Ако не ви харесват - променете ги!
Няколко пъти съм звънял при злополуки на директния номер на центъра за спешна помощ, знам го защото центърът ползва помещения на болницата. Колегите ми отговарят "не може, звънни на 112". Казвам им "вие не губете време, тръгвайте, аз ще се обадя на 112 проформа". Казват ми "не може да тръгнем преди да ни препратят повикването от 112, засичат кога е било повикването, кога е тръгнала линейката и ще ни накажат."
Няколко пъти така и се отказах. Звъня на 112 и всичко си тръгва по веригата. Може да е бавно, но такъв е редът. Кой съм аз, че да го нарушавам. Има си правителство, парламент, агенции, управления, инспекции - те да решават.


26 Септември 2017 21:29
(2) Всяко лечебно заведение е длъжно да извърши възможния обем медицински дейности при пациент в спешно състояние независимо от неговото гражданство, адрес или здравноосигурителен статут.
(3) При невъзможност за осигуряване на необходимия обем дейности, ако състоянието на пациента позволява, той се настанява в най-близкото лечебно заведение, което разполага с необходимите условия за това


Значи, ако една болница няма възможности да лекува даден пациент, той се настанява в друга болница, която има тези възможности. Ако обаче състоянието му не позволява да бъде местен той остава в болницата, в която ... НЕ МОГАТ ДА ГО ЛЕКУВАТ.
Върховна законодателна глупост.
26 Септември 2017 21:31
Сега, нека не се правим на разсеяни, всеки лекар, на улицата, на пътя, у дома на пациента , с двете си ръце, може да направи КПР и да помогне до пристигане на линейката. Хората обаче са така настроени, че спокойно могат да го обвинят, че нещо не е направил както трябва, и е причинил увреждания, или смърт. Просто се пазят от неприятности. Чувал съм за случаи, когато екип на БМП е принуждаван от близките, да реанимира труп, като след това са обвинявани, че не са го спасили, със съответните заплахи, псувни и др. екстри.
26 Септември 2017 21:33
Не пише "пострадал", а "болен" и не е "първа помощ", а само "помощ".

Пише болен, защото ако пишеше пострадал ще се ограничи кръга на нуждаещите се от помощ. Под пострадал се разбира човек, който е претърпял инцидент. А може да става дума за задушаване, алергична реакция, начало на инфаркт, инсулт и пр., затова болен си е много добре. А под помощ няма как да се разбере нещо по-различно от помощ, която трябва да се окаже на момента /т.е. първа/, останалото е лечение. Забелязал си, че в правилата написани от чиновниците, които хабер си нямат от работа на място, има проблеми. Ти си от едната страна на барикадата, ние като пациенти сме от другата и също виждаме, че има сериозни проблеми, които пречат на съвестните лекари да си вършат работата, а на пациентите да получават своевременна и адекватна помощ. И решението на тези проблеми не е да си кажем "кой съм аз да променя системата", а да оказваме системен натиск от двете страни, за да можем да променим нещата така, че и двете страни да са що-годе спокойни и удовлетворени. Юрист не може да пише правилата за оказване на помощ и алгоритмите на поведение при различни видове заболявания и изобщо не познават добрите медицински практики. Тук медиците имат решаващата дума. Имате си лекарски съюз, негови членове сте, не мълчете, а изисквайте действие, пациентските организации правят каквото могат.
26 Септември 2017 21:49
Пак ти повтарям - докато си на работа и имаш пациенти няма по-уважителна причина от тях.


Брат ми беше доставен на територията на Пирогов от екип та спешна помощ с перфориран стомах. Близо три часа са подбутвали количката с гърчещия се и позеленял от болки Човек и никой не се е поинтересувал от него. Три часа, които са жизнено важни при такава ситуация. Разбира се разви перитонит и ... умря. Проклети да са!!!
26 Септември 2017 22:18
Жана, навсякъде е бюрокрация и борбата с нея е обречена по принцип на неуспех. Единственото, на което можеш да се надяваш е да се промъкнеш между капките.
Преди няколко години в UK, по време на дежурство, мисля че беше почивен ден, една от сестрите получи бъбречна криза. Бях в частна болница, можеш да я приема като пациент, но щеше да и струва няколко хилядарки. Обадихме се на 999, за да дойде линейка и да я закара в болница на NHS. Само че хората прецениха, че бъбречната криза не е приоритет и трябваше да чакаме. Мина повече от час, болките и не минават, звъняхме пак, казаха "чакайте". Направих така, както бих направил в България - сложих я в една празна стая, поставихме и система с обезболяващи, до края на смяната се оправи и си тръгна.
В понеделник ме вика шефа на болницата и ми иска обяснение, защо съм правил венозни медикаменти на човек, който не е приет официално, няма документация. Почнах да му обяснявам, че няма как да оставя човек от персонала без лечение и т.н. той обаче ме прекъсна и ми го поиска писмено. Взе да мирише на уволнение, още повече че имах предишно провинение - бях лекувал една от чистачките, имаше възпален атером, беше с температура, а трябваше да чака за преглед GP-то за още 2 дни.
Написах си обяснението и го дадох на сестрите от смяната да го видят - английският ме не е перфектен, а пък исках да изглежда добре.
Тяхната редакция беше неочаквана, но оправи нещата - казаха ми, че само желанието да помогна на човек от персонала няма да ме спаси. Накараха ме да напиша, че религиозните ми убеждения (не професионалните) не са ми позволили да гледам страдащ човек, без да му помогна. Нарушил съм правилата на болницата, защото вярата ме е заставила да го сторя.
Believe or not никой, но от администрацията не отвори повече дума за този случай.
26 Септември 2017 22:25
Weed361
26 Сеп 2017 22:18

Това е интересно. Значи там все пак вярата може да победи бюрокрацията. А тук дори и тя не може
А иначе за това, което си направил
26 Септември 2017 22:31
През 95-та прехвърлиха нашето поделение да получава здравна помощ от военната болница във Враца, дотогава с нас се занимаваше ВМА-София. Пръв се наложи да ходи на преглед колегата Баев. И като се върна, го питаха как е в новата болница, внимателни и отзивчиви ли са лекарите. Баю съвсем сериозно рече:"Внимателни са хората, ако пририташ на пода пред кабинета, ще те прескочат, никой няма да те настъпи"
26 Септември 2017 22:34
Не вярата - политкоректността. Излезе, че най-много се плашат да не ги обвинят в тормоз на расова или религиозна основа.
Колкото до вярата - аз съм атеист, да ме прости Господ, Аллах или който и да е там.
26 Септември 2017 22:43
Не вярата - политкоректността.

Схванах, но в някакъв смисъл се оказва, че вярата е подчинила политкоректността, а по този начин и бюрокрацията. Добре де, това е игра на думи или тема за далеч по-сериозен разговор, с който двамата няма да се справим, трябва да се намесят и философите. Колкото до атеизма, няма лошо, поне засега не са се сетили със закон да ни задължат да вярваме. В неделя гледах един филм по действителен случай The case for Christ, препоръчвам го на атеистите.
galfonizator
26 Септември 2017 22:46
Длъжни са да се притекат на помощ на болен, който има нужда от помощ, включително ако е необходимо да тичат по улиците


Така е по етика. От времето на Хипократ. Когато очите, ръцете и умът на лекарят са били единствените му инструменти.
Сега не е така. Лекарят извън съвременната болница (и екип) не е лекар, а само обкновен гражданин. За да се помогне на човек (загубил съзнание) съвременният лечител има нужда от инструментариум (който не може да вземе със себе си. Как си предстчте да помъкне със себе си Скенерът и апаратурата за реанимация - не само Амбу). Единственият вариант е болният да бъде донесен при лекаря, а не обратното. И това не е каприз. Нито проява на мързел. А само осъзната истина, че лекарят не е Бог, а само инструмент на Бог.
26 Септември 2017 23:02
А само осъзната истина, че лекарят не е Бог, а само инструмент на Бог

И за целта Бог е дал на този свой инструмент очи, ръце и ум, както и чувство за мисия и отговорност, по-големи от на всеки друг. А практиката показва, че е имало по-добри лекари когато все още не е бил изобретен скенерът, ехографът, рентгенът и дори стетоскопът. Помня, че в детството ми училищният лекар чукаше по гърдите на всяко от хлапетата, да помага Weed, но мисля, че това се нарича перкуторен тон, така се откриваше интерстециалната пневмония, която често не се визуализира на рентгеновите снимки и не се чува със стетоскоп. От години не съм виждала педиатрите да правят това и в този смисъл си прав, днешните лекари са почти напълно безпомощни без апаратурата, но поне симптомите на най-честите спешни състояния би трябвало да могат да различат.
26 Септември 2017 23:17
А практиката показва, че е имало по-добри лекари когато все още не е бил изобретен скенерът, ехографът, рентгенът и дори стетоскопът. Помня, че в детството ми училищният лекар чукаше по гърдите на всяко от хлапетата


Жана, съжалявам. Пак грешите. Добри лекари, както и некадърни лекари, е имало от както свят светува. За разлика от инструментите. Да снемаш статус на улицата (на човек в безсъзнание) е загуба на време. Много ценно време. Такъв човек се нуждае от реанимация. Моля те, осъзнай го. Не от диагноза. Тя ще дойде малко по-късно. Разбира се, подобие на реанимация (първа помощ) може да се направи и на улицата. Но това е много по-рискувано, отколкото да се направи в Болницата. Особено пък ако тя (Болницата) е на ... 50 метра. А щом помните така добре детството си , можете би ще си спомните смъртността по това време. Особено пък детската.

Напредъка не е лошо нещо. Нито пък Законите и Наредбите. Даже Религията не пречи. Пречи ни глупостта и липсата на Смирение. Неразбирането на простата Истина, че всички ние сме подвластни на Съдбата.

Да допълня само.
Изобщо не защитавам организацията на доболничната помощ в България. Тя е под всяка критика. Нито пък организацията на Здравеопазването ни, въобще - когато болниците се превърнаха в търговски дружества стана ясно, че Храмът се превърна в Мол. И това стана със съдействието на всички изредили се Български правителства. А един "здравен" министър въведе т.н. "клинични пътеки". С което не направи нищо друго, освен да постави окови (пранги) на ръцете на лекаря. За да се "икономисват" средства. които да бъдат пренасочени за заплати на ... е,.. със сигурност се сещате за кои "жизнено" важни ведомства.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД