:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,745,481
Активни 168
Страници 17,827
За един ден 1,302,066
Вот

Изборната реформа затъна

Няма по-удобно време за обсъждане на откритите въпроси от времето, в което кодексът е в режим на изчакване
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Сега е времето да се обсъждат изборните правила.
С пропадналия проект за промени на Изборния кодекс на ГЕРБ, оставените във въздуха предложения на "Воля" и колебанията на БСП кога и дали да внесе собствени поправки нещата бяха доведени до изходна точка. В общия случай с аргументи, формат Уикипедия, в който се разбъркват: задължително гласуване; брой на секциите в Турция и по-общо как се гласува извън страната; "пълен мажоритарен вот" (във вариант 240 едномандатни района с абсолютно мнозинство в два тура по референдумната версия) или паралелна формула 120 на 120 избрани съответно в едномандатни и многомандатни райони кандидати (към какъвто вариант изглежда клонят в БСП); машинно гласуване във всяка секция; запазването или евентуалното премахване на недолюбваната от повечето кандидати преференция; уседналостта; и, разбира се, черешката на тортата - гласуване по интернет за всеки. Последният въпрос се оказа предмет на протоколна среща между президента и председателя на ЦИК. На нея са изказани оптимистични мнения за "гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес."

Ами няма как да стане при такива условия. Но това евентуално ще бъде съобщено, ако спечелилият обществената поръчка за подготовка на симулации и тестове на електронно гласуване е достатъчно добросъвестен при изпълнението на първата част от заданието - проучване и анализ на добрите практики за дистанционно електронно гласуване. Тя, практиката, си остана една - естонската. Добавянето на канадска провинция, австралийски щат или два швейцарски кантона е по-скоро за цвят. И поне няколко експертни анализа, достъпни в интернет, са с ясни заключения за това, че в Естония гарантиране на тайната е невъзможно, както и граждански контрол върху изборния процес. Колкото до сигурността на системата, може да се твърди, че тя ще бъде считана за такава до доказване на противното. Технологиите се развиват и нищо чудно противното да бъде доказано. Има ясни предпоставки за това до какво ще доведе интернет гласуване за всички и без да се дебатират сигурността, тайната и гражданският контрол.

Ясно е, че трениран и подготвен "оператор", въоръжен с личните данни на група граждани, ще гласоподава до дупка и в полза на кандидат или партия, финансирали подобно усилие. И сега поне 70 000 граждани "разнасят" активното си избирателно право на местни избори между постоянен и настоящ адрес и такапредопределят изборни резултати,локално в населени места, но вече и в малки общини. С помощта на дистанционното електронно гласуване за всички нещата съвсем ще се "наредят по закон" и на национално ниво. Както съм казвал и преди, крайният ефект ще бъде такъв, че ще се установи справедлива цена на един глас, която ще е равновесната точка на търсенето и предлагането на "услугата".

И докато дебатите по Изборния кодекс са на пауза, би било полезно да се решат няколко принципни и съвсем технически въпроса:

(1) Активното избирателно право на всеки български гражданин съвсем не е за всеки български гражданин. Само регистър на избирателите по настоящ адрес може да даде представа кой къде пребивава, за да е ясно кой има достъп до упражняване на това свое право. Това, че имате право, а нямате достъп до упражняване на това право, си е просто лишаване от право.

Поне 500 000 граждани живеят/пребивават в населено място, в което няма избирателна секция. Извън пределите на страната, разбира се. За тази група единственият начин да се осигури достъп е да се направи възможно гласуването по интернет. Освен това начинът на съставяне на избирателните списъци е постановен в далечната 1991 г. в съвсем различна фактическа реалност на затворени граници и "зелени паспорти". Единственото универсално решение е да се даде възможност на всеки избирател да контролира своя изборен адрес. С подобен регистърще изчезнат споровете на тема уседналост(2) Резултатът от гласуването в едномандатни райони е изключително зависим от границите на района, но не в смисъла на административните граници на общини и населени места, а в смисъла на съдържанието на списъка на избирателите в отделния район. Каквото и да е усилие, основано на данни на ГРАО или статистическия институт, е обречено на грешка.

(3) След като значително мнозинство от гласоподавателите е "зарибено" за гласуване в едномандатни райони за кандидат (мажоритарен вот в популярен оборот), би било добре по-голямата част от народните представители да се избират в едномандатни райони. Примерно 160 или 2/3 от представителите в смесен вариант на определяне на изборните резултати от немски тип. И тъй като едва ли големите партии ще приемат в разпределението на останалите 60 мандата напълно да бъдат компенсирани малките партии, би било разумно най-голямата, победилата партия, да получи умерен мажоритарен бонус под формата на защитен минимален брой мандати, примерно 105. Така не би бил унищожен коалиционният потенциал на всички след първата и втората партия, а първата би била улеснена в създаването на устойчива коалиция от двама партньори.

(4) При избор на 2/3 от представителите в едномандатни районинеобходимостта от преференциално гласуване не е очевиднаОще повече, че тези, които най-много се нуждаят от нея, са готови безхаберно и лежерно да отиграят изборен етюд на тема "На всякого мудреца довольно простотьi" дори и в критични за една или друга реформа избори.

(5) При наличието на 160 избирателни района не съществува технически или финансов проблем преброяването да се състои в районната комисия. Ще е толкова точно, колкото би било и ако за гласуването се използват машини.

(6) Гласуването извън пределите на страната е голяма тема. За да се стандартизира процедурата, е добре да се организират 10-ина избирателни центрове в градовете с голям брой гласоподаватели. За всички останали - възможност да се гласува по интернет.

Няма по-удобно време за обсъждане на откритите въпроси от времето, в което кодексът е в режим на изчакване. Когато то изтече, подобен разговор ще е невъзможен.

1
1056
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
02 Октомври 2017 20:52
[quoteНяма по-удобно време за обсъждане на откритите въпроси от времето, в което кодексът е в режим на изчакване][/quote]

Времето за обсъждането беше до 4.11.2016, а пък времето за решаването на всички горепоставени въпроси изтече на 14 септември тази година!
(Уважаемият автор трябваше да припомни, че славната ЦИК, със свое решение, припомни на НС, че на 14 септември изтича времето за такова решаване, като повод, претекст да се пристъпи към решаването можеше да послужи задължението на НС, произтичащо от т.нар. Закон за референдумите, то формално и експлицитно, сиреч със свои изричен акт, да вземе отношение по незадължителния за него, НС, резултат от референдума! Но то, НС, и по-точно, членовете му, си питаха оная работа!)

Така, че всички въпроси, които Д.Д. поставя в опуса си, ще ги решава НС-45! Стига в него да има (дай Боже!) да има 150-160 депутата, чиито приоритет, ще бъде единствено да прокарат три ЗИД-а, на Изборния кодекс, на Закона за референдумите, и Закона за ПП, с които ЗИДове на 100 % да бъдат претворени в законови норми трите ДА, които 2.5 милиона граждани дадоха на трите референдумни въпроса! Шанс за такива депутати има! Голям! Важното, ние, 2.5-те милиона граждани, да не ги пропилеем!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД