:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Йордан Ефтимов обясни модернизма

Учебното помагало "Модернизъм. Литературни анализи 10. клас" е мотивирало Йордан Ефтимов за 2 неща (изд. "Кръгозор"). Да реши съвестно дидактичната задача; и да поднесе, в нейните рамки, първия български обзор на литературния модернизъм. И в двата смисъла е направил услуга.

Ефтимов се е преборил с ограничената програма: на гърба на Бодлер, Верлен, Рембо, Ибсен и Блок изнася необозримата литературна панорама. Намерил е езика, за който да се завижда на днешните тийнейджъри: слязъл е при техния жаргон и идейни пропорции - за обяснението на "абсент" е заделил 1 1/2 страница, за "лайтмотив" - 4 реда... Точно тези хватки - разяснителен речник към всеки автор ("Най-важни понятия за Верлен", "...за Блок"), свод от цитатни отзиви, съпоставяне на различни преводи, анотации "в галоп" - всичко това в допълнение към традиционния тематичен очерк е услугата към читателя въобще - получила се е кратка енциклопедия на модернизма.
493
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД