:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,745,889
Активни 126
Страници 18,235
За един ден 1,302,066

Лошите шофьори ще плащат повече за "Гражданска отговорност" от догодина

До края на месеца застрахователите ще могат да се свързват онлайн с регистрите на МВР
СНИМКА: АБЗ
Четири министерства подкрепиха българските застрахователи в усилията им за снижаване на пътния травматизъм и жертвите от пътни инциденти. Над 200 души взеха участие вчера в юбилейната конференция по пътна безопасност под наслов "Мирен договор за българските пътища". Тя бе организирана от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по повод 25-годишнината на браншовата организация.
Системата "бонус-малус" при сключването на застраховките "Гражданска отговорност", за която се говори повече от 10 години, най-накрая ще бъде въведена у нас от началото на 2018 г. Това съобщи вчера Ралица Агайн, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, по време на конференция "Мирен договор за българските пътища", организирана от Асоциацията на застрахователите в България. Идеята на "бонус-малус" е цената на задължителната полица да зависи от поведението на шофьорите. Водачите без катастрофи и нарушения ще плащат по-малко, а тези с провинения - повече.

Основното препятствие за внедряването на системата вече е преодоляно. До края на месеца информационните регистри и бази данни между МВР и застрахователите ще бъдат свързани, обясни Агайн. Така застрахователите ще може да получават в реално време данни за санкциите на всеки собственик или шофьор на автомобил. Електронният достъп до регистъра ще улесни и самото сключване на застраховки - хората ще посочват само регистрационния номер на колата и на талона, а застрахователят ще получава останалата информация онлайн.

До дни компанията "Ърнст енд Янг бизнес адвайзори сълушънс", избрана за консултант на Гаранционния фонд в края на миналата година, ще е готова с оценката на риска и ще предложи модела на системата "бонус-малус", стана ясно на форума. С колко ще се оскъпят застраховките, все още не може да се каже. След като моделът бъде представен, той ще бъде подложен на обществено обсъждане.

"Различните държави са въвели различни модели, като в повечето случаи цената на застраховките зависи от броя на пътнотранспортните злополуки на всеки един водач. У нас обаче, благодарение на модерните технологии, задължително ще се използва и информация дали участниците спазват правилата за движение по пътищата. Така шофьорите, които са добросъвестни, ще бъдат двойно наградени", обясни Агайн. За нарушителите всеки застраховател ще има право да завишава тарифата си с определени стъпки. "Технологиите вече позволяват, ако караш с превишена скорост по магистралата, камери да те заснемат и почти веднага да получиш съобщение от застрахователя си с колко се увеличава цената на застраховката", посочи Агайн.

България е на първо място в Европа по тежки пътнотранспортни злополуки, бе посочено на конференцията. Почти 100 смъртни случая се падат на 1 млн. души население, което е два пъти повече от средното за Европа, заяви Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи. През 2016 г. в катастрофи у нас са загинали 708 души, а 9374 са тежко пострадали в над 51 000 ПТП-та. От 2009 г. насам се отчита спад на тежките злополуки на пътя, като през пиковата 2008 г. убитите са били около 1000. Над 1 млрд. лв. са изплатени за обезщетения на пострадали през последните 10 години.

Черната статистика показва, че страната ни губи огромни средства и за лечение на тежко пострадали при катастрофи. Между 30 000 и 50 000 лв. струва лечението на един такъв пострадал, отбеляза министърът на здравеопазването Николай Петров. Той посочи, че влязлата през юни нова наредба не позволява вече водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, лесно да се измъкват от наказание.

В 95% от случаите вината за произшествията е на водача - несъобразена скорост, отнемане на предимство, неправилно изпреварване, употреба на алкохол, посочи шефът на Пътна полиция Бойко Рановски. Той отчете, че всички полицейски екипи на пътя вече са снабдени с мобилна техника - с таблети, които дават възможност онлайн да се проверява всеки автомобил, както и с принтери, с които на място се вадят актовете за нарушения.БЕЗОПАСНОСТ

Специална дирекция за безопасност на пътя ще бъде създадена в Агенция "Пътна инфраструктура", съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев. Нейната задача ще е да следи за сигурността на водачите при проектирането, изграждането, ремонтите и поддържането на пътищата. Предстои и приемането на две нови наредби, които да въведат съвременни и по-надеждни изисквания към пътните възли, кръстовищата, зоните за спиране и отдих, отводняването и др., както и за безопасността на крайпътните рекламни съоръжения. Заради липсата на тол система България губи годишно 500 млн. лв., които биха били използвани за ремонт на над 2000 км пътища в страната, посочи още Йовев. Пилотен проект за въвеждане на интелигента транспортна система на магистрала "Тракия" очаква финансиране по ОП "Транспорт". Опитът от този проект ще бъде приложен и за други пътища.

12
2184
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
05 Октомври 2017 21:32
Браво! Аз съм дисциплиниран водач по принцип. Но ненавиждам и се страхувам от тъпите ограничения. Примерно: кафене, построено против правилата за безопасност, без понижаваща и ускоряваща лента и видимост. Лепнато ограничение 60 км. И дежурна кола на КАТ с камера. Ама моля! Аз съм тръгнал да се придвижва от точка А до точка Б и искам гарантирана скорост 90 км.ч. Не съм тръгнал да пия кафе по пътищата. Нека се направи преглед на ограниченията. Иначе ще искам компенсация от крайпътни обекти, за които имам глоба!
05 Октомври 2017 21:38
Няма как да стане при толкова много застрахователни компании.
05 Октомври 2017 22:01
Аз не спирам на такива кафета, нито зареждам на бензиностанции на които има камери.
Много ме дразни "несъобразената скорост". Така си измиват ръцете с нея, без реално да направят анализ на причините за инцидента. А без анализ не можеш да подобриш нищо ...
05 Октомври 2017 22:02
Има как да стане.
И‌ в Америка са много застрахователните компании, ама я се опитай да се прехвърлиш от една в друга ако имаш нарушения.
Първо в новата компания застраховката ти е винаги по-голяма, защото си нов за тях.
Проверяват базата данни, и ти слагат такава премия, че ти разказват играта.
Одобрявам това, което се опитват да направят в България.
Поне малко ще стреснат гамените по пътищата, които са поне 30% от всички водачи.
05 Октомври 2017 23:09
Познавайки апетита на родните застрахователи,може да предположим,че на дисциплинираните водачи застраховката ще се увеличи с малко (10-15 %),а на другите с много повече.
06 Октомври 2017 02:05
Водачите без катастрофи и нарушения ще плащат по-малко, а тези с провинения - повече.

Значи крокодилът е по-дълъг, отколкото зелен. Като как застраховката на КОЛА ще зависи от поведението на шофьор ? Какво правим с тези коли, дето се карат от много щофьори, от които нито един не е собственик на колата ? Или пък с тези, дето имат по много коли ? И още куп такива въпроси за дължината на крокодила в зависимост от зеленината му ?

Колата се кара от шофьор, а не се движи сама. Отавна трябваше застраховката гражданска отговорност да се прави на шофьора, а не на колата. Тогава и застраховката може да зависи от поведението в миналото на шофьора.

Иначе, разбираеми са мераците на частните застрахователи да вдигнат застраховките. И постоянно си намират поводи-оправдания. Само дето на практика няма как да го направят, освен ако не формират картел. Не че не опитваха, ама нещо са много егоистично настроени и се ритат по кокалчетата, така че не им се получава. Реално застраховката последните години пада. Преди 10 години плащах 200 лв.,преди 5 - 170 лв., а сега ако платя повече от 150 лв. се чувствам прецакан. И винаги има поне една компания, която ми предлага такава цена.
06 Октомври 2017 02:21
И‌ в Америка са много застрахователните компании

Преди 8 години имаше едно швейцарско изследване, което проследи капитала на всички по-значими компании. Оказа се, че почти целият бизнес в САЩ е собственост на 6 (шест) семейства, а в света на 147, които пък са зависими от 27.
06 Октомври 2017 07:19
Крайно време беше.
Само че застраховката на ненарушител за последните 5 години, примерно, трябва да е символична, а на тоя, който се издъни да се качва в геометрична прогресия.
А за каране без застраховка, книжката автоматично да отлита на юг и да се взема след проверовъчен изпит.
06 Октомври 2017 08:58
На мен, като водач без нарушения, ми е чудно защо тази година компанията, в която си правя ГО от 7 години (Булстрад), вдигна премията? От под 200 лева, сега ми потърсиха 230! Е, направих в Армеец, на 196.
Та, явно за нарушителите - по-висока ГО, ама за примерните не се предвижда отстъпка...
06 Октомври 2017 13:45
направих в Армеец, на 196 лв.


А те, в Армеец, ше ти разкажат играта по друг начин. Без да злорадствам.

Отказах се от тях преди доста време.
06 Октомври 2017 14:01
Neopol, приказваш без да разбираш. Отделно сам си противоречиш. Прочети си въпросите.
Подсказки за зависимоста на колата и шофьора: пернишки голф, водач на БМВ. Светна ли ти? Поради тази причина не в България шофьор на сиво Волво комби плаща по-малко при равни други условия от ако кара Мини Купър Уъркс. Отделно нанесените щети обикновено са на по-ниска стойност. За това си има актюера

Solace, можеш и в "Дал Бог добро" да се застраховаш. Ама не те съветвам. Бонус-малус е добра система да пресече прескачането от компания в компания като натрупаш щети и искаш все да си на евтиното, а другите солидарно да покриват. Ако работи без вратички, се.
06 Октомври 2017 18:42
КАТ е бойният отряд на Осигурителите...
От 30 гг митниците и НАП не могат да си свържат компютрите,
но няма проблем цялата държавна машина да бъде за ... дни впрегната да увеличи прихода на Осигурителите...
Никога КАТаджия не ме е питал дали съм си изпълнил задълженията към ДЪРЖАВАТА - дали съм платил данък за автомобила,
питат първо за гражданската... Отпосле взеха да питат и за другия рекет - Винетка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД