:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,734,352
Активни 97
Страници 6,698
За един ден 1,302,066

Обърквация по каталунски

Успели сме да създадем някакъв свят, в който не се колим един другиго през няколко години, и ще е хубаво, ако успеем да го съхраним
Иван Стамболов-Сула
Забавно е да гледаш как проевропейски коментатори, либерали, които винаги са обозначавали себе си като еврофедералисти, приветстват усилията на Каталуния да се отцепи от Испания и да обяви независимост. Къде е тук еврофедерализмът, къде е идеята за Европа без граници? Сепаратистките тенденции трябва да ужасяват еврофедералистите, не да ги вдъхновяват.

Да кажеш категорично "да" или "не" е трудна и досадна работа. Вместо любознателно да наблюдаваме събитията, от нас, простите граждани, се очаква да заемем позиция. Защо да го правим? Какво ни интересува нас случващото се в Испания? Какво изобщо знаем ние за Каталуния и Испания, та да отговаряме на въпроси, които никой не ни задава?

Ще кажете, интересува ни заради аналогиите. Но какви са те? Някой беше писал, че нямало да сме толкова безразлични, ако Източна Румелия тръгне да се отцепва от Княжество България. Друг пък каза, че ако в Кърджали се проведе референдум за независимост,ще пратим полицията да бие и още как!Така е, но и не е така. Контекстът е различен.

Европа има четири големи полуострова - Скандинавски, Пиренейски, Апенински и Балкански. Като турим настрана Скандинавския, в mare nostrum (нашето, Средиземно море) остават три. Два от тях като цяло са успели да се обединят в държави, третият - не. Испания и Италия в своите нации са обединили най-различни народи, повечето от които могат да имат исторически претенции за собствени държави. На Балканите просто си имат. И друг път съм казал, че разликите между андалусците и наварците или пък между пиемонтците и калабрийците са много по-големи, отколкото разликите между българите и хърватите например, но едните като цяло са испанци или италианци, а другите не са успели да постигнат подобна обща принадлежност.

Като всяко друго нещо на Стария континент, и каталунският въпрос си има дълга и богата история. Търсят корените му чак в началото на 9 век, когато се обособява Короната на Арагон и включва в себе си и графство Барселона. По-късно тази корона минава под Кастилската, а когато се намесва и Франция (днешната кралска династия на Испания е бурбонска и води началото си от внука на Анри IV), се слага началото на онова, което вече прилича на днешна Испания. Но в тези далечни времена историята все още не е история на народите и нациите, а история на родовете, домовете и династиите. История на народите тя става след буржоазните революции в 17 и 18 век.

Тук някой би отворил скоба, за да попита: "Мигар в края на 19 век с България, Гърция, Румъния и Сърбия не се е случило същото, което днес каталунците искат да се случи с тяхната родина?" На пръв поглед прилича, но има и доста разлики. Нашето Освобождение и откъсването ни от Османската империяприлича повече на испанската Реконкиста,отколкото на баския и каталунския сепаратизъм. И освен това тогава националните държави са се раждали, а сега им е дошло време да отмират и е неловко съвременни политици да се правят на гарибалдийци. Тъй че този някой трябва да затвори скобата.

В новата история напрежение между Мадрид и Барселона също не липсва, напротив - имало е моменти, в които каталунците са били подлагани на истински терор, даже езикът им е бил забраняван. По време на Гражданската война, където като цяло са застанали откъм Съветския съюз, са си изпатили много. Но пък после стават най-развитата икономически провинция на кралството, която създава почти една пета от БВП и осъществява около една четвърт от испанския износ. Затова каталунците мърморят, че не е справедливо да хранят по-бедните и изостанали провинции, казват, че държавата им събира повече данъци, отколкото им връща като финансиране и публични услуги. Точно както някои от северните италианци искат да отрежат с ножица ботуша малко под Рим, за да не хрантутят "терроните".

Когато става дума за икономика и финанси обаче, трябва да споменем, че Каталуния има дълг към Испания за над 60 млрд. евро. Дали пък и това обстоятелство не допринася за порива към независимост?

Това, което наблюдаваме днес, има конкретния си повод в най-новата история, когато централната власт (чрез съдебната) отказва да внесе промени в Статута на Каталуния главно в областта на съдебната система, финансите и езика. Така през 2010 г. се създава Националното събрание на Каталуния - организация, която си поставя за цел постигането на независимост.

Това е съвсем накратко историята на проблема от времената на Карл Велики, та до ден днешен.

При последната криза, както може да се очаква, мотивите за позициониране към едната или другата страна са колкото финансово-икономически, толкова, че и в пъти повече политически. От всичко казано и написано става ясно, ченезависимостта на Каталуния подкрепят

онези, които са против Рахойи Народната партия (респективно ЕНП). Така ЗА независимостта на Каталуния се обявиха левите сили по света (въпреки че от тях се очаква да бъдат интернационалисти, нежели сепаратисти), с изключение на социалистическата партия на самата Каталуния, която е в опозиция с 16 депутати в местния парламент, и по нейна инициатива Конституционният съд на Испания отмени заседанието на каталунския парламент идния понеделник, на което се очаква Пучдемон да обяви независимост. Но това поведение на каталунските социалисти не е нелогично, напротив - те са в опозиция и трябва да правят напук на управляващите.

В подкрепа на отцепването, макар и с твърде мъгляви, нерешителни и мекушави формулировки, застанаха и дребосъците в Европейския парламент, начело с двата вида зелени.

Като туриш чертата, ще видиш, че "кибиците" - такива като нас, които нямат пряк интерес от случващото се в Барселона, а само си чешат езиците, - отново са се разделили от двете страни на модерната фронтова линия либерализъм/консерватизъм, или иначе казано (ако ми позволите тази терминологична волност), неолевица/неодесница. Щом неодесницата (консерватори, християндемократи, националисти) в лицето на испанското правителство и краля не дават на Каталуния да се цепи, то неолевицата е длъжна да подкрепи цепенето с гръмки лозунги и развети знамена. Стигна се дотам, че наши родни, български коментаторинамекнаха, че с радост биха нарекли Рахой фашистАма защо наричате консервативната десница "фашисти" бе, господа и дами социалисти?! Фашизмът е лява, тоталитарна, антиклерикална и републиканска идеология. Той ви подхожда повече на вас. Фашизмът се обявява за силна държавна регулация, за партийна бюрокрация и номенклатура. Той е една от двете тоталитарни идеологии на 20 век (другата е комунизмът), които превърнаха антиутопиите в реалност. Фашизмът има основание да бъде наричан десен, единствено когато се противопоставя на комунизма, който е всепризнато ляв. Заклеймявате Рахой като "националист", а подкрепяте сепаратизма, който, както всички знаят, е крайна форма на радикалния национализъм. Объркана работа.

Какво да правим ние, простите граждани, които не искаме да маршируваме под знамена? Коя страна да вземем?

Дайте първо да видим кои сме самите ние. Разбира се, всеки от нас си е някакъв чешит, но имаме и общи черти. Например, искаме да ни броят за цивилизовани европейци. Ако някой не иска, да спира да чете.

Дайте сега да видим кои са ценностите на цивилизована Европа. Те са много, но е прието да бъдат свеждани до три основни: демокрация (плурализъм), върховенство на закона и човешки права. Да, знам, формално е, но ако искаме да живеем и да добруваме заедно, трябва да стъпим върху нещо.

Беше ли защитена демокрацията в Каталуния? Не, защото един от най-важните й инструменти - референдумът - беше опорочен, беше проведен по начин, който не допуска признаването на неговата легитимност.

Беше ли защитено върховенството на закона? Не. Напротив, направиха се толкова противозаконни неща, че ключовата дума за всичко вече е "незаконно".

Бяха ли нарушени човешки права? Не, освен ако някой не пожелае да тълкува намесата на полицията като "изтезания или жестоко, нечовешко или унизително третиране" по смисъла на чл. 5 от Всеобщата декларация за правата на човека. Но пък полицията е за това - тя е репресивен орган, който гарантира законността с малко по-строги средства.

И още.Ценен ли е за нас Европейският съюз?Вярваме ли, че той е нашето бъдеще, че може да не е съвършен, но засега за нещо по-добро не се сещаме? Мен ме побиват тръпки от воднистите физиономии на европейските чиновници, от безумието на някои директиви, от философията на регулация и от възхода на бюрократичната каста, но от друга страна си давам сметка, че ако България не е член на Европейския съюз, ако няма достъп до неговите фондове и до пазара на труд, стоки и капитали, ако не е принудена да синхронизира и съблюдава законодателството си в съответствие с общоевропейските стандарти, то тя съвсем скоро ще се превърне в бананова република, заложник на своята мрачна балканска посткомунистическа олигархия и плячка на евразийски и ислямски съседи.

Движението за отделяне на Каталуния е антиевропейско. Каталуния като самостоятелна държава няма да е способна да финансира необходимите си институции, които сега се осигуряват от Испания. Тя няма да бъде член на ЕС, защото ще трябва да кандидатства отново и тогава Испания със сигурност ще й наложи вето. В този смисъл, ако сме европейци, трябва да се обявим против.

Не знам за другите прости граждани, но аз, ако бъда принуден да взема страна, ще взема страната на правителството на Народната партия и на краля. Успели сме да създадем някакъв свят, в който не се колим един другиго през няколко години, и ще е хубаво, ако успеем да го съхраним. Що се отнася обаче до Картаген, то той без съмнение трябва да бъде разрушен.

Снимки: ЕПА/БГНЕС
Привърженик на независимостта на Каталуния слуша речта на крал Филипе, в която той се обяви против референдума.
 В деня на драматичното допитване в Каталуния испанци участваха в Мадрид в протестен митинг срещу отцепването на провинцията. В Мадрид имаше и демонстрации в подкрепа под лозунга: За правото да се самоопределяш!
88
3323
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
88
 Видими 
06 Октомври 2017 19:58
Че требе да има българска държава са биле съгласни сичките европейски сили.
Се пак България е най-старата европейска държава.
Не така стоят нещата за Каталуния.
Нема ни един политик от Ванкувър до Владивосток дето да подкрепи дипломатически Каталуния като държава...
06 Октомври 2017 20:59
Ценен ли е за нас Европейският съюз?
Вярваме ли, че той е нашето бъдеще, че може да не е съвършен, но засега за нещо по-добро не се сещаме?

Не.Нъцки.
06 Октомври 2017 21:00
имаме съвет на европа. от ванкувър до владивосток. по чърчил. имаме еио- туй е ес плюс шврйцария и норвегия. имаме икономически региони-туй са конфедералистки кантони, включително враца, дето гарфа не каца, имаме корпорации и лобисти-включително Моника в Брюксел, имаме Дъблин, Маастригт, ОЛАФ, бюрократите в Брюксел, меритократите в Страсбург, траврстити на Евровизия. нямаме само Европа. другото е хленч и лозунги.
06 Октомври 2017 21:06
да изчисляваш по съпромат инжектопляктор.

предизвестена поправителна сесия.
06 Октомври 2017 21:11
Тоя път
06 Октомври 2017 21:33
Каталуния не ме интересува.
За проевропейските брътвежи
И мисля, че и Картаген и Рим трябва да бъдат разрушени. До основи.
06 Октомври 2017 21:37
И освен това тогава националните държави са се раждали, а сега им е дошло време да отмират

Иване, родил си се в национална държава. Дали не беше по-добре да не правиш тази грешка?
Имаме си майцепродавци и без теб.
PS. След ден видях, че съм го написал малко двусмислено. Ти си знаеш какво имам предвид!
06 Октомври 2017 21:47
щурчо
06 Окт 2017 19:58

Се пак България е най-старата европейска държава.
Не така стоят нещата за Каталуния.
Каталуня , Щурчик е от времето на аланите (както и Андалусия е от вандалите - ВАндалус-ия се е казвала) .. а кога ли е това?

Ами ето :«В 409 году союзники (аланы и вандалы – Х.М.) перешли в Испанию, а в 411 разделили между собой эту страну; аланам досталась средняя часть: Лузитания и Картагена»

Аланите комай, според някои историци създават и държава - Кат-Алания , ще да е било името .. годината е някъде около 415

.. впоследствии, было разгромлено византийским полководцем Велисарием. Таким образом, конечной точкой движения алан на Запад нужно считать ливийскую пустыню. Кроме того, значительная масса алан осела в Иберии, где до сих пор существует провинция Каталания, которая сохранила в своем названии имя аланского народа.


Така че - стари са алано-вандалските поселения ..
06 Октомври 2017 22:14
Ъхъм, Каталуния е от времето на Каталунските полета.
Географска област също като Добруджанските полета...
06 Октомври 2017 22:19
Каталунските полета

щурчо,
Чул си нещо, но както винаги си недоразбрал.
Битка на Каталаунските полета
Координати: 48.297° с. ш. 4.074° и. д Някъде където сега е североизточна Франция...
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%83%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0
Сбъркал си само мястото, века ...

06 Октомври 2017 22:28
До днешен Орлеан е била битката ...

... През юни 451-ва Атила обсадил град Аврелиан (дн. Орлеан), когато към него се отправил Флавий Аеций и неговият съюзник – кралят на вестготите Теодорик I. Но дори и двете армии заедно, не наброявали половината от войниците на хунската орда.

В това време обсадата на Орлеан се затягала. Тя се превръщала в кошмар за жителите на града и аланският градски наместник Сангибан обмислял да се предаде и да търси пощада. Но продължителните боеве в покрайнините застрашили хуните да бъдат ударени в тил от настъпващите западни съюзнически войски. Атила заповядал всеобщо отстъпление и се подготвил за решителната битка. Той избрал за място на боя равнините на Каталунските поля, където неговата конница щяла да маневрира свободно.
06 Октомври 2017 22:30
За Автора и статията
06 Октомври 2017 22:34
Коги Каталуния биде призната дипломатически и стане член на ООН, пак ми се обадете...
06 Октомври 2017 22:58
Автора -
06 Октомври 2017 23:48
Каталонците се борят за независимост вече 300 години и е тяхна работа, дали ще кажат да или не на референдума.
Като гледам нашите СМИ и форума пак се убеждавам, че България нямаше да се освободи сама от турско робство, ако не бяха руснаците.
Сула
07 Октомври 2017 00:03
Страшни роби са, няма спор, такива, че мятат на туристите в Барселона по кофа вода отгоре и им крещят в автобусите да се махат, защото им се струват, че били много. Много цивилизовано спор няма.
07 Октомври 2017 00:17
Разбира се че на нас простите граждани ни е рано да взимаме категорично становище, ако не заради друго, то поне защото може да се наложи после да разправяме на всички как от самото начало сме били точно на обратното мнение.
Отделно от това обаче трябва да сме наясно че правото на самоопределение е естествено право както правото да дишаш. Поради това не може да бъде отнето по друг начин освен със сила.

Теоретично погледнато, при достатъчно сила може да се стъпче правото на който и да е народ за самоопредление (включително да се стъпче и самият народ) и да се запази коя да е реално съществуваща или хипотетична държава. Проблемът е разбереш колко сила е "достатъчна", готов ли си да я използваш (с оглед на последствията), както и дали въобще разполагаш с нея.

Точно заради това трябва много да се мисли преди да се използва сила, било то да се бият хора по улиците и площадите, било да се отнема автономия, защото използвайки недостатъчно сила можеш само да ускориш процеса на отделяне. Това важи не само за Каталония.
07 Октомври 2017 01:30
Къде е тук еврофедерализмът, къде е идеята за Европа без граници? Сепаратистките тенденции трябва да ужасяват еврофедералистите, не да ги вдъхновяват.

От разпокъсаните региони става по лесно еврофедерация със централно управление.
От силни държави федерация със централно управление трудно става.
07 Октомври 2017 02:39
....Какво да правим ние, простите граждани, които не искаме да маршируваме под знамена? Коя страна да вземем?...
.
Тази страна където знамената са на фасадите на къщите, на задните стъкла на автомобилите, на стадионите а не над маршируващи по улиците по никое време.
07 Октомври 2017 07:51
....Какво да правим ние, простите граждани, които не искаме да маршируваме под знамена? Коя страна да вземем?...

(снимка: натиснете тук)
07 Октомври 2017 07:51
Ето тук една статия в "Гласове" на един наш познат - Чичо Фичо :

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/kataluniya-i-ukrajna-dve-golemi-razliki

Оставям коментарите на вас .
07 Октомври 2017 08:00
(снимка: натиснете тук)
07 Октомври 2017 08:23
Обърквация по Сульо-вски. Фашизма бил ляв. Авторът дали може да напомни кои са воюващите страни на гражданската война в Испания. Оруел може би е бил на страната на десните
07 Октомври 2017 08:32
Обърквация по Сульо-вски. Фашизма бил ляв.

no koment
07 Октомври 2017 08:39
(снимка: натиснете тук)
07 Октомври 2017 08:41
Сула, твърде объркано, настоява да се почерпим с консерви.
Консерви с отдавна изтекъл срок на годност.
По темата, а и като отговор на възхвалата му на насилието,
отново вечният Вапцаров

Може би искате
да я сразите
моята вяра
във дните честити,
моята вяра,
че утре ще бъде
живота по-хубав,
живота по-мъдър?

А как ще щурмувате, моля?
С куршуми?
Не! Неуместно!
Ресто! — Не струва!
07 Октомври 2017 09:13
Чок觧
07 Октомври 2017 07:51

Статията е написана приятно, познавателно, демократично.
Само не разбрах какви са тия "сини колеги", с които спори авторът

Резюмирайки тезата в едно изречение, бих казал, че да се оспорва правото на Каталуня е все едно да се оспорва правото на Унгария да не бъде провинция на Хабсбургите.
В тоя ред на мисли се питам какво щеше да бъде, ако под Лисабонския договор стоеше само подписът на некой Хабсбург, а днес унгарците поискаха там да има и некое по-маджарско и републиканско име
07 Октомври 2017 10:28
Павката
07 Октомври 2017 08:23
Обърквация по Сульо-вски. Фашизма бил ляв.

За Сула е лево и враждебно всичко, което е в интерес на мнозинството и получава подкрепата му.
Най-паче демокрацията.

Не спорим, че класическият фашизъм идва на власт с леви лозунги: социалистически в Италия, работнически в Германия.
Но докопал се един път до властта, фашизмът хвърля маската и става това, което е - класически консервативен - антилиберален, антикомунистически, националистически, традиционалистки и, специално в Испания и Португалия, клерикален. Консерватизъм в чист вид.

07 Октомври 2017 10:30
Не спорим, че класическият фашизъм идва на власт с леви лозунги: социалистически в Италия, работнически в Германия.

Еми... ние що твърдим, че е болшевизъм в развитие...
07 Октомври 2017 10:52
Професор Иво Христов за демонтирането на националните държави чрез рефередуми.
https://youtu.be/AJftx5hgCOo
07 Октомври 2017 11:07
Бармалей
07 Октомври 2017 10:30
Не спорим, че класическият фашизъм идва на власт с леви лозунги: социалистически в Италия, работнически в Германия.

Еми... ние що твърдим, че е болшевизъм в развитие...

Еми... не знам що. От незнание, предполагам.

Фашизмът и болшевизмът имат едно общо нещо - диктатурата.
Във всичко останало са врагове. Не просто идеологически противници: консерватизъм и традиционализъм срещу революционност, антимарксизъм срещу комунизъм и социализъм, национализъм срещу интернационализъм, клерикалност срещу атеизъм, вземане на властта чрез избори срещу преврат и пр.
Навярно ще ти бъде интересно да научиш, че са водили и война в най-прекия смисъл на думата, втора световна й викат
07 Октомври 2017 11:14
Навярно ще ти бъде интересно да научиш, че са водили и война в най-прекия смисъл на думата, втора световна й викат

А? Амъ това ни беше ли война между съюзници, приятели и единомишленици - един вид?
Апропо - ето и още една обща черта - и Национал-социалистите и болшевиките са против хомосексуализма. А втората е, че и едните и другите са ръководени ут хомосексуалисти... А пък третата... айде, млъквам - дан' засега някой болшевик... че и без това станаха кът у света
07 Октомври 2017 11:20
Надвили си каталунците на масрафа, и се чудят къде да се почешат. Ние проблем с независимости нямаме, защото сме прекалено заети да слугуваме и на каталунците и на всякакви други. В пряк и преносен смисъл.
Ако човек разгледа и горещите привърженици в Каталуния на тази независимост, просто не може да се въздържи да не извика -
„Да живее Първата Каталунска Хомосексуална Революция!„

За сега в Каталуния не успяла, но кой знае, другаде може и да успее!
07 Октомври 2017 11:24
Испанското правителство направи голяма грешка с вкарването на полиция за да осуети със сила референдума. Трябваше да се преговаря много преди да се стигне дотук с цел да се стигне до компромисно решение.
Отцепването на отделни области определено не ми харесва след като, както казва авторът, нито е имало войни, нито кланета, нито потъпкване на правата на гражданите, та да има непоносимост между отделните етноси. Постигането на съгласие в рамките на една държава е напълно възможно и за предпочитане.
Щото ако мечката заиграе у съседите... не се знае какво може да ни постигне и нас ако се получи ефектът на доминото.

07 Октомври 2017 11:27
Но докопал се един път до властта, фашизмът хвърля маската и става това, което е - класически консервативен - антилиберален, антикомунистически, националистически, традиционалистки и, специално в Испания и Португалия, клерикален. Консерватизъм в чист вид.

На комунистите не им трябва религия, те си имат учение, което е въздигнато до ранг на задължителна държавна религия...
07 Октомври 2017 11:34
А? Амъ това ни беше ли война между съюзници, приятели и единомишленици - един вид?

Амъ щом предпочиташ да ти изглежда така, мола ти се.
Лично азъ немам нищо против.

Не съм спец по сексуалните отклонения. Не съм чувал Мусолини, Хитлер, Франко, Бандера и Салазар или Сталин, Молотов, Киров, Жданов и Ворошилов да са били хомосексуалисти.
Но нямам нищо против, както казах, да ги считаш за каквито щеш
07 Октомври 2017 12:03
Бармалей
07 Окт 2017 11:14
и Национал-социалистите и болшевиките са против хомосексуализма. А втората е, че и едните и другите са ръководени ут хомосексуалисти...
Ут #КОИ хомосексуалисти са ръководени национал-социалистите (па и болшевиците ) ?

За да избегнем съмненията за малоумно неадекватно бръщолевене ми се ще, да разполагаме с прегледно списъче , имена на хора , на каква позиция са били, от коя до коя година ..

Успех желая!
07 Октомври 2017 12:10
Успех желая!

Куту начало - Ернст и Володя
07 Октомври 2017 12:31
Бай Иване, цар си! Цар Иван Стамбол.
07 Октомври 2017 12:53
Бармалей
07 Окт 2017 12:10


Куту начало - Ернст и Володя
Ернст Рьом не е от основните фигури в движението на национал-социалистите, нито е сред идеолозите .. той ръководи милициите СА - т. нар. "щурмоваци" от 1931 г, до 1934 г ..

За да избегнем съмненията, за малоумно, неадекватно бръщолевене и за да бъде доказано твърдението ( цитирам )
Бармалей
07 Окт 2017 11:14
и Национал-социалистите и болшевиките са против хомосексуализма. А втората е, че и едните и другите са ръководени ут хомосексуалисти...
май наистина по-добре табличка .. ранг на човека, от коя до коя година , какъв пост заема и какви са доказателствата за негов хомосексуализъм ..

Поздрави
07 Октомври 2017 13:11
Какво е общото между Сталин, Хитлер и Фидел Кастро?
- Първото нещо, което са направили, след като са взели властта, е да тикнат хомосексуалистите в лагери.

За лечение сигурно.
07 Октомври 2017 13:33
Даскал Цеко
07 Октомври 2017 12:31
Бай Иване, цар си! Цар Иван Стамбол.

Колко малко стигало человеку
07 Октомври 2017 13:38
Абе първо се разберете каталунците хомо ли са или са подтисници на правата им. Щото не забелязвам да имат отношение към този проблем.
Обърквация...
07 Октомври 2017 13:59
А? Амъ това ни беше ли война между съюзници, приятели и единомишленици - един вид?
Апропо - ето и още една обща черта - и Национал-социалистите и болшевиките са против хомосексуализма.

Казваш все капитализъм маскиран като социализъм, само дето единият е бил частен, а другият държавен.
07 Октомври 2017 14:00
Не спорим, че класическият фашизъм идва на власт с леви лозунги: социалистически в Италия, работнически в Германия.
Но докопал се един път до властта, фашизмът хвърля маската и става това, което е - класически консервативен - антилиберален, антикомунистически, националистически, традиционалистки и, специално в Испания и Португалия, клерикален. Консерватизъм в чист вид.Ми не. Просто режимът в Испания не е фашистки, никога не е споделял социалната , т.е. лявата визия на фашизма и никога не е имал маска, която да хвърля. Той си е класическа, дясно-консервативна авторитарна дикатура, с единствената особеност, че има еднопартиен режим, но партията (или движението) там не се отъждествява с държавата, както е в комунистическите и фашистките системи. И по време на втората световна война (естествено и след това), както режимът, така и Фалангата полага особени грижи да се разграничи от фашистките режими в Европа. Затова най-често в литературата доктрината се нарича "Испански католически авторитаризъм".
07 Октомври 2017 14:18
Хубаво тълкувате понятието "фашизъм", ама кажете нещо за икономическата база на фашизма. Преди време Откровение Варухово беше обяснил много точно това, но доста хора тук го пренебрегнаха и разсъждаваха само върху надстройката.
07 Октомври 2017 14:21
Успели сме да създадем някакъв свят, в който не се колим един другиго през няколко години, и ще е хубаво, ако успеем да го съхраним. Що се отнася обаче до Картаген, то той без съмнение трябва да бъде разрушен.

Явно авторът е маскиран каталунски националист.
Защото за Каталуния, Мадрид е Картаген, и както казва авторът, то той без съмнение трябва да бъде разрушен.
07 Октомври 2017 14:29
Памфуций
07 Окт 2017 14:00

Той си е класическа, дясно-консервативна авторитарна дикатура, с единствената особеност, че има еднопартиен режим
Това по-добре ли е!
07 Октомври 2017 14:52
Това по-добре ли е!

Кое провокира въпроса ти? Да си ме видял да употребявам категориите "добро" и "зло" в подобен контекст?
07 Октомври 2017 16:10
ИлияНиколов
07 Октомври 2017 14:18
Хубаво тълкувате понятието "фашизъм", ама кажете нещо за икономическата база на фашизма. Преди време Откровение Варухово беше обяснил много точно това, но доста хора тук го пренебрегнаха и разсъждаваха само върху надстройката.

Имаш предвид тук?
http://www.segabg.com/replies.php?id=295509&p=2
Обърни внимание, че колегата не пише за ик. база на фашизма (тя е ясна - капитализъм), а за ик. доктрина и по-точно за това, което съм споменавал много пъти по други поводи - държавното икономическо програмиране.

ДИП не е фашистка доктрина!
Заражда се още в края на 18 век, едновременно със зараждането на съвременната държава: етатизъм във Франция, класическа политическа икономия в Англия, катедер-социализъм в Германия. Набира сили през 19 век, когато става очевидно и за най-дебелите глави, че държавата е най-големият играч в обществените отношения; "слонът", както обичам да казвам и узрява след Втората световна война. Германските закони, установили държавното икономическо програмиране, са от 1967.

Трябва да се подчертае, че ДИП не е "специалитет" на фашистките държави!
Те, както и социалистическите, схващат и използват предимствата му.
За първородство се борят и Великобритания, даже в литературата кейнсианството е събирателно понятие за ДИП, и Франция.
Последната е дотолкова чувствителна на тема "Разбирате ли що е държава и наясно ли сте, че основната задача на политиката е да използва държавата в обществен интерес?", че за да разделят лаврите с немците, измислят термина "Рейнски капитализъм".
Да беха измислили и "Дунавски", че ми е дошло до гуша от малоумия
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД