:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,421,984
Активни 106
Страници 7,593
За един ден 1,302,066

Управляващите са погазили закона с програмата за "безплатно" саниране

Още четири ведомства освен регионалното министерство са раздавали пари над лимита си
С програмата за "безплатно" саниране през 2016 г. управляващите са погазили Закона за публичните финанси. Вината за това е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което контролира програмата. Това сочи публикуван вчера одитен доклад на Сметната палата за изпълнението на държавния бюджет за 2016 г. Заключенията на палатата са само констативни и не водят до правни последици.

При Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради има нарушение на бюджетната дисциплина и не са спазени изисквания от Закона за публичните финанси, посочват от Сметната палата. Регионалното министерство е превишило уточнения план на максималния размер на ангажиментите за разходи, поети през 2016 г. с държавния бюджет, с над 1.096 млрд. лв. А не би трябвало да се допуска започването на програми или проекти, разходите за които не са предвидени в Закона за държавния бюджет. В същото време, съгласно постановлението за приемането на програмата, разходите за безвъзмездна финансова помощ за следващите години трябва да се предвиждат по централния бюджет за съответната година.

Както в. "Сега" писа нееднократно, любимата на премиера Бойко Борисов и на бившия регионален министър и сегашен министър по европейското председателство Лиляна Павлова програма тръгна от самото начало със скандали и остри критики. Заложените при нейния старт пределни цени се оказаха неколкократно по-високи в сравнение с подобна програма, изпълнявана с европейски пари, при която собствениците имаха самоучастие. По данни на регионалното министерство държавата е платила средно по 17 359 лева за един апартамент. Предварителните изчисления бяха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. Регионалното министерство се оказа принудено на два пъти да намали пределните цени за обновяване на един квадратен метър.

В края на миналия месец регионалният министър Николай Ненков обяви, че изцяло "безплатно" саниране на блокове вече няма да има. "В бюджета за 2018 г. няма да се искат средства за саниране на частни жилищни сгради. Сключените досега договори с етажните собствености ще бъдат довършени по досегашните правила", каза той. От 2019 г. програмата ще продължи отчасти със средства от бюджета, но по нови правила, които тепърва ще се обсъждат. Най-вероятно собствениците също ще дават пари за обновяването на блоковете си. Точен процент не бе споменат, но се обсъжда той да е между 20 и 50%.

При санирането няма правила да се влагат само материали, които осигуряват защита от пожар. За това алармира вчера пред БНР Йордан Николов - изпълнителен директор на Българската асоциация за изолации в строителството. В МРРБ по принцип има създадена работна група по въпроса, но тя все още не е започнала работа. Според Йордан Николов би трябвало при сградите, високи над 28 метра, да се използват само негорими материали. По програмата за саниране обаче такова изискване няма, макар оскъпяването за високите сгради да е не повече от 5-6 лева на квадратен метър.ПРАХОСНИЦИ

При четири от първостепенните разпоредители с бюджетни средства е установено превишение на отчетените разходи за персонал над уточнения план, сочи одитът на Сметната палата. При Министерството на културата то е с 3.111 млн. лева, или с 3.5% спрямо предвиденото, при Министерството на земеделието и храните - с 1.514 млн. лева, или с 1.2%, при Националната служба за охрана (НСО) - с 847.9 хил. лева, или с 2.9%, и при Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" с 57.3 хил. лева, или с 0.92%. В крайна сметка обаче Сметната палата посочва, че отчетът за изпълнението на държавния бюджет за 2016 г. е изготвен и представен при спазване на изискванията на нормативните и вътрешните актове на Министерството на финансите.

55
6928
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
55
 Видими 
09 Октомври 2017 20:22
Управляващите са погазили закона с програмата за "безплатно" саниране


Прав съм бил като казвах, че няма начин управляващите да не разменят местата на буквите "с" и "н"!

Момчета, няма как да е иначе с министерка като Л****на Павлова! Оценил съм й капацитета още кога беше експертка при фаворитката на Валяка, Веселина Любенова, директорката в МРРБ, която командореше ISPA-инструмента! После осем години чиракува при Силвия Инджова, директорката на дирекцията НАЦИОНАЛЕН ФОНД в МФ, зад което евфемистично наименование се крие звеното, което е диспечерът на европарите, както предприсъединителните, така и следприсъединителните! Заради потеклото й я направиха зам.министерка при Плевню, а после, пак за потеклото й, и пак с протекциите на демиурзите на статуквото, стана и министерка! Даже в един момент еврокомисарка смятаха да я правят, ама се съпикясаха! С такава министерка - такова саниране, с така разменени места на "с"-то и "н"-то"!
09 Октомври 2017 20:37
За подобни бюджетни шмекерии, които и вмениха беснодесните, Дилма я импийчнаха.
09 Октомври 2017 20:43
А Лилето, преди евентуално да решат да я „импийчнат, ше й спретнат ново министерство.

09 Октомври 2017 20:44
Още едно ново ли?
09 Октомври 2017 20:47
Колко му йе?! Уви!!!

ПлесNick, благодаря за горната информация, част от която /началната!/ не ми беше известна.

П.П. Сигурно съм я срещала некъде из тези ранни години по коридорите на властта, но вероятно не е била чак толкоз корпулентна, за да мога да я разпозная сега.
09 Октомври 2017 21:01
ДВА милиарда!!!
Баси........
09 Октомври 2017 21:03
Има ли наказани? - няма, кой ял кой пил и до тук, духайте супата!
09 Октомври 2017 21:08
Като няма наказани.. става като в .. кучетата лаят.. керванът си върви.
09 Октомври 2017 21:09
И какъв е смисълът от констатациите на Сметната палата? Пълен сюрреализъм! Захлебили през стиропора кой знае колко десетки и стотици милки, ама на Лилето й е през зюмбюлчето...
Разпад!
09 Октомври 2017 21:11
При соца за 10 Хил . Изчезнали наказанието беше 10г. В затвора.. при 20 Хил. 20 години. Лесно се помнеше. Сега който краде малко той е в затвора.. колкото по-малко толкова повече години. Демокрация.
09 Октомври 2017 21:14
Преди за разхищение на народни пари наказанията бяха най-големи.. сега въобще ги няма. Даже тия дето разхищават правят кариера.
09 Октомври 2017 21:18
Заключенията на палатата са само констативни и не водят до правни последици.
Ама вие, сИрИозно ли?
09 Октомври 2017 21:20
из тези ранни години по коридорите на властта, но вероятно не е била чак толкоз корпулентна,


Била е
09 Октомври 2017 21:26
Не знаех.
09 Октомври 2017 21:30
Джиджи,
Имам снимки (от командировки в Брюксел, от един стади тур из Северна Ирландия и из ЕИРЕ /да гледаме как усвояват Структурните фондове) на които и Л.П. присъства! Беше си корпулентна още тогава, особено сочно в областта под шията и над диафрагмата! Истински TWIN PEAKS!
09 Октомври 2017 21:36
09 Октомври 2017 21:39
Едва ли има някой от уважаемите форумци, който да не разбира, че програмата за „саниране“, съвсем не е „на.иране“, ами си е :

1. Долнопробна далавера, планирана и реализирана от същите които присвоиха (пардон „усвоиха“ Европарите за магистралите, за водните цикли, за поощряване на дребния бизнес, за здравеопазване и какво ли още не.
2. Калинката Лилянка Павлова (видно отроче, позната под псевдонима Свинетка Павловна) е инструментът за кражби от винетките, магистралите, а по-късно и от ремонта на НДК.
3. За да се заличят следите от кражбите тя трябваше да бъде изпратена в Брюксел. Котка й мина пътя и беше „наказана“ със сегашната си позиция.
4. Няма никакво съмнение, че Свинетка беше употребена и захвърлена както много други проминентни полит-калиники – Румянка Бъчваркова, кандидат-президентшата Цачева, една бивша министърка на Здравеопазването. Наскоро и други калинки (мъжки) бяха изиграни – последно дупетатинот Тодоров. Същата съдба се очаква и за Цацатурата.
09 Октомври 2017 21:40
Управляващите са погазили закона с програмата за "безплатно" саниране

Ама вие да не би да се учудвате, че ГЕРБ не спазва законите в републиката? Да им беше за пръв път, да се чудите. А щурчо днес питаше за примери за кражба на бюджетни средства, ето ви го един нагледен пример.
09 Октомври 2017 21:50
Преди за разхищение на народни пари наказанията бяха най-големи.. сега въобще ги няма. Даже тия дето разхищават правят кариера


Преди разхищаваха бащите-каскетлии, сега отрочетата-мераклии. Същите, които измислиха и реализираха „Демокрацията“. По Български. Да не се заблуждаваме:

1. Преходът беше не погрешен, а криминален.
2. Съдебната система не е неефективна, а охранителна.
3. Престъпноста не е само организирана, ами и униформена. Облечена във Власт.
4. Спасението няма и не може да дойде от България. Най-добре от Европа (както са го правили нашите предци – на два пъти в Историята ни). Но ако това по очевидни причини е ... хм ... нереалистично (Европа няма армия), остава да се надяваме на нашите „поробители“ – Турция, и особенно на двукратния ни „освободител“ – Русия.
Най-болезнен е хомотът на Българските чорбаджии.
09 Октомври 2017 22:07
Столетницата остро атакува, Костинбродгейт нумеро дуо. Юруш на маслините, другаре коритото е близко !
09 Октомври 2017 23:04
Вуте, да беше изокал нещо съществено, пък то само топъл въздух и тафталогии...
Ма така е, срещу фактите и боговете мълчат....
09 Октомври 2017 23:34
4. Спасението няма и не може да дойде от България. Най-добре от Европа (както са го правили нашите предци – на два пъти в Историята ни).

Тия "два пъти в Историята ни" да не са Ньоски договор от 1920 г. и Парижкия договор от 1947 г.? Щото на Берлинския конгрес през 1878 г. предците не са били допуснати.

И да не стане грешка - спасението винаги е в ръцете на давещите се. Сметната палата е курдисана на сал ... за констатира давенето.
09 Октомври 2017 23:48
Тони, пиша съществено когато статията е съществена, с поръчковите се бъзикам.
10 Октомври 2017 00:53
Регионалното министерство е превишило уточнения план на максималния размер на ангажиментите за разходи, поети през 2016 г. с държавния бюджет, с над 1.096 млрд. лв. А не би трябвало да се допуска започването на програми или проекти, разходите за които не са предвидени в Закона за държавния бюджет.

Много ми е чудно как е направен този извод, при положение, че договорите са сключвани от общините, а финансирането е кредитно и осигурено от Българската банка за развитие ? Как точно направиха връзката между обща сума на сключени договори и предвидени бюджетни пари към ББР ?

А иначе реалният проблем на санирането е съвсем друг. Липсва работна ръка. Санирането фактически гарантира ромска заетост, поради това, че всеки що годе работоспособен българин и турчин се е изнесъл да работи за много повече пари. От там и санирането, за да е що годе качествено, едно нещо се прави и поправя по няколко пъти.
10 Октомври 2017 06:45
Откъде накъде чрез бюджета ще вдигат цената на частните жилища?
Едни се мъчат да пълнят бюджета, други го празнят за лични цели саниране за което други си плащат.
10 Октомври 2017 08:11
Калинки боси минали през просото. Пак.
10 Октомври 2017 09:04
Neopol
10 Октомври 2017 00:53
А иначе реалният проблем на санирането е съвсем друг. Липсва работна ръка. Санирането фактически гарантира ромска заетост

Реалният "проблем", меко казано, наистина е друг, но не е този.
(оставям настрана, че нещо убягва логиката да гарантираш заетост при липса на работна ръка. Ако целта все пак е да се даде работа на циганите, защо програмата не е за жилищно строителство например? Щото циганите поголовно си имат човешки жилища?)

Програмата не е за боядисване на блокове, а за енергийна ефективност.
Ефективност означава инвестициите за енергоефективни мерки да се откупуват от икономиите за по-малко от 10 години.
Има и нормативна уредба по въпроса.
Средното жилище в многофамилни сгради се отоплява на ток.
Потреблението му на енергия за отопление е 9 МВтч годишно.
При санирането се пестят 30%, тоест 2,7 МВтч.
(30% е щедро допускане, реално са 20%, но за да няма тенденциозност)
Икономиите, значи, са 2,7 х 190 лв. = 513 лева годишно
Максималната инвестиция, за да бъде мярката законосъобразна, е 5 130 лв.
(отново щедро допускане, защото не отчита поевтиняването на парите)

Инвестицията е 17 600 лева за жилище, 3,4 пъти по-голяма от допустимата по наредба.

Но няма да се изплати и за 34 години, ами никога.
Поевтиняване на парите все пак има, не спа?
10 Октомври 2017 09:17
И кой каза, че материалите не трябвало да бъдат негорими? Има противопожарна наредба с промени от по- миналата година, ако ме не лъже паметта, където пише, че за високи сгради (кота корниз над 14,5м) се предвиждат негорими пояси в изолацията през 2 етажа и негорими рамки около врати и прозорци. Ама някой трябва да си чете нормативната уредба по специалността, а не само да говори. На министерката е простено да не знае, не е от бранша. Нали затова първият и прякор беше талпата, защото в началото на министерстването си нарече падналите от ранен сняг живи дървета с листа талпи. А санирането си е една прозрачна далавера за "усвояване"(или кражба по старовремски)
10 Октомври 2017 09:20
И винаги съм казвала, че мярката е неефективна, защото налепеният стиропор няма да стои толкова дълго, че да се изплати. След 10г. трябва подмяна
10 Октомври 2017 10:33
Има държава-спазват се законите,не се спазват законите-няма държава.Има пожарникария.АЗ,АЗ,АЗ...давам/разрешавам/плащам/пращам хеликоптера си...съм закона...
10 Октомври 2017 11:02
... съм Curcubita maxima
10 Октомври 2017 14:14
При санирането се пестят 30%

Не знам кой си е изсмукал този процент. Мога да ти кажа, обаче реално.

Преди три години направих пълна вътрешна изолация на апартамента и замених уредите с енергоефективни. От средна сметка за ток (с отопление и бойлер) между октомври и април около 400 лв. преди, въпреки повишението на цената на тока, след това месечната сметка за ток никога на надхвърли 160 лв., а средната през зимата е около 130 лв.. Или експериментът в реални условия показа, че санирането пести над 2/3 от разходите за ток.

Ако видя летните сметки, които паднаха с около 10 - 20 лв., от 80-100, на 60-90 лв., то мога да заключа, че това е дела на енергоефективните уреди. Останалото е от изолацията.
10 Октомври 2017 14:42
Малко реални сметки. При спестени средно по 250 лв. за 5 месеца и 20 лв. за 7 месеца, то годишно се пестят около 1400 лв.. При реални разходи за термоизолацията с уредите около 15 000 лв., то всичко това се избива за 10 години. Има, обаче едно неизмеримо в пари нещо от всичко това - комфортът на обитаване.
10 Октомври 2017 14:46
'Те така се купува електорат- чрез програма и с чужди пари!!!
10 Октомври 2017 14:54
Ами да го купуват и другите, а не само да искат да прибират всичко за себе си. При санирането, което го правят, освен енергийната ефективност, се променя и външният вид на сградите, а от там и облика на градовете. Публичната среда на обитаване. Има огромна разлика, дали ще гледаш съборетини с олющени мазилки, или ще си обграден от красиви и спретнати сгради.
10 Октомври 2017 15:36
Ако видя летните сметки, които паднаха с около 10 - 20 лв., от 80-100, на 60-90 лв., то мога да заключа, че това е дела на енергоефективните уреди. Останалото е от изолацията.

Досега се борех със себе си да си санирам ли жилището или не, но благодарение на информацията, която дадохте, определено няма да го направя.
Последната ми сметка за електричество за апартамент /тухла/, състоящ се от хол, трапезария и кухня, три спални, коридор, баня и тоалетна е 24 лева. При необходимост сканирам и изпращам сметката.
Вярно, всичко ми е енергоспестяващо, вярно, имам две панелчета фотоволтаици на покрива дето съм ги наказала да ми топлят още един 200 литров бойлер, но дори това не обяснява разликата със сумите, описани от Вас.
Саниране....

10 Октомври 2017 15:44
Neopol

толкова глупости и опашати лъжи си нацвъкал в темата, че се чудя да рева или да се смея
10 Октомври 2017 15:44
Ами да го купуват и другите, а не само да искат да прибират всичко за себе си

Това какво точно трябва да означава, че нищо не ти се разбира...
10 Октомври 2017 16:48
greenville, няма как сметката ти за ток да е 24 лв., ако нямаш централна топла вода и ползваш електрически бойлер. Един 100 литров бойлер е 3 kW. Затопля се за малко над 3 часа. Дори да го топлиш само веднъж на ден, то това са ти 300 kW/h на месец или 54 лева сметка, само от това. Ами на тъмно ли стоиш ? Не готвиш ли ? Телевизор, компютър и т.н. не ползваш ли ?
10 Октомври 2017 16:50
Това какво точно трябва да означава, че нищо не ти се разбира...

Минали това казвам - опонентите на Герб имат проблеми с разбирането. Затова са и вечната опозиция и ще си останат такава.
10 Октомври 2017 16:52
Минали това казвам - опонентите на Герб имат проблеми с разбирането. Затова са и вечната опозиция и ще си останат такава.

Не, драги, не се опитвай да оригиналничиш...
Когато говориш несвързани глупости, вината не е в другите, а в теб...
ПП Ти си бил от управляващите
Не знаех, извинявай.
Сега ми стана ясно защо писанията са ти такива...
10 Октомври 2017 16:57
Не съм от управляващите. От безпристрастните съм. Такива, дето гледат какво се прави и оценяват по това, какво се прави, а не кой го прави. От тези, които на избори гласуват политически (спрямо реалните политики), а не партийно-фенски.
10 Октомври 2017 16:59
От безпристрастните съм.

Не ти личи...
Сигур много се стараеш да изглеждаш такъв, мъ не ти се получава
10 Октомври 2017 17:03
Санирането нещо хубаво ли е ? Хубаво е. Това безпристрастно ли е ? Безпристрастно е. Пристрастното е да кажеш, че е лошо, щото го прави Герб, а с това печели симпатиите на избирателите, от което БСП се отдалечава от властта. Да, санирането е лошо за БСП, както и всичко хубаво, което се прави. Но пък е хубаво за хората и те виждат това.
10 Октомври 2017 17:04
Санирането нещо хубаво ли е ? Хубаво е. Това безпристрастно ли е ? Безпристрастно е. Пристрастното е да кажеш, че е лошо, щото го прави Герб, а с това печели симпатиите на избирателите, от което БСП се отдалечава от властта. Да, санирането е лошо за БСП, както и всичко хубаво, което се прави. Но пък е хубаво за хората и те виждат това.

Извинявай, ама си като латерна и ми е скучно...
Айде, чао...
10 Октомври 2017 17:15
С програмата за "безплатно" саниране през 2016 г. управляващите са погазили Закона за публичните финанси.

Значи ли това, че мафиотите, откраднали 2-та милиарда лева ще останат ненаказани?
10 Октомври 2017 17:15
С програмата за "безплатно" саниране през 2016 г. управляващите са погазили Закона за публичните финанси.

Значи ли това, че мафиотите, откраднали 2-та милиарда лева ще останат ненаказани?
10 Октомври 2017 17:27
Cream, ти чете ли статията ? Как реши, че са откраднати ? "Нарушението" било в това, че са сключени повече договори, отколкото пари в бюджета са били предвидени. Това се знае още от края на миналата година, когато Народното събрание актуализира Закона за държавния бюджет и увеличи средствата именно, поради това.

Дори, обаче и да не бе го направило, нарушение няма как да има, поради това, че финансирането на санирането не е пряко от бюджета, а е от кредити, отпускани от ББР, които после, в определен, но неуточнен момент, бюджетът възстановява на банката.
10 Октомври 2017 18:32
годишно се пестят около 1400 лв.. При реални разходи за термоизолацията с уредите около 15 000 лв., то всичко това се избива за 10 години

Неополе,
Няма да ти натяквам, че нетната сегашна стойност на 1 400 лева годишни икономии при 10-годишен срок и 3% дисконтова норма /3% годишна инфлация, "годишен лихвен %"/ е 11 942 лева = 1 400 х 8,53. Защо е 8,53, виж какво е анюитет и после тази таблица, например http://portmoneto.com//documents/pv_of_annuity_748.pdf
Тоест инвестиция от 15 000 се откупува за близо 13 години, а не както си съчинил - за 10.
Но както казах, това да ти е грешката.

Обаче за колко уреда, доставени по тази програма, си чул?
Не ти ли направи впечатление, че лично ти с 15 000 си санирал и си купил уреди за неколко хиляди, а подзащитните ти само са санирали за 18 000?

П.С. Безкрайно се съмнявам в сметките ти за икономиите, но ги вадя от разсъжденията.10 Октомври 2017 19:53
greenville, няма как сметката ти за ток да е 24 лв., ако нямаш централна топла вода и ползваш електрически бойлер. Един 100 литров бойлер е 3 kW. Затопля се за малко над 3 часа. Дори да го топлиш само веднъж на ден, то това са ти 300 kW/h на месец или 54 лева сметка, само от това. Ами на тъмно ли стоиш ? Не готвиш ли ? Телевизор, компютър и т.н. не ползваш ли ?

Повтарям-готова съм да изпратя бележката за платена ел.енергия. За летните месеци сумата е между 24 и 30 лева
Имам втори бойлер, на фотоволтаик. Другия бойлер наистина е 3киловата, 120 литра се топлят за 45 минути.
Нямам телевизор, не гледам телевизия от години. От тия 24 лева сметката ми за хладилника е около 9 лева.
Очевадно имам компютър.Не стоя на тъмно, но всички лампи са енергоспестяващи.
И даже готвя.
Просто като чуя ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИ уреди, крушки и т.н много ми се иска да попитам "Наистина ли уредите ви са такива"?
А като започне някой да ми обяснява що е това саниране, топлоизолация и как се прави направо полудявам.
Да, красиво е. Но да дадеш 15 хилки за да задоволиш естетическите нужди на преминаващите покрай жилището ти е безумие.
Дали хората са доволни? Не всички. И не защото българина е мрънкач по ДНК, а защото лепенето на изолация е направено некачествено, появиха се течове в санираните жилища.
И като казах красиво-нашия кмет, който е върл поддържник на ГЕРБ наля много пари-както европейски, така и общински в т.нар. транспортна схема и в интегрирания градски транспорт. Мнението на голяма част от бургазлии е че по-голямо безумие не е правено, ако и да изглежда красиво-имаме си нови автобусчета, още по-нови спирки /всяка от които струва 80 хиляди лева/
Може много да се коментира, но става сериозно, а това нарушава повърхностната ми природа....


... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД