:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,421,986
Активни 106
Страници 7,595
За един ден 1,302,066
Истинската история

Парижката конференция отложи с половин век Третата национална катастрофа

Сравняването на условията на Ньойския и Парижкия мирен договор днес се използва в мръсна политическа игра
Парижката мирна конференция (29 юли - 15 октомври 1946 г.) е открита и работи в Люксембургския дворец (1615-1631 г.) - седалището на френския Сенат. Ако бяхме фаталисти, несъмнено щяхме да предречем шумен неуспех на този международен форум - дворецът е строен за Мария Медичи (1575-1642), а лошата й слава на отровителка никой още не е опровергал. За България обаче проведената в двореца международна конференция и подписаният след това мирен договор отлагат (за точно половин век) Третата национална катастрофа; именно отлагат, а не отменят - изглежда че все пак се налага да сме фаталисти. На снимката: На трибуната е съветският външен министър Вячеслав Молотов
(Продължение от миналия четвъртък)Боя се, че може някому да се е сторило пресилено посвещаването на три последователни текста от поредицата "Истинската история" само и единствено на резултатите от Парижката мирна конференция от 1946 г. Напротив, малко са даже; подписаният там мирен договор с България отложи - не отмени, а отложи - с половин век Третата национална катастрофа. През последния четвърт век уродливите прояви на псевдоисторизъм - дори и в академичните среди - дотолкова зачестиха, че всъщност покриха доста плътно общественото ни пространство; време е тези прояви да получават достоен отговор на всички възможни равнища.

* * *

Дадохме да се разбере, че твърде многословни тук няма да можем да бъдем; нашата цел е само да подчертае най-важните за България резултати на конференцията. Така извън интересите ни - засега - остават няколко свръхважни решения, взети в Париж през лятото на 1946 г.; поне на въпроса за Юлийска Крайна и града Тръст със сигурност ще се върнем някога, както и на въпроса за "Дунавската криза".

Дори на въпроси, които пряко засягат България, няма да се спираме сега; военните клаузи в мирния договор, например, няма никакъв смисъл да разглеждаме - на тях така или иначе не е съдено да бъдат превъплътени в дела, те си остават само кухи фрази. Обаче финансовите задължения, вменени за изпълнение от България, сме длъжни да разгледаме; и не само защото парите са нещо важно, още повече за държавите, но и защото днес се спекулира именно с тия финансови клаузи."Македонизация" или един милиард долара?Още в самото начало ще трябва да признаем, че правителството на Отечествения фронт, което идва на власт в резултат на всенароден бунт в нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г., полага наистина титанични усилия - при използването на всички възможни и невъзможни, мислими и немислими средства - за да измъкне страната ни от капана, в който тя е вкарана от царските фашистки правителства до 2 септември 1944 г.; както добре знаем в капан се влиза лесно, излизането е по-трудно.

Когато се занимавахме с така наречената "македонизация" на Пиринския край (вж. [3]) се наложи да отбележим, че съществуват крайно подозрителни съвпадения между основните дати на тоя процес и цялостния ход на подписването на мирен договор между държавите от Обединените народи и България - колкото повече се върви към решаване на проблема с мирния договор, толкова по-мощно забуксува "македонизацията". Тези наши подозрения се усилиха безмерно, когато се установи, че всъщност целият така наречен процес на "македонизация" се изчерпва с неспирен поток от думи - делата са малко и всички те са предвидени да не оставят трайна следа; сега с още по-голяма увереност можем да заявим, че при тази така наречена "македонизация" обитателите на Пиринския край наистина се отървават само със силна уплаха; никакви съществени други резултати не са допуснати.

И ако за преодоляването на земските желания на Гърция българското правителство има предварителна договореност със Съветския съюз, то по въпроса за репарациите никаква увереност не съществува - в разгромената от войната Европа пари трябват на всички, включително и на самия Съветски съюз (даже най-много на него, ако отчитаме степента на разрушения). Така се оказва, че желанието на България да създава Балканска федерация и свързаните с това събития в Пиринския край са само опит да бъде привлечена Югославия като съюзник в процеса на подписването на мирен договор, преди всичко в неговата финансова съставляваща. Сметките на отечественофронтовските правителства след 9 септември 1944 г. се оказват верни.

Непосредствено преди началото на Парижката конференция става ясно, че България - без тя да е направила някакви кой знае колко съществени или необратими стъпки - вече има подкрепата на нова Югославия; безрезервно. От 5 до 8 юни 1946 г. Георги Димитров е на посещение в Съветския съюз, където се среща, разбира се, с Йосиф Сталин. В Москва е и Тито, та тримата обсъждат планираната балканска федерация. Само седмица по-късно Тито пише на министър-председателя Кимон Георгиев: "В Париж нашата [т.е. югославската] делегация ще направи всичко, за да облекчи за страната Ви въпросът с репарациите."

Толкоз, точка и край; по-долу ще отбележим още любопитни прояви на югославската делегация в Париж. Когато проследяваме развитието на така наречената "македонизация", веднага откриваме, че от средата на 1946 г. процесът е силно затормозен, от есента, след края на Парижката конференция - още повече, а от пролетта на 1947 г., т.е. след подписването на мирния договор, спира съвсем и се чака само удобен повод за да се отмени цялата операция; знаем добре, че такъв случай скоро настъпва.

Да, остават някои политически сметки за уреждане след тоя възгрубовато проведен процес на "македонизация" - някои от тях имат отзвук и досега, но опасността наистина е била голяма; и това е било предвидено в София - първоначалното гръцко искане (вж. [2]) е за немислимите 1057468000 долара (вж. {2}* във втората част на тоя текст), представени от гръцката делегация в английски лири (264367000), вероятно за да изглежда искането им по-умерено. Тази сума, дори след подобаващо редуциране, би била наистина непосилна, невъзможна и абсурдна; та малко политически спектакъл в чест на преодоляването на гръцкото искане напълно си е струвал усилията.Много ли са 40 млн. долара?Важността на въпроса за репарациите се подчертава още при съставянето на българската делегация за Парижката конференция - в нея е включен министърът на финансите проф. Иван Стефанов (1899-1980). Трябва също да се отбележи, че Комисията за изготвяне на мирния договор с България на Парижката мирна конференция не се занимава с паричните въпроси - всички стопански и парични въпрос се разглеждат в отделна Икономическа комисия, председателствана от чехословашкия делегат д-р Йозеф Корбел. Разглеждането на финансовите и стопанските клаузи в проектодоговора с България започва чак на 30 септември, когато в основни линии гръцките земски претенции са неутрализирани; така Гърция изцяло се концентрира върху въпроса за репарациите.

Абсурдността на гръцкото искане за репарации прави впечатление на всички още на първото заседание на Икономическата комисия - абсолютно фантастичните гръцки сметки са наистина смайващи. Всъщност първоначалното гръцко искане е изложено в един меморандум от ноември 1945 г. - там сумата е 780 млн. долара. Това обаче се е видяло малко в Атина, та през август 1947 г. то се поправя и представя нова небивалица - за 985 млн. долара. На 30 септември, в изказването на гръцкия представител в Икономическата комисия Политис искането е вече в английски лири (вж. по-горе) и е още "малко" завишено - с още 74 млн. долара.

"Обосноваването" на тия фантастични искания е в 16 подточки - за отнесени [в България] електрически инсталации, за отнесени [в България] минни инсталации, за отвлечени кораби, за разрушения в пристанищата, за отвлечени земеделски машини и инвентар, за отвлечен добитък и т.н. Абсурдността на гръцките искания проличава дори само когато споменем искането на 300 млн. долара за отнесени в България кораби - не става съвсем ясно, дали тия кораби на ръце са били задигнати; защото през Босфора не биха могли да преминат...

В масивен 120-страничен доклад българската делегация опровергава гръцките "изчисления". На първо място е подчертано, че войната на България срещу Германия и нейните съюзници - Отечествената война на българския народ - струва на страната колосалните 290 млн. долара; по-сетне са разгромени, позиция по позиция, всички гръцки искания.

И ако гръцките искания са в горния регистър, то в долния ще попадне предложението на югославския представител д-р Милан Бартош българските репарации към Гърция да възлязат на 1 % от българския национален доход - приблизително 25 млн. долара.

Накрая, след дълго пазарене - като на източен пазар - гръцката делегация е принудена да приеме само 40 млн. долара; а и тях не получава изцяло.

Югославия пък се отказва от присъдените й 25 млн. малко след края на конференцията; да не излезе накрая, че така наречената "македонизация" на Пиринския край в крайна сметка е било нещо прекрасно...Ньой или Париж: Кой е по-алчен?Новите политкоректни "изследватели" на резултатите от Парижкия мирен договор с България от 1947 г. най-обичат да сравняват финансовите клаузи на двата договора - така, според тях, най-ясно се виждало колко "прогнила" е била външната политика на отечественофронтовските правителства. На тях някой друг път ще покажем, че да сравняваш несравнимото е не само ненаучно; така постъпват единствено мерзавците...____________

* Длъжен съм да изкажа нарочната си благодарност на Михаил Миков за екземпляра от книгата, който той ми изпрати. Непременно трябва да поздравим и двете изтъкнати преподавателки от Историческия факултет на Софийския университет "Климент Охридски" - проф. Евгения Калинова и проф. Искра Баева - за смелата идея да преиздадат с научен коментар спомените на Славчо Васев и Крум Христов, които и днес остават безценен извор за ония времена..Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=873134

[1] (Кой спаси България на Парижката мирна конференция?)

http://www.segabg.com/article.php?id=874955

[2] (Как България не загуби Пирин и Родопите)

http://www.segabg.com/article.php?sid=2009112600040001301

[3] (В Пиринския край приемат с негодувание т.нар. културна автономия)

111
21450
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
111
 Видими 
11 Октомври 2017 20:30
В книгата си "Разговори със Сталин", Милован Джилас пише съвсем други работи.
Георги Димитров е искал да се направи федерация между Румъния и България.
А Сталин е искал федерация между Югославия и България.
Не знам кой от двата варианта е бил по-голема катастрофа и национално предателство...
11 Октомври 2017 20:32
щурчо
11 Окт 2017 20:30
В книгата си "Разговори със Сталин", Милован Джилас пише съвсем други работи.
Георги Димитров е искал да се направи федерация между Румъния и България.
А Сталин е искал федерация между Югославия и България.
Не знам кой от двата варианта е бил по-голема катастрофа и национално предателство...


Пак ли лъжеш както обикновенно? Дай да видиме къде го пише това, защото на такива като тебе вяра никаква.
11 Октомври 2017 20:43
Сичко това го пише в книгата на Милован Джилас:
...След това Молотов каза, че българското правителство се е заело с образуването на федерация с Румъния, без дори да съгласува това със съветското правителство. Димитров се опита да понамали тона като каза, че е говорил за федерация само като идея.
Сталин обаче го прекъсна:
- Не, вие сте се съгласили за митнически съюз и за съгласуване на икономическите планове. И какво означава митнически съюз и съгласуване на икономиките, ако не създаването на държава?
... Димитров се опита да обясни, да се оправдае, но Сталин го прекъсваше, без да го дочака да се изкаже. Това беше истинският Сталин: забележките му станаха злобни и груби, звучащи все по-непоносимо. Въпреки това той се въздържаше и успя все пак да не се вбеси. Без да загуби нито за момент контрол върху положението той ядосано нахока българите, като знаеше че те ще му се подчинят, но всъщност той през цялото време имаше в предвид югославяните...

11 Октомври 2017 20:44
Питах да си посочиш източника на това дето твърдиш, ама гледам продължаваш да увърташ.
11 Октомври 2017 20:44
Димитров, почти умолително и с подчинителен тон:
- Вярно е, сгрешихме. Но чрез грешките ние се учим във външната политика.
Сталин, този път грубо и предизвикателно:
- Учите се? Ти си в политиката вече петдесет години, а сега си поправяш грешките! Твоят проблем не са грешките, а различната позиция от нашата!
Хвърлих поглед на Димитров отстрани. Ушите му бяха зачервени, червени петна покриваха лицето му, дори и върху екземата. Оредялата му коса висеше върху набръчкания му врат. Съжалих го. Лъвът от Лайпцигския процес, който беше победил Гьоринг и фашизма по време техния възход, сега изглеждаше отхвърлен и обезкуражен.


11 Октомври 2017 20:48
*
11 Октомври 2017 20:55
*
11 Октомври 2017 21:11
Според точка 7 от правилника съм посочил източник.
Това е положението...
11 Октомври 2017 21:15
*
11 Октомври 2017 21:24
Памфуций
11 Окт 2017 21:15
Мнения: 1,108
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Гледам внасяте някакви умни цитати, та да дадете линк както е по правилата на форума за това настоявам. Та в тази връзка не се ли научихте, че като лъжете ще ви хванат и водещия офицер ще ви резне от порциона защото сте безмислен.

Очевидно говориш от личен опит. На някои от нас, дето никога сме имали "водещ офицер" , няма как да са ни ясни подобни неща.

Ето щурчовия цитат от руското издание в гугъл боокс:


Попитах за българския превод защото гледам щурчовия цитат е на български, а пък книгата няма издания на български език. И между другото ви става навик да отговаряте от чуждо име. Един път отговорихте от името на бонго-бонго, сега отговаряте от името на щурчо, човек може да си помисли, че пишете от един компютър.
11 Октомври 2017 21:40
Когато се занимавахме с така наречената "македонизация" на Пиринския край (вж. [3]) се наложи да отбележим, че съществуват крайно подозрителни съвпадения между основните дати на тоя процес и цялостния ход на подписването на мирен договор между държавите от Обединените народи и България - колкото повече се върви към решаване на проблема с мирния договор, толкова по-мощно забуксува "македонизацията". Тези наши подозрения се усилиха безмерно, когато се установи, че всъщност целият така наречен процес на "македонизация" се изчерпва с неспирен поток от думи - делата са малко и всички те са предвидени да не оставят трайна следа; сега с още по-голяма увереност можем да заявим, че при тази така наречена "македонизация" обитателите на Пиринския край наистина се отървават само със силна уплаха; никакви съществени други резултати не са допуснати.

Разбира се, фактът, че Югославската компартия е изключена от Коминтерна на 28 юни 1948 г. няма никаква, ама абсолютно никакво значение. Съответно усърдността на комунистическите емисари намалява успоредно с увеличаването на разногласията между Сталин и Тито. И не се отървават хората само "със силна уплаха", защото имаше и разселени (след неколкократни побои в процеса на убеждаването) твърди глави, които просто не желаеха да приемат новата си националност.
Желанието на Петрински да внуши, че признаването на "македонската нация" и налагането на това разбиране върху населението в Пиринско било само кратка маневра за осигуряване югославската подкрепа срещу Гърция катастрофира пред простия факт, че Коминтерновската резолюция за Македонската нация датира от 1934 г., далеч преди обвързването на България и Германия.
http://sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=353:-1934-&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61
11 Октомври 2017 21:45
Тази книга която така уверено ни цитирате е издавана само на английски език и руски език, тогава кой е направил превода на цитатите ви или по навик ни преразкавате нещо което не съществува?


http://www.kupindo.com/Antikvarne-knjige/38465759_RAZGOVORI-SA-STALJINOM-Milovan-Djilas-perfekTTTTTTTT
На български откъси от книгата излязоха в периодичния печат в началото на 90те.
11 Октомври 2017 21:46
*
11 Октомври 2017 21:49
- Другарю Петрински, таз лъжа ти остава грех на душата. Що народ (стари хора, мъже, жени, деца) биде интерниран из Северна България - чет нямат... Уплаха ли?
ПП: Извинявам се за страничната от фин. тема забежка, но така не може...Ще си позлужа с думи от текста:
е не само ненаучно; така постъпват единствено мерзавците...
11 Октомври 2017 21:51
Памфуций
11 Окт 2017 21:45
На български откъси от книгата излязоха в периодичния печат в началото на 90те.

В периодичния печат в началото на деветдесете казвате, еми дайте линк от тоз периодичен печат, само да не стане като миналия път с цитатите. Вече сериозно се притеснявам за вас. Божейй...
11 Октомври 2017 21:59
Тоа форум не е милюционерски участък, че да се обяснява къде се печатат забранените от камунистите книги...
11 Октомври 2017 22:00
В периодичния печат в началото на деветдесете казвате, еми дайте линк от тоз периодичен печат, само да не стане като миналия път с цитатите. Вече сериозно се притеснявам за вас. Божейй...
Кой минал път с кои цитати?
11 Октомври 2017 22:04

щурчо
11 Окт 2017 21:59
Тоа форум не е милюционерски участък, че да се обяснява къде се печатат забранените от камунистите книги...


Ама гледам пак бяхте уличен в лъжа така, че плувайте. И минус 10 лева от надника.
11 Октомври 2017 22:07
Памфуций
11 Окт 2017 22:00
Кой минал път с кои цитати?

Не, че има някакво значени, но погледнете предишната тема под статията на г-н Петрински от миналата седмица където се изявявате.
11 Октомври 2017 22:11
Памфуций 11 Октомври 2017 21:49 - На мерзавците (тогавашните "комунисти" окото им не мигна да поведат война срещу народа ни. Че и напанагон на тази мерзавщина все още се гордеят, че са "горди следовници" на БРП, БКП, ТКП, ЗКП! Я го виж др. Петрински - "уплаха" било! Гьонсуратлар пар екселанс!
11 Октомври 2017 22:33
Сичко дето е написал Джилас като очевидец е истината.
Туй, че на некой не му понася не е мой проблем...
11 Октомври 2017 22:36
Хр_Атанасов
11 Окт 2017 22:11
Памфуций 11 Октомври 2017 21:49 - На мерзавците (тогавашните "комунисти" окото им не мигна да поведат война срещу народа ни. Че и напанагон на тази мерзавщина все още се гордеят, че са "горди следовници" на БРП, БКП, ТКП, ЗКП! Я го виж др. Петрински - "уплаха" било! Гьонсуратлар пар екселанс!


Да прав сте българската армия (БНВ) воюваха заедно с Трети украински фронт в Югославия, Унгария и Австрия срещу нацистката сган, вие явно говорите за немския народ срещу когото воюват комунистите, поне така ви разбирам, а иначе сте много оригинален.
11 Октомври 2017 22:41
щурчо
11 Окт 2017 22:33

Сичко дето е написал Джилас като очевидец е истината.
Туй, че на некой не му понася не е мой проблем...


Аз проблеми нямам, вие скърцате фалшиво на цигулката. Давате цитати на български от книга която не е издавана или преведена на български език, вие ли сте я превели или от месторабота ви? С две думи гласовете ви ги говорят тези неща.
11 Октомври 2017 22:47
- Другарю Петрински, таз лъжа ти остава грех на душата. Що народ (стари хора, мъже, жени, деца) биде интерниран из Северна България - чет нямат... Уплаха ли?
ПП: Извинявам се за страничната от фин. тема забежка, но така не може...


Удостоверявам казаното.
Бях дете ,някъде към 8-години. Всеки ден ходех при прадядо ми , който през лятото живееше на летните къщета в ливагьето и лозето да му нося храна.
Къщето беше на брега на реката. В селото имаше тухларна. Не помня колко човека бяха , но един беше приятел на прадядо и почти всеки ден ловеше риба с него . Бяха се харесли че дедо много цветисто псуваше. Оня му се кефеше че псува баш като него. Много се чудих защо не е искал да се нарича македонец.
Попитах в къщи Македония не е ли България , но имаше много отговори на такива въпроси , това не е за деца.
11 Октомври 2017 23:02
Иван Петрински

Както винаги, точно в 10г.
Гледам седерастията, яко се е възбудила под статията, което е добър знак.
11 Октомври 2017 23:04
Генек и компанията
11 Октомври 2017 23:53
Иван Петрински
12 Октомври 2017 00:08
290 милиона долара ни струва ВСВ?
За какво? За да чука някой си по трибуната и да казва да не му пипат колонията.
12 Октомври 2017 00:10
В книгата си "Разговори със Сталин", Милован Джилас пише съвсем други работи.
Георги Димитров е искал да се направи федерация между Румъния и България.

Щурчо цитира някакъв седераски сайт.
http://www.svobodata.com/page.php?pid=13043&rid=6
Джилас го четяха по BBS и Свободна Европа по "върлият застой". Не е някакъв пророк, не е единствения носител на истината. Поне докато не се потвърди от други независими източници.
12 Октомври 2017 00:11
За какво? За да чука някой си по трибуната и да казва да не му пипат колонията.

За да не пращаш БГ армия по Афганистан и да не гледаш чужди военни бази в БГ. Тогава. Малко ли е?
12 Октомври 2017 00:36
Джилас го четяха по BBS и Свободна Европа по "върлият застой". Не е някакъв пророк, не е единствения носител на истината. Поне докато не се потвърди от други независими източници.

Осиновеният син на Георги Димитров потвърждава сичко писано от Джилас
Колкото и да не им се аресва истината на некои, тва е положението...
12 Октомври 2017 00:49
щурчо
12 Окт 2017 00:36
Осиновеният син на Георги Димитров потвърждава сичко писано от Джилас
Колкото и да не им се аресва истината на некои, тва е положението...


Положението е такова, че за пореден път се провалихте на детектора на лъжата. Не че е нещо неочаквано за вашия колектив. Упорито избягвате да отговорите кой преведе на български език цитираните от вас откъси от книга, след като тя не е превеждана или издавана във България. Аз лично на щурчо и ко вяра нямам за каквото и да е, камо ли за превод на книга.
12 Октомври 2017 00:58
Язе паре за верване не давам.
И кой бил преводач е последна грижа...
12 Октомври 2017 01:02
За да не пращаш БГ армия по Афганистан и да не гледаш чужди военни бази в БГ. Тогава. Малко ли е?


ЗбръкАхте ме.
Тая Парижка конференция , кога се е състояла и какво общо има с Афганистан и военни бази в България? ?

Боже , боже , какво става!
12 Октомври 2017 01:04
Butch
12 Окт 2017 00:11
Мнения: 4,511
От: United States


12 Октомври 2017 01:05
правителството на Отечествения фронт, което идва на власт в резултат на всенароден бунт в нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г.

Ся, нормално е всеки да си има пристрастията и за тълкува по различена начин знака на дадено събитие. Когато, обаче фактите се подменят с откровени лъжи, никак не говори добре.

Къв "всенароден бунт" има в нощта срещу 9 септември 1944 г. ? Има класически военен преврат извършен от същите фашисти превратаджии, извършили и двата предходни военни преврата - 9 юни 1923 и 19 май 1934 г.. При това в условията на навлизащата съветска армия, която осъществява окупацията на страната, това "правителство" дори не е нищо повече от формално чучело.
12 Октомври 2017 01:07
щурчо
12 Окт 2017 00:58
Язе паре за верване не давам.
И кой бил преводач е последна грижа...


Грижа е защото преводач няма, книгата не е издавана в България а всичко което пишете е една измислица която тиражирате. Ако това което казвам не е вярно моля докажете го. Или поне там в службата направете един превод на български език, щурчо и колектив.
12 Октомври 2017 01:15
Грижа е защото преводач няма

Немаш грижи. Купуваш си книгата на оригинален черногорски или сръбски. Зимаш си заклет преводач по твой избор, па да ти я превежда. Фактите в нея нема как да се променят...
12 Октомври 2017 01:23

щурчо
12 Окт 2017 01:15

Немаш грижи. Купуваш си книгата на оригинален черногорски или сръбски. Зимаш си заклет преводач по твой избор, па да ти я превежда. Фактите в нея нема как да се променят...


Казах ви аз грижи нямам, вашия колектив тиражира измислици като цитира книгата на български език, без въпросната да е превеждана на български. А относно фактите и те са толкова достоверни колкото и факта, че книгата има превода на български. Питах ви доста пъти покажете от къде са ви цитатите, ама ви е срам.
12 Октомври 2017 01:35
Ми те и другите ти казаха, че тая книга е преведена и четена на български език по вражеските радиостанции преди повеке от 30 годин. Ма нема кой да чуе. И не преводачът ти е грижата. А, че изобщо има такава книга. При това, писана от свидетел на сички теа позорни събития...
12 Октомври 2017 01:44
българската армия (БНВ) воюваха заедно с Трети украински фронт

Айде стига с тази лъжа ! Български войски воюват не СЪС Трети украински фронт, а ВЪВ (в състава) на Трети украински фронт. Разликата съвсем не е стилистична, а същностна. Бидейки ВЪВ състава на Червената армия, България, така и не воюва с Германия. Затова е единствено победена, а не съвоюваща страна, каквато е например Италия.
12 Октомври 2017 01:46
*
12 Октомври 2017 01:53
“Разговори със Сталин”, издателство “Посев”, 1970 г. Превод от руски: Ваня Петкова-Дамянова

http://new.bg-history.info/Poviahnaliiat-titan--1354.html
Да ти видим достойнството...
12 Октомври 2017 01:55
Български войски воюват не СЪС Трети украински фронт, а ВЪВ (в състава) на Трети украински фронт. Разликата съвсем не е стилистична, а същностна. Бидейки ВЪВ състава на Червената армия, България, така и не воюва с Германия.

Брей доживех да се съглася с Неопол
12 Октомври 2017 01:56
щурчо
12 Окт 2017 01:53
Да ти видим достойнството...


Това ли е книгата 3 страници? Я дайте там колектива напрегнете се малко, че ставате за смях на кокошките. Search...
12 Октомври 2017 02:00
Книгата си има издателство.
Година на издаване - 1970.
И преводач.
Мдаа...
12 Октомври 2017 02:07
щурчо
12 Окт 2017 02:00
Книгата си има издателство.
Година на издаване - 1970.
И преводач.
Мдаа..


Стига мазахте, няма книга от този автор с това заглавие преведана и издадена в България. Факт, иначе ви казах напънете се колектива.
12 Октомври 2017 02:28
Гледам седерастията, яко се е възбудила под статията, което е добър знак.

Седерастията се интерисува от реститутските наеми, не се интерисува от България.
Петрински
Останалите се интерисуваме от резултатите. Запази ли СССР България в довоенните граници? Запази! Това след като обявихме по едно време война на целия свят.
12 Октомври 2017 02:29
Памфуций
12 Окт 2017 01:55
Брей доживех да се съглася с Неопол


На 14 октомври 1944 година 7.SS-Freiwilligen Gebirgs Division "Prinz Eugen'' се предава на Втора българска армия от БНВ под командването на генерал-майор Кирил Станчев, след като биват разгромени при Нишката операция. Знчи казвате, че изобщо не воюваме срещу нацистите. Същото правят и Първа българска армия под командването на генерал-лейтенант Владимир Стойчев както, и Четвърта българска армия с командващ генерал-майор Боян Урумов.
12 Октомври 2017 02:33
Милован ДЖИЛАС
“Разговори със Сталин”
Издателство “Посев”, 1970 г.
Превод от руски: Ваня Петкова-Дамянова
Повяхналият титан
Така е озаглавена тази част за резила на вожда и учителя на българският народ - др. Г. Димитров...

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД