:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,723,568
Активни 191
Страници 35,572
За един ден 1,302,066

Кум кумува, кум управлява, кум милиарди прахосва

Финансовите игри на окупирания от роднини "Булгартрансгаз" показват очевадни парадокси - работата намалява, а разходите и цените растат
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Шефът на "Булгартрансгаз" Георги Гегов демонстрира близост с премиера Борисов. Всъщност връзката му с властта е роднинска - той е кум на младия ГЕРБ депутат Александър Ненков, чиято съпруга доскоро му беше подчинена.
Не е тайна, че от години държавните фирми се използват като партийни хранилки за кадри на управляващата партия или коалиция, която и да е тя. В техните бордове влизат хора без образование, без опит и квалификация. Единственото им "ценно" качество е, че са допринесли по някакъв начин за изборния резултат, но не са успели да се вредят в парламента и трябва да бъдат "възнаградени".

Но и тук "конкуренцията" е огромна, тъй като има печеливши и губещи държавни фирми. Легенди например се носят колко и какви препоръки трябва да има един кандидат, за да се вреди дори за чистач в РВД или в някоя държавна енергийна фирма, където има гарантирани приходи, покриващи всякакви раздути разходи. Там заплатите са високи, има познати само по времето на социализма социални придобивки и редовно се раздават премии. И тъй като всеки си пази работната ясла, е много трудно да се намери информация за товакакви точно хора и как работятпо високите и средните етажи на тези фирми. Това може да се случи само покрай скандали като "Кумгейт", при който стана ясно, че в държавните енергийни фирми бившият министър на енергетиката Делян Добрев е успял да вреди куп свои съученици и роднини на депутати от ГЕРБ. Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов и колегата му от Българския енергиен холдинг - Петьо Иванов, са завършили същата езикова гимназия в Хасково. Шефът на "Булгартрансгаз" Георги Гегов е син на дългогодишния бивш изпълнителен директор на компанията Кирил Гегов. Кум на Георги Гегов е депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, чиято майка Юлия Ненкова ръководи Комисията за защита на конкуренцията. Съпругата на депутата Ненков също се оказа кадър на газовата компания и подопечна на кума си като служител в "Анализи и международна дейност". Това, което БСП не споменаха, че член на УС на "Булгартрансгаз" е и Делян Валентинов Димитров, съпруг на PR на премиера Севделина Арнаудова, на чиято сватба кумува лично премиерът Бойко Борисов. Димитров също е от Хасково и, естествено, е близък приятел на Делян Добрев. Той е и в борда на друго държавно предприятие, което обаче е на подчинение на Министерството на транспорта - "Съобщително строителство и възстановяване". Ненкова си подаде оставката в разгара на скандала. Според телевизия BiT Дилян Димитров е направил същото.

Трогателна е емоционалната пледоария на ГЕРБ, че това са кадърни специалисти, които са се "жертвали" за по-ниски заплати в името на държавния просперитет. По-задълбочен поглед върху финансовите отчети на част от фирмите показва, че всъщност голяма част от тях са печеливши само на хартия, и то не защото са управлявани добре, а защото регулаторните органи одобряват всякакви финансови еквилибристики за сметка на увреждане интересите на граждани и фирми. Нагледен пример в това отношение е именно "Булгартрансгаз".

Прави впечатление, че от 1992 г. насамразходите на "Булгартрансгаз" са скочили седем пъти- от 24 млн. долара до 168 млн. долара. Само през периода 2007-2016 г. разходите (без амортизационните) са се удвоили от 60.5 млн. лв. до 122.4 млн. лв. - при положение че пренесеният природен газ е намалял от 20.9 млрд. кубически метра до 18 млрд. куб. м. В резултат на този парадокс - растящи разходи при намаляваща работа - себестойността на преносната услуга на държавния монополист се е повишила драстично - от 4.73 лв. за 1000 куб. м синьо гориво през 2007 г. на 11.54 лева/1000 куб. м през миналата година. Нещо повече - за десет години разходите на "Булгартрансгаз" за амортизация са се вдигнали повече от два пъти - от малко над 38 млн. лева до 85.5 милиона. Според отчетите на компанията след три преоценки, направени през 2008 г., 2012 г. и през 2015 г., активите й са поскъпнали главоломно с 1.2 млрд. лева. При това фирмата не е правила почти никакви инвестиции в газовата мрежа.

Тези числа са много важни, защото са в основата "Булгартрансгаз" да поиска, а енергийният регулатор да одобри по-високи такси за достъп и пренос на природен газ, които са в сила от 1 октомври 2017 г. Според бизнеса това ще доведе до увеличение от 60 до 100% в зависимост от типа потребление, което налага купуването на по-скъпия месечен или дневен капацитет вместо годишен.

Затова големите индустриални потребители на газ и четирите национално представителни работодателски организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, изпратиха серия от гневни писма срещу намерението на "Булгартрансгаз". Факт е, че "Булгартрансгаз" ще натрупа милиони за сметка на ощетените потребители и фирми. При старите, по-ниски такси в периода 2007-2016 г. компанията е формирала средногодишна оперативна печалба от около 150 млн. лв. Само за 2016 г. тя е 155 млн. лв. - при това без капацитетът да е бил използван изцяло. Така се постигат две цели. Освен че ще изглежда просперираща, фирматаще има много пари за "инвестиране" в скъпи и нереалистични проектикато хъб "Балкан", чието предпроектно проучване ще струва 40 млн. лв. според обявения търг. КЕВР вече се съгласи, че необходимите приходи на "Булгартрансгаз" са 277 млн. лв., от които цели 189 млн. лв. ще отидат за инвестиции в някакви проекти, които по традиция се изпълняват от точно определени фирми на доста завишени цени. Отделно при подобни гарантирани финансови показатели всяка банка ще отпусне щедро кредити, които също ще отидат при правилните компании и хора.

В същото време от новите правила е изключен руският доставчик "Газпром". "Това означава, че се въвежда постоянна промоция за "Газпром". Всички български потребители от 1 октомври заплащат над 27 лв. за пренос на 1000 куб. м, а руската компания - повече от два пъти по-малко. Това е дискриминация за българските потребители", пишат индустриалците в едно от своите писма. Според тях така "Булгартрансгаз" дава недопустима държавна помощ на руската компания, което подлежи на санкция от Еврокомисията.

Тарифният произвол на държавната компания се подкрепя и от енергийното министерство, а ресорният министър Теменужка Петкова дори заплаши, че ако той не бъде одобрен, България я заплашва сериозна глоба заради неспазване на европейските директиви. Четирите работодателски организации обаче категорично отрекоха това. "Никъде в директивите на ЕС не пише, че България трябва да вдига цени и такси. Единственото изискване е да бъде въведен "входно-изходният модел", което е трябвало да се случи още през 2011 г.", твърдят работодателите.

Интересното в случая е, че цитираният регламент всъщност е направен, за да защити свободната конкуренция между ползвателите на системите за пренос на газ и да осигури възможно най-ниските цени за потребителите. В България в момента това не може да се случи, защото конкуренция няма - вносител на газ е само държавният монополист "Булгаргаз", а тръбите са собственост на другия монополист - "Булгартрансгаз". Може да има само произвол, узаконен от уж независим регулатор. И това е поредният пример как европейски директиви се побългаряват, за да служат на местни интереси.
Снимка: БГНЕС
Работодателите се обединиха срещи новите такси за пренос. Въпреки това енергийният регулатор ги одобри и те са в сила от 1 октомври.
9
3791
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
11 Октомври 2017 21:08
Сигурно има много верни неща, ама с тия разкрития, че на едно слънце са се пекли и нема начин да не са приятели, че странно и непонятно, след като цената на услугата на една фирма скочила три пъти, активите ѝ били поскъпнали, че пернишката фирма Титан нито веднъж не е печелила правото да прави предпроектни проучвания в енергетиката и т.н., леко почва да ми плаче сърцето.
12 Октомври 2017 00:20
Я виж ти! И половинката на Арнаутова бил хюстънски газовик по кумска линия! Бравос! Те за това толкова реваха за Делянчо, щото навързаните около него баджанашко-суджушки назначения се оказват десетки. Копаня изпуска ли се! Нали така, г-жо Цвета?
12 Октомври 2017 06:38
И зимата пак ще се питаме, защо хората си откачат радиаторите", защо ползват неефективно твърдо гориво, защо на много места вместо гориво се ползват за отопление даже пластмасови отпадъци ...... И ще си отговаряме - филтри на комините, забрана за палене на камини .... А цифрите на пазара сочат ,че се изграждат все повече системи за ползване на газ и една част от тях след един или два сезона показват икономическа неефективност.
12 Октомври 2017 10:02
Тази държава я приключихме окончателно, в момента "мърдането" й е просто ригор мортис...
12 Октомври 2017 11:24
Прочетох подробно цялата статия и интересно, получих халюцинация, чета а между редовете редовно ми изплува една единствена дума, калашник, калашник, калашник...
Дали аз да се прегледам или ... ?
12 Октомври 2017 11:26
Забелязахте ли, и от тази статия излезе някакъв нов Делян.
Ето тук сега има самоцензурирана псувня.
12 Октомври 2017 12:30
Статията в едната си част некоректно представена, Че има назначения дилянки това е вярно, че Гегов нестава и това е вярно , но що директно не написахте че овергаз ги боли най боли за входно -изходния модел не е коретно представен,що не си построят тръби за пренос,защо не си купуват годишен капацитет . Като булгартрансгаз е монополист що не си построите тръби, по закон може няма ограничение заединстевен преносен оператор? Ми като Булгаргаз е монополист договорете си газ и си купете капацитет на румъска територия , пазара вече е отворен има около 10 компании които се занимават с търговия с природен газ. Проблема на индустриалците е че вече се минава на търговско балансиране на природния газ , модела налага много добро планиране и прогозиране на потреблението ,а те досега заявят едно количество, дръпнат друго то така , защото досега БТГ правеше само физическо балнсиране- следеше налягането да не падне под иминад допустимото .
За газпром само да обърна внимание че договора им за транзит през България до 2030 г. и авторката и българските "бизнесмени" да не се правят на ощипани че не знаят, по-договор преноса е договорен с твърда цена и с клауза шип ор пей заангажирания капацитет. Ако не този пренос през България БТГ ще е на загуба основните пари са от транзита , от пренос в страната е миимално при 3млрд м3 вътрешно потребление какъв оборот ли се върти ,при 14,2 млр. транзит през страната и то от край до край.Преносните компании печелят от пренос на количества ,това е основния им изнес.
12 Октомври 2017 13:38
за статията
12 Октомври 2017 19:12
sega_00712 Октомври 2017 11:24
калашник, калашник, калашник...
Дали аз да се прегледам или ... ?


Опцията "или...." е по-добра в сравнение с опцията "преглед"!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД