:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,421,927
Активни 98
Страници 7,536
За един ден 1,302,066

Възможни ли са еднакви заплати за еднакъв труд в ЕС?

Институции, бизнес и експерти ще коментират темата за социалния дъмпинг на форум в София
 
Има ли риск дискусията за директивата за командированите работници да предреши дебата по изграждането на социалния стълб в Европа? Възможна ли е другата гледна точка – България трябва да се противопостави на износа на трудови ресурси, в чието образование е инвестирала? Ако се затвори границата пред временната емиграция, няма ли да дадем тласък на постоянната? По какъв начин изискванията за равно заплащане ограничават трудовата мобилност? Как това ще се отрази на конкурентоспособността на българските компании?

Това са само част от въпросите, които ще бъдат обсъдени на 17 октомври на конференцията "Социалният дъмпинг и трудовата мобилност", организирана от Economix.bg в партньорство с БСК. Събитието ще се състои в Столичния Гранд Хотел София, с начален час 9:00. Вестник СЕГА е медиен партньор на събитието.

Форумът е в два дискусионни панела и ще разгледа всички аспекти на горещата тема за командированите работници в дните, когато се формира българската позиция преди Европейския съвет на 23 октомври.Във втората част експерти ще разяснят приложимите правила за различните хипотези - например, при вътрешнокорпоративен трансфер.Ще се търсят и отговори на следните въпроси: Кога се прилага директивата за командированите работници и кога е налице обикновена командировка? Има ли изключение за транспортните работници? Какви са процедурите, когато трябва да се съблюдава законодателството на различни страни? Какво означава командироване в рамките на предоставяне на услуги?

Сред участниците се очакват министърът на труда Бисер Петков, секретарят на президента по социални въпроси Гълъб Донев, заместник-председателят на БСК Димитър Бранков, изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев, икономистът Георги Ангелов и редица експерти. Събитието е с входна такса от 139 лв. и с предварителна регистрация.
За повече информация: events.economix.bg, Тел. 02 468 9115
23
1735
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
12 Октомври 2017 13:40
Възможни ли са еднакви заплати за еднакъв труд в ЕС?

Ми не е възможно, а и не е необходимо.
ОБАЧЕ. Възможно и задължително е, разликите в заплащането за един и същи труд в различните държави да се различава в % , а не в пъти.
12 Октомври 2017 13:42
Това не беше възможно дори по време на т.н. комунизъм, но в ЕС всякакви идиотии хващат декиш. Даже внасянето на терористи и мигранти, като бежанци.
12 Октомври 2017 13:49
Възможни ли са еднакви заплати за еднакъв труд в ЕС?

За да има отговор на такъв въпрос е необходимо да се изясни какво се разбира под "еднакъв труд".
Ако това означава еднакво произведено като пари, отговорът е положителен.
Ако означава еднакво количество време за работа и различно произведено като краен резултат измерен в пари - отговорът е не.
Това е за произвеждащите нещо. Заплатите на пряко непроизвеждащите пък са в пряка зависимост от доходите на произвеждащите.
Популизмът обаче залага на друго нещо, "колко е хубаво ако може да стане така..." и рибоците ще кълват и ще търкат билетчетата за да станат тези хубави работи...
12 Октомври 2017 13:54
ЕС, като наследник на СССР, би могло да въведе еднакви заплати.
В България заплащането еднакво ли е за еднакъв труд?
12 Октомври 2017 13:59
>>><<
Зазплатите в РБ трябва да се намалят два пъти, за да не е страната привлекателна за мигранти.
12 Октомври 2017 14:21
Дейба адблокера(Adblock Plus за Chrome), тази рекламa не я разпозна и я пусна като новина. Някой нещо по-добро знае ли?
12 Октомври 2017 14:37
Трябва да се дава решителен отпор на всякакви соц дивотии!!!
Равни заплати за равен труд?!?!? После равни цени за еднакви стоки в ЕС.
Както се казва в една реклама: СТИГА ГЛУПОСТИ!!!!
12 Октомври 2017 14:38
Възможни ли са еднакви заплати за еднакъв труд в ЕС?


То еднакви заплати за еднакъв труд в една и съща фирма са често невъзможни, камо ли пък в една страна, камо ли пък в съюз от 28 страни. Глупости абсолютни. Темата за дефиниране на "еднакъв труд" пък изобщо няма да я почвам.


Истинският въпрос в тази статия е друг - относно командированите служителите на източноеврпейски фирма в богатите страни на Запада. България трябва да тропне с крак и да се опълчи: или общият пазар е конкурентен или никакъв не трябва да го има. Когато изключенията в правилата станат прекалено много, то няма смисъл от тези правила. Не може големите германски компании да мачкат или направо купуват по-малките от Източна Европа (свободен общ пазар), а същевременно да не може източноевропейската фирма да конкурира западната чрез по-ниска цена (не съвсем свободен общ пазар).

12 Октомври 2017 15:12
Трябва да се дава решителен отпор на всякакви соц дивотии!!!

Да не би заплащането в ГДР, НРБ, ЧССР и СССР да е било еднакво, че ни се втълпява горното?
12 Октомври 2017 15:40
ЕСССР върви по стъпките на цоциализЪма. Кога ще въведат петилетките и колхозите? Еврото новата рубла ли ще стане?
12 Октомври 2017 15:44
Кьорсофрата как беше?
12 Октомври 2017 15:45
. Някой нещо по-добро знае ли?
Трябва да имаш поне две червени минимум.
12 Октомври 2017 16:04
Възможни ли са еднакви заплати за еднакъв труд в ЕС?
Възможни са.

Но само ако намалеят.

12 Октомври 2017 16:08
България трябва да тропне с крак и да се опълчи: или общият пазар е конкурентен или никакъв не трябва да го има. Когато изключенията в правилата станат прекалено много, то няма смисъл от тези правила.
Крайно време е овците да разберат, че няма никакви еднакви права с вълците в глутницата, в която са приети, защото просто не са вълци, а плячка.

Овците имат само едно фундаментално право според вълците - да бъдат изядени.

12 Октомври 2017 16:16
Възможни ли са еднакви заплати за еднакъв труд в ЕС?

Ми не е възможно, а и не е необходимо.


Докато продължаваме да имаме само виждането за заплатата като за абсолютна стойност ще продължаваме да си задаваме и такива безсмислени въпроси.
Преди доста време в Европата се използваше една друга система, която беше по-добра - не казвам справедлива, просто по-добра система за измерване на необходимото заплащане за полагания труд. Става дума за т.нар. "заплащане, осигуряващо еднакво качество на живот", като имаше една таблица, показваща колко евро заплата в България на колко евро заплата в другите страни на Европа осигурява едно и също качество на живот. Системата масово се използваше в рамковите спогодби и когато трудодните бяха в дадена страна (напр. ние отиваме в Германия за 1 месец по проекта), то ни беше позволено да си пишем заплащане като за Германия (според таблицата). Същото беше и за техните като идваха в България.
Лошото беше на съотношенията - в началото беше 2 370 евро в България към 9070 евро в Германия, 10730 евро в Холандия, 8730 евро в Австрия, 7780 лири в Англия.
След това Калфин се пребори числото за България да се промени на 4500, но и чуждите мръднаха нагоре - за Германия стана около 9800, за Холандия около 11300, за Англия около 8900. За съжаление самото ни правителство беше много против това (Дянков) и нашите подкрепиха да се махне тази таблица - буквално Дянков е казал, че не може някакви си учЕни да получават повече от министрите.
12 Октомври 2017 16:16
относно командированите служителите на източноеврпейски фирма в богатите страни на Запада


През 1993 г. бях стипендиант на ЕК в институт на френския CNRS с възнаграждение от 2300 екю (тогава) месечно - толкова се полагало на научен работник (PhD, имах стаж от 11 г.).Значи са възможни.
12 Октомври 2017 16:34
През 1993 г. бях стипендиант на ЕК в институт на френския CNRS с възнаграждение от 2300 екю (тогава) месечно - толкова се полагало на научен работник (PhD, имах стаж от 11 г.).Значи са възможни.


Това пък какво общо има? Съвсем различен казус.
12 Октомври 2017 16:42
Възможна ли е другата гледна точка – България трябва да се противопостави на износа на трудови ресурси, в чието образование е инвестирала?

Днес намерих в пощенската си кутия формуляр за кандидатстване за работа в чужда фирма, която неотдавна построи завод. Доколкото ми е известно, половината работни места са свободни, тъй като няма подходящи кандидати с техническо образование. Говорим за турския завод между Д-град и Хасково. Представяте ли си отчаянието им, щом са решили да спамят пощенските кутии на хората? Не могат да намерят 2-3 000 човека в два промишлени (до скоро) центъра и в близките градчета.
По мои груби сметки държавата плаща около 30 000 лв. на калпак завършил виШо. Когато този калпак си вземе капата и отиде в странство, той отнася със себе си тези 30 000 лв. национален капитал.
Може да съм го казвал и друг път: никой не е отменял закона за единната цена. Той е безпощаден и никога не е опровергаван от практиката. В различните точки на една икономическа система не могат да съществуват силно различаващи се цени на една и съща стока. Ако някоя точка се заинати и изкуствено държи ниска цена, неминуемо следва дефицит. Ако по някаква причина точката Бг не може да постигне сравнима цена на труда, тя просто не е за икономическата система ЕС.
12 Октомври 2017 19:44
България трябва да се противопостави на износа на трудови ресурси, в чието образование е инвестирала?

Ако ще живеем в истински капитализъм, не трябва да се противопоставя, а приемната държава солидарно с мигранта да бъде задължена да заплати разходите за здраве и образование на държавата откъдето идва човека, а ако не иска да си ѝ го върне. Това го изисква истинският капитализъм, няма безплатен обяд, па е и справедливо, а не да ни пробутват някакъв такъв мелез дето не нито соц нито кап, но е пещерен със сигурност.
12 Октомври 2017 20:16
>>><<<
Ако сериозно, а то е необходимо, трябва да се измисли евреопейската поптребителска кошница и тогава да се сравняват заплати, т.е. не в абсолютни единици, а съотнесени към потребителската кошница. Тя от своя страна, трябва да включва както брой яйца, кило свинско и салам "народен", така и средни цени за закупуване и такива за наеми за м2 в главните градове, транспорт, кино, театър, опера, книги, учебници, училище, университет, компоти, компютри и средни пенции...и тук нещата се разпльоскват до хоризонта...трудно, не не е невъзможно...
12 Октомври 2017 20:31
За момента бизнеса го спасява само това че 90% от работниците имат собствени жилища. Ако % на имащите собствено жилище беше както на запад досега щеше да се изниже половината работоспособно население.
12 Октомври 2017 21:04
Средни заплати в На(с)родната РБ:
- учител 200 лв
- Инженер 220 лв
- Общ работник 330 лв
- Доносник 510 лв
12 Октомври 2017 22:59
Но собствениците на жилища да не бързат да се радват. Никой не дава конкурентна заплата на човек който не е мобилен а е закотвен за жилището си. Живеещите под наем са мобилни и могат да напуснат за нула време ako не им харесва заплатата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД