:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,398,641
Активни 143
Страници 24,240
За един ден 1,302,066

КНСБ излезе с предложение за данъчни облекчения подобно на Тръмп

Да бъде въведен необлагаем доход от 24 хил. лева на семейство за годината, в която е сключен бракът му предлагат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Идеята бе съобщена от председателя на КНСБ Пламен Димитров след среща с парламентарната група на "Обединените патриоти" днес. Тя е генерирана от предложението на американския президент Доналд Тръмп всички семейства, които имат брак, сключен съответната година, да получат необлагаеми средства в размер на 24 хил. долара на годишна база. "Ако това се приложи към нашата реалност, може да се говори за 24 хил. лева", обяви Димитров. Според него става въпрос за 27 хил. семейства, които сключват брак в България на година, и би струвало на бюджета 45 млн. лева.
КНСБ са предложили още да се въведе необлагаем минимум, което би струвало на бюджета 800 млн. лв., но парите биха отишли за подобряване на живота на хората. Според думите на Пламен Димитров "Обединените патриоти" смятат да обсъдят предложението на синдиката. Волята на ГЕРБ обаче е да няма данъчни реформи.

9
1343
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
12 Октомври 2017 15:57
Имитация на дейност.
12 Октомври 2017 16:14
В КНСБ с тест за интелигентност ли ги избират?

От данъчната основа на точно кой от двамата ще бъде облекчението? Или пропорционално? Или по-равно?

Ще има ли ограничение за поредност на брака - например някои ще се развеждат и женят всяка година?

Дали ще има нов бизнес - "Предлагам брак срещу заплащане, без консумация. Развод на следващия ден."

Ако ще пипат данъците (което определено не трябва да правят), ако обичат да започнат с въвеждане на семейно облагане.
12 Октомври 2017 16:28
предложението на американския президент Доналд Тръмп всички семейства, които имат брак, сключен съответната година, да получат необлагаеми средства в размер на 24 хил. долара на годишна база.

Да получиш или да си изкараш пари, които няма да ти облагат, май не е едно и също?
12 Октомври 2017 16:37
Ace_
12 Октомври 2017 16:14

В КНСБ с тест за интелигентност ли ги избират?


Ас на асовете, а теб с тест за интелигентност ли те избраха?

Ако ще пипат данъците (което определено не трябва да правят), ако обичат да започнат с въвеждане на семейно облагане.
Какво семейно облагане бълнуваш, когато има (а ти искаш да се запази) плоския данък?

От данъчната основа на точно кой от двамата ще бъде облекчението? Или пропорционално? Или по-равно?

Или най-равно? На един от двамата по избор как ти звучи? Аналогично на съществуващото (поне доскоро) намаляване на данъчната основа, ако семейството има деца до 18 г.


Ще има ли ограничение за поредност на брака - например някои ще се развеждат и женят всяка година?

Дали ще има нов бизнес - "Предлагам брак срещу заплащане, без консумация. Развод на следващия ден."


Остро(?)умието ти едва ли е причина да се отхвърли някое предложение. Сигурно има други варианти, които биха били по-удачни: например намаляване на данъчната основа при отглеждане на дете, но в доста по-голям размер, а не 200 лв. за дете.

Но все пак от предложеното, при наличие на доброжелателна дискусия (а не нескопосан опит за ехиднечене), може да излезе нещо добро.


12 Октомври 2017 16:43
Но все пак отнякъде трябва да се компесират тези пари. Да не въведат ергенски данък?
12 Октомври 2017 17:11
А който се разведе - да връща парите.
13 Октомври 2017 02:17
Но все пак от предложеното, при наличие на доброжелателна дискусия (а не нескопосан опит за ехиднечене), може да излезе нещо добро.

Ама то самото предложение не е доброжалателно за да предизвика такава дискусия:
- първо каква е целта?
- "необлагаем доход" - необлагаем по отношение на данъка върху дохода или ще се включват и осигуровките;
-"облагаемия доход" в момента се формира по различен начин - едни път между държавни служители, самонаети лица и останалите; втори път по отношение на осигуровките - избран осигурителн доход, "таванен" доход (от 2600 лв.); трети път по отношение на данъчните облекчения (земеделци, инвалиди и др.);
- 24 хил. лева на семейство - това надхвърля средната годишна брутна заплата на семейство. Сиреч, статистически означава "освобождаване от данъци за една година";
- ако все пак семейството им повече от 24 хил. лв. годишен доход, ще може ли да ползва другите данъчни и/или социални облекчения?
- въпросът със развода е съвсем резонен - какво се случва, ако основанието "брак" отпадне (починал съпруг, преди едногодишния отчетен период и/или непосредствено след него, но преди подаването на данъчната декларация)?
- има едни модни и безплодни тенденции като еднополов брак. Как ще се третират?
- големият проблем на нашата данъчно-осигурителна система се нарича "осигуровки" (30% от брутния доход), а не необлагаем минимум. Решаването на по-малките проблеми (необлагаемия минимум, социалното подпомагане, грижата за децата) няма да реши големия проблем, а само ще го направи по-голям ... както и се случва в момента с пенсиите и здравеопазването.
Аналогично на съществуващото (поне доскоро) намаляване на данъчната основа, ако семейството има деца до 18 г.

Това не е точно така. ДПС вдигна възрастта до 20 години. Данъчната основа се намаля активно и пасивно: Активно, 200 лв. се приспада на годишна база за дете с нетно "спестяване" на 20 лв. И пасивно - месечка детска добавка от 37 лв. (за първо дете), при условие, че доходът на член от семейството не надвърля 400 лв. Нетното "спестяване" в този случай е 444 лв. на годишно база, което е равностойно на 4440 лв. необлагаем доход по отошение на данъка върху доходите. Сиреч при максимален семеен годишен доход от 14400 лв. имаме де факто 4440 лв. необлагаем (семеен, по-точно детски) доход.

Накриво забит пирон колкото и "правилно" да бъде дискутиран, ще си остане крив, но дискутиращите ще загубят време (и нерви) вместо да забият правилно нов пирон. Така и дискусията ще се концентрира в степента на забиването, а не всеки да се гъзи за да си намери неговата си гледна точка на правилността и да си почуква пирона заобиколно - ваучери за храна, синдикални платени отпуски и тям подобни прост-съюзни простотии.
13 Октомври 2017 02:27
Но все пак отнякъде трябва да се компесират тези пари.
Няма проблем Акцизът на цигарите и без друго ще се повишава до стойността на евро-атлантическите ценности. С пускането на електрически автомобили, акцизът на електричеството може да се повиши под предлог, че ще намалее потреблението на биодизел. Има един цял скрит резерв - данък върху земята. Има и опция за "оптимизиране" на имотните данъци и намаляне трансферите към общините.
Пари да искаш! Проблемът е с Вярата на плащащия. Едно е да ги хвърлиш на вятъра (за консултации от прост-съюзници), друго е да ги дадеш на Баце (като "Емко" за да може да работи). И съвсем друго е да видиш обнадеждени хора.
13 Октомври 2017 07:44
Добро и смислено предложение

Само така
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД