:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,537,693
Активни 89
Страници 9,262
За един ден 1,302,066

Само 20 от 265 общини могат да издават и обменят е-документи

Правителството вече няма да отпуска пари за компютри, а за свързване на регистри
Въпреки милионите, пръснати за електронно управление в България, едва 20 от 265 общини в България могат да обменят електронно документи с други администрации. Още 80 са подали заявления, за да се съобразят с изискванията за е-управление. Това съобщи председателят на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Росен Желязков на традиционната годишна среща на правителството с местните власти в курорта "Албена" вчера.

Констатация показва, че с темповете, с които местните управи се подготвят да въведат електронното управление, едва ли ще успеят да изпълнят новата повеля - до края на 2018 г. хартиеният обмен между административните структури да бъде преустановен и информацията да идва единствено по електронен път, без да се изисква от граждани и фирми да вадят всевъзможни удостоверения.

През юни правителството нареди всички администрации в държавата до 1 септември да приведат системите си за електронен обмен на документи в съответствие с единен технически протокол, утвърден от ДАЕУ. Наскоро стана ясно, че с електронизацията закъсняват не само общините, но и повечето централни администрации. По данни на ДАЕУ само няколко институции в България могат да си "говорят", т.е. да обменят информация с други ведомства изцяло по електронен път. Това са министерствата на финансите и на правосъдието, НАП, Комисията по хазарта, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС", НСИ и регистърът на особените залози. Бройката е пренебрежимо малка на фона на общо 624 администрации.

Росен Желязков призова вчера кметовете да приемат вътрешни правила за електронен документооборот, като ДАЕУ ще им помогне с примерни текстове. Той предупреди, че "всяка община трябва да анализира какви ресурси са необходими за дигитализирането на хартиените масиви от данни", и припомни, че занапред зорко ще се следи за какво се искат бюджетни средства - за предоставянето на електронни услуги за граждани и фирми или за канцеларски нужди. Преди време Желязков разкри, че дълги години разноските за електронно управление са били част от капиталовите или вътрешноадминистративните разходи и затова никой не знае колко средства са изразходвани до момента за въвеждане на е-услуги. Чиновниците масово са схващали електронното управление като повод да купуват още компютри и софтуер вместо като инвестиция в подобряване на общуването с граждани и фирми.

От догодина в държавния бюджет вече ще се записват в отделно перо разходите за придобиване и обновяване на информационните ресурси на администрацията. В бюджет 2018 г. ще бъдат планирани 95 млн. лв., като се очаква всяко министерство да изхарчи между 20 хил. и 1 млн. лв., областните администрации - между 10 и 20 хил. лв., а общинските - между 400 и 5000 лв. С приоритет ще бъдат одобрявани разходите за актуализиране на регистрите и осигуряването на тяхната свързаност.

Желязков призова общините да актуализират информацията си за предоставяните от тях услуги в Административния регистър и да опресняват редовно данните там. Това ще позволи до средата на 2018 г. да бъде актуализирана информацията в Единния портал за електронните административни услуги, така че той да се превърне в обща платформа за е-услуги. Според Желязков до 2022 г. гражданите в целия ЕС ще могат да взаимодействат изцяло дигитално с администрациите на своите държави и общините не трябва да се успокояват, че дотогава има много време.КРИТИЧНО

"В някои администрации се извършват истински безобразия - не може гражданин, който иска да подаде сигнал, да трябва да плати такса от 20 лв. за това", възмути се вицепремиерът Томислав Дончев, който също се включи в срещата с местните власти. Той съобщи, че тази седмица ще бъдат обявени резултатите от проверката, назначена от правителството, за ненужните разрешителни и лицензионни режими, въведени от общините в България. "Целта е контролът да стане текущ процес и да се повтори след няколко месеца", поясни Дончев. Вицепремиерът се възмути и от чиновнически структури, които при 8-часов работен ден отделят едва половин час за "приемно време за граждани". "Не е редно да караме всички граждани, целият бизнес да се строява и да се равнява по това как му е удобно на даден служител", посочи Дончев.

3
2288
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
16 Октомври 2017 22:22
Снощи някой обясняваше, и добре го правеше, че България обществото си родово-общинно, кланово! Аз съм напълно съгласе с него, но бих, след (х)асковския гейт и други подобни, бих казал, че сме феодално общество! Всяка община си е феод, закрит, затворен, и умишлено ДИСТАНЦИОННО недостъпен! Ни от престолния град, ни от съседните феоди! Какви е-документи, какви пет лева! Чета го днес в ТРУДовата газета онуй момче, дето го набедиха, че поръчало костинбродския надпечат на бюлетини - Росенчо Железковия, председател на Държавна агенция "Електронно управление"! Дължим, вика, на хората намаляване на административната тежест (ТРУД, 16.10.1 стр.14-15)! Ми тоя ваш дълг, Роска, от толкоз отдавна го тътрите неуреден, че лихвите по него космически станаха веч, бе!
16 Октомври 2017 23:51
А повече са общините - една на север, една на юг и другото в кючук . . . . париж
=-=-=-=-=-=
Ето и малко спомени от старите ленти:
http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/rosen-zheljazkov-4-godini-sled-aferata-kostinbrod-ne-ochakvam-izvinenie-ot-nikogo.html
Колко ли сега ще отделим за народното дело
17 Октомври 2017 09:24
Росен Желязков призова вчера кметовете да приемат вътрешни правила за електронен документооборот.....да не би общините да издават различни документи и тези вътрешни правила да са различни....толкова ли е трудно да разпишете правила, по които да се работи за да няма разлика къде е попаднал човек....защо е това прехвърляне на отговорности и обяснения, че някой не си е свършил работата....защо общините трябва да ви се молят да ги включите в обмена след като има изградена оптична свързаност с всички държавни и общински структури...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД