:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,734,300
Активни 94
Страници 6,646
За един ден 1,302,066

Разширява се кръгът на лицата, които може да бъдат преследвани за корупция

Криминализира се търговията с влияние в частния сектор
 
С промени в Наказателния кодекс (НК) се разширява обхватът на понятието за "длъжностно лице"‘. Качеството "длъжностно лице"‘ ще бъде изрично признато и на заемащите служба в общинските администрации, на хората, изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци или друга публична функция. Така се разширява кръгът на лицата, които може да бъдат преследвани за т.нар. корупционни престъпления, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Проектът за промени на Наказателния кодекс, подготвен от ведомството, днес е публикуван за обществено обсъждане. Целта на промените е да се уеднакви режима на т.нар. "корупционни престъпления“, така че наказателноправните норми да се прилагат симетрично за длъжностни лица от публичния сектор и за длъжностни лица от частния сектор. Предвидените изменения са и в отговор на препоръките от Независимия анализ на структурния и функционалния модел на прокуратурата и анализа на нейната независимост, изготвен през тази година, съобщават от правосъдното министерство.

"Съществуващите към момента наказателни механизми за ограничаване на проявните форми на корупция в частния сектор се нуждаят от изключително сериозно и задълбочено преосмисляне, най-вече в светлината на актуалната практика на Върховния касационен съд и инстанционните съдилища досежно субекта на престъпленията по Глава VIII, раздел II от Особената част на НК, а именно, че това е само лице, заето в държавен орган или обществена организация или изпълняващо публична функция", пише в мотивите на законопроекта.

За длъжностните лица, които нарушават, или не изпълняват задълженията си или превишат правата си и от това произлизат значителни вредни последици за физически, юридически лица или обединения, се предлага  нов състав на престъпление. Наказанието е до 3 г. затвор и лишаване от права.

За първи път се инкриминира търговията с влияние при осъществяване на търговска дейност. Това деяние се характеризира с висока степен на обществена опасност, но в момента не попада в обхвата на наказателния закон. Законопроектът предвижда наказание до 5 г. лишаване от свобода и глоба за търговци, ръководители и служители в юридически лица и еднолични търговци, които искат или приемат подкуп, за да упражнят влияние при вземане на решение от друго лице.

От наказателна отговорност се освобождават лицата, които са предложили, обещали или дали неследващ се дар или облага на някого, ако са извършили деянието, за да защитят законно право или интерес и ако незабавно и доброволно са съобщили за това на властта.

За искане, даване, получаване и посредничество при т.нар. ,"стопански подкуп"‘ по чл. 225б от НК отпада изискването облагата да е само имотна. Размерът на наказанието за стопански подкуп се увеличава от до 2 г. и глоба от 100 до 300 лв. на до 5 г. и глоба от 500 до 2 хил. лв.
3
3401
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
17 Октомври 2017 11:37
Чувал съм за търговци, които дават подкуп, ама за такива, които получават... А за фирми, които официално да приемат подкупите за трети лица, е съвсем оригинално.
17 Октомври 2017 12:43
А дали политическите кабинети на министрите също ще влязат в тази група, защото там си е направо ...
17 Октомври 2017 17:48
стремежът на подобни еквилибристики е: управляващата хунта да откаже опозицията и най-вече наивниците, от облагите на властта
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД