:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,023,313
Активни 116
Страници 26,975
За един ден 1,302,066

НОИ реже обезщетението за безработица при смяна на работа

Болничните окончателно остават без промяна през 2018 г.
Ако човек отиде на нова работа, но в рамките на 2 месеца го уволнят, НОИ ще го накаже с минимално обезщетение за безработица, независимо върху какви суми се е осигурявал. Тази и други ограничаващи промени в изплащането на обезщетенията за безработица са предвидени в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г., обсъден вчера в тристранката. Проектът беше подкрепен само от две от седемте организации на бизнеса и синдикатите.

В проекта, който влиза в понеделник за обсъждане в правителството, е записан нов текст, според който човек може да получава само минимално обезщетение за безработица за 4 месеца, ако последният му договор е на по-малко от 2 месеца. Това означава, че ако лицето се е осигурявало през целия си трудов живот върху високи доходи, но смени работата си и там го уволнят или съкратят, преди да са минали два месеца, той ще получава по около 180 лв. в продължение на 4 месеца. Без тази промяна същият човек може да получава до 1560 лв. за период до 12 месеца.

От НОИ не се аргументират защо се прави тази скандална промяна. Не я коментираха и вчера на заседанието на тристранния съвет. Това обаче е пореден пример за орязване на осигурителни права в проекта, без срещу това да стоят по-ниски осигуровки. Догодина се затягат още и условията за получаване на обезщетение за безработица. От 1 януари човек ще трябва да се е осигурявал поне 12 месеца от последната година и половина, за да има право на пари от НОИ. В момента е нужно да е плащал осигуровки 9 от последните 15 месеца.

Очакваният ефект от изискването за по-висок осигурителен стаж за обезщетението за безработица е намаление на разходите с около 63 млн. лв. Въпреки това според плана НОИ ще плати 271.5 млн. лв. по това перо, като дефицитът в този фонд е 125 млн. лв.

Затягат се и условията за периода, в който безработните ще получават обезщетението си. Вече ще се иска по-голям стаж, за да се получава максималния период на обезщетението от 12 месеца - ще се иска осигуряване 15 години, тоест с три повече от сега. Единствената добра новина е, че минималното обезщетение се увеличава от 7.20 лв. на 9 лв. на ден. Това според синдикатите обаче е много "плаха стъпка". Въвежда се и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв., което е сметнато според максималния размер на месечния осигурителен доход

Друга скандална промяна - намаляването на парите за първите три дни от болничния окончателно отпадна от закона за 2018 г. Така догодина болните ще продължат да получават 70% от заплатата си през първите три дни за сметка на работодателя, а от четвъртия ден ще плаща НОИ в размер на 80%, обяви социалният министър Бисер Петков.

Разходите за пенсии и обезщетения догодина ще стигнат малко над 11 млрд. лв. От тях от осигуровки се очакват 6.5 млрд. лв., а от държавата - останалите. 4.2 млрд. лв. ще дойдат от хазната само за покриване на дефицита в ДОО-то. Социалният министър Бисер Петков посочи, че се очаква значителен ръст на приходите от осигуровки - с над 900 млн. лв. Основна заслуга за това обаче има увеличението на пенсионната вноска с 1% - на 19.8%. Заради повечето приходи и продължаващото затягане на условията за пенсиониране обаче зависимостта на осигурителната система от държавния бюджет догодина ще е около 40%, което е най-ниското ниво за последните години. Разходите за пенсии ще са близо 9.5 млрд. лв. Това е с половин милиард повече от плана за тази година.

Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., с което и таванът на пенсията - 910 лв. Предлага се драстично увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., срещу което ДПС най-вероятно ще са против. "Ще ви подкрепим с всички сили за това предложение в парламента, защото там нямате много привърженици", обеща Ася Гонева от КНСБ.

Бизнесът не е доволен от административното увеличение на минималните осигурителни прагове с 3.9%, както и от заложения ръст на минималната заплата на 510 лв. Работодателите не подкрепят бюджета и заради липсващите за поредна година реформи при инвалидните пенсии, реда за плащане на болничните и контрола, неуредената фаза на плащане на втората пенсия. От КНСБ също посочиха, че догодина трябва да се реформират ТЕЛК-овете и болничните, но те не са доволни и от рестрикциите при обезщетенията за безработица.ПЕНСИИ

Пенсиите от юли догодина ще се увеличат с 3.9%, отново чрез преизчисление с по-висок индивидуален коефициент за година стаж (1.169). Минималната пенсия този път ще се увеличи по същия начин и ще е 207.60 лв. Специален текст гарантира, че няма да се повтори ситуацията от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лева от индексацията на пенсиите или по-ниско увеличение от предвиденото в закона. Обезщетението за отглеждане на малко дете през втората година се увеличава с 40 лв. на 380 лв.
18
8774
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
27 Октомври 2017 19:26
Аз нищо скандално не виждам в това, че два дена работа не ти дават право на една година по 1500 лева на месец за да си седиш вкъщи или да бачкаш на черно.
27 Октомври 2017 19:33
Осигуряването за безрботица е за вид осигурителен риск. При сбъдването на този риск ще трябва да се плати премия пропорционално на внесеното. А тука искат да минат метър. Това е скандално. Рязането на процента за първите три дни болнични не е нищо в сравнение с тази тъпня.
27 Октомври 2017 19:58
Без тази промяна същият човек може да получава до 1560 лв. за период до 12 месеца.

Просто и ясно - човекът седи 12 месеца безработен, "източва" 19 хил. лв., а в същото време "услугва" на "приятелска" фирма срещу заплащане "на ръка" или отчита платеното като хонорар на 13 месец.
27 Октомври 2017 23:54
Източва?
С‌ малката подробност, че преди това се е осигурявал на такава заплата достатъчно време, че да получава максимума.
28 Октомври 2017 00:29
на социалните им трябват пари не могат да си издържат администрацията за тях идеалния вариант е държава без пенсионери, безработни, майки без деца и т.н.
28 Октомври 2017 06:20
хикса27, Apolitichen27, ,
В статията:
' Това означава, че ако лицето се е осигурявало през целия си трудов живот върху високи доходи, но смени работата си и там го уволнят или съкратят, преди да са минали два месеца, той ще получава по около 180 лв. в продължение на 4 месеца.'

Т.е. с една поправка в закона работилият 30г бай Иван ще е със същите права, които има някой индором проработил по програма за интеграция 1 година.
Има и друг вариант: бай Иван да почне в друга фирма и да го уволнят на 2 месеца и 1 ден.
28 Октомври 2017 06:49
duch28 Октомври 2017 00:29
на социалните им трябват пари не могат да си издържат администрацията за тях идеалния вариант е държава без пенсионери, безработни, майки без деца и т.н.

Капитализмът е рая на Земята!
http://zavtra.ru/upl/31/alarge/pic_61890929.jpg
28 Октомври 2017 08:27
"НОИ реже обезщетението за безработица при смяна на работа"

НОИ не реже нищо. Реже го законодателят.
НОИ прилага закона.
28 Октомври 2017 09:33
там го уволнят или съкратят, преди да са минали два месеца

Е, те това не е ясно.
Пълното обезщетение се изплаща при съкращаване - чл. 328 ал.1 т.2
Не се плаща при уволнение на други основания.

Коя е хипотезата при предлаганата промяна?
Едно е да съкратят щата 2 месеца след заемането му
Колко такива случаи има? Няма ли и други разпоредби срещу подобни фатки?

Съвсем друго - при назначаване с изпитателен срок
Още по-друго - при дисциплинарно и пр.
28 Октомври 2017 10:12
Много хора, които работят при некоректен работодател, който не им плаща редовно, не им плаща достатъчно или ги експлоатира като товарни магарета, напускат по свое желание, но понеже знаят, че така ще взимат само минимално обезщетение, намират приятелска фирма да ги назначи за кратко и да ги "съкрати" по такъв член, че да взимат по-дълго време и по-високо обезщетение. Това е фатката. Сега тези ще направят срока на това "приятелско" споразумение да е минимум два месеца. И кво от това? Голям праз, пак ще се прилага. Работодателите да се замислят по въпроса - защо хората предпочитат да си седят вкъщи за 300 лв обезщетение, вместо да бачкат за 500. Ами много ясно защо!!! Защото 500 лева са мизерно заплащане за труда на хората, кога ще го вденат тия кретени!?
28 Октомври 2017 12:22
Просто и ясно - човекът седи 12 месеца безработен, "източва" 19 хил. лв., а в същото време "услугва" на "приятелска" фирма срещу заплащане "на ръка" или отчита платеното като хонорар на 13 месец.

Тези с високите доходи от 4-5000 лева, осигуряващи се на максимума нямат никаква сметка да получават помощи за безработни поради сериозното намаление на доходите им. Намирането на приятелска фирма, даваща безотчетни пари, които да компенсират загубата на доход не е лесна работа.
28 Октомври 2017 23:03
Реална ситуация - човек е изряден има осигуровки много години назад на добри пари, покрива максимума 2600 лв. Отива на нова работа, но става преструтуриране на компанията. Примерно компанията някой я купува или се слива с друга на международно ниво. В следствие офиса в бг се закрива. Пита се какво е винове служителят в бг, като това се случи до вторият му месец на новата работа? Получава безработни 180 лв вместо полагащите му се около 1600 лв (на база удържаните му осигуровки върху примерно 3000 - 4000 лв.)
29 Октомври 2017 07:46
Реална ситуация


Описаният индивид ще се помотае две-три седмици и ще си намери друга работа. Хората, които се осигуряват на високи заплати обикновено нямат проблем с намирането на нова работа. То затова са им високи и заплатитие. Съвсем друг е въпросът е ако на човека не му се работи и реши да си помързелува на гърба на осигуряващите се.
29 Октомври 2017 08:22
Ку-Ку
29 Окт 2017 07:46
Мнения: 3,919
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Реална ситуация


Съвсем друг е въпросът е ако на човека не му се работи и реши да си помързелува на гърба на осигуряващите се.

Защо да е на гърба на осигуряващите се? Нали от него са били взимани тези пари. Ако до пенсионирането си, един човек никога не е оставал безработен... и за всичките тези години чинно се е осигурявал срещу безработица, някой ще му ги върне ли някога тези пари?
Не го защитавайте... родилото се в зло престъпно съзаклятие, между ГЕРБ и ОП... то от своя страна може да поражда единствено коварни беззакония!
29 Октомври 2017 08:52
Защото обезщетението се плаща от вноските на работещите, а не от партийната каса на Герб.
29 Октомври 2017 09:48

Ку-Ку
29 Окт 2017 08:52
Мнения: 3,920
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Но пък целта на текста е, колкото се може повече от вноските на работещите да остават за партийната каса на ГЕРБ /те там така гледат на бюджета... примерно раздуват все повече и повече паразитната държавна бюрокрация, за да устроят свои хора, но не за своя сметка... а на гърба на държавата... и много много други подобни похвати разбира се/...
Ако някой е решил да помързелува, ще започне фиктивно работа във фирмата на свой авер, ще си плати от джоба осигуровките за два месеца, а после ще лежи на НОИ 12. Малко по-неизгодно ще му бъде наистина, отколкото бе досега, но в крайна сметка... почти същото /ще плати някъде към половин заплата, вместо четвърт както е СЕГА/. Истинската цел на този законопроект обаче е, да ощети и обере хората, които наистина са я закъсали откъм намирането на нова работа... с всичките там изпитателни срокове или недобросъвестни работодатели и пр.... различни са вариантите...
29 Октомври 2017 17:21
Как беше оня виц? И на вас да ви.....
29 Октомври 2017 17:45
Това представлява орязване на социални права. Имаше май някакви, които по телевизията се наричат синдикалисти, май? После някой май ще каже, че осигуровките, в този случай - за безработица - не били данъци. Ами те дават все по-малко действителни права!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД