:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,728,006
Активни 129
Страници 352
За един ден 1,302,066

Дебили спасяват евреи

Ако не бяхме толкова горди с киселото мляко, оная песен в Космоса и спасяването на евреите, нямаше да сме и толкова уязвими
Иван Стамболов - Сула
Има някои елементи в пантеона на нашата национална гордост, към които сме особено чувствителни и не даваме на никого да ги пипне. Такива са киселото мляко, нестинарките, онази песен, която лети в космоса, българинът Джон Атанасов и още няколко. Такава е и историята със спасяването на евреите по време на Втората световна война.

Кой ли не е искал да се пише техен спасител! През 1986 г. даже излезе игрален филм, в който се намекваше, че евреите дължат спасението си на младия Тодор Живков (ролята се изпълняваше от младия Филип Трифонов).

Ако не бяхме толкова горди, нямаше да сме и толкова уязвими. Но понеже сме превърнали тези неща едва ли не в елемент на националната си идентичност, в своя "визитна картичка" пред света, винаги се навира някой да се възползва и да ни настъпи по мазола, когато сме му криви за нещо друго.

Всичко започна с изявление на външното министерство на Русия. Някой пак беше нацапал Паметника на съветската армия. Тогава говорителката на въпросното министерство каза, че това било безобразие, защото ако не била Червената армия, българските евреи нямало да бъдат спасени. Изглежда в Русия са чувствителни към военните си паметници зад граница, както ние за киселото мляко и онази песен в космоса.Каква беше целта на това изказване?Разбира се, не бива да изключваме вероятността да е обикновена простотия на самозабравила се чиновничка, която даже прави лоша услуга на правителствената си пропаганда, защото поставя русофилите в България в доста неловка ситуация. Но след като г-жа Захарова няколко дни по-късно не само не се опита да замаже, но и потвърди тезата си с "научни" аргументи, вероятно ще ни се наложи да изключим хипотезата за случайна простотия.

Остава вариантът "съзнателна и злонамерена обида", ритник по кокалчето, настъпване по мазола. Все едно ни казаха: "Вие сами и сопола не можете да си обършете! Туй, дето се гордеете най-много с него и биете тъпана по цял свят, и него на нас дължите! Ако не бяхме ние, и едни евреи нямаше да можете да спасите при все напъните на царя и Светия си синод!".

По същия начин можеха да посегнат и на Джон Атанасов, като кажат, че баща му може и да е роден в Ямболско, но е потомък на незнаен войн на княз Светослав Игоревич, оженил се за българка тук още през 10 век, и така да ни отнемат изобретяването на компютъра.

Аргументът на руската дипломация е формулиран от научния директор на Руското военно-историческо общество - Михаил Мягков - и почива на следната логика: българите така или иначе са щели да пожертват евреите, но междувременно настъпва т. нар. прелом във войната след битката при Сталинград. Тогава българите се уплашват, пък и на Хитлер вече техните евреи не са му първа грижа. Ако не беше Червената армия, евреите нямаше да се спасят. Червената армия е спасител на евреите.

По силата на абсолютно същата логика говорителят на японското външно министерство може да каже, че нашите евреи ги е спасил император Хирохито, защото ако Япония през 1941-ва не беше сключила със СССР пакт за неутралитет и не беше нападнала Съединените щати, а беше нападнала Съветския съюз, то ситуацията при Сталинград може би нямаше да е такава, каквато я описва Мягков, цар Борис III нямаше да се уплаши чак толкова, г-н Хитлер щеше да е по-настоятелен и българските евреи, за съжаление, може би нямаше да бъдат спасени.Тъй че не друг, а император Хирохито спаси българските евреи!Това е шега. Но тя почива на абсолютно същата логика като позицията на руското външно министерство. И ако има някаква дебилност, то тя е именно тук, а не там, където я провидя депутатът на социалистите Иво Христов.

За съжаление има такива хора като него. Те са толкова съвестни, че когато в Москва пръднат, те тук... хайде да не казвам какво! В своя нарочна лекция пред каймака на обществото (Ротари клуб) в Раднево - китно тракийско градче, добруващо в сянката на мини "Марица-изток" - той определи скандала и изявленията на руското външно министерство като медийна манипулация, целяща отвличането на вниманието от истинските теми: непочтителното отношение към Паметника на съветската армия в София. За да подкрепи тезата си, г-н професорът си послужи със стилистична фигура, а именно - с "медицински термин, използван като художествен похват", по собствената му дефиниция. Аргументът е следният: българската публика може да се манипулира лесно и вниманието й да се отклонява от важните неща, защото тя се състои предимно от неграмотни дебили.

Когато това изказване на професора предизвика очаквания скандал, той каза, че отново се измества темата, че той е искал да каже друго и че думите му се вадят от контекст. Разбира се, ние знаем защо е възможно темата да се измести и думите му да се извадят от контекст с цел манипулация, просто защото българите са дебили и номерът ще мине.

Както и да е. Дебилът вика дръжте дебила (Хей! Това е само художествен похват, да не вземе да се засегне някой сега!). Но не това е въпросът. Въпросът е защо се вършат тези работи. Защо руснаците искат нарочно да ни обидят и защо русофилите се радват от това и се хвърлят да ги защитават.

Някой ще каже: руснаците абсолютно справедливо искат да ни обидят, защото и ние ги обиждаме, като им цапаме паметника. Да, ама има известно несъответствие в нивото. Не е отишъл нашият външен министър с четка и боя да цапа, за да му връщат от съответното ведомство в Русия. Плюс това въпросният надпис, обявен за антисемитски, е пълна глупост: "100 години ционистка окупация". Че той, ако не беше върху Паметника на съветската армия, можеше да се разглежда много повече като протест срещу Америка, отколкото срещу Русия! Но вместо да отчете това, Русия ни връща в историята, и то в години, в които самата тя е отбелязала световни върхове на антисемитизма!

Но не, причината не е там. Евреите нямат нищо общо. Ако не беше думата "ционистка", руснаците щяха да се заядат за друго - за киселото мляко или за нестинарките. Техният проблем е, че като всяка империя трябва да имат външнополитическа кауза, която да сплотява популацията вътре в границите. От 200 години насам каузата на руснаците е, че те са коректив на Европа. Още от Наполеонови времена, когато човекобожеските масонски идеи започват да тровят западната част на християнския свят, Русия започва организирано да развива своята месианска идеология чрез интелектуалци като Карамзин. Тя е пазителка на цивилизацията, на морала и на църквата. Тя е Втора Византия и Трети Рим! Това я прави изключителна в която посока на света и да погледне. На това се крепи нейната идентичност. Ако го няма това, то тя ще бъде просто поредната заплаха от Изток, поредната вълна от степни народи, които застрашават Европа като в Тъмните векове.Опълчила се веднъж срещу Запада,Русия трябва да брани границите между себе си и него. Ех, ако можеше Русия да пипне Константинопол! Тогава Западът щеше да знае коя е Византия, тогава Западът щеше да знае къде му е мястото! Затова бяха и всички Кримски войни, последната от които ние наричаме своя Освободителна Руско-турска.

Като сериозен претендент за византийското наследство, Русия гледа и на България като на част от него. Затова тя все ни освобождава от нещо, поради което ние все трябва да й бъдем благодарни. Наистина, ако не беше въпросната Руско-турска война, ние може би нямаше да имаме толкова скоро национална държава или щяхме да я имаме по друг начин и при други условия. Затова сме благодарни и като израз на тази благодарност благославяме името на руския император Александър Николаевич всяка неделя в църквата. Грозно е човек да бъде неблагодарен. Но пък е наивно да мисли, че благодетелят му е извършил всичко безкористно, без да гони свой интерес. Особено пък при второто "освобождение" през 1944 г., когато освен от собствеността върху имотите си, не знам от какво друго сме били освободени.

Но "освободителят" си търси дължимото. Когато благодарността бъде поставена под съмнение, макар и заради глупост, изписана с боя върху паметник, благодетелят скача като ужилен и напада с намерението да уязви, дори и несправедливо. Трябва да се знае кой чий е и коя душа с коя е братска!

Толкоз по въпроса защо руснаците искат да ни обидят. Защо обаче русофилите се радват и се хвърлят да ги защитават? Не знам. Наистина не знам. Може би защото при последното "освобождаване" това бяха хора, които изпълзяха от низините и стигнаха до висоти, за които дори и последният дебил (това е художествен похват, нали знаете!) не би се осмелил да мечтае. Може би защото днес са изкушени от политиката и от всички облаги, които тя носи, но без подкрепата на "Третия Рим" ще подсмърчат отстрани и ще гледат как влакът отпътува без тях. А може би защото такава е модата - съвременният свят е неморален, а хората се нуждаят от нравствени ценности. Ако Западът отказва да им ги даде, ето го Изтокът, който услужливо заема позата на опонент, на алтернатива. Сега популисткият консерватизъм е на мода (дори се говори, че се готви нов български "консервативен проект" с подкрепа от Москва), затова тарикатите гледат да са русофили. Ако модерно беше конфуцианството, сигурно всички щяха да са първи китайци, знае ли човек...

Поуката - не се привързвай прекалено, за да не страдаш. Другата поука - търси вината преди всичко у себе си. Ако не бяхме проглушили ушите на света, че сме уникални, задето сме спасили евреите си, сега нямаше да ни нападат по тази тема. Да се хвалиш с добро дело, значи да го погубиш. Казват: "Не сте си спасили евреите". Отговаряш: "Добре, както кажеш. Ти да си жив и здрав!". Важното е, че са спасени. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.
БГНЕС
Наистина, ако не беше въпросната Руско-турска война, ние може би нямаше да имаме толкова скоро национална държава или щяхме да я имаме по друг начин и при други условия. Затова сме благодарни и като израз на тази благодарност благославяме името на руския император Александър Николаевич всяка неделя в църквата. Грозно е човек да бъде неблагодарен.
175
6433
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
175
 Видими 
10 Ноември 2017 19:17
Редакцията,
не можахте ли от Иван друго да поискате да напише тая вечер ? Тая с евреите и с дебилите, и с Русията, вече омръзна! Иване, да не си рода някаква с бай Шиле, а ? Неговата обсесия е досущ твоята!
10 Ноември 2017 19:20
ИМА СИ ЦИЦИ РУСКАТА ГОВОРИТЕЛКА....
Колко евреи сме спасили?
Не са 50,000....
...Искам да кажа, че подобни събития обикновено са комплексни, в тях има много фактори, които водят до крайния резултат. Един фактор наистина е Съветската армия. Трети са Съединените щати. Благодарение на тези вътрешни и външни, преки и косвени фактори днес можем да кажем, че 50 000 български евреи са били спасени от нас, след като преди това са били застрашени пак от нас.....

http://www.168chasa.bg/article/6538775
10 Ноември 2017 19:21
ИМА СИ ЦИЦИ РУСКАТА ГОВОРИТЕЛКА....
Колко евреи сме спасили?
Не са 50,000....
...Искам да кажа, че подобни събития обикновено са комплексни, в тях има много фактори, които водят до крайния резултат. Един фактор наистина е Съветската армия. Трети са Съединените щати. Благодарение на тези вътрешни и външни, преки и косвени фактори днес можем да кажем, че 50 000 български евреи са били спасени от нас, след като преди това са били застрашени пак от нас.....

http://www.168chasa.bg/article/6538775


Мдааааа .....
10 Ноември 2017 19:29
Да, историческата конфронтация с европейските варвари осмисля съществуването на Русия !

Защото винаги в лоното на Западна Европа се пръкват античовешки идеологии, които Русия трябва да унищожи.10 Ноември 2017 19:32
Тъй че не друг, а император Хирохито спаси българските евреи!

Груба грешка! Ако не беше оня астероид, убил динозаврите, въобще нямаше да има евреи.
10 Ноември 2017 19:33
ПлесNick10 Ноември 2017 19:17


ти остави това, ами си направих труда да проверя това лице в тубата...дет се вика популярността му е много близо до нулата, а на дебила Иво нема нищо под 7-8 хиляди гледания.
10 Ноември 2017 19:37
От 200 години насам каузата на руснаците е, че те са коректив на Европа. Още от Наполеонови времена, когато човекобожеските масонски идеи започват да тровят западната част на християнския свят, Русия започва организирано да развива своята месианска идеология чрез интелектуалци като Карамзин. Тя е пазителка на цивилизацията, на морала и на църквата. Тя е Втора Византия и Трети Рим!

Ще се заям на дребно. Идеята, че Русия е наследница на Римската Империя (тази със столица Рим и тази със столица Нови Рим (Константинопол)) и съответно Трети Рим, датира от средата на 15 век, когато се сгромолясва Нови Рим (1453 г.). Тогава Русия остава единствената независима православна държава, която може да поеме факела на (условно наречената) Византия. След това е подплатена с брака на Иоанн III Грозни с признатата от всички на 'Запад' и от Римския папа наследница на Имперската корона Зоя Палеолог, преименувана след брака си на София. Внука на Иоанн III Грозни, Иоанн IV, пак Грозни, се провъзгласява за самодържец и чак Борис Годунов успява да провъзгласи Московския Митрополит за Патриарх. Има едни 150 години развитие, за което си има и обяснение. И тази идея има нищо общо с Карамзин, Наполен и масоните.
10 Ноември 2017 19:45
... Тогава говорителката на въпросното министерство каза, че това било безобразие, защото ако не била Червената армия, българските евреи нямало да бъдат спасени.

...лъже, като дрът циганин (без извинение) лъже - ето какво е казала чиновничката от руското министерство :
"Эта выходка особенно цинична в свете того, что в годы Второй мировой войны благодаря нашим воинам удалось предотвратить депортацию евреев из Болгарии и тем самым спасти около 50 тысяч человек от неминуемой гибели".

...надявам се никои от партньорите-събеседници да не оспорва това Ми твърдение, поврага!!!

А всъщност - що не! И без това чакам професионален превод от даскала Цеко (царят на анектодите и каламбурите), воцко, ръки, щурчо, самецките зетьове и мгимошници всякакви, чакам, даге!

Апропо - смятам, че е крайно време Сула да си ходи, а?
10 Ноември 2017 19:50
Не знам.. ама 80 процента от НС явно са такива щом се пишат дебилни закони...
10 Ноември 2017 20:17
10 Ноември 2017 20:19
Не вервах, че Сул може да напише такава тъпня !
10 Ноември 2017 20:23
Не вервах, че Сул може да напише такава тъпня !

Песимистин!
10 Ноември 2017 20:26
сула,ти си знаеш, НЕ ТЕ ЧЕТА!! Чета само коментарите!
10 Ноември 2017 20:29
Не вервах, че Сул може да напише такава тъпня !

Дявол да го вземе, що не влязох през форума, ми и я четох!
10 Ноември 2017 20:33
Не вервах, че Сул може да напише такава тъпня !


Моля!?!?!?
10 Ноември 2017 20:38
Дебилът вика дръжте дебила (Хей! Това е само художествен похват, да не вземе да се засегне някой сега!).

Редакцията, ако използвам ХУДОЖЕСТВЕН ПОХВАТ и нарека написаното по-горе "дебилност" и "дебилизъм" (Хей, това е само художествен похват, повтарям), нали няма да бъда фризиран.
10 Ноември 2017 20:49
Че кой го чете изСуления?.От блог.бг насам (10 години вече) почитателите му са основно "десни" изливащи по цял ден мъките на деда си от комунизма (изял един два шамара най-често и наказан с пенсия вместо да го хвърлят на прасетата).
Не знам колко трябва да си изчаткал да се възхищаваш на подпосредствената му графомания.
И аз за коментарите се отбивам ."съдържанието" на "статиите" не го и поглеждам.Научил съм се да си пазя мозъчните клетки :-)
10 Ноември 2017 20:52
Дявол да го вземе, що не влязох през форума, ми и я четох!

И аз се минах
...с този Енот /виж снимката/ на родната Пуб.иСцистика
10 Ноември 2017 20:58
Др. Сталин по повод разстрелите в Бабий яр е казал - там не са разстрелвани евреи, а съветски граждани. И Цар Борис Обединител не е позволил да бъдат депортирани , а своите поданици - поданиците на Царство България.
10 Ноември 2017 21:01
Дявол да го вземе, що не влязох през форума, ми и я четох!

Заглавието ми беше достатъчно. И аз надничам само за коментарите.
10 Ноември 2017 21:06
Жалка писанина. Вярно ли е, че имал философско оразование? А сега по същество - ако не беше Съветската армия победила хитлеристите, те пак биха взели евреите да ги унищожат. Празни писания. Светът е пълен с реални проблеми, а тия се занимават с глупости, за да ги рафинират. Имат ли срам и самокритичност?
10 Ноември 2017 21:08
Чудни хора са тези ...затруднявам се. Ами нали се твърди, че по онова време в България имала монархо- фашистка диктатура ? Които са били диктаторите, те решавали.
10 Ноември 2017 21:21
Подскокнаха като ужилени. Мачкай, Сула!
10 Ноември 2017 21:22
Сула ,някой бе казал колко процента са дебилите .Мисля ,че умишлено ги е занижил - ти как мислиш?
10 Ноември 2017 21:22
Мачкай, Сула!

мачк-мачк е звукът, който издава мачкащият Сула.
10 Ноември 2017 21:26
Сула пак се е изсулил.
10 Ноември 2017 21:32
Че той, ако не беше върху Паметника на съветската армия, можеше да се разглежда много повече като протест срещу Америка, отколкото срещу Русия!

Само че петното е точно там, на ПСА, драги ми Сула.
Бедни ми, бедни Сула, защо не умря с Картаген, ами зорлем се натискаш в ония 80%, от което ревеш?
10 Ноември 2017 21:38
Сула ,някой бе казал колко процента са дебилите

Абе тоя дето казал колко са дебилите не знаел какво е процент а и забравил да преброи и себе си за дебил
Дебилски финтове..
10 Ноември 2017 21:41
Абе знаят тези от Белокаменната как да предизвикат хаос на една територия особено податлива на такива състояния. Нацепиха ахилесовата пета на българина - комплексарщината и сега истерията ще продължи със седмици.
10 Ноември 2017 21:47
Сульо и аз не го харесвам! Нооооо, харесвам воя, който предизвиква сред русофилистиците. Които като нямат аргументи плюят автора.
10 Ноември 2017 21:51
По същия начин можеха да посегнат и на Джон Атанасов, като кажат, че баща му може и да е роден в Ямболско, но е потомък на незнаен войн на княз Светослав Игоревич, оженил се за българка тук още през 10 век, и така да ни отнемат изобретяването на компютъра.

Този прородно ли си е тъп или на такъв се прави? Ех, Сула, Сула... станал си обикновен сульо... с нищо неотличим от онези 80 %
10 Ноември 2017 21:58
Тука:

https://www.orangecenter.bg/dzen-i-izkustvoto-da-si-obarshesh-gaza.html

Сулата може и да е добър разказвач (не съм го чел)... но все пак е трябвало да си остане на ниво дзен и изкуството до си избърше дирника. Политиката му е височка орбита...
10 Ноември 2017 22:06
Суленцето ли е поредният, подлайващ около професор Христов?!
10 Ноември 2017 22:41
Сула железен както винаги!
А не като онзи пухльо пруфесора по нищоказване
10 Ноември 2017 23:07
Браво, Сула, вдигна кръвното на болшевиките.
10 Ноември 2017 23:49
Браво, Сула, вдигна кръвното на болшевиките.

Малките радости на малките хора
11 Ноември 2017 00:17
Започва добре, абсолютно ненужен параграф за Джон Атанасов, добра находка за Хирохито и следва оливане както винаги.
11 Ноември 2017 00:24
Има някои елементи в пантеона

Некак си ми става жал, че Картаген не се оттепал на Рим
11 Ноември 2017 00:30
Тогава говорителката на въпросното министерство каза, че това било безобразие, защото ако не била Червената армия, българските евреи нямало да бъдат спасени.

Без да съм чиято и да е говорителка, ще ти кажа същото:
ако не е била Червената армия, българските евреи е нямало да бъдат спасени.

11 Ноември 2017 00:31
и следва оливане както винаги

Или както казват французите, le utter fuckup.
11 Ноември 2017 00:49
1
11 Ноември 2017 01:28
Само за протокола.
Имаше мнения на колеги, че повратната точка във Втората световна война е капитулацията на Паулус на 31.01.1943.
Лично аз считам, че кървавото чудовище Хитлер е било непредвидимо опасно и след тази дата.
Разколебано, но смъртоносно и безкрайно опасно.
Казвам го във връзка с 5 март 1943, когато е трябвало да товарят нашите евреи.

Повратната точка във Втората световна война, като си мисля аз, е настъпила в 13 часа и 41 минути на 10 юли 1943 г. в района на гара Понири, Курска област.
Тогава наблюдателят на 384-та отделна разузнавателна рота на 307-а стрелкова дивизия на 29-и стрелкови корпус на 13-а армия на Централния фронт докладва на ротния командир, че вижда нов бруствер.
До вечерта двете думи "Нов бруствер!" стигат до Сталин.
И сержантът-наблюдател, и Сталин са разбирали какво значи това. Немското настъпление, последното, е спряло.
Започва, от Понири до Елба, бой, бой до ... на кафявата чума
11 Ноември 2017 02:01
Толкоз по въпроса защо руснаците искат да ни обидят.

Да ти имам проблемите.
11 Ноември 2017 03:28
Стига се мъчи с тоя Картаген, бе авторе! Грабвай един чук и тръгвай към Москва, нея да разрушаваш, че само с приказки няма да стане, пък дано да се свърши с тая мъка дето ви тресе вече 73 години.
11 Ноември 2017 08:30
Кой с каквото се гордее...

Бацилус булгарикус, нестинарки.

Апропо в света е пълно с народи, които ходят по жарава хилядолетия преди българите.

11 Ноември 2017 08:33
Без да съм чиято и да е говорителка, ще ти кажа същото:
ако не е била Червената армия, българските евреи е нямало да бъдат спасени.
Нещо против?


Има и още по-хард версия: Запада нямаше да преживее тоя разцвет.
11 Ноември 2017 08:38
Подскокнаха като ужилени. Мачкай, Сула!
Мачкай Маша! Мачкай Иво!
11 Ноември 2017 08:46
***
11 Ноември 2017 08:58
Толкова много думи за да кажеш, че "Ако баба беше мъжка, щеше да си има дръжка". Прави са критиките за репликата "80% дебили".Не сме дебили.Имбецили сме.
11 Ноември 2017 09:13
Буря в чаша вода, дето се вика.
Като народ страдаме от комплекси и сме много обидчиви. В това Сула е прав. А с това "Ние спасихме евреите" по повод и без повод.
Първо, не сме ги спасили ние, а предците ни, т.е. ние нямаме никава заслуга за спасяването им. Второ, постоянното изтъкване на този факт става натрапчиво и досадно, все едно си просим непрекъснати благодарности.
Руснаците пресолиха манджата, спор няма. А такава тъпа реакция от Б.Д. не съм очаквал. Мислех го за по-цивилизован.
По отношение на дебилите спорът е не, че не се признава съществуването им, а колко са процентите и кои точно са те.

Нещо като разправия между децата в детската градина - всеки сочи другия и крещи "Ти си магаре!"
Ако в някоя бяла държава депутат си позволи да нарече 80% от сънародниците си дебили, такъв няма да види повече парламент. Но тъй като България не е бяла държава въпросният индивид ще продължава да бъде избиран от избиратели, които или смятат, че не са в тези 80% или пък въобще не четат бюлетината, а действат по нареждане. Избирането му е най-сигурно ако номерът на коалицията съвпадне с неговия пореден номер в кандидатската листа.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД