:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,727,337
Активни 177
Страници 39,341
За един ден 1,302,066

Всички ефективни присъди в държавата вече са секретни

В разрез със закона никой освен престъпниците няма да знае кой на какво е осъден дори на първа и втора инстанция
Тенденцията за тотално засекретяване на дейността на трите власти достигна нови висоти. Присъдите по наказателните дела на всички инстанции, с които подсъдимите се осъждат на затвор, вече са тайна. Това е решила комисията "Професионална квалификация и информационни технологии" на Висшия съдебен съвет.

В разрез със закона тя е наредила на всички съдилища да преустановят публикуването в онлайн регистрите на присъди, с които е наложено ефективно изтърпяване на наказания "лишаване от свобода". Това се вижда от протокола от заседанието на комисията на 1 ноември. От няколко съдилища потвърдиха пред "Сега", че са получили препис от този протокол и вече изпълняват указанията. Реално за това, че някой е осъден ефективно, вече ще се разбира едва ако и след като той бъде вкаран в затвора.

Комисията на ВСС се позовава на скандалните последни промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които влязоха в сила на 5 ноември. Както "Сега" написа, в тях има забрана съдебните решения на последна инстанция да се качват онлайн, преди прокуратурата да уведоми съда, че осъденият е арестуван. Идеята била да се намали рискът от бягство на престъпниците и да се гарантира, че осъдените ще лежат в затвора. Абсурдността и безсмислеността на промяната идва от това, че осъдените не чакат на онлайн регистрите, за да видят наказанието си, а ще бъдат уведомени най-малкото от адвокатите си. Комисията своеволно разширява обхвата на закона и до присъдите на първа и втора инстанция, които не са окончателни и могат да се обжалват.

Всички юристи, с които "Сега" се свърза, са категорични, че става дума за непозволено разширително тълкуване на закона от комисията на ВСС, която няма такова право. Членове на ВСС заявиха, че са възмутени от действията на колегите си.

Комисията на ВСС, която е взела решението за ограничаването на публичността, се ръководи от бившата прокурорка Калина Чапкънова. В нея влизат още двама прокурори - Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова, и трима съдии - Боряна Димитрова, Даниела Марчева и Севдалин Мавров. На заседанието на 1 ноември, когато е взето абсурдното решение, Мавров е отсъствал. "Сега" опита да се свърже с Чапкънова, но телефонът й беше изключен. Колежката й Мутафова, която отговори на обаждането, твърдеше, че на 1 ноември комисията не е вземала такова решение.

"Това е потресаващо непропорционална мярка, която не може да постигне никаква цел, освен да лиши обществото от право на информация", заяви адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". Според него така от обществото тотално се скрива начинът, по който се движи борбата с престъпността, и това дали се раздава справедливост. "Каква генерална превенция ще се осъществява, когато хората няма да знаят кой на какво се осъжда, как ще действа възпиращият ефект на присъдите? Това е пълен абсурд - хем се ограничава правото на обществото на достъп до информация, хем не се вземат мерки, за да се възпрепятстват бягствата на осъдени хора, т.е. обществото губи два пъти, губи на квадрат", смята той.

"Във века на комуникациите разумът е да има мигновена топла връзка между съда, който постановява решението, и прокуратурата. Това може да стане за секунди и е въпрос на елементарна организация. По стар тоталитарен рефлекс, вместо да се предприемат такъв тип действия, се предпочита да се ограничи основното конституционно право на достъп до информация. В нашата държава, когато възникне проблем, тези, от които зависи решаването му, тръгват да го решават чрез ограничаване на правата на хората, а не чрез подобряване на организацията и капацитета на институциите", каза пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев.

И върховни съдии, до които "Сега" се допита, обясниха, че "законът казва друго" и комисията на съвета не е права. "Нещо са объркали колегите", казаха те. Според тях ограничението се отнася само за присъдите на трета инстанция.

Промените на НПК, свързани с публикуването на съдебните актове, са сред текстовете, прокарани скоростно преди лятната ваканция на парламента. Специално тази поправка е внесена между двете четения от трима депутати от ГЕРБ - Данаил Кирилов, Йорданка Фикирлийска и Анна Александрова. "Решаването на проблемите с бягството от правосъдието изисква комплексен подход. Възможностите за прилагане на мерки за принуда във висящия наказателен процес не могат да препятстват осуетяването на изпълнение на наказанията, наложени с влязла в сила присъда. Затова се предлага отложеното им оповестяване", пише в мотивите им.БЕГЪЛЦИ

От 1 януари 2015 г. до 1 януари 2017 г. 821 осъдени са успели да избягат след обявяването на присъдата им. 471 от тях са арестувани и изпратени в затворите. Останалите 350 души са в неизвестност. В дългата върволица бегълци са дупнишките братя Галеви и Илиан Тодоров от Перник, осъден за две убийства пред дискотека "Соло". Там е бившият полицай Александър Вълков, осъден за убийство след процес, проточил се 17 г. При това преди 2 г. Вълков лично чу окончателната си 7-годишна присъда във върховния съд и прокуратурата не направи нищо за задържането му.
13
6830
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
10 Ноември 2017 19:17
Демокрация - дебилни калинки пишат закони...

Мдаа 80 процента от народното събрание...
10 Ноември 2017 19:19
Демокрацията в пълния и блясък...
10 Ноември 2017 19:48
Разбира се, всички тук са разбирачи, а те - идиоти. Но ...

... но най-вероятно става дума за обработка на лични данни, свързани с присъди и нарушения и е покрай Член 10 на новия Регламент (ЕС) 2016/679.
10 Ноември 2017 19:56
Ако присъдата не е публична какъв възпитаваш ефект ще има?

10 Ноември 2017 21:20
Комисията на ВСС, която е взела решението за ограничаването на публичността, се ръководи от бившата прокурорка Калинка Чапкънова.

И двете имена са напълно подходящи...
11 Ноември 2017 05:52

... но най-вероятно става дума за обработка на лични данни, свързани с присъди и нарушения и е покрай Член 10 на новия Регламент (ЕС) 2016/679.

В публикуваните в интернет решения и присъди и по граждански, и по административни, и по наказателни дела лични данни никога не са се давали - имената са с инициали, егънътата, адресите и пр. не се посочват.

И ко с'я решенията по гражданските и административните дела - за издръжка примерно, ще си висят в сайтовете на съдилищата, а за убийците, изнасилвачите, крадците, биячите - йок?
80 не, ами 100 %.
11 Ноември 2017 08:54
За доразвиване на решението предлагам и обявите "Търси се (Wanted)" да са бе имена, естествено и без снимки!
11 Ноември 2017 20:03
E какво толкова, няма ли публикувана присъда по насроченото дело - значи симпатягата е в пандиза. Къде е тук драмата?
11 Ноември 2017 20:08
Няма такава държава!
11 Ноември 2017 20:17
Няма такава държава!
Има! За жалост - нашата!
Но тук има достатъчно "мъдреци", които ще те убедят в правотата на решения, защищаващи престъпници и наказващи нормалните граждани!
11 Ноември 2017 22:46
Ееееееех ...
Навремето имаше една вече забравена думичка която се казваше НАЗИДАНИЕ ! А хубавото е , че назиданието ВИНАГИ работеше ! Тъкмо затова , тогава айдуците не просто бяха съдени , ами и ПУБЛИЧНО наказвани ! За да може лошият на 100% човешки мат'рял да види и ДА ЗНАЕ какво ще му се случи , ако реши да става айдук !
А сега какво ? Не стига , че присъдите задминаха и най-върлия соц. дефицит , а на всичкото отгоре ще бъдат и засекретени !?!
Само където не разбрахме ОТКЪДЕ НАКЪДЕ айдуците ще имат повече права от порядъчните граждани ! И на какво отгоре ???
12 Ноември 2017 05:44
aissan11 Ноември 2017 22:46

В днешно време айдуците (ако не са някакви изпаднали кокошкари) имат и пари и контакти, а тя Темида макар и вързани очи
винаги усеща накъде тегли кантарчето......Преди време в една градинка дечица (7-8 г)‌ си играят на нещо от рода на едно
времешното Ала-бала-ница турска паница. Само че сега се дума "Който лъже и краде кара черно БМВ".....съвременен
български фолклор.
12 Ноември 2017 10:50
Не съм съгласен
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД