:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,347,333
Активни 78
Страници 2,729
За един ден 1,302,066

1/3 от обявите за работа са за минимална заплата

Близо една трета от обявите за свободни работни места са за минимална заплата, показва анализ на Института за пазарна икономика на данни на Агенцията по заетостта.

Към 9 ноември свободни са 13 205 работни места, разпределени в 3716 обяви. Данните за заплатите се отнасят само до обявите, в които е посочено възнаграждението, но голяма част от позициите се обявяват без тази информация, отбелязват от ИПИ. За 56% от обявите, съдържащи 52% от работни места, няма обявено ниво на заплащане или продължителност на работния ден.

На областно ниво, средната предлагана заплата варира от 515 лв. в Ямбол до 1049 лв. в Смолян, където в момента има сериозно търсене на монтажници на метални изделия и заварчици (при много добри финансови условия). Средната предлагана заплата в столицата е втората най-висока - 815 лв.

Въпреки моментното първенство на Смолян по отношение на средните предлагани заплати, столицата продължава да е областта, концентрираща огромна част от свободните работни места както по принцип (26.5%), така и по отношение на обявите, предлагащи високо възнаграждение, отбелязват от ИПИ. Тук са едва 18% от работните места за минимално заплащане и 51% от тези предлагащи над 1000 лв. Повече от половината от обявите в столицата са за над 750 лв. заплащане.

За пореден път при прегледа на данните на АЗ прави впечатление високият относителен дял на свободните работни места в страната, които предлагат минимално заплащане (29,3%), посочват още анализаторите. Още повече е този дял, ако се вземе предвид очакваното ниво на най-ниската заплата от 1 януари - 510 лв. Тогава делът на минимално платените позиции е 42%.

Институтът отбелязва и друга тенденция - в много от по-бедните области на страната се наблюдава и изключително нисък дял на работните места, срещу които стои обявено заплащане и продължителност на работното време. Няма да е изненадващо, ако се окаже, че голяма част от „скритите” условия за започване на работа са скрити по основателни причини (като например по-ниско от минималното заплащане или нежелание за разгласяване на реалното такова), коментират експертите.
11
2465
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
11 Ноември 2017 15:23
1/3 от обявите за работа са за минимална заплата

Значи повишаването й е съвсем уместно, противно на воя на гелосаните "работодатели".
11 Ноември 2017 15:27
Еми така е. Нали след идването на демокрацията казаха, че ще се развиваме в обслужващата сфера, селското стопанство - леката промишленост /каквото и да значи това/ и обслужването. За ратай това е ставката. Честото на новите робовладелци, успяха, ама няма да имат мат'рял.
11 Ноември 2017 15:42
1/3 от обявите за работа са за минимална заплата


.....а останалите са фейк
11 Ноември 2017 16:05
Без да искам да кажа нещо лошо за нашите родни работодатели-бизнесмени, обаче те вече се простреляха в крака като допуснаха огромна част от населението да потърси препитание в чужбина /основно поради мижавото заплащане тук, не за друго/.
Даже нещо повече, поради вродена интелигентност и предприемчивост, нашите родни бизнесмени-работодатели се простреляха и в другият крак, посредством това че с цел икономия на средства /за да има за кифли, бентлита и воаяжи/, системно НЕ инвестират в обучение на кадри, развойна дейност и закупуване на нови машини!
СЕГА напоследък се чува че искат да се внасят работници, щото местните не достигали и не били квалифицирани /па и не искат да работят за минимална заплата/... с други думи се опитват да се застрелят в топките, и ще успеят, щото за внос на работници не знам, но вносът на работодатели в България отдавна започна!
11 Ноември 2017 18:26
Великите успехи на ГЕРБ – средната заплата е 521 лв.
Един герберски чиновник с 5000 "оправя" заплатите като "средно изчисление" на 7 сиромаси с минимална.
http://www.mignews.info/velikite-uspehi-na-gerb-srednata-zaplata-e-521-lv
/
Анализ на ИПИ на отворените данни на Агенцията по заетостта показва, че средната брутна заплата по свободните в момента работни места в бюрата по труда възлиза на 669 лв. за 8-часов работен ден. Това означава, че след удръжките на данъци и осигуровки, нето средно предлагат 521 лв...
Добри Божилов
11 Ноември 2017 19:16
Значи повишаването й е съвсем уместно, противно на воя на гелосаните "работодатели".

Именно.

Дори при увеличение от 50 лева годишно, воят ще е кански.

11 Ноември 2017 19:19
СЕГА напоследък се чува че искат да се внасят работници, щото местните не достигали и не били квалифицирани /па и не искат да работят за минимална заплата/... с други думи се опитват да се застрелят в топките, и ще успеят, щото за внос на работници не знам, но вносът на работодатели в България отдавна започна!

Именно.

11 Ноември 2017 20:12
толкоз за вноса на китайски работници

Ноу-хау технологического рынка — два новых курьера почты Пекина. Это почтальоны-роботы, которые призваны справиться с постоянно растущим объемом посылок и нехваткой персонала. Лучшие в Китае службы доставки, такие как SF Express, BEST Inc и ZTO Express, уже начали тестирование роботов.
Бао Янь, директор стратегии развития компании JD Logistics, считает, что заработная плата сотрудников постоянно растет, соизмеримо объему работ, а стоимость технологий снижается. Поэтому китайским производителям куда проще автоматизировать весь процесс от создания до доставки покупателю.
Технология использования роботов в почтовой сфере – не инновация Поднебесной, а правильная модернизация уже существовавшей системы американского интернет-магазина Amazon. Тем не менее, руководители китайской промышленности заявляют, что они переигрывают Amazon, поскольку они используют и развивают робототехнику более быстрыми темпами и получают более масштабное финансирование за счет федерального бюджета.
Таким образом, китайские предприниматели, сэкономив годовые зарплаты 70-80 рабочих, могут позволить себе инвестировать в робототехнику или конвейерное производство, что увеличивает объем продаж и прибыль
11 Ноември 2017 20:23
По-важното от суровите данни за растежа е успехът на Китай в новата икономика и в най-съвременните технологии. Китайците посочват, и то със заслужена гордост, факта, че икономиката изпреварва САЩ и Европа в технологиите за мобилни плащания. Китай постигна по-бърз напредък към „безкешово общество“ от повечето развити икономики на Запад. Нещо обикновено е за китайските потребители да плащат за малки неща, като храна от улични будки, с мобилните си телефони. Alipay и WeChat Pay – най-използваните системи за мобилни плащания, са се превърнали в символи на китайските иновации. И държавният, и частният сектор са убедени, че предстоят множество пробиви през следващото десетилетие в редица сфери, включително роботика, дрони, зелени технологии и изкуствен интелект.
11 Ноември 2017 20:47
Лъскави розови "анализатори" пророкуват безвремието за бедните и бездушието на топ меринджеите в ИТ и длугите имагинерни утопии. Жалка работа, скоро ще си броим оцелелите полу-идиоти, в очакване пълните да ни заобикалят
11 Ноември 2017 22:07
За 56% от обявите, съдържащи 52% от работни места, няма обявено ниво на заплащане или продължителност на работния ден.

Да питаш някого каква заплата взема е проява на лош вкус в цивилизования свят!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД