:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,828,405
Активни 65
Страници 11,387
За един ден 1,302,066

КС в спор по делото за оставката на Делян Добрев

 
Снимка: КС

Съдиите в Конституционния съд са в разнобой по въпроса трябва ли да бъде допусното за разглеждане искането на левицата срещу решението на парламента от 4 октомври, с което управляващото мнозинство отхвърли оставката на Делян Добрев (ГЕРБ). Това съобщи сайтът "Де факто"

На работна среща днес 10 от 12-те съдии неформално са обменили становища. Преобладаващото мнение на съдиите е за отхвърляне на искането, тъй като нямало валиден акт, по който КС да се произнесе. Идната седмица се очаква окончателно решение по въпроса, докладчик по делото е Константин Пенчев.

На 18 октомври 62-ма народни представители от БСП внесоха в КС искане да бъде обявен за противоконституционен отказът на парламента да приеме оставката на депутата Добрев. Според социалистите този акт противоречи на основния закон, защото са били налице всички условия за прекратяване на правомощията му, а самият Добрев многократно заявяваше, че решението му е лично и категорично.

Макар много юристи да са категорични, че оставка на народен представител не се гласува, мнозинството конституционни съдии са били на мнение, че парламентът е отхвърлил проекторешението на председателя на НС за приемане на оставката, без решението му да е оформено в изричен акт.
17
2512
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
14 Ноември 2017 17:39
Нищо, БСП ще подаде ново искане. Така, до крайната победа.
14 Ноември 2017 17:41
Преобладаващото мнение на съдиите е за отхвърляне на искането, тъй като нямало валиден акт, по който КС да се произнесе.

Много ясно. След като нема валиден акт...
14 Ноември 2017 18:07
В нормалното общество,демократично му викат,важи правилото:Държавата може да прави само това,което изрично е разрешено със закон,а гражданите могат да вършат всичко,което не е забранено от закон...Ха бакалъм козячета,каймакът на 80,къде в Конституция,Закон,Правилник на НС пише гласуване на оставка?Никъде.В такъв случай се прилага КТ-оставката е предизвестие и след 30 дни чао...
14 Ноември 2017 18:07
/:/Макар много юристи да са категорични, че оставка на народен представител не се гласува, мнозинството конституционни съдии са били на мнение, че парламентът е отхвърлил проекторешението на председателя на НС за приемане на оставката, без решението му да е оформено в изричен акт.
...................................................................................
Както многократно и от сума време съм казал тук/ и НЕ само тук!/, подадена самоинициативно от депутат негова Оставка МОЖЕ да се гласува от Парламента, но НЕ може да бъде отхвърлена/НЕприета/!!! ТЧК
А гласуването и ПРИЕМАНЕТО на подадена самоинициативно от депутат негова Оставка е само ФОРМАЛНО- само за да бъде посочен ден и час, откогато вече неговото депутатско място е вакантно да бъде заето от следващия в съответната листа! Но формалното гласуване по този повод и причина, обаче, е Ненужно и излишно/ненужни дискусии, дюдюкания, тинтири-минтири и ала-бала в пленарната зала.../, тъй като депутатът е внесъл/"входирал"!/ вече в Деловодството на Парламента своята писмена и подписана саморъчно Оставка- и от този момент може да се счита, че неговото място е вакантно! КАЗАХ!
П.П. При Демокрацията, никой НЕ може да задължава никого/пък бил той и депутат!/ да работи, ако той НЕ иска!
Отделно, че така се отнема правото на депутата да започне друга работа, която той иска, но тя е НЕсъвместима, по Конституция, със статута му на депутат!
Пак отделно: НЯМА конституционни основание подадена самоинициативно от депутат негова Оставка да се счита за искане от него на "Вот на Доверие"/като в случая с Делян Добрев/- тъй като Конституцията НЕ предвижда Вот на Доверие/или Недоверие/ спрямо депутат! "Вот на Доверие" депутат може да иска само в неговата ПГ или в неговата партия, но НЕ и от Парламента!

14 Ноември 2017 18:15
Как е възможно в Конституционния съд да работят такива юридически неграмотни хора? Това, че няма формално на хартия с глвани букви нписано "решение" на Парламента е абсурден довод, самото отхвърляне на оставката носи правни последици- Делян Добрев продължава да бъде депутат. Това е достатъчно да се гледа делото.
14 Ноември 2017 18:20
Пълни идитоти са тези в КС.

Преобладаващото мнение на съдиите е за отхвърляне на искането, тъй като нямало валиден акт, по който КС да се произнесе


задно с:

парламентът е отхвърлил проекторешението на председателя на НС за приемане на оставката


Е как е възможно проекторешението на председателя на НС да бъде отхвърлено, а да няма акт по който КС да се произнесе?????

Самото отхвърляне на проекторешението на председателя на НС е предмет на атака пред съда. В следствие на потенциално противоречащо на конституцията гласуване в парламента, Делян Добрев продължава да бъде депутат.
14 Ноември 2017 18:33
Да ги ожалиш депутатите на мнозинството (а и останалите).
Не могат да напуснат НС, ако колегите не му разрешат.
14 Ноември 2017 18:48
Не могат да напуснат НС, ако колегите не му разрешат.
Това НС е като армията, няма освобождаване без решение на командира. Иначе се води дезертьорство.
14 Ноември 2017 18:56
Ако, както твърдят някои конституционни съдии, НЯМА нарочен "акт" на Парламента за ОТХВЪРЛЯНЕ на Оставката на Д. Добрев, тогава може и трябва да се приеме, че тя е ПРИЕТА от Парламента с "мълчаливо съгласие"- поради това, че е "входирана" надлежно в Деловодството на Парламента и е разглеждана и дискутирана в пленарна зала! И, съответно, трябва да се счита, че Д. Добрев НЕ е депутат! Или, че противоконституционно е депутат!
Друг е въпросът, че самоинициативно подадена от него Оставка на депутат НЕ може да НЕ бъде приета/да бъде отхвърлена/!
Както казах по-горе, самолично подадена от него Оставка на депутат НЕ е разнозначно на негово искане на Вот на доверие- такава опция/Вот на Доверие/ Конституцията НЕ предвижда за депутатите! ТЧК
14 Ноември 2017 18:59
Ако, както твърдят някои конституционни съдии, НЯМА нарочен "акт" на Парламента за ОТХВЪРЛЯНЕ на Оставката на Д. Добрев, тогава може и трябва да се приеме, че тя е ПРИЕТА


Доживях да съм на едно мнение с параграфа.

Това само благодарение на лумпените в КС.
14 Ноември 2017 19:05
Е ако са ни такива юристите в КС, какво да очакваме от районни съдии, следователи и т.н.
14 Ноември 2017 20:21
КС просто търси начин да не се произнесе и най-лесния начин, доказал се във времето е да се позове на някоя формалност или на процесуално основание, без да се произнася по същество. Това е дългогодишна практика когато трябва да се услужи на управляващите.
14 Ноември 2017 20:22
Деляне,
не те даваме ! Ти си наш, от ГЕРБ : кумец, баджанак, братчед, калтата ,едновременно. Ти си свако Цако бих казал.
https://www.youtube.com/watch?v=0g-3OzWvQQ0
Недялко Йорданов !!
14 Ноември 2017 23:08
Ама моля ви се, аз съм блондинка...може ли някой с простички думи да ми обясни-защо лицето Х по собствено желание може да се кандидатира за нещо си, да бъде избран, а след това не може по собствено желание да се откаже?
15 Ноември 2017 00:58
Мдааам, стълбовете по Цариградско шосе все още неоправдано остават неукрасени...
15 Ноември 2017 01:08
Мдааам, стълбовете по Цариградско шосе все още неоправдано остават неукрасени...

Не знам защо това ме подсети за един стар унгарски филм с Джоко Росич
„Под краката им свири вятърът“
15 Ноември 2017 06:14
За съжаление, НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България НЕ е парламентарна Република, както пише в Конституцията ѝ, а е КОНСТИТУЦИОННОСЪДНА Република, защото над КС в България няма никой- ни Народ, ни Парламент! Хитро, нали!
Ама, пък, Демокрация Е, БЕ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД