:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,665,886
Активни 141
Страници 17,666
За един ден 1,302,066

АЕЦ "Белене" няма смисъл, ако струва над 20 млрд. лева

Според учените от БАН бездействието по проекта ще е най-лошата тактика
СНИМКА: БГНЕС
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова участва в представянето на доклада за "Белене", заедно с шефа на БЕХ Петьо Иванов - до нея, проф. Александър Тасев и председателя на БАН Юлиан Ревалски. В крайна сметка така и не се разбра какви са конкретните сценарии за централата - докладът от 1000 страници не беше публикуван.
Дългоочакваният доклад на БАН, свързан с нуждата от изграждане на АЕЦ "Белене", бе представен вчера и остави широко поле за коментари. Има сценарии, в които проектът за АЕЦ "Белене" може да бъде реализиран и да бъде финансово жизнеспособен, гласи най-общо документът, който е около 1000 страници и не беше публикуван в рамките на деня. Вместо това бе пуснато деветстранично резюме. Заключението на учените е очаквано предвид намерението на управляващите АЕЦ "Белене" да бъде приватизирана.

Проектът е жизнеспособен при инвестиционен разход под 10.5 млрд. евро, при съотношение на привлечен и собствен капитал 70:30 и лихва под 4.5%, обясни проф. Александър Тасев, ръководителят на екипа, подготвил анализа. Той подчерта, че шансовете за реализирането на Втора атомна са значително по-големи, ако в него участва и държавата. Професорът изтъкна, че "В региона се очертава недостиг на базова мощност от около 2000 мегавата. Най-лошият вариант е, ако нищо не се прави по проекта "Белене". Централата можела да работи при средна борсова цена от 73 евро на MWh, но при положение че се реализира най-евтиният вариант на проекта.

Авторите на доклада обаче се застраховаха, че пазарът е динамичен и затова е трудно да се правят прогнози за параметрите, по които проектът може да се осъществи и да бъде ефективен и конкурентен. Все пак, макар че пазарният риск не може да бъде отчетен точно, две трети от вариантите на БАН сочели, че има смисъл от централата, а проектът би бил финансово обоснован.

Вместо да публикуват пълния текст на доклада, учените от БАН и енергийният министър Теменужка Петкова избраха да го представят пред медиите в резюме. В представянето участваха и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и шефът на БЕХ Петьо Иванов. Енергийният холдинг е възложител на доклада, който струва 2 млн. лева. От БАН са разработили сценарии в "широк диапазон" - оптимистични, умерени и песимистични. На последно място е посочена възможността България да продаде оборудването за атомната централа.

"Най-важният отговор, който трябваше да бъде даден от анализа на БАН, беше има ли необходимост от нова мощност - ще бъде ли необходима не само на България, но и за целия регион. Отговорът, който чухме, е, че ще има необходимост от такава", каза Петкова. Тя уточни, че докладът ще бъде обсъден с депутати, експерти и др., но отказа да конкретизира кога ще има окончателно решение за това дали и кога ще се строи. "Крайни срокове не можем да си поставяме, но три години са много дълъг период от време", обобщи тя в отговор на журналистически въпрос.ВАРИАНТИ

По отношение на икономическото развитие на България са разгледани три варианта. Първият (без големи промени) залага среден годишен ръст на икономиката от 2.5-3%, вторият е умерен и предвижда ръст от 3-4%, а оптимистичният - 3.5-6% от БВП. Три са сценариите, свързани с потреблението, но цифри имаше единствено за оптимистичния, който предвижда ръст на потреблението с 25%.ПОРЪЧКА

Изследването на сценариите, свързани с проекта АЕЦ "Белене", е част от работата на БАН. През пролетта БЕХ възложи на академията да разработи цялостна стратегия за развитие на електроенергийния сектор в страната като основа за бъдещата енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.
71
4164
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
16 Ноември 2017 19:59
От гьоло файда нема. Важното е да се ручат жабетата...
16 Ноември 2017 20:01
В региона се очертава недостиг на базова мощност от около 2000 мегавата

Това е истината, а 1 000 страници доклад са начин за подпомагане на БАН
(не че имам нещо против)
16 Ноември 2017 20:14
По отношение на икономическото развитие на България са разгледани три варианта. Първият (без големи промени) залага среден годишен ръст на икономиката от 2.5-3%, вторият е умерен и предвижда ръст от 3-4%, а оптимистичният - 3.5-6% от БВП. Три са сценариите, свързани с потреблението, но цифри имаше единствено за оптимистичния, който предвижда ръст на потреблението с 25%.

Няма никаква връзка между БВП и потреблението на ток.

Потреблението се изследва и прогнозира "отдолу нагоре", тоест от:
плановете за развитие и за енергийна ефективност на предприятията
плановете за развитие на алтернативите в битовия сектор
плановете за създаване/ прогнозите за възникване на нови групи
(например електротранспорт)

Това е задача, с която 28 години не се справя,
а и не си я поставя, държавата, та камо ли БАН

П.С. "цифри имаше"?
0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9 отмениха ли ги?
16 Ноември 2017 20:18
ПлесNick
16 Ноември 2017 20:09
Само retarded не могат да стоплят, че националната БАЗОВА мощност трябва да им BACK-UP Базова, в същия размер, и да е ситуирана в REMOTE site! Когато базовата ти мощност е АТОМНА (ядрена) то и бек-ап-ът ТРЯБВА да е АТОМНА! As simple as that, ама не и ДЕБИЛИто!

Ми не е верно
16 Ноември 2017 20:20
Печалба от гьоло мое да има коги народонаселението почне да плаща сметки за ток с по 200% горница. Тогива излизат сметките. Криво-лево...
16 Ноември 2017 20:55
Крайно време е тия, които ремонтират ремонтите да построят един аец и да се свършват мъките ни!
16 Ноември 2017 20:58
Ако има още капка държавност в политическата ни плака, АЕЦ "Белене" трябва да се построи. Защото АЕЦ "Козлодуй" живее последните си години.
16 Ноември 2017 21:01
Сине.мету,
Га черния лебед (по Талеб, а не по ВССейски!) кацне в Козлодуя (пу-пу, дано не става!) елате тогава да ми кажете, че не е верно! Така че си оставам на моята позиция, сиреч sine Вашата! Щото едно голо "не е верно" няма как да ме накара да се откажа от мнението си!
16 Ноември 2017 21:08
Просто, за пръв път си дадох сметка, че това нещо БАН е безсмислено.
Нула полза за държавата от него.
16 Ноември 2017 21:22
Казуса
16 Ноември 2017 20:58
Ако има още капка държавност в политическата ни плака, АЕЦ "Белене" трябва да се построи. Защото АЕЦ "Козлодуй" живее последните си години.

Не им е лесно
От една страна, "Белене" няма алтернатива;това е ясно и на децата.
2025-2030* г.г. ние просто оставаме без централи.
Построеното през игото, гадния соц, изтрая 40 години, ама всичко си има край
Въглищни не можем заради екополитиката на ЕС
Природния газ го проиграхме

От друга, РФ остана единствената, която има технологиите

Та хич не е лесно

* 2030, ако през 2020 забраним износа.
България е най-големият износител в ЕС, 30% брутен износ, 20% нетен
2025, ако не го забраним
16 Ноември 2017 21:31
Теа дето сакат Втора атомна да си спретнат едно акционерно дружество с уставен капитал от 20 милярда, па да копат. Без да посягат към държавната баница...
16 Ноември 2017 21:31
ПлесNick
16 Ноември 2017 21:01

От толкова иносказания те разбрах така:
Белене не ни е нужна, защото ни трябва Втора Атомна
Моля те, кажи просто и ясно какво искаш да кажеш
16 Ноември 2017 21:44
Цялата тази паплач: Министърът на енергетиката Теменужка Петкова (счетоводител), шефа на БЕХ Петьо Иванов (счетоводител), проф. Александър Тасев (Професор ама по кибернетика и информатика????) и председателя на БАН Юлиан Ревалски (тоя изобщо не съм го чувал) нямат общо 2 работни дни в която и да е област на енергетиката.
Само този Тасев е чувал нещо за енергетика, защото е завършил образованието си в Киевския политехнически институт. Ама дотам – каквото чел из книжките и бюлетините…. Реален трудов стаж в бранша няма, ама…. Става енергиен експерт и консултант???? Как, бе пиленце? Как ще ме съветваш, като тръба и жица на живо не си видял? Ами бил член на НДСВ!
Така, че мнението на тази паплач не струва и цената на 1000-та страници, дето са изхабили! Спокойно този доклад може да си го наврат в …. Опорната точка, на която стоят.
Просто е – сега плащаме средно 200 лева за електроенергия (мегават), а слънцестърчалките (ВЕИ фотоволтаиците)продават на 700 лева. Продават го на БЕХ, БЕХ на ЕРП и ЕРП на нас – крайните потребители. Значи тези 700 лева стават поне 800, след като и БЕХ и ЕРП си сложат печалба. С две думи: Ако преди ХХ години имаше такива тъпаnари като тези на снимката, барабар с бате им Боко и не бяхме направили Козлодуй, сега всеки един от нас щеше да плаща 4 пъти повече за електроенергия!
А и за сведение на „съветника-експерт“: В целият свят ЕРП има само лиценз, като мрежата и съоръженията са изключително държавна (общинска) собственост. Само у нас, по времето на НДСВ, ЕРП-тата купиха всичко от държавата (лакомото НДСВ ги продаде за повече парички!). И сага никой тук не може да им каже и копче!
16 Ноември 2017 21:47
Ако почакаме още 10 години 20 млрд. ше ни се сторят стотинки.
В началото кинтите бяха други, но даже с поскъпването никой не може да предложи по-добър вариант.
16 Ноември 2017 21:55
щурчо
16 Ноември 2017 21:31
Теа дето сакат Втора атомна да си спретнат едно акционерно дружество с уставен капитал от 20 милярда, па да копат. Без да посягат към държавната баница...

А "теа дето сакат" да живеят без държава, да си спретнат "Поссе Комитатус" във Видинска област. Просто е идеална за целта.
Равнище като по времето на Пазвантоглу и граничи с три държави.
Ще си живеят диви и щастливи, а ток ще си внасят "отдека сакат".
При крайна нужда, имам предвид.
Да пуснат за пет минути ярмомелката например
16 Ноември 2017 22:10
Отивам да гледам кино, та няколко думи за лека нощ:

Тепърва ще ви се изяснява (пиша "ви", без докачение, щото на мен "ми" е ясно отдавна) каква е разликата между народи с държава и народи без.
Колко боли и колко още повече ще боли
16 Ноември 2017 22:50
Палачинката се обърна - без Белене тока няма да ни стига след като принудително се затворят всички ТЕЦ. Но на Ганю логиката му изглежда безсмислена ако няма далавера.
16 Ноември 2017 22:59
Проектът е жизнеспособен при инвестиционен разход под 10.5 млрд. евро
тва са некви простотии. двайсе милиарда цена няма - това беше генерирано от бай гой и пое по медиите. доколкото помня, последната цена от руснаците беше 6.5 - 7 милиарда, не ми се рови сега, но някъде там беше.

че и хиляда страници написали
17 Ноември 2017 00:26
6,3 млрд
https://www.dnes.bg/business/2013/01/22/belene-struvala-6-3-mlrd-evro-otsiakoha-ot-rosatom.178246
17 Ноември 2017 02:07
Теа дето сакат Втора атомна да си спретнат едно акционерно дружество с уставен капитал от 20 милярда, па да копат. Без да посягат към държавната баница...
И аз това викам. Който е убеден, че Белене ще носи милиарди приходи (каквито мнгомилардни печалби ще има и от Южен Поток) да се включи с негови лични пари в едно акционерно дружество, до построи и да печели.

Иначе се пее старата песен: ще има милиони печалба вервай ми, аз обаче няма да уаствам с мой пари, ти с твой пари от данъци ми дай няколко милиарда да почнем да печелим.
17 Ноември 2017 02:13
без Белене тока няма да ни стига след като принудително се затворят всички ТЕЦ.


Когато има недостиг на дадена стока, цената се вдига. Ако ти произвеждаш стока за която в пазара има недостиг, ще печелиш много. Така, че вложи си парите в едно акционерно дружество, строй Белене и ще станеш богаташ! При това честен.

Със свойте собствени възможности, проницателен ум, си намерил отлична инвестиционна възможност от която си забогатял!
17 Ноември 2017 06:46
ако струва над 20 млрд. лева

В началото си проекта струваше под 7 милиарда , а сега стана 20 милиарда?
Ако още се протака може и да стане още повече.
Но нали България води колониална политика, ще се доведем до енергийна зависимост от други държави. Преди 1989г. България беше най големият износител на ток на Балканите, а сега ще се доведем до състояние да внасяме ток. Защото сме най интелигентният народ в света
17 Ноември 2017 07:04
От БАН са разработили сценарии в "широк диапазон" - песимистични, умерени и песимистични. На последно място е посочена възможността България да продаде оборудването за атомната централа.


Видимо няма оптимистичен вариант. А като гледам последното място - продажбата на оборудването - ще стане първо. И като помня, това ще е третата продажба на оборудване за АЕЦ Белене в последните 30-ина години. Досега още три атомни да бяха построили тъпанарите, ама давай фотоволтаици, давай перки.
17 Ноември 2017 07:20
Авторите на доклада обаче се застраховаха, че пазарът е динамичен и затова е трудно да се правят прогнози за параметрите, по които проектът може да се осъществи и да бъде ефективен и конкурентен. Все пак, макар че пазарният риск не може да бъде отчетен точно, две трети от вариантите на БАН сочели, че има смисъл от централата, а проектът би бил финансово обоснован.


И са потрошили 2 млн. лева без ДДС за да стигнат до това велемъдро заключение ???? Жива да не бех ...
17 Ноември 2017 07:34
Цената беше 6 млад. Евро до ключ, от които 2 млад. вече бяха платени /за площадката и оборудването, което наскоро се достави/. Значи оставаха още 4 млад.
Щурчо да не пише глупостите, а да си погледне фактурата за тока на 2-ра страница, за да види че делът на АЕЦ-а в сметката му е едва около 8%. Големите предприятия имат договори с АЕЦ-а, т.е. промишлеността, щото с перки и панели не можеш да топи метал в пещи.
Това сътвориха идиоти политици, които форумните идиоти явно подкрепят
17 Ноември 2017 07:39
Синдром 404!
17 Ноември 2017 07:51
щурчо
16 Ное 2017 21:31
Теа дето сакат Втора атомна да си спретнат едно акционерно дружество с уставен капитал от 20 милярда, па да копат. Без да посягат към държавната баница...


Аз съм от тия дето сакат ВИНАГИ да имам ток дома, не само лете, но и в НАЙ-СТУДЕНА зима, и поради това ВИНАГИ го купувам от ЕРП-то (ЧЕЗовото), което ми е т.нар. краен снабдител ли, краен доставчик ли (не съм сигурен за термина, ама нещо такова беше), и поради това, че съм му клиент ме е турило в някаква си група, която нещо балансирала и прочие детайли, сигурно важни...

АЕЦ Белене трябва да се построи ЧАС ПО-СКОРО (така и на Сине-Мету казвам какво точно искам!), защото само АЕЦ БЕЛЕНЕ е необходимата бек-ап базова мощност (2 блока х 1079 мегавата) и на ОТДАЛЕЧЕНА от Козлодуя площадка! Строежът трябва да стане с пари от предложеното от Щурча АКЦИОНЕРНО дружество! Сега вече следва МОЕТО предложение - заимствал съм от философията на южнокорейския Capital Markets Promotion Act (Преди години 3 седмици на място, в СЕУЛ, в тяхната Комисия по борси и ценни книжа съм го изучавал!) Ето го предложението . в акционерното д-во ЗАДЪЛЖИТЕЛНО стават акционери , с участие във внесения му капитал изчислено pro rata на мощността, която са прикачили към националния грид, и която МИ продават чрез ЕРП, и за която мощност ЗИМЕ или при БЕЗветрие требе ЕРП да купува от АЕЦо! Който от ф.в. и ветро-латифундистите откаже да стане акционерин по този задължителен начин задължително МОМЕНТАЛИЧЕСКИ мощността му да бъде ОТКАЧВАНА от грида и да ходи да си продава тока на който си ще само не на НЕК, не и на моето ЕРП!

Просто и ясно!

Айде, останете си със здраве (тука и аз като опонентина мой по М2-въпроса, проф.МишоК.), а аз отивам да пия сутрешното си кафе, с други пенции в кварталната сладкарничка!
17 Ноември 2017 08:04
И как ще струва над 20 милиарда лева? Досега за площадката и оборудването са платени 3 милиарда. За какво ще отидат останалите 16? Редовните бълвочи на шарлатаните икономистици и десните в напъните им да спрат Белене накрая ще покажат, че са се оср@**. Така стана навремето със Син поток, така става с Южен поток. Какво повече ще трябва на групировката Ал Джорналя за да разбере що за стока са?
17 Ноември 2017 08:29
В банките има 67млрд. лева спестявания. Не съм икономист и не знам точно как да стане, но например: пускат се 2млн. акции с 10000лв. номинал. Аз например бих могъл да купя една или две, а има много по-богати от мен. С тия пари може да се построи АЕЦ-а, а след това да се изплащат дивиденти с процент колкото биха взели като кредит. Ноооо, трябват международни наблюдатели, защото нашите "експерти" ще опапат парите и до там.
17 Ноември 2017 08:44
Ама как така струвала 20 мрд...
Безсмислени приказки.
Зетя ви го каза - щом мислиш, че ще печели, вадиш пари и строиш.
Аз казвам, че не може да печели.
И не искам държавата за пореден път да пълни с милиарди гушата на мафията.
След 5 години ще излезе студения синтез и ще се правят централи по кварталите, обаче ние пак ще сме набутани с миларди и клауза за задължително изкупуване.
Мафията ни прецака с оборудването, прецака ни с ВЕИ, сега точи зъби пак...
17 Ноември 2017 08:46
Видимо няма оптимистичен вариант
Кво точно виждаш, партнер?
17 Ноември 2017 08:51

дъртреалист
17 Ное 2017 08:44
След 5 години ще излезе студения синтез и ще се правят централи по кварталите
Тия думи ги чух през 1984 г. от Борето , физик в БАН - филиал Пловдив...
Само че Борето беше млад оптимист и някак си тези думи страшно му прилягаха.
А същите думи, произнесени от дъртреалист, за кой ли път ми напомнят тъжната констатация , че реализмът далеч не винаги идва с одъртяването...
17 Ноември 2017 09:03
Събрали се вълците да обсъжат , има ли бъдеще овцата !
17 Ноември 2017 09:14
На червените крадльовци, като чуят за Белене, очетата им светват като на паметника на Самуил. Голяма далавера, за много милиарди...
17 Ноември 2017 09:24
Ако не е студен синтез ще са фотоволтаиците.
Поевтиняват. Вече са на ръба на ценовия срив.
Предстои инсталационен бум, всички покриви ще се покрият.
Това е абсолютно сигурно развитие.
И остава сравнително по-разрешимия проблем със съхранението.
И там се говори за суперкондензатори. А има и преобразуване.
Така че суперкорупционната мъртва хватка Белене е излишна.
Защото мечтата на мафиота не е само еднократно да нагуши (при строителството),
той иска и да нареди робите да плащат години наред супер скъп ток... та народа хем да им пълни гушите, хем да не може да си дигне главата от калта...
17 Ноември 2017 09:31
Може да има нова АЕЦ, може и да няма.
Без нови АЕЦ няма електротранспорт.
Много е просто.
И дилемата далеч не е само българска.
17 Ноември 2017 09:31
Разгеле в съседна статия
За техническите характеристики на камиона Мъск заяви, че той може да измине 500 мили – над 800 километра с едно зареждане.
17 Ноември 2017 09:35
Хубаво, дъртреалист, аз не споря с Вас, щото съм лаик в тази област, но чета какво пише по-горе колегата Energyx: на промишлеността и трябва ток от АЕЦ, защото с перки и панели не може да топи метал в пещи.
17 Ноември 2017 09:37
Дъртреалисте,
слагам на покрива ф.в. градинка и ЗИМЕ ти ще си нон-стоп дежурен да им СВЕТИШ връз клетките на моите ф.в. панели (свръх евтини - направо ще ми ги подарят производители им!) с ФАНАТИЧНО ГРЕЕЩИТЕ ти очи! Та да ми работи котлоня и духалката! Може и да сте дърт, ама не сте реалист, а някакъв фантазьор!
17 Ноември 2017 10:11
ПлесNick
17 Ноември 2017 07:51

Така е ясно.
Схемата ти на АД е много интересна, но имам резерви към нея.
Такова нещо у нас не може да се управлява.
Не забравяй, че у нас няма корейци и за цяр, но има други.

Не трябва да бъде и "предложеното от Щурча" и z-men.
Сакън! Аман!
Говорим за интелигентно, повтарям ин-те-ли-ген-т-но решение.

Това значи, на първо място, блокираща държавна квота 34%.
Държавна! 28 години ни пишат с пирогаф и без упойка да не казвам къде: такива проекти не са лъжица за частна устица! Место неизгорено не ни остана, а питаме за още
Държавна блокираща квота, държавно управление.
Не искам утре на тумба пазарници-малоумници да им скимне, че Белене трябва да е на чужденци или че не требе да е централа, а рибарник за канален сом.

На второ място, това не значи бюджетно финансиране и 34-те%.
Навсякъде думите "централа" и "облигация" са синоними на твърд доход.
Навсякъде пенсионните и др. фондове пей дават да инвестират в тока.
17 Ноември 2017 10:14
Без нови АЕЦ няма електротранспорт.


Когато отговорът е толкова ясен и прост, заобикалянето му коства тонове хартия и глупотевини !
17 Ноември 2017 10:28
дъртреалист
17 Ное 2017 09:24
Мнения: 10,856
От: Bulgaria
Ако не е студен синтез ще са фотоволтаиците.
Поевтиняват. Вече са на ръба на ценовия срив.
Електромобили се ползват денем,а нощем се зареждат.От АЕЦ.Или втора,сменяема батерия,която денем чака слънце? p.s. А ценови срив в стабилните ,кристални фотоклетки, зависи от по ефтина енергия за производството им...
17 Ноември 2017 10:32
блокираща държавна квота 34%

Ми добре, ама първо да дойдат 66% ЧАСТНИ пари.
Което единствено ще покаже, че проектът е изгоден.
Ако не дойдат, значи не е изгоден.
Ето, това е просто за разбиране.
Всичко друго са дъвки.

17 Ноември 2017 10:37
дъртреалист
17 Ноември 2017 09:24
Ако не е студен синтез ще са фотоволтаиците.
Поевтиняват. Вече са на ръба на ценовия срив.

Даже го минаха ръба
Причината е елементарна: няма никакво търсене.
Ще ти го напиша бавно: няма търсене.

И защо да има? Кой е луд да търси фотоволтаици по 4 000 евро за кВт?
17 Ноември 2017 10:45
Варианти без АЕЦ Белене има много, но не всичко ще е както сега с доизяждането на наследеното. Вариантът само с фотоволтаици и перки върви в неразделен комплект с Белчо и Сивушка като основни неща в селското стопанство, упованието на бялата лястовица в здравеопазването, сръчност в оправяне на чаршафи, сервиране и отсервиране като поминък на едни доста над 80%....
Някаква минимална морална компенсация ще е липсата на грантове за НПО, а и техните храненици ще бъдат приготвени с ориз, но това няма да произведе ток.
17 Ноември 2017 11:00
Теа дето сакат Втора атомна да си спретнат едно акционерно дружество с уставен капитал от 20 милярда, па да копат. Без да посягат към държавната баница...


Яяяяя - интересна позиция... Значи държавната баница е само за "теа дето НЕсакат Втора атомна".... Всъщност, нормална ГЕРБерастка логика - ДЪРЖАВАТА - ТОВА СМЕ НИЕ!!!
17 Ноември 2017 11:01
дъртреалист
17 Ноември 2017 10:32
Ми добре, ама първо да дойдат 66% ЧАСТНИ пари.
Което единствено ще покаже, че проектът е изгоден.
Ако не дойдат, значи не е изгоден.
Ето, това е просто за разбиране.
Всичко друго са дъвки.

Що? Ако не са частни, нема да ги взимаме ли?
И кои са частни?
Банките, пенсионните фондове, осигурителните и т.н. частни ли са?

И само така ти се струва, че е просто за разбиране.
Понеже си приятел, ще споделя:
Отдавна, още като студент, се запитах що е то частна енергийна компания? Речено-сторено, написах курсова работа за фирмения профил на най-частната от частните: Ройял Дач Шел Груп.
И не щеш ли, изненадка.
Най-големата акционерна квота в групата - 28%, като блокиращата у нас - се държи от британски институционални инвеститори. Останалите големи дялове - тоже.
В най-частната от частните се моткаха 1 млн. дребни частни акционери без значение, всичко останало - у споменатите банки, фондове и други публични финансови институции.
17 Ноември 2017 11:12
нергийната компания Dominion Resources съобщи, че затваря ядрената си централа в американския щат Уисконсин, тъй като ниските цени на електроенергията и недостатъчното търсене са направили проекта нерентабилен, предаде The Wall Street Journal.

Компанията търсеше купувач на централата, но такъв не се намери. Междувременно две компании за комунални услуги се отказаха да изкупуват електричеството, произвеждано от централата.

Dominion планира да спре производството на ток през второто тримесечие на 2013 г., а след това ще започне процесът по извеждането на съоръжението от експлоатация.

Съоръжението има лиценз за работа до 2033 г.

В писмено изявление до медиите изпълнителният директор и президент на Dominion Томас Фаръл ІІ посочи, че компанията му не е в състояние да продължава да изпълнява плана за развитието на ядрените мощности в Средния Запад, тъй като трябва да предприеме икономии от мащаба.

Решението на компанията идва в момент, в който много енергийни компании обмислят затварянето на стари мощности за производство на електроенергия заради слабото търсене в Средния Запад на САЩ, което се отрази негативно на печалбите.

Конкретно централата на Dominion регистрира загуби за 39 млн. долара през 2011 г. и е изправена пред редица предизвикателства заради по-малкия си размер и ниските цени на електричеството в региона.

Допълнителен натиск върху цените на тока оказват и ниските цени на газа в Щатите.
17 Ноември 2017 11:46
4 000 евро за кВт

Ама ... какъв е смисълът да се говорят глупости?
В момента преговарям за 5 квт домашни, за около 7 хиляди, без батериите. Като тук делът на електрониката идва много висок, щото малка инсталация..
При едри обекти е различно, ще слезе далече под долар на ват.

17 Ноември 2017 11:54
Заключението на учените е очаквано предвид намерението на управляващите АЕЦ "Белене" да бъде приватизирана.
Изглежда, че заключението на учените "обслужва" намерението на управляващите. А намерението на управляващите зависи от това дали някой иска да строи атомна централа. Един път имаме държавен секретар на САЩ, който в прав текст нарежда проектът да бъде спрян ( с повала "Добре съвршена работа" когато тукашните прислужници докладват, че задачата е изпълнена ), а втори път имаме съвсем друго мнение, когато някой друг иска да строи. И в двата случая държавата, т.е. управляващите, не се съобразяват с националния интерес - един път слушат външни нареждания, а втори път се водят по чужди сметки, оказвайки се в позиция да не са видели самите те тези сметки - ако един частник иска да строи и вижда перспектива в това, защо ние като държава не виждаме тази перспектива? Изобщо... 80%...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД