:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,363,570
Активни 215
Страници 27,102
За един ден 1,302,066

В Пловдив новите работни места са колкото в цяла Северна България

В изследването на регионалните профили Смолян е феномен по най-добро образование
Въпреки ежедневната статистика за ръст на доходите, рекордно висока заетост и ниска безработица редица региони у нас остават напълно изолирани от икономическото възстановяване. На фона на много добрите общи макроикономически показатели ситуацията по области показва, че "добрите новини са в няколко района в Южна България и са концентрирани около по-големите икономически центрове". Разделянето на България на богат юг и беден север продължава за поредна година. В двата края на тази ножица столицата е 4.5 пъти по-богата от Сливен, който вече измества Силистра на дъното. С икономическия растеж тази пропаст ще се задълбочава. В затъващите области условията за живот и благосъстоянието на хората се влошават трайно. Това са основните изводи от шестото изследване "Регионални профили: показатели за развитие 2017" на Института за пазарна икономика.

От ИПИ отбелязват рекордно високата заетост, която на ниво от 68.5% за третото тримесечие на 2017 г. вече надхвърля и пика си от преди кризата (65% през трето тримесечие на 2008 г.). За една година - от третото тримесечие на 2016 г. досега, са разкрити над 150 хил. нови работни места. Над 70 на сто от тях обаче са концентрирани само в четири области - столицата, Софийска област, Пловдив и Стара Загора. Само в област Пловдив са разкрити повече нови позиции, отколкото в цяла Северна България. В Северна България новите работни места са едва 27 хил. при 145 хил. повече позиции в Южна България. На север във всички области, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последните десетина години. В Южна България заетостта остава ниска само в две области - Сливен и Кърджали. Пловдив като цяло се откроява - само за последната година там новите работни места са над 40 хил., което означава, че той е по-добре и от столицата, защото е с по-малко население.

Класацията по икономическото развитие отново оглавяват столицата и Габрово, а веднага след тях са Стара Загора, Варна и Русе. "Всички силни икономически области са успели да привлекат значителни инвестиции - местни или чужди", обясни Десислава Николова. На другия полюс изостават Кърджали, Сливен, Силистра, Видин. Всичко, което е добре в развитите области, е зле при тези - те са с проблемен пазар на труда, ниска свързаност, висок дял на бедни хора. "Все пак общата макрорамка е положителна и дърпа всички нагоре", коментира Петър Ганев.

Според ИПИ заплатите ще продължат да се увеличават, и то с по-високо от сегашното темпо от 10% годишно, "защото, когато пазарът на труда е наситен, има глад за кадри и специалисти и единствената опция е заплатите да тръгнат нагоре, особено в частния сектор". Над половината от високоплатените работни места обаче със заплата над 1000 лв. са само в столицата. София остава единствената област с възнаграждения над средните за страната и това ще продължи и занапред, като именно този факт дърпа и средната заплата за страната нагоре.

Тенденция за настигане на средните заплати има в Пловдив и Плевен, но засега и в Пловдив средната заплата е 80% от средната за страната, защото областта е доста голяма. Обратно - във Видин, Силистра и Кюстендил заплатите изостават все повече, и то въпреки изначално по-ниското си ниво и драстичното увеличение на минималната заплата. Минималната заплата в седем области вече е над 60 на сто от средната за региона, а преди година в тази група е имало само две области. Сега това са Силистра, Търговище, Монтана, Ловеч и др. Ако тези тенденции се запазят, новото увеличение на минималното заплащане до 510 лв. може да означава, че в близо половината области съотношението между минималното и средното заплащане ще падне до 55%. "В районите с все още висока безработица това може да означава затруднено разкриване на работни места, както и бавен ръст на заплащането заради все още високата безработица", обясняват от ИПИ.

Образованието е пряко свързано с растежа - най-бързо развиващите се области са и с най-високо образованото население - София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе. "Качеството на образователната система продължава да е ниско. Делът на отпадналите се повишава в последните данни, а през 2016 и 2017 г. делът на слабите оценки на матурите по български език и литература е вторият най-голям, откакто се провеждат зрелостни изпити", коментират от ИПИ. 1/5 от децата от Ямбол и Кърджали са с двойки на матурата.

В образованието отново изпъква феноменът Смолян - най-нисък дял на повтарящите клас (0.08% за 2016 г. при 1.09% за страната), най-нисък дял на отпадналите ученици (0.74% при 2.96% за страната), най-високо съотношение на преподаватели към ученици, най-добро представяне на зрелостните изпити през 2017 г. в страната - по-добро от София. Тук средният успех от матурата по БЕЛ е 4.42 при 4.22 за страната, а делът на двойките - 3% при 8% за страната. "Впечатляващото развитие на образователната система в областта през последните няколко години се дължи на целенасочени усилия за утвърждаване на образователна общност, квалификация на учителите, допълнителни извънучилищни занимания, индивидуален подход към учениците, целенасочена работа на регионалния инспекторат и директорите, въвличане на родителите", отбелязват от ИПИ.ДАНЪЦИ

За тази и миналата година се наблюдава устойчив ръст на местните данъци и най-вече на данъка за недвижимите имоти, като основната причина за това икономистите виждат в липсата на собствен ресурс. Въпреки доброто икономическо развитие почти всички общини срещат сериозни трудности да посрещнат финансовите си нужди. Дори и Столичната община, макар и да е най-богата в страната, трудно намира ресурс да изпълни собствената си инвестиционна програма, обясняват от ИПИ. За периода 2013-2017 г. от ИПИ са преброили 210 случая на повишаване на местни данъци, като най-често това е имотният данък (92 случая). Има и 48 случая на намаление на местни налози, като тук най-често това е данъкът за колите.
29
5921
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
28 Ноември 2017 20:05
Странна е тази диспропорция, едва ли е случайна!
28 Ноември 2017 20:13
Голямта успеваемост на учениците в Смолян се обяснява просто - пишат им оценки без никакви знания.
Във всички малки общини и населени места е така. После идват с ония ми ти натежали от 6-ци дипломи и с претенции до небето
в Сф, избутват някоя лаладжийска специалност в УНСС/СУ/НБУ и се оказва че работа за пет стинки не могат да ми свършат.
Сергиите в МОЛ-овете и автомивките ги прилапват с удоволствие обаче.
28 Ноември 2017 20:19
И ако човек така и така трябва да се премести и да иде на квартира на чуждо място, що да не отиде на 2 хил. км за запад, вместо на 200 км на юг? А? При цените на полетите.
28 Ноември 2017 21:23
Що? Щото в чужбина не е за всеки.Не става от всеки емигрант. Едно е да се преместиш в друг град на собствената си родина,съвсем друго е да смениш държавата.
28 Ноември 2017 21:31
Ми сигурно по някакви причини като твоите, дето десетки години дуднеш, пък не си се преместила.
28 Ноември 2017 21:35
А ти откъде си толко сигурен, че не съм? Да не си пиеш ракийката с мене, душа?
Той който събере смелост да се премести от родното гнездо, му е все тая къде точно. Пред хората по начало стои въпросът дали да стоят в гнездото си или да изхвърчат, а посоката на хвърчене не ги занимава толкова.
28 Ноември 2017 21:43
Езиковата бариера на първо място.после идват още доста неща и манталитета ако щеш, за които,ако се местиш от град в град или от село в град в собствената си държава,няма да ги мислиш.Справка София град
28 Ноември 2017 21:46
посоката на хвърчене не ги занимава толкова.
бе не е точно така. хвъркаш натам, накъдето първо, ще си по-добре и второ, уменията ти ще се оценят. и трето, гледаш си отговорностите. верно, че има ентусиасти, които се засилват към канада, бачкат две-три години като пазач на паркинг, разносвач на пица или мияч на чинии докато изкарат приравнителните изпити /познавам двама такива лекаря/, но аз примерно, като човек семеен, се засилих с трудов договор в джоба. по специалността.

като резултат аз работя, малкото е на училище, голямата остана в мамковината докато завърши, а жена ми учи. първо немски, после двугодишен курс по придобиване на професия, за която има диплома от нашенски университет. обяснили й, че ако иска да работи това, трябва да има цертификат от местна организация. за който крайния и съвсем недостатъчен минимум е ниво на език б2 и изпит от тукашната гилдия. и най-лесния вариант е да понаучи езика и да изкара въпросния курс към агентур фюр арбайт.

иначе сега, когато само аз работя и дме под наем, сме на същия стандарт на живот, както когато бяхме в собствен апартаменто в провинцията и работехме двамата в ит сферата. обаче периодично съм виновен за всичко.
28 Ноември 2017 21:51
"промени" пак не работи, така че нов пост. иначе само в джобс.бг имам кандидатствания по 646 обяви за работа като регистриран потребител, щото първо кандидатствах анонимно. разните му итджобс, джобтайгър и прочие не ми се проверяват, но със сигурност кандидатствах над хиляда пъти, преди да започна да търся навън.

основно щото пради 3-4 години транспортните връзки не бяха толко развити.
28 Ноември 2017 22:17
А ти откъде си толко сигурен, че не съм? Да не си пиеш ракийката с мене, душа?


Oooo, не си, не си. Това лъха от всеки твои коментар.
28 Ноември 2017 23:06
Oooo, не си, не си. Това лъха от всеки твои коментар.

не позна, в Симеоново не са ли ви учили на психология?

Ех, не се научихте това затворените в себе си душички, че е важно и обществото, а не само личното добруване. не за друго, а щото ако отвън върлува чума, рано или късно ще удари и малките ви барокови замичета.
29 Ноември 2017 00:20
В Пловдив новите работни места са колкото в цяла Северна България

Maximus II 28 Ное 2017 20:05
Странна е тази диспропорция, едва ли е случайна!

Дали пък причината не е в презряната магистрала на Боко? Дали пък една магистрала през Северна България, с всичкия си проклет и негоден за ядене асфалт, няма да понамали тази диспропорция...?
29 Ноември 2017 00:35
Дали пък причината не е в презряната магистрала на Боко? Дали пък една магистрала през Северна България, с всичкия си проклет и негоден за ядене асфалт, няма да понамали тази диспропорция...?
Според мен по-скоро причината е кой изкупи терените около магистралата и не дава другаде да се правят инвестиции.
29 Ноември 2017 01:14
не позна, в Симеоново не са ли ви учили на психология?

Ех, не се научихте това затворените в себе си душички, че е важно и обществото, а не само личното добруване. не за друго, а щото ако отвън върлува чума, рано или късно ще удари и малките ви барокови замичета.


Абе не знам какво са ни учили нас (кои нас?, защо Симеоново? защо за "нас" да не е важно за нас и обществото?), ама са ни учили да не говорим такива тотални глупости като теб.
29 Ноември 2017 08:51
80/20 .. такова е разпределението при всеки капитализъм.
29 Ноември 2017 08:58
При ситуация на лесни пари и "социалност" 80/20 става 90/10...

И стига сте гледали доходите.. гледайте богатството. Вече не сме социализъм.
29 Ноември 2017 09:09
Всеки ВУЗ по света, а и у нас ти дава нагласата да усвояваш някаква научна и приложна материя.
Просто защото знанията , които ти преподават , технологиите, вече са остарели.
Та, важното е да те научат да мислиш творчески и да усвояваш нови знания през целия си живот.
Затова няма смисъл да се дърлите, кой ВУЗ в кой град,и бил по-по-най !
29 Ноември 2017 09:11
... после идват още доста неща и манталитета ако щеш, за които,ако се местиш от град в град или от село в град в собствената си държава,няма да ги мислиш


... или баш точно тях ще ги мислиш. В бранша, дето в момента средната нетна 2900 лв., от едно десетина години причните за местенето не са финансови
29 Ноември 2017 09:22
Дали пък причината не е в презряната магистрала на Боко? Дали пък една магистрала през Северна България, с всичкия си проклет и негоден за ядене асфалт, няма да понамали тази диспропорция...?
Хабер си нямаш. Както и магистралните идеолози. И великият геостратег, от Западните Балкани до Саудитска Арабия разперил интелект. Дето под носа си не вижда какво се случва. Ама няма и да те открехвам. Както и него. Писна ми да просвещавам невежи и неуки негодници. В случая не визирам теб, не те познавам.
29 Ноември 2017 10:59
Matros,
Оnzi,
29 Ноември 2017 12:20
гото са конфедерация: софия-българия, източна Румелия, полукняжество Мизия...
п.п. извинявам с е,! таблетът не слага големи букви. или поне аз не умея...
29 Ноември 2017 16:12
А ти откъде си толко сигурен, че не съм?

Ми ако си, хайде честито!
Надявам се, че си доволна и щастлива на новото си място.
Купи ли апартамент в Испания?
29 Ноември 2017 16:22
Tantus,28.11,22.17,

Да прощава kaily,няма лошо,но и аз от много години като я чета съм останала със същото впечатление
29 Ноември 2017 17:12
На всички експерти да има кажа, няма нищо случайно.Там дето е текло, пак ще тече.Пловдив, градът на Филип Макдонски, един от най -старите в Европа, не знам , може и в света, столица на римска провинция, главен град на Цялата тракийска област във Византия, главен град на Румелия, най-големият български град по време на Освобождението, да продължавам ли...Няма нищо случайно на този свят, и нищо ново под слънцето.Просто нещата си идват на мястото.
29 Ноември 2017 18:37
На всички експерти да има кажа, няма нищо случайно.Там дето е текло, пак ще тече.

И Бургас беше с мощна промишленост, но сега дори Стара Загора го затъмнява.
Сигурно са го нарочили за плажно-бананова туристическа атракция.

Ако не беше ТИЗ, един от най-мащабните икономически проекти на България в който са инвестирани над 1.1 милиард евро, Пловдив щеше да е по зле и от Бургас.
29 Ноември 2017 18:54
В Пловдив новите работни места са колкото в цяла Северна България

В Пловдив или в ТИЗ?!
29 Ноември 2017 20:15
Путин изгради хакерска база в Пловдив.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5989787

https://clubz.bg/49181-nepotvyrdeniqt_doklad_sreshtu_trymp_%E2%80%9Eotvede%E2%80%9C_ruskite_hakeri_v_plovdiv
Писахме:

sim4o 06 Окт 2017 19:03
Руските хакери са си в Пловдив и ходят на мачовете
29 Ноември 2017 20:16
Путин изгради хакерска база в Пловдив.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5989787

https://clubz.bg/49181-nepotvyrdeniqt_doklad_sreshtu_trymp_%E2%80%9Eotvede%E2%80%9C_ruskite_hakeri_v_plovdiv
Писахме:
sim4o 06 Окт 2017 19:03
Руските хакери са си в Пловдив и ходят на мачовете


Така чуждите инвестиции, ще развият и ИТ технологиите ..!

Путин
ТИЗ
02 Декември 2017 09:22
kаily 28 Ное 2017 20:19
И ако човек така и така трябва да се премести и да иде на квартира на чуждо място, що да не отиде на 2 хил. км за запад, вместо на 200 км на юг? А? При цените на полетите.
ашколсун....
Продължавайте, продължавайте .... продължавайте все така да пропагандирате и рекламирате изселването на Запад.
Рекламното клипче с Терминал 2 си свърши работата... Сега измислете други.
Точно това ни трябва, баш сега и баш на място -- рекламо-пропаганда по насочване мисълта на младите към изселване ... Ех, общетсвеници, ех будни критикари, ех, ново"будители"

Ма човек трябвая да има малко мозък в главата за да проумее, че трудно се настигат страни с колониално мислене, които столетия грабиха из Земята и се разбогатяваха.
И ся ний кво праийм... Мерим си пиш_ките с тях. И се самооплюваме и се самобичуваме -- също религиозни фундаменталисти, у нас е нацвъкано с други фундаменталисти -- икономически, които ни самобичуват и критикарстват за това че не сме като колониалните страни и че непременно и аутоматически трябва да ги стигнем

И добре че не сме като колониалните страни, същите с ниов вид колониално мислене и нови фокуси -- финансови, финансов колониализъм, така да се каже
Преди столетия колониалистите крадяха из света. Ще дойде време да се случи истината -- "Който краде не ще го яде". Едно от правилата по които работи Светът е правилото на причинно следствените връзки -- каквото посееш -- такова ще жънеш, рано или късно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД