:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,320,654
Активни 194
Страници 21,648
За един ден 1,302,066

Как Смолян се превърна в образователен феномен

Квалификацията на учителите, извънкласните занимания на децата и заинтересоваността на родителите са част от ключовете към успеха на родопската област
БГНЕС
Ученици разговарят за наркотиците с учители и родители.
От пет-шест години Смолян е сред лидерите в страната в областта на образованието. Последното изследване на Института за пазарна икономика на регионите обаче очерта областта като абсолютен първенец - с почти най-високи оценки на учениците на матурата по български език (след София), с най-малко повтарящи класа младежи, с най-малко отпаднали от училище и с най-добро съотношение между учители и ученици. Впечатляващото развитие на смолянската образователна система се дължи на "целенасочени усилия за утвърждаване на образователна общност, квалификация на учителите, допълнителни извънучилищни занимания и индивидуален подход към учениците", казват експертите от ИПИ. И все пак има ли рецепта за смолянското образователно "чудо" и каква е тя?

....................

Изграждането на образователна общност от институции, подкрепящи каузата на образованието, изглежда се явява ключово за доброто представяне на Смолян на терена на просветата. "Институциите в област Смолян са много съпричастни към образованието и възпитанието на децата в нашия регион. Те работят пряко с тях - организират школи, обучения, състезания, съвместни инициативи и поощряват участието им в тях. Организират се работни срещи, на които всяка институция изказва необходимост от предприемане на конкретни мерки за евентуално предотвратяване на проблеми в училищното и предучилищно образование. Процесът е дългогодишен и все повече институции вземат участие, което повлиява благоприятно на образователната среда", казва началникът на регионалното управление по образованието Никола Запрянов.

Тук всички са съпричастни - и областната управа, и кметовете по места, с които се организират съвместни срещи за представяне на "актуалните снимки" на образователното ниво в тях. Подкрепа дават дори пожарната и полицията, откъдето редовно правят обучения за учениците в часа на класа. Ангажирани в каузата са още читалищата, библиотеката, историческият музей в Смолян, където постоянно е пълно с ученици, които карат изнесени часове там. Последните 1-2 г. се работи и със смолянския театър "Николай Хайтов", откъдето изнасят за учениците специални спектакли с обучителна цел. "Инициативата е много интересна, защото актьорите изнасят представления върху литературни произведения, които се изучават от учениците от съответния клас. Това много разчупва нещата", разказва Запрянов. По думите му в така създадената общност всички образователни и държавни институции заедно на всички нива работят за преодоляване на дефицитите, а контактът с родителите е непрекъснат.

Целта на "спойката" между всички заинтересовани институции освен всичко друго е свързана и с големия проблем на областта - миграцията. "Всички ние се борим срещу миграцията. Една институция може да предостави работни места, друга - качествено образование. Така младите могат да намерят основателна причина да останат тук, а родителите им да са спокойни", казва още шефът на РУО-Смолян.

Култът към образованието също е сред факторите, на които се приписва голяма част от смолянските образователни успехи. Как се поддържа той? "На първо място има много голяма заинтересованост от страна на родителите към обучението и образованието на техните деца. Освен родителските срещи правим своевременен контакт при всяка възникнала необходимост", казва Никола Запрянов. От друга страна - казва той - преподавателите успяват да мотивират учениците чрез разнообразяване на формите на преподаване, използвайки услугите и ресурсите на новите технологии.

По данни на РУО-Смолян ежегодно над 90% от учителите от областта участват в различни квалификационни форми, допринасящи за по-добрата им подготовка като педагогически специалисти. "Организират се работни срещи с учителите по учебни предмети за представяне на положителните резултати, за представяне на тенденциите и обобщаване на мерките на различни нива с цел преодоляване на допуснати пропуски и дефицити. Най-добрата мотивация на учителите от област Смолян е резултатът от постигнатия успех в процеса на обучение и възпитание на техните ученици", казва Запрянов. Той обяснява, че преподавателите в повечето училища са преминали квалификации, свързани с работата в слети класове, тъй като близо 1/3 от смолянските училища са защитени, т.е. в тях се налага да се работи в слети класове, което принципно е трудоемко. Въпросните квалификации се отразяват в по-качествена методика на преподаване, съобразяване с дидактическите материали, с новите тенденции, както и с целите на образованието, посочва той. А накратко, формулата на успеха според него би могла да звучи така: "Постоянна взаимопомощ и подкрепа на всички нива - ученик, родител, учител".

Според Милко Пиперков, който понастоящем е възпитател в Центъра за подкрепа на личностното развитие, а преди това е бил учител, основната заслуга за образователните успехи е дългогодишната работа на регионалното управление по образованието. По думите му то има огромна роля за мотивирането на учителите, както и за постигането в Смолян на най-доброто съотношение учител-ученик от цялата страна. "Едно е да работиш с 26 ученици, друго е с 20 - така имаш повече време за индивидуална работа с децата - както с тези, които имат затруднения, така и с тези, които имат специални интереси", казва Пиперков. Според него допълнителната квалификация, която изкарват учителите, също е решаваща за добрите резултати. "Повечето ни колеги усещат учителската професия като призвание", споделя още той.

Очевидно високите цели и самокритичността допринасят в голяма степен за отличните резултати. "И ние самите се чудим дали работим достатъчно добре", признава Мая Стоилкова, която преподава философия и история на гимназисти в най-голямото смолянско средно училище "Св. св. Кирил и Методий". На тазгодишните матури по български език възпитаник от нейното школо е бил на 41-во място в страната, а друг е постигнал забележителната 21-ва позиция в национален мащаб на матурата по философия. Самата Стоилкова доста е разсъждавала над въпроса на какви фактори се дължат високите резултати на смолянските ученици, а обясненията според нея са няколко. "Нашият регион е изключително беден. Може би образованието се явява като спасителната сламка за обществото. Когато нямаш друг шанс, образованието става фикс идея. Просто ценностната система на хората тук е такава", посочва тя.

По думите й липсата на работа в региона води до това, че единственият начин да работиш, е да работиш добре. Упорито и съвестно работещите преподаватели се явяват важен фактор за високите резултати на младежите, но тук се натъкваме на следния парадокс - те са с едни от най-ниските заплати за страната. "Повечето от нас работят на възрожденски принцип, на добра воля. Оставаме да обучаваме децата и следобед, дори и без заплащане", казва Стоилкова. По думите й с колегите й живеят в малък град, всички се познават и просто не могат да си позволят "лукса" да не работят добре и да не дават всичко от себе си. А както стана дума, в Смолян на 1000 ученици се падат най-много учители - 106.

Смолян е специфична област - регионът е планински и е сред най-бързо обезлюдяващите се у нас. Но вместо това логично да води до повече отпадащи ученици, тук се наблюдава обратният феномен - делът на тези деца клони към нула (0.74%). Децата намаляват с всяка изминала година, затова учителите правят какви ли не "гимнастики", за да ги задържат - помагат им при обучителни затруднения, работят с тях в събота и неделя по проекти, насочват ги към извънучилищни занимания. В момента по данни на РУО-Смолян от 60-те смолянски школа 53 участват в проект "Твоят час". Училищните ръководства действително се включват активно във всяка извънкласна дейност, която може да допринесе за допълнителния напредък не само на образователното, но и на творческото развитие на учениците. "Учениците могат да се запишат на каквото пожелаят - спорт, изкуства, народни танци, пиано, акордеон и т.н.", казва Стоилкова. По думите й с колегите й наистина работят "много усилено", непрекъснато повишават квалификацията си и участват в национални и международни проекти. Гилдията, както и на много други места в страната, е застаряваща, но пък традициите в обучението, които имат т.нар. "стари кучета", определено дава резултат. Младите учители тук са малко, но желанието за работа е голямо.

Според преподавателката едносменното обучение, към което е преминала областта, също е допринесло за доброто представяне на Смолян. "Преди учениците имаха по-слаби резултати, а след преминаването към една смяна и към целодневно обучение, при което те могат да се поемат от учителите и следобед и да затвърдят наученото, оценките им логично се подобриха", разказва Стоилкова. Не на последно място, преподавателката по философия открива част от причините в по-доброто представяне на смолянските ученици в това, че градът е останал "сравнително затворен и спокоен", с малко по-малко възможности, но и с по-малко изкушения от по-големите градове.

...............НА ДЪНОТОСливен - 5.3% отпаднали от клас ученициСливен все още е областта с най-лошо състояние на образованието в цялата страна, показва докладът на ИПИ. Отпадналите от основно и средно образование продължават да се увеличават за четвърта поредна година и през 2015 г. достигат 5.3% при 2.9% за страната. Делът на повтарящите класа деца също се повишава и през 2016 г. е над два пъти по-висок от средния за страната. Същевременно оценките на зрелостните изпити в областта се подобряват и за първи път от последните години изпреварват леко средните за страната. На матурата по български език през 2017 г. учениците в областта имат среден успех от 4.24 при 4.22 за страната. Делът на слабите оценки обаче също се повишава, макар че за трета поредна година остава под средния за страната. Сливен е сред областите с най-остър недостиг на преподаватели - през 2016 г. броят на учителите в основното и средното образование е 65 на 1000 ученици при 75 на 1000 ученици за страната.Добрич - най-малко обхванати в училище децаНа дъното - само преди Сливен - се нарежда и Добрич. Областта продължава да е с най-нисък нетен коефициент на записване на учениците в 5-8-и клас, а след нов спад през 2016 г. до 68.3% (при 78.2% за страната) - и единствената област със записване под 70%. Дяловете на отпадналите и на второгодниците (повтарящите) в основното и средното образование тук остават почти двойно по-високи от средните за страната. В същото време зрелостниците от областта отново се представят сравнително добре на матурите през т.г. Средният успех от изпита по български за Добрич е 4.16 (при 4.22 за страната), а слабите оценки представляват 4.3% (при 8.0% за страната).Ямбол - най-малко учители

През 2016 г. записването на учениците в 5-8-и клас отново расте, компенсирайки големия спад от предходната година и достигайки 84% (при 78% за страната). Делът на второгодниците и този на отпадналите от основното и средното образование пък остават близки до средните за страната. Образователната система в областта продължава да страда от недостиг на учители и през 2016 г. Ямбол е областта с най-малък относителен брой на преподавателите в училищата - 65 на 1000 ученици при 75 на 1000 ученици за страната. Заедно с област Кърджали Ямбол продължава да показва изключително ниски резултати на зрелостните изпити и през 2017 г. На матурата по български език учениците от областта имат среден успех от 3.87 (при 4.22 за страната), а делът на слабите оценки достига 20% (при 8% за страната).АУТ

Общинските данни за отпадналите от училище ученици разкриват пъстра картина. В 101 общини делът на преждевременно напусналите образователната система е под 2%. Налице са обаче "струпвания" на общини, в които проблемът с отпадането е значително по-голям - няколко малки общини около Видин и Враца, почти всички в област Добрич, две общини на юг от Бургас и по няколко в близост до Русе, Пловдив и Стара Загора липсващите ученици са около 7-8%. По-зле се представят и други отделни общини - Трън, Летница, Венец, Хитрино, Костинброд. Видим фактор, който предопределя дела на отпадналите от училище, е размерът на общината - големите общини и областните центрове постигат по-добри резултати от малките общини, посочват от ИПИ.
БГНЕС
Смолян е номер по резултати на матурите по български език т.г.
РУО-Смолян
Отличните смолянски ученици
РУО-Смолян
Квалификацията на учителите изглежда не е просто за отчитане на проекти.
БГНЕС
Смолян е областта с най-много учители - на 1000 ученици се падат по 106-има преподаватели.
РУО-Смолян
Заниманията с децата не приключват с края на часовете.
БГНЕС
Фолклорът - друго популярно занимание за след часовете.
РУО-Смолян
И смолянската пожарна се включва в обучението на учениците.
РУО-Смолян
На "ти" с новите технологии.
6
5207
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
03 Декември 2017 19:00
Читалището в Смолян е построено 40 годин преди градът да бъде освободен от българските войски. Също в Широка Лъка и Славейно, примерно.
Те това е образователен феномен...
03 Декември 2017 21:06
На преброяването през 2011 г. в област Смолян по-малко от 0.5% от населението се е определило с майчин език ромски. Като добавим и по-консервативния дух в семействата, и по-малкото ученици в паралелките, може с увереност да се твърди, че образователен феномен няма. Причините не са в образователната система.
03 Декември 2017 23:27
Смолян е феномен- няма цигани, няма отпадащи и незаписани ученици. Изглежда и отношението на учители, деца и власти към образованието е различно. Докато Сливен (Добрич, Ямбол и т.н.)- много цигани, много отпаднали и неучещи в ученическа възраст. А и голяма част от тези, които се водят ученици ходят до училище колкото да не им спрат детските и да си вземат закуската. Учителите в циганските училища това също ги устройва- нямат работа. А и на никого не му пука, важно е документацията да е в ред.
04 Декември 2017 11:49
Щях да повярвам на статистиката, ако наистина се знае колко точно народ населява територията и отделните населени места. Колко от водещите се отпаднали изобщо са в България? Или в област Добрич? И, доколкото разбрах от приятелка- учителка, в последните години благодарение на "риформата" учителите имат много допълнителна писмовна работа- отчети, планове и т. н., които им изяждат времето, и сигурно са за сметка както на свободното време на учителите, които биха могли вместо това да се квалифицират, или да отделят повече извънучебно време на учениците. Предполагам, че стриктността към изискваната писмовност е най- голяма в големите градове.
04 Декември 2017 14:22
Редакторът или списувателя на статията като е подбирал картинки да я украси е нацелил точно една която е в пълен разрез с това дето твърди статията.
Първата картинка - група ученици вперили празни погледи в някой зад кадър с нескрита досада и в пози тип "начинаещ бизнесмен" и "участничка в кастинг на Брейзърс"
и напълно в унисон хашлака на преден план носи тениска с надпис "bonjour bitches"... Липсват синджирите имитиращи злато тъмните очила пистолетите в две ръце и маймунските жестове за да стане сценката достойна за някое харлемско гето...
04 Декември 2017 14:24
Сега видях и надписа - Ученици разясняват наркотиците на учители и родители. Тамам...
Новите поколения със сигурност са в пъти по запознати с тях.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД