:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,320,691
Активни 198
Страници 21,685
За един ден 1,302,066
H2O

Реформа с пари наготово се прави лесно

Потребителите ще платят "солидарно" за остарялата ВиК мрежа, течовете на вода и кражбите в гетата
Цените на водата минават през регулатора, който обаче в повечето случаи се съгласява с предложеното.
Че ВиК мрежата в България отчаяно се нуждае от инвестиции, вече не е новина. Страната ни редовно влиза в най-различни класации, свързани с прахосването на ресурси - проблем, с който не може да се справи години наред. ВиК операторите пък се надпреварват да обещават чиста вода, модерна мрежа и намаляване на загубите. Но разбира се, срещу съответната сума, т.е. цена за кубик вода. В крайна сметка решението е на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която в последно време все по-често се съгласява с исканията на фирмите.

Рязкото поскъпване на водата в някои области вече доведе до серия от протести и заплахи за блокиране на пътища. Причината е, че новите водни сдружения, които трябва да са по едно на област, предвиждат сериозни инвестиции в новите си бизнес планове. Освен това цената на водата за цялата територия, на която оперират сдруженията, на практика се изравнява. За някои селища това може да е добра новина, но за повечето означава драстично поскъпване.Но това не е всичкоЗа да се "тушират" регионалните разлики, сега се обмисля нова такса "солидарност" - по 10 ст. на кубик. С нея държавата ще се опита да попълни част от дефицита от около 8 млрд. лв., нужни за справяне със загубите на вода, проблемите със снабдяването, качеството и др. Това ще залегне в нов тарифен модел, който е разписан в стратегията за водния сектор. Самата стратегия трябва да бъде представена до края на годината. Партньор по изготвянето й е Световната банка, автор и на сметките за т.нар. социална поносимост на водата, която за София в момента е около 10 лв. на кубик (!). Новината за новата такса бе съобщена наскоро от зам.-министъра на регионалното развитие Малина Крумова. Тя разясни, че с натрупаните пари от бъдещата такса ще се разпределят средства за инвестиции в региони като Добрич и Разград, които от години са сред първенците в прахосването на вода и в България, и в целия ЕС - над 80%.

В намеренията на регионалното министерство теоретично е помислено за бедните, но не и за кражбите на вода. Предвижда се облекчение за социално слабите българи - те няма да плащат сметки, ако ползват до 1.5 кубика на месец. Ако обаче надхвърлят това потребление, а те със сигурност ще го надхвърлят, сумите ще бъдат по действащите тарифи.

Общата тенденция е цената на водата навсякъде да върви нагоре и очевидно това ще продължи и в бъдеще. В столицата последното увеличение бе от 18%. Но в други градове нямаха този "късмет" и ВиК фирмите поискахаувеличение между 30 и 50 на стоПовишението е залегнало в петгодишните бизнес планове на дружествата. Ето например какво пише в бизнес плана на "Софийска вода" - поскъпване ще има в следващите пет години и тези 18% от тази година съвсем не са окончателни. Дружеството иска нови 9% скок на цените още от Нова година. Макар че КЕВР тепърва трябва да се произнесе, отсега е ясно, че решението й едва ли ще се различава съществено от поисканото. Така, ако регулаторът одобри повишението, още от януари столичани ще плащат по 2.31 лв. за кубик с ДДС вместо както досега - по 2.15 лв. за кубик с ДДС. Поскъпването обаче няма да спре дотук. Повишение се планира и през следващите години, като през 2021 г. цената се очаква да стигне 2.68 лв. за кубик с ДДС, показва бизнес планът на компанията.

От КЕВР все пак се застраховат - в средата на периода, т.е. след около две години, комисарите ще направят т.нар. проверка на показателите, свързана с инвестициите, разходите, броя на авариите и течовете и др. Така ще се установи дали концесионерът се движи по план, или се отклонява и в случай че разликите са драстични, може да има редукция на цените. Само че за подобен случай скоро никой не е чувал.

Говори се, че България има шанс да настигне по-богатите държави в Европа, но това едва ли ще е скоро. По различни оценки секторът има нужда от около 12 млрд. лв., за да достигне поне средните европейски стандарти. Затова и фирмите масово искат повишение на цените. Сметките показват, че до 2023 г. има осигурени около 4 млрд. лева от еврофондовете - основно по програма "Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони. Остава дупка от около 8 млрд. лева, която трябва да се запълни. Източниците са увеличаване на цената на водата, частно финансиране и намаляване на разходите, посочи зам.-министър Крумова.

Един от основните проблеми са кражбите на вода, за които сякаш се сещаме само когато предстоят избори. Наскоро от ВМРО съобщиха, че вромската част на "Филиповци" има само три водомера,а там се харчат около 40 хиляди кубика вода на месец. Справка на "Софийска вода" показвала, че само 3% от жителите на столичния квартал си плащат водата. "Говорим за две гета, в които на година потъват по 5 милиона лева. Тази вода я плаща изрядният потребител. Това се калкулира чрез цената на водата", обясни общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера пред Нова тв.

"Оказа се, че в целия квартал с над 10 000 жители вода плащат само болницата и училището. И то по 5 лева месечно, "на база". Загубата на "Софийска вода" бе около 1 млн. лв. на година, естествено, прехвърлена към сметките на другите столичани", добави задочно и бившият общински съветник Георги Кадиев. Къде е тук "Софийска вода" ли? Ами тук е, но прехвърля топката към институциите. Концесионерът бил в диалог с тях, а целта е да се състави план как този проблем да бъде решен. А към момента единственото очевидно нещо е, че за поредна година явно нещо куца в този диалог.

Кражбите обаче не са единственият проблем. Течовете на мрежата и загубите на вода също водят до огромни дефицити, които явно ще се запълват с такса "солидарност". Само в седем града на страната загубите са под 50%. В София те са малко под 50 на сто. Абсолютният шампион е Добрич - там 84% от водата изтича в земята, преди да стигне до хората.

За потребителите обаче има и друг проблем - липсата на задължение всеки апартамент да разполага с индивидуален водомер. В момента по закон подобно задължение няма, а инициативата за такава регулация няма как да дойде от ВиК операторите, тъй катоте така или иначе си събират паритеЕто какъв е проблемът - вие имате водомер и плащате според показанията му. На всяко тримесечие разликата между общия и индивидуалния водомер се "разхвърля" между живеещите в дадения вход - нали все някой трябва да плати разликата. Хората без водомер пък плащат "на база", като заявяват предварително колко души живеят в жилището. Често пъти обаче се случва те да заявят, че са двама или трима, а всъщност да са много повече. Тогава те плащат определени кубици според бройката, а останалата част също минава към общия водомер, разликата от който се плаща от всички.

Няма спор, че цената на водата ще расте и поскъпването няма как да бъде избегнато. Но това освен през цената на инвестициите в мрежата трябва да става и през други източници. Голяма част от фирмите могат да направят оптимизации, които да позволят заделянето на по-голям ресурс за подмяна на тръбите и модернизация на мрежата. Нужни са и сериозни мерки за справяне или поне за намаляване на кражбите. Запълването на дупката от милиарди левове само за сметка на потребителите, които продължават да пият вода със съмнително качество, е нередно. Само тези дни в Златоград имаше среща заради проблема с водата, която бе забранена за пиене в над 50 села в кърджалийските общини Момчилград, Кирково и Джебел. Източникът на замърсяването е хвостохранилището над Златоград, което след дъждовете е преляло и е замърсило реките Голяма и Върбица.

А проучване на "Активни потребители" отпреди година показа, че близо 50% от водата в тестваните проби в цялата страна е замърсена. Превишени нива на нитрати бяха установени във Видин, Димитровград и Пазарджик. Активен хлор над нормата имаше в Русе, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Изследването обхвана обществени чешми в 29 града у нас. В 14 от тях бе установено наличие на замърсяване като микрооганизми, нитрати и хлор.

Докато това не се промени, сметките не започнат да се събират, а кражбите да се намалят, осезаема промяна за потребителите едва ли ще има, дори и да бъдат натоварени с нова такса "солидарност". Защото реформа с пари наготово лесно се прави. Но често вместо запълване на дупките се отварят нови дефицити за милиони.
Снимки: БГНЕС
Ремонтите на ВиК мрежата са често срещана гледка, но това не е достатъчно.
2
2249
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
03 Декември 2017 19:41
За две от всичките общини в България, Плевен и Долна Митрополия, в днешна газета прочетох че 117 150 300.52 лева струва техния съвместен проект "Интегриран воден цикъл Плевен - Долна Митрополия", по ОП "Околна среда", финансирана от Кохезионния фонд на ЕС! (Интегриран воден цикъл разбрах от дописката е, че както канализацията, т.е. обратната вода, и водопроводната мрежа, т.е. правата вода!)

Сега, ако има откъде да видим и за останалите общини в България (мисля, че са 265 на брой) техните, и то остойностени като на Плевен и Д.Митрополия проекти за техните интегрирани водни цикли, ще ги съберем на бързо и ще видим дали споменатите в статията "разни оценки" за цели 12 милиарда лева са верни, или накой ЯКО ги надува!!!! Едно време, ДПС-то бе надуло стойността на проекти за интегрираните водни цикли на едни ДПСарски общини, ама брюкселци ги шамаросаха през ръцете (мазните кунки!) и ги накараха да представят далеч по скромни стойности! Та, си мисля, че някой, с горните 12 милиарда, пак пробва да пробута, на нас, потребителите на правата вода, и "производители" на обратната, да пробута тоя ДПС-style номер!
04 Декември 2017 10:51
Не може толкова скъпа инфраструктура да се плаща само на база консумирана вода.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД