:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,954,152
Активни 82
Страници 4,400
За един ден 1,302,066

Бездействието на парламента спасява чиновници с конфликт на интереси

Комисията "Златанов" е с непълен състав вече над 4 г. и масово прекратява производства по давност
СНИМКА: БГНЕС
Заради колективната безотговорност на парламента КПУКИ работи с незаконен състав вече над 4 години.
Кметове, общински съветници, данъчни шефове, зам.-министри и други висши чиновници масово се отървават от глоба за конфликт на интереси, показа проверка на "Сега". Заради непълния си състав Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) вече над 4 г. не успява да вземе решения по сигнали, когато има разногласие между членовете й. Затова в такива случаи се изчаква и преписките се прекратяват по давност, потвърдиха от комисията в отговор на въпроси на "Сега". Органът, финансиран щедро от данъкоплатците, трябва да е крайъгълен камък на бъдещата антикорупционна мегаагенция.

Причината за абсурдната ситуация е, че по закон решенията се взимат с мнозинство от поне трима от петимата членове. В момента членовете на комисията са трима. Когато гласовете се разделят два на един, решение не може да се вземе.

От октомври 2013 г., когато комисията остана с непълен състав, досега проблемните казуси са 65, казаха от комисията. От тях 18 проверки вече са прекратени по давност. Същата ще е съдбата на останалите. Това са случаи, в които част от членовете на комисията са гласували, че има конфликт на интереси, но някой е "против" и не може да се вземе единодушно решение.

КПУКИ е с двама членове по-малко от скандала с Филип Златанов и тефтерчето му, в което според прокуратурата той си записвал кои политически противници на ГЕРБ да бъдат ударени. Тогава никой не беше назначен на местата на Златанов и на напусналата Сабрие Сапунджиева. Временният председател на КПУКИ Николай Николов заяви пред "Сега": "От 16.10.2013 г. комисията заседава в състав от трима души, като от тази дата на НС му е служебно известно, че тя работи в непопълнен състав. Това обстоятелство е отбелязвано както в годишните ни доклади, така и в ежегодните доклади на ЕК".

В решенията на комисията, които са публични, са описани подробно производствата, по които членовете й са били на противоположни мнения. Сред тях е проверката на сигнала срещу бившия кмет на Хасково Георги Иванов. На 19 октомври тя бе прекратена поради изтичане на давност. През февруари и.д. председателят Николай Николов, Катя Станева и Паскал Бояджиев не са гласували единодушно. От ведомството отказаха да отговорят кой как е гласувал по този казус. Сигналът срещу Иванов е от май 2014 г. Комисията е установила въз основа на данни и от прокуратурата, че през април 2012 г. кметът сключва спогодба с фирма да й изплати 2.51 млн. лв., за да не се стига до съдебно дело срещу общината. Същия ден съпругата на Иванов продава на същата фирма за 1.32 млн. лв. дяловете си в друго дружество, които купува няколко дни по-рано само за 5000 лв.

Друг сигнал, прекратен през ноември след разнобой в комисията, е за конфликт на интереси на общинския съветник в Мездра Цанко Петков. През 2012 г. общинският съвет гласува да се вземе дългосрочен заем от над 800 000 лв. за изпълнение на проект "Корекция на река Боденска". Основен изпълнител на проекта е компанията "Инертстрой Калето", в която Петков е съдружник с 47 на сто от капитала и е член на съвета на директорите. Въпреки това той участва в гласуването и подкрепя поемането на дълга, установява комисията.

Тя е прекратила по давност и сигнал срещу директорка на Бюро по труда, подаден през 2013 г. Тя сключва договор по европейска програма с районна потребителска кооперация, в която е член, и подава декларация за конфликт на интереси, след като изтича срокът.

Поради разнобой при гласуването и давност КПУКИ прекрати сигнала срещу кмета на Банско Георги Икономов, срещу управителя на общинското "Паркинги и гаражи" Димитър Даутов, общинския съветник Александър Краваров, бившия председател на общинския съвет Владимир Колчагов и бившия зам.-кмет Сашка Въчкова. Комисията установява, че Икономов и Колчагов създали рибарско дружество, на което бил даден на концесия язовир "Белизмата" за 5 г. срещу наем от 90 лв. месечно, който по-късно е повишен до 111 лв. По-късно рибарското дружество станало търговско и бил създаден търговски обект, от който двамата печелели. Икономов гласувал на жена му да се отпусне общинска земя на ниска цена. Той спечелил търг за почивна станция на министерството на земеделието. Зетят на Колчагов спечелил търг за ремонта на читалището на стойност 1.5 млн. лв. и търг за изграждане на велоалея между Банско и Добринище.

КПУКИ е прекратила и производството срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за това дали мероприятия на общината се провеждат в хотела на неговото семейство. Сигналът е от 2013 г., още тогава Тотев е изслушан и се установява, че с негов подпис са одобрени плащания към хотела на майка му за десетки хиляди левове, пише в решението. Въпреки това гласовете на тримата членове на комисията се разделят и се изчаква давността.

Неотдавна е прекратено и производството, заради което бе уволнена шефката на софийската областна дирекция "Земеделие" Христина Стойкова. Разследване на Нова тв разкри, че дъщеря й е получавала евросубсидии да се грижи за пасища, въпреки че не е отглеждала животни. Тя била регистрирана в Челопеч, където площите са одобрявани от областната дирекция "Земеделие". Стойкова е била член на комисия, която е разрешила промяна в предназначението на земеделска земя, върху която е построена къща за гости, регистрирана на името на фирма, в която участвали родителите й. През 2016 г. КПУКИ прави опит да прекрати производството поради изтичане на срокове. До решение тогава не се стига, защото гласовете се разделят. В края на септември т.г. делото е закрито окончателно.ОПРАВДАНИ

КПУКИ прекрати сигнал срещу Паскал Желязков, директор на диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт към агенцията за храните. Установено е, че назначил комисия от свои подчинени и се явил пред нея като единствен кандидат в конкурс за професор. Според КПУКИ няма конфликт на интереси. Прекратено е делото срещу шефа на НСИ Сергей Цветарски и заместничката му Диана Янчева. Цветарски е проверяван дали води съпругата си на служебните си командировки в чужбина и дали използва служебните автомобили и материалната база на института за лични цели. За Янчева е сигнализирано, че включва роднини в изследванията на НСИ, за да им осигури доходи. Този сигнал не е разглеждан, тъй като липсвал подписът на подателя, а фигурирали само двете му имена.
7
3336
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
03 Декември 2017 19:41
Разпад!
03 Декември 2017 19:56
От 16.10.2013 г. комисията заседава в състав от трима души, като от тази дата на НС му е служебно известно, че тя работи в непопълнен състав
03 Декември 2017 20:03
Комисията "Златанов" е с непълен състав вече над 4 г. и масово прекратява производства по давност


Прокулус, Параграфе,

Обяснете ни, моля, какво е това - престъпление ? Умишлено ? Длъжностно ? Извършителят, ите ?
04 Декември 2017 07:49
Чл. 22а. (Нов - ДВ, бр. 97 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г.) (1) Конфликтът на интереси за лицата, заемащи публични длъжности, се установява от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, наричана по-нататък "комисията", която е независим орган.

(2) Комисията се състои от петима членове, от които Народното събрание избира трима членове, в т. ч. председател, президентът на републиката назначава един член и един член се избира с решение на Министерския съвет и се назначава със заповед на министър-председателя. Мандатът на председателя и членовете на комисията е 5 години с право на не повече от два пълни последователни мандата.
. Мдаа, депутатите ПАК не са си свършили работата за която сме ги пратили в парламента. Ноооо, така ще е докато гласувате за ГЕРБ!
04 Декември 2017 09:23
А заплати получавали ли са ?
За рушвети не питаме, то е ясно, платено им е да си мълчат.
04 Декември 2017 12:28
КПУКИ - това е абревиатура на "на Кого ли му ПУКа"!
04 Декември 2017 19:17
Заради непълния си състав Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) вече над 4 г. не успява да вземе решения по сигнали, когато има разногласие между членовете й. Затова в такива случаи се изчаква и преписките се прекратяват по давност

Kонгениално удобство!
Непрофесионален перфекционизъм в папкането, д@искането и нищонеправенето, но усвояващи и унищожаващи обществени средства, единствено за себеси.
Да връщат и повръщат усвоеното + полагане на обществено полезен труд, барабар с този, който си е затворил очите и ги е назначил.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД