:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,342,382
Активни 75
Страници 5,914
За един ден 1,302,066
Просвета

Студентка създаде първата у нас образователна пъзел стая

Escape room влезе в българското училище
Катерина Ценкуловска
В централното и много популярно основно училище, доскоро прогимназия "Цветан Спасов", в Плевен винаги е шумно като в кошер. Но през миналата седмица за няколко дни сред жуженето, изпълващо коридорите през междучасията, ясно се чуваха две фрази: "Искам и аз!" и "Кога пак?". Шестокласниците, които тук са близо 140, разпределени в 6 паралелки, бяха първо заинтригувани, после въодушевени и накрая напълно спечелени за новаторска идея, осъществена в училището им за първи път в страната - образователна пъзел стая на колела.

Неин създател е млада плевенчанка - 21-годишната Катерина Ценкуловска, в момента студент втори курс в специалността "Връзки с обществеността" в СУ "Св. Климент Охридски". През декември 2016 г. Катерина стигна до финала на инициативата "Иновация в действие", която цели да инвестира в млади хора в България, като развива техните знания и практически умения и ги подкрепя в създаването на иновативни проекти. В конкуренция с десетки оригинални идеи тази на Катерина Ценкуловска заучене чрез забавлениебеше класирана на трето място.

В началото на май тази година тя успешно реализира първата образователна пъзел стая на колела в Детски образователен център "Узана" и беше силно мотивирана от положителната оценка на участниците - ученици в частно езиково училище в София. Стаята в ОУ "Цветан Спасов"-Плевен е първата в страната образователна пъзел стая в масово училище. Темата й е "Човекът и природата". В нея групи от по шестима шестокласници трябваше да се справят с поредица загадки, всички създадени върху изучавания от тях материал по български език, история, изобразително изкуство, но им бяха нужни и умения по математика, и знания по география.

Както във всяка класическа escape room, играта в тази образователна пъзел стая започва със загадка. Разкриването й води до намиране на 4-цифрен код, като в тази стая има и 3-цифрени кодове, с които се отваря кутия, заключена с катинарче. Там пък има нова загадка, която на свой ред трябва да бъде решена. И така до намирането на ключа за излизане от стаята. Това трябва да стане за максимум 60 минути, но ученическите отбори се справяха и за по-малко, каторекордът е 36 минутиДецата са разделени на групи на случаен принцип, с теглене на номерца от 1 до 6. Единственото, което знаят предварително, е, че трябва да работят по групи и за време, казва заместник-директорът в училището Татяна Ценкуловска. И обяснява защо училищното ръководство е решило да реализира новаторската идея: "Играта развива изключително много умения у учениците - наблюдателност, да правят логически връзки между задачи и понятия, да извличат информация от текст - справяне с прословутия учебен проблем "четене с разбиране", който е най-назрял в това поколение, за вникване в значението на всяка дума и препратката, която дава към някаква друга задача, умение да описваш с думи и информацията да бъде предадена на другите от екипа, ориентиране в пространството и времето".

В изработването на материалите за стаята, в оглеждането на всеки детайл, та до това, че загадките са в стихотворна форма, стои колосален труд, убедих се на място. Не само загадките, а и начинът на поднасянето им са оригинални - чрез картини, макети, географска карта, криптиран текст, надпис със симпатично мастило, свързване на обекти с въженце, редене на пъзел.

"Различната и разнообразна среда е главна предпоставка за генерирането на различни идеи. Ето защо съм сигурна, че тези образователни стаи и съвсем различната обстановка, в която поставят ученика, са пътят към промяната в ограниченото му мислене. Ограничено от формули, закони и ученето им наизуст", така обяснява смисъла на своя продукт Катерина Ценкуловска.

Попитах я как й е хрумнала идеята, какво липсва или не достига на днешните деца, и то не само в училището, защо не умеят да разказват.

"Идеята за образователна пъзел стая на колела толкова неочаквано и плавно се настани в списъка ми с цели и амбиции, че сякаш винаги е била там и е чакала точния момент да изскочи на преден план. Идеята се изгради като работещ механизъм по време на участието ми в академията "Иновация в действие". Когато защитавах проекта пред жури, ме попитаха защо това нещо не е дигитализирано, защо не го направя като приложение за телефон. Отговорих, че искам да създам еднасреда за децата, в която общуват,заедно са, виждат се, изпитват различни емоции и най-важното - работят в екип", обяснява Катерина. И добавя: "Всичко около нас се развива динамично и безспорно образованието трябва да върви с тези темпове, за да можем да го определим като качествено. Проблемите идват не от работата в час, а от това, което следва, след като бие звънецът. Много малко трябва, за да се прескочи летвата на ученето наизуст и да се премине в тази сякаш обетована територия на разбирането. Разказът е истински тогава, когато е очи в очи. Да разказваш означава да обединиш и слово, и жестове, и емоция - нещо, което едно устройство не може да предаде. В днешно време телефонът се е превърнал в продължение на човешката ръка. И смятам, че това е една от основните причини днешните деца да не умеят или да се затрудняват, когато разказват".

От досегашните й впечатления в какво са най-добри малките изследователи на пъзел стаята?

"Това много зависи от групата и нейните членове. Но ще се опитам да обобщя: децата са най-добри в три неща - да мислят извън рамките на стандартното, дори и в началото да им е трудно. Например няколко групи ме попитаха: "Къде ще седим?". А в тези стаи няма чинове за по двама, няма статичност и скука. Второто е да бързат и третото - да забравят, че понякога е нужно да повторим нещата, за да ги разберем".

И накрая - как вижда близкото и по-далечно бъдеще на родното образование.

"Бъдещето на българското образование трябва да се чертае от млади, амбицирани и идейни хора с усет към промяната и новостите. Вярвам, че съвсем скоро ще се промени и активизира застоялата образователна система. Важно е да знаем и да си повтаряме, че пътят на държавата зависи от нас и нашите действия. Ще обобщя с две реплики от прекрасния български филм "Възвишение": "Со знание ще се возвисят" и "От народа - за народа!".

 Успешният финал на една от игрите - този отбор подреди финалния пъзел в стил тетрис за секунди!
 Вълнуващ момeнт: дали сме открили верния код?
4
1970
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
07 Декември 2017 00:44

образователна пъзел стая

Escape room влинициативата "Иновация в действие", която цели да инвестира в млади хора в България, като развива технитезнания и практически умения и ги подкрепя в създаването на иновативни проекти


За българското образование ли става дума или за австралийското?
07 Декември 2017 10:57
ablepsia07 Декември 2017 00:44
07 Декември 2017 14:53
Материалът може би е превод от английски с автоматичен преводач - иначе защо езикът, на който е написан, е англо-български?
Ценкуловска може би все пак е студентКА, а не студент? А ако е студент, значи е плевенчанин? В заглавието е обозначена като студентКА, а няколко реда по-долу...
Щом тази мила девойка е такава новаторКА, дано да се сети да помисли как да преведе на български "проекта" си. Едва ли се е ограничила с пъзел стая, escape room, сигурно има и куп други англицизми, с които предлага учениците да заменят българската лексика…
07 Декември 2017 21:56
Льоши, льоши закони! Льоши, льоши формули! Пу, пу, акано, пу!


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД