:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,342,472
Активни 71
Страници 6,004
За един ден 1,302,066

До края на века температурата на Земята ще се повиши повече от очакваното

Това може да стане с до 5,9 градуса
 
Снимка БГНЕС
До 2100 г. Земята може да се затопли с 15 % повече от най-лошите досегашни прогнози на експерти от ООН, сочи изследване на климатолози от института „Карнеги“ от Станфордския университет, предава БГНЕС.

През 2014 г. междуправителствена група експерти за промените в климата публикува набор от възможни сценарии, прогнозиращи климатично затопляне в края на 21в., свързано с емисиите на газове с парников ефект. Патрик Браун и Кен Калдейра посочват в своето изследване, публикувано в списание „“Нейчър“, че глобалното затопляне вероятно ще бъде много по-сериозно, отколкото най-лошите прогнози.

Те отбелязват, че най-песимистичните модели предвиждат увеличение на емисиите на парникови газове през целия век и увеличениена средните температури с 3.2 – 5.9 градуса по Целзий до 2100 г. спрямо прединдустриалния период. Изследването въвежда в моделите данни за слънчевата енергия, която се поглъща или отразява от Земята. На базата на получените резултати се изчислява, че затоплянето ще е с 0.5 градуса по Целзий по-високо от съответния модел на Междуправителствената група. Ако емисиите на газове с парников ефект продължат да са в същите количества, има 93% вероятност, затоплянето да надхвърли 4 градуса до края на века.

В предходните изчисления, тази вероятност е значително по-слаба, уточнява Калдейра в комюнике. На този етап температурата на Земята се е повишила с 1 градус според учените. По-малко от един градус затопляне е било достатъчно да предизвика повече поройни дъждове, намаляване на полярната шапка, повишаване на киселинността на океаните и повишаване на нивото им, предупреждават учените в своето изследване. Вече сме по-сигурни относно бъдещето на климата, но лошата новина е, че ще е по-топло отколкото мислехме“, коментира професорът по метеорология от британския университет в Ридинг Уилям Колинс.

Някои негови колеги предупреждават, че не бива да се избързва с изводите, преди да бъдат анализирани всички възможни доказателства за тези твърдения. Други се опитват да проявят оптимизъм за бъдещето на климата, надявайки се, че в известна степен то зависи от усилията на света в борбата с глобалното затопляне. Парижкото споразумение за климата, намаляването на вредните емисии от промишлените предприятия, действия на градове и държави по света за намаляване на парниковите газове, може да помогнат катастрофичните сценарии да останат само на теория.

Парижкото споразумение от 2015г. предвижда да се ограничи повишаването на средната температура на Земята под 2 градуса по Целзий спрямо нивата отпреди индустриалната революция. В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да обърне гръб на политиката на предшественика си в областта на климата и да насърчи използването на изкопаеми горива.
21
997
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
07 Декември 2017 08:48
Аз предполагам, че може да има 64% вероятност за увеличение на средните температури с 4.2 – 6.3 градуса по Целзий до 2100 г. спрямо прединдустриалния период, за което искам институтът Карнеги да ми плати 8% от бюджета на групата за анализи или каквато беше.
07 Декември 2017 08:56
климатолози от института „Карнеги“ от Станфордския университет

На тез баш най им верваме.
И сега дайде да дадете в борбата с процесите на слънцето и местенето на земна ос.
07 Декември 2017 09:35
До тогава, тръбите на Топлофикация отдавна ще са изгнили.
07 Декември 2017 09:39
Пък до края на следващия век... ще преценим дали туй не е поредният поръчков сайънтисизъм
07 Декември 2017 09:41
И поредната ежедневна медийна плашилка за тормоз на 80-те %.
07 Декември 2017 09:44
Не се плашете. До тогава и пенсиите ви ще са свършили.
07 Декември 2017 10:11
Не се плашете. До тогава и пенсиите ви ще са свършили.

Мдам, уместен пост. Както обикновено. Само дето не става ясно:
1/ Кой е адресатът на поста - кои са тези "ви" с пенсиите;
2/ Кое е оПШТото на тез "ви" с пенсиите и баянията за температурите в края на века.
3/ Каква е целта на туй изказване, освен заяждане с остналите пишещи.
Но да не си помислите, че горецитираното има нещо с най-банално трл--не. Сакън.
07 Декември 2017 10:11
сочи изследване на климатолози
тия "горещи", в които някой плаче, че са му врътнали кранчето, са ми от любимите. да се готвят дечицата на капитан грант.
07 Декември 2017 10:18
..прогнозиращи климатично затопляне в края на 21в., свързано с емисиите на газове с парников ефект..
А туй затопляне по кои точно места ще е, на планетата?
Щото на някои места, се забелязва не затопляне - а охлаждане. И наистина ли "емисиите на газове с парников ефект" са причината, или има нещо друго?
07 Декември 2017 10:31
1) Парижкото споразумение от 2015г. предвижда да се ограничи повишаването на средната температура на Земята под 2 градуса по Целзий спрямо нивата отпреди индустриалната революция.
2) В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да обърне гръб на политиката на предшественика си в областта на климата и да насърчи използването на изкопаеми горива.
Изкопаемите горива - са нефт и въглища + уранова руда (за АЕЦ) ? От нея има много в Канада, Австралия, Казахстан, Русия, Узбекистан, Намибия, Нигер, Украйна, Китай.. Или ако се мине на вятърна енергия, то тогава как ще се измени положението?

В САЩ преди Тръмп беше Обама. Той какво е щял да прави?
07 Декември 2017 11:09
Добре е, че човечеството отделя ресурс да следи глобалните заплахи.
Но ще е лошо, ако те се ползват от глобалистите за подчиняването му.
Затоплянето е факт.
Че отделяме парникови газове е факт.
Дали само те са виновни е въпрос, но че допринасят е безспорно.
ИСтинският въпрос е - дали този принос не е пренебрежимо малък и да се хабим излишно.
07 Декември 2017 11:16
Е, и?
Защо в България трябва да се вълнуваме от този проблеми? Нима с нищожното си присъствие на земята (един промил) с нещо може да повлияем на климата?
07 Декември 2017 11:19
На мене ми е по-добре като е топло. Плащам по-малко за отопление и за дрехи. Интересно защо учените твърдят, че топлото било лошо? В края на краищата, на който му е лошо да се пресели в Канада или Сибир. Ако ще и в Гренландия.
07 Декември 2017 11:21
Честно казано, каквото ..такова. Явни всичко е само на приказки и притеснения в световен мащаб, без никакви действия.
07 Декември 2017 11:22
Всеки модел се прави с приемане на едни влияещи фактори и пренебрегване на други- за опростяване. За климата са прекалено много, затова за модел се пренебрегват доста. Защо моделите, по- точно резултатите от моделирането, да са достоверни? Не трябва ли поне 20-30- 50г за доказване, че теорията съответства на реалните процеси?
07 Декември 2017 11:34
Интересно кое е предизвикало затоплянето след последния ледников период, довело до измирането на мамутите? Тогава кой е произвеждал парниковите газове?!
07 Декември 2017 15:44
Тогава кой е произвеждал парниковите газове?!

Как кой? Подпръцкващите около огньовете прачовеци!
07 Декември 2017 15:45
Мдам, уместен пост. Както обикновено. Само дето не става ясно:
1/ Кой е адресатът на поста - кои са тези "ви" с пенсиите;
2/ Кое е оПШТото на тез "ви" с пенсиите и баянията за температурите в края на века.
3/ Каква е целта на туй изказване, освен заяждане с остналите пишещи.
Но да не си помислите, че горецитираното има нещо с най-банално трл--не. Сакън.

Светице, прав е човекът, колко от нас теоретически ще издаянят да проверят лично подобни "пророчества". Те затова и пророчат за след осемдесет години, дотогава я камилата, я камиларят, я султанът ще са се гътнали, дето пише в класиката.
07 Декември 2017 15:48
Туй ми прилича на скрита реклама на производители и търговци на изстудяващи климатици и хладилници?!
07 Декември 2017 15:57
Когато човечеството не винаги е в състояние да прогнозира параметните на времето след десет дни, заниманията с прогнози за климата след десетилетия са празна работа.
07 Декември 2017 16:30
А представянето на нещо добро (глобалното затопляне) като нещо лошо, си е чиста проба манипулация и измама (за много пари!)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД