:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 402,287,046
Активни 117
Страници 20,631
За един ден 1,302,066

Казус с еднополов брак влезе в столичния съд

Жена съди Столичната община заради отказа да признае брака й с жена, сключен във Великобритания, съобщава организацията "Действие". Делото беше вчера в административния съд в София, разказва "Дневник".

Жените сключили брак през ноември м.г. Няколко месеца по-късно една от тях подава искане в Столична община, район "Люлин", в което иска бракът й да бъде отразен в личния й регистрационен картон и актуалното й семейно положение да стане "женен". Институцията отказва, мотивирайки се с еднаквия пол на съпрузите.

Адвокат Деница Любенова от организацията "Действие" обяснява, че непризнаването на брака на двете жени може да доведе до правни абсурди и дори престъпления: многобрачие на едно от лицата, данъчни измами, декларации с невярно съдържание и други подобни.

В жалбата се твърди, че в случая има и дискриминация по признак сексуална ориентация. Съдът в Страсбург вече е постановявал, че третирането на еднополови двойки по различен начин поради липсата на правната им невъзможност да сключат брак изисква обективно и разумно оправдание.
19
1758
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
07 Декември 2017 19:57
Глава втора.
СКЛЮЧВАНЕ НА БРАК

Граждански брак

Чл. 4. (1) Само гражданският брак, сключен във формата, предписана от този кодекс, поражда последиците, които законите свързват с брака.
(2) Религиозният обред няма правно действие.


Съгласие на встъпващите в брак

Чл. 5. Бракът се сключва по взаимно, свободно и изрично съгласие на мъж и жена, дадено лично и едновременно пред длъжностното лице по гражданското състояние.
горното е препечатка от семейния кодекс. съгласно нея тук тези двечките не могат да сключат брак, следователно не могат и да се водят женени/омъжени, щото чл4, ал.1.
07 Декември 2017 19:59
В България примат имат българските закони, а не тези на англо-сакските страни.
07 Декември 2017 20:15
Конституция на Република България
Чл. 46.
(1) Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак.
07 Декември 2017 20:22
Интересно.
Те като жени са се заженили, а ние като мъже ще се замъжваме ли?
07 Декември 2017 21:44
едната се е оженила, а другата - омъжила.
07 Декември 2017 21:45
Познавам една двойка - нормални, в България са женени, в чужбина - разведени. Мъжът даже женен за друга женаи вече разведен с нея. Въобще браковете на българи в чужбина създават интересни казуси. Зависи от интереса, който клати феса.
07 Декември 2017 22:12
тук интересът е ясен - да захлебят некой лев от разните му хелзински и прочие, като се правят на онеправдани.

проблемът им обаче е, че дефиницията на брак е ясна и недвусмислена по отношение на половете. съответно не може общината да е виновна затова, че прилага законовата уредба.

имам обаче впечатлението, че това не ги интересува, дали ще спечелят или загубят за тях е без значение, важна е алармата. ако е така - тотално игнориране му е майката.
07 Декември 2017 22:53
Ако Ж1 (а евентуално и Ж2) от това семейство закупи имот, какво следва да попълни в декларацията за семейно и гражданско състояние и ако напише "неомъжена" е ли ели не е клетвопрестъпница?
И следва ли в тея декларации информацията да е вярна само по отношение на българското законодателство, ели и по принцип?

07 Декември 2017 23:56
В жалбата се твърди, че в случая има и дискриминация по признак сексуална ориентация. Съдът в Страсбург вече е постановявал, че третирането на еднополови двойки по различен начин поради липсата на правната им невъзможност да сключат брак изисква обективно и разумно оправдание.

Никаква дискриминация няма - обективното и разумно оправдание е в семейния кодекс, който е валиден в България. Същата ще е "дискриминация"-та, ако дойде някой от страна, в която минимална възраст за брак няма, и иска да се ожени за осемгодишно момиченце.
08 Декември 2017 00:49
може да доведе до правни абсурди и дори престъпления: многобрачие на едно от лицата


Значи еднополов брак е ОК, многобрачието е престъпление. Интересна гледна точка на ЛГБТ обществото. Да де ама в Саудитска Арабия многоженството е норма. Там пък еднополовите връзки са престъпление и то сериозно.
08 Декември 2017 10:17
тук интересът е ясен - да захлебят некой лев от разните му хелзински и прочие, като се правят на онеправдани.
Нещата са по-прозаични. Става дума за наследяване, общо имущество, представителство пред власти, пенсии и др. подобни житейски истории с които всеки човек се сблъсква в различни етапи от живота си. За да спестят на гражданите си тези неудобства, в по-цивилизованите общества и държави узаконяват съжителството на еднополовите двойки и го приравняват с брака. Но тъй като ние не сме такива, пък и за удобството на гражданите никой не се грижи, вероятно ще сме последните в Европа, които ще узаконят браковете и съжителството на еднополови двойки.
08 Декември 2017 10:20
Бе тия наред ли са? Мъжете и жените вече си живеят заедно и деца гледат и нямат зор да се женят, за да не се занимават с галимации по разводи после. А и един подпис и докимент- голяма работа. На тия къв им е проблема?
08 Декември 2017 11:31
Това е начин да се започне процес по притискане на България да промени законодателството си и да узакони еднополовите бракове.
08 Декември 2017 12:26
Нещата са по-прозаични.
нещата наистина са по-прозаични, разни изкукуригалнички искат да им признаят нещо, което няма как да бъде признато съгласно съществуващата нормативна уредба. в този ред на мисли, караколю, каква е разликата, ако дойде един арабин с четири жени /нали толкова се разрешаваха от корана/ и иска да му признаят брак с всичките?
Става дума за наследяване, общо имущество, представителство пред власти, пенсии и др. подобни житейски истории с които всеки човек се сблъсква в различни етапи от живота си.
тези неща прекрасно се уреждат и без брак, именно по тази причина младите общо-взето не се женят. има си там пълномощни, дарения...
За да спестят на гражданите си тези неудобства, в по-цивилизованите общества и държави узаконяват съжителството на еднополовите двойки и го приравняват с брака. Но тъй като ние не сме такива...
тези простотии - след като в - как беше - по-цивилизованите общества и държави - узаконят многоженството, за да не дискриминират горките брадати бежанци-мигранти.

бактън и байгън от плювачи-нихилисти, нямащи нищо против да се изхрачат по родината си
08 Декември 2017 17:44
"...Адвокат Деница Любенова от организацията "Действие" обяснява, че непризнаването на брака на двете жени може да доведе до правни абсурди и дори престъпления: многобрачие на едно от лицата...."

Някой от правоспособните юристи може ли да обясни как в България при лице с хомосексуални наклонности/връзки може да има многобрачие при положение, че еднополовите бракове са незаконни и непризнати от държавата???
08 Декември 2017 18:16
цялата работа е да се разчуе за въпросната организация "действие" и адвокатката, дето действа. адвокатката е некво младо кюрпе:
Деница Любенова

Завършила право в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство през 2010 г. Специализирала Европейско право в Университета в Малага, Испания през 2008 г. Завършила втора магистърска степен по международно публично право в Университета в Утрехт, Холандия през 2013 г. Защитила дипломна работа на тема «Правотото на самоопределение – движещата сила в процеса на създаване на нови държави». Завършила курсове по междунаровно военно право, междунаровно и европейско наказателно право, международно и европейско право на сигурността, международна защита правата на човека. Работила е като научен сътрудник в Университета в Утрехт, Холандия.

Натисни тук
тва да специализираш две години преди да завършиш ми е малко странно, чудно защо другите не го правят

иначе твърди, че щяла да се позове на
"Ще се аргументирам с Кодекса за международното частно право. Той очертава ясно основанията за международна компетентност на органите на чужда държава. Ако те са налице, такава компетентност се учредява и въпросният брак трябва бъде признат у нас", заяви тя.

Натисни тук
да, обаче в този кодекс аз, без да съм юрист, виждам, че в чл.2/2/
(2) Ако приложимото право не може да бъде определено въз основа на разпоредбите на част трета, прилага се правото на държавата, с която отношението по силата на други критерии се намира в най-тясна връзка.

Част трета.
ПРИЛОЖИМО ПРАВО
Глава четвърта.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ
Квалификация
Чл. 39. (1) Когато определянето на приложимото право зависи от квалификацията на фактическия състав или на отношението, тя се извършва по българското право.
така че тука се дига пушилка.
09 Декември 2017 05:22
тези неща прекрасно се уреждат и без брак, именно по тази причина младите общо-взето не се женят. има си там пълномощни, дарения...
Уреждат се , но само донякъде и само докато младите са млади и здрави. Когато одъртеят и започнат да умират уреждането се запича.
09 Декември 2017 05:36
За да спестят на гражданите си тези неудобства, в по-цивилизованите общества и държави узаконяват съжителството на еднополовите двойки и го приравняват с брака. Но тъй като ние не сме такива...
...бактън и байгън от плювачи-нихилисти, нямащи нищо против да се изхрачат по родината си
Истината е нелицеприятна, дразни? Не намерих емотикон с почесване на коня. Така че оставям на въображението ти колко ме интересува от какво ти е бактън или байгън.
09 Декември 2017 06:26
Какво сега? Ще променяме конституция заради напъните на няколко педали и лезбийки?
Или искат да се шуми около имената им?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД