:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,308,880
Активни 302
Страници 43,535
За един ден 1,302,066

Българинът плаща все по-малко за храна и все повече за данъци

Една пета от бюджета на най-бедните отива за жилищни разноски, а над 4% - за цигари и алкохол
ИПИ
Относителен дял на видовете разходи в бюджетите на домакинствата, за 2016 г. в % (средно за страната, за 10-те процента най-бедни и 10-те процента най-богати)
През последните години бюджетите на българските семейства претърпяват значителни метаморфози. Налага се отчетлива тенденция - тежестта на разходите за храна намалява, но за сметка на това расте бремето на данъците и осигуровките, разкрива анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Оказва се, че в това отношение все повече заприличваме на другите от ЕС. Между 2008 и 2016 г. делът на разходите за храна и безалкохолни напитки в общия бюджет на българина е спаднал от 36.6% на 30.8%, като е напълно възможно през отиващата си година за първи път да слезе и под 30%, както е във всички останали членки на Евросъюза, коментира Явор Алексиев от ИПИ.

Отвъд средните стойности обаче има огромни различия. За най-богатите десет процента от домакинствата у нас стоките за трапезата представляват по-малко от 25% от всички разходи, докато при най-бедните 10 процента храната и напитките "отхапват" над 43% от семейния бюджет. Това показват данните на НСИ за миналата година.

Подобна е и картината, когато се разглежда тежестта на битовите сметки - за ток, парно, вода, дърва и т.н. За плащането им отиват цели 20% от разходите на най-бедните. А хората с най-високи доходи покриват тези разноски само с една десета от бюджетите си.

Драматични са разликите по оста "богат-беден" при разходите за култура, образование, туризъм, развлечения. Хората, които трудно свързват двата края, отделят символичните 2.4%. А най-заможните домакинства харчат 7.4% от бюджетите си за кино, опера, театър, книги, учене, почивки, екскурзии и т.н.

Още по-очевидни са разминаванията при плащанията за данъци и осигуровки. За най-бедната една десета от населението те са едва 3.8% от всички разноски. Докато най-богатите 10 процента дават 16.5% от семейния бюджет за налози и социални вноски.

На практика при добре печелещите задълженията към хазната се оказват на второ място по тежест след разноските за храна. А за бедните данъците и осигуровките са доста назад като бреме. Любопитен детайл е, че всъщност най-бедните 10% от домакинствата дават повече за цигари и алкохол - 4.3%, отколкото за данъци и социално осигуряване - 3.8%.

Всички тези отлики си имат логични обяснения и те се намират в приходната част на семейните бюджети. В групата на най-богатите почти 80% от доходите идват от заплати, предприемачество, хонорари и т.н. Хората, които са на другия полюс, разчитат най-вече на пенсии, социални добавки, помощи, обезщетения. Точно по тази причина бедните домакинства дават много малък процент от средствата си за данъци, а богатите пълнят хазната.

Структурата на разходите на българските домакинства се подобрява, отчитат още от ИПИ. Все по-ниският дял на разходите за храна показва вдигане на стандарта на живот. Но това положително развитие върви ръка за ръка с негативен феномен - относителният дял на разходите на домакинствата за данъци и осигуровки расте. През 2008 г. за данъци и осигуровки са отивали под 7% от всички разходи на средното българско домакинство, а през миналата тези задължения са се устремили към 12-процентен дял. Това се дължи на повишаването на данъчноосигурителната тежест, но и на повишаването на заетостта в икономиката - колкото повече хора работят, толкова повече домакинства плащат данъци върху труда, както и осигуровки. Част от ефекта е възможно да се дължи и на намаляването на сивата икономика, посочват икономистите.БУМ

Проучването показва и други интересни тенденции. Една от тях е, че специално при най-богатите българи например разходите за храна не намаляват особено като дял в общите им харчове. Обяснението е, че те наблягат на скъпи стоки с екстра качество и пазаруват от луксозните витрини. Това обяснява и възхода на специализираните магазини - за биопродукти, за рибни деликатеси, на бутиковите пекарни и сладкарници. Бумът на тези търговски обекти е само в големите градове, където и доходите растат по-осезаемо.ИПИ
Структура на доходите през 2016 г. - средно за страната и за най-бедните и най-богатите 10% от населението.
39
4530
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
08 Декември 2017 19:20
Българинът плаща все по-малко за храна и все повече за данъци

Е, все някого храни с тези данъци.
08 Декември 2017 19:43
Българинът плаща относително все по-малко за храна и все повече за данъци
Което не означава, че е по-малко гладен и че се храни по-здравословно.
08 Декември 2017 19:52
Я туканка един чевръст twist на темата да врътна - бегалите на Запад българе НЕ плащат данъци, на тукашната Хазна, и затова НИКАКВО гласуване за тях, даже и пощата (демек дистанционно) - нема те за избират 240-те дето основната им работа е бюджета на Републиката да тамънят и спазаряват (помежду си!)!
КОЙТО НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ ТУК, ДА СИ ГЛАСУВА ТАМ, А НЕ ТУК!
08 Декември 2017 19:57
бегалите на Запад българе НЕ плащат данъци, на тукашната Хазна, и затова НИКАКВО гласуване за тях

Плащат хората, плащат когато пращат. И после през тока, хляба, лекарствата.
08 Декември 2017 20:09
Плащат хората, плащат когато пращат...
А аз като не само не получавам тук, а пращам там, защо нямам право да гласувам там?
08 Декември 2017 20:12
ПлесNick
08 Дек 2017 19:52

Я туканка един чевръст twist на темата да врътна - бегалите на Запад българе НЕ плащат данъци, на тукашната Хазна, и затова НИКАКВО гласуване за тях

Това добре. Не гласуваме. Как ви помага нашето негласуване да не избирате, тиквеници като Серж и Бай Х? Защо ли си мисля, че от Козяк ви се избират (одобряват) министрите? То е защото сме съюзници. Нали?
08 Декември 2017 20:31
А аз като не само не получавам тук, а пращам там, защо нямам право да гласувам там?

Защото по целия свят няма по- справедливи от българите.
08 Декември 2017 20:41
Бъч, или Буч (както предпочиташ да го произнасяме),

То големият ни (ми) проблем, от който Козяк се възползва (от трейтъра Луканов насам!), че в резултат на т.нар. пропорционална система и НИЕ, мартирите, дето туканка избрахме да останем, НЕ избираме (нищо че ходим до урната и гласуваме!) От момента, в който Плевню пусна идеята си за референдум, оттогава пущам постове из тоя Форум, в което основното (червената ми нишка! е, че НЕ ние, интегралните партикъли на Суверена, избираме, а партийните върхушки и задкулисните им господари, избират кого да гудят сред 240 свои орки-аватари в НС, и чрез тях, т.нар. "народни представители" (най-голямата лъжа че Народа представляват!) да гудят други батальони от свои орки-аватари в изпълнителнта и съдебната власт!

Та затова на 6.11. 2016 2.5 милиона поискахме ИСТИНСКА избирателна система, т.е. и за парламентарните избори да избираме ТОЧНО по същия начин по които избираме синекурите "президент" и "кмет"! Въпросните ги избираме наистина ние, ама това е защото от тях нищо не зависи в републиката!
08 Декември 2017 21:08
Една пета от бюджета на най-бедните отива за жилищни разноски, а над 4% - за цигари и алкохол
Да посмятаме :

30 дни х 1 кутия х 5 лв = 150 лв
30 дни х 1 патронче х 3 лв = 90 лв

Общо 240 лв.

При минимална заплата - 460 лв, средна заплата 820 лв:

240 / 460 = 52%
240 / 820 = 30%08 Декември 2017 21:13
НЕ ние, интегралните партикъли на Суверена, избираме, а партийните върхушки и задкулисните им господари, избират кого да гудят сред 240 свои орки-аватари в НС, и чрез тях, т.нар. "народни представители"
Не се оплаквай, при демокрацията е точно така.

Право да избират имат само свободните граждани. А свободните граждани са ония, които имат роби.

Ти лично имаш ли роби? Не? Тогава за какви избирателни права изобщо претендираш? Получаваш само правото да избереш от ония, които вече са избрави свободните граждани.

Ако не вярваш, порови как е функционирала демокрацията в древна Гърция.

И до ден днешен си функционира така...

08 Декември 2017 21:28
Han
08 Дек 2017 21:13
Ти лично имаш ли роби? Не? Тогава за какви избирателни права изобщо претендираш?


Отговарям - роби нямам! И не искам да съм роб! На онези, които от 27 години са МИ откраднали записаното в Чл.42, алинея първа, двойно право - ДА избирам държавни и местни органи, и да участвам в допитвания до народа! точно за това право претендирам, и заради тази си претенция (за да си въвърна въпросното двойно право) участвах миналия ноември,6-то число, в референдума! И три пъти ДА пуснах! Без да съм фен на Дългия, нито пък на Боко и на неговия ГЕРБ, които уж щяха да съобразят с казаното от 2.5 млн. граждани ДА на референдума по трите въпроса! Ако мажоритарната система в 2 тура е изгодна за партийните върхушки, те още 1991 година щяха да я приемат! А не пропорционалната!
08 Декември 2017 21:32
Хане, то твоето е като на бай Тошо
Натисни тук
http://www.youtube.com/watch?v=UDc7b3kKC2E
08 Декември 2017 21:33
И три пъти ДА пуснах!
Напразно.

Не бъркай борбата между двете мафии с борба за народни свободи.

Просто едната мафия искаше да покаже на другата, че в случай на нужда може да изгони нейните представители изобщо от властта.

И засега joint venture си продължава, със скърцане на зъби, ръмжане и ритане по кокалчетата, но продължава.

Но нито едната, нито другата мафия имат каквото и да е намерение да отстъпват някаква власт на суверена.

Каквото и да обясняват.

08 Декември 2017 21:37
твоето е като на бай Тошо
Продължавам да твърдя, че при Тодор Живков също живеехме в истинска демокрация.

Свободните граждани (партийната номенклатура) избираше кой да управлява, а робите (работническата класа) имаха право само да избират с 90% вече избраните кандидати.

08 Декември 2017 21:39
Хане, аз съм на същото мнение.
08 Декември 2017 21:50
Гогин, Хане,
Да доизясня тогава - НЕ ИСКАМ нито бай Тошовата, нито тази сегашната, за която твърдите, че била истинската (дето е още от ЕЛАДА включително насам) Искам аз да управлявам чрез представител, когото АЗ, заедно с други в моя ЕДНОмандатен район съм избрал, сиреч АЗ и други като МЕН, са го посочили да бъде член на НС от нашия район, а не да се титулува "представител на НАРОДА", а мен, и другите като мен, да не ни бръсне за слива, и 4 години след клетвата да си върти далаверата, вместо да бъде изритан още на 6-я, 9-я, най-късно до 12 месеца като го,я разберем, че сме сбъркали с него,нея!
08 Декември 2017 22:04
Българинът плаща все по-малко за храна и все повече за данъци

Е, все някого храни с тези данъци.


Боко Борисов. Доста се е угоил банкянският дебелак.
И се е отдал на безделие.
Жална й майка на България с такива управници.
08 Декември 2017 22:11
Плесник, а къде има такава демокрация?
08 Декември 2017 22:21
Аз пък имам едни спомени от Кирчо Кирливото Чорапче във Варна. Корумпирания нещастник беше избиран мажоритарно и едномандатно и демократично три (или май четири) пъти. По социологически проучвания Кирчо беше мразен от 70% от варненци, но ди печелеше в първи тур всеки път. Накрая трябваше 70 000 души да излязат на улицата и едно момче да се запали за да си подаде мръсника оставката.
Викаш, Плесник, с депутатите ще е друго?
08 Декември 2017 22:40
Ипи преразказали статистиката, както дявол чете евангилие. Авторката преразказала Ипи. Резултатът е манджа с грозде
09 Декември 2017 00:14
Още по-очевидни са разминаванията при плащанията за данъци и осигуровки. За най-бедната една десета от населението те са едва 3.8% от всички разноски. Докато най-богатите 10 процента дават 16.5% от семейния бюджет за налози и социални вноски.

Не знам какви данни ползват и от къде, но това просто няма как да е вярно. По простата причина, че данъците са плоски, а осигурителните вноски (фактически преки данъци) са със силно регресивна скала на облагане, заради осигурителните минимуми и таван.

Освен това, не е отчетено факическото положение, че богатите почти не плащат ДДС, тъй като ползват "данъчен кредит" и голямата част от личните си разходи, прехвърлят като фирмени. Освен това не е отчетена пределната склонност към спестяване и спестяванията, което рязко дръпва процента на разходите, спрямо доходите, включително и за данъци.

Простата истина в България е, че колкото си по-богат, толкова по-малко данъци плащаш.
09 Декември 2017 00:35
Простата истина в България е, че колкото си по-богат, толкова по-малко данъци плащаш.

По цял свят е така.
Han e прав, за съжаление. Решенията се вземат от свободни хора. От тези с пари.
https://www.youtube.com/watch?v=UDc7b3kKC2E
09 Декември 2017 04:02
Учебникарска стъкмистика и опит за внушение, че богатите издържат бедните.
Правилното прочитане на таблиците казва: 10-те % най- бедни (на помощи и пенсии) дават 3.8%от доходите си за данъци и 10-те % най-богати дават 16.5% от доходите си за данъци а средното 11.7 % е за двете групи плащащи най-малко за данъци и осигуровки. Останалите 80% чинно си даваме 25-30% от дохода за данъци (без ДДС и акцизите).
09 Декември 2017 04:15
Анализирайки тези 16.5% на 10-те % най-богати българи се стига до два извода или доходите им са смешни или укриват доходи въпреки плоския данък.
09 Декември 2017 05:26
"Пазете се, чиновниците да не вземат властта !"- Георги Димитров
09 Декември 2017 08:08

Откровение Варухово
08 Дек 2017 22:21
Кирчо Кирливото Чорапче във Варна ... беше избиран мажоритарно и едномандатно и демократично три (или май четири) пъти. По социологически проучвания Кирчо беше мразен от 70% от варненци, но ги печелеше в първи тур всеки път. Накрая трябваше 70 000 души да излязат на улицата и едно момче да се запали за да си подаде мръсника оставката. Викаш, Плесник, с депутатите ще е друго?


Ама и трите (четирите) пъти ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ брояха, членовете на т.нар.СИК! И все там, в ТЯХНАТА соба, след като затворят вратите, и вие, ГЛАСУВАЛЕТЕ, а НЕ избиралете, сте вече по къщята, нали ?!?

освен за истинска избирателна в моите постове тука много пъти съм писал и за истинската ПРЕБРОИТЕЛНА система - по шотландската метода! И съм разказвал за т.в. репортажите по нашите телевизори, които ни ги показваха при шотландския референдум! Брояха шотландците в ЕДИН, сиреч ЦЕНТРАЛИЗИРАН пункт, огромно хале, прожектори, обилна светлина, маси по 4-ма преброители, с еднакви на цвят жилетки броят (сортират) хартийките, а един супервайзер, в друг цвят жилетка, кръжи около масата и в ръчичките (и очичките!) ги тледа! Сигурно и камери над масите, и около масите имаше! Е така се брои! И така се пишат протоколи! А не както нашенските СИКаджии броят и пишат протоколи, които после в РИКовете по няколко пъти ги трият, преправят, и накрая ЦИК и МишоК. окончателно натъманяват! Според това кому са избрали г***ъза да лижат!!!!

И ако след жалба за касиране СЪДЪТ, по някакво небивало изключение, все пак се реши да разпореди ПОВТОРНО броене на бюлетините, пуснати във визираните в жалбата СИКове хикс, игрек, зет (на което повторно броене нашенските журналисти много обичат "ръчно" броене да му викат, гаче първото броене в сика автоматично е било!), то тогава идва времето на.... ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ! Той съхранява чувалчетата с бюлетини, той държи ключа за одаята, където ги държат на тъмно и хладно! И с негова помощ съдържанието на чувалчето, което се различава от написаното в протокола, се подменя с бюлетини от констинбродския надпечат, за да съотвества ВЕЧЕ на записа в протоколчето! Е затова първа работа на СЛУЖЕБНОТО правителство е да подмени ОБЛАСТНИТЕ управители!

И за да няма палене на млади момчета като ПЛАМЕН, в моите постове много съм го казвал, че ако изБиРателна система не е в пакет с още две системи, едната за ОТЧИТАНЕ на избраника пред избирателите му, и другата, изРиТателна система, с която като избирателите не харесат отчетите му в течение на 2, максимум 3 тримесечия, да могат ПРЕДСРОЧНО да изРитТат избраника от мястото му в НС, или в ОбС!

Тъй като в сегашната система за определяне на членския състав на НС и на ОбС всичко гореизброене от мен липсва затова сме на тоя хал - на местно ниво и на централно ниво се избират хора като ваш Киро Кирливото чорапче, и като депутатите от 43-тото, и сегашното 44-то (апропо, 80% от тях са едни и същи!) които НЕ пожелаха, макар законът да ги задължава, ЕКСПЛИЦИТНО да произнесат, с ИЗРИЧЕН акт на НС по материята на всеки един от трите референдумни въпроса!
09 Декември 2017 09:25
ипи пак ни зеха за канарчета. тоа път с хецили и децили.

han е почнал да смята снощи, ама се е ограничил само с цигарите и алкохола.

да го попродължим:
осигуровки - 12 %.
дод - 10 %.
и това е твърд процент - 22. кви 3,8 % за данъци и осигуровки
останалите данъци, сметките за парно, ток, вода, интернет, телефон са относителен процент, но има логическа константа в него: колкото по-малко вземаш, т, е, - колкото по-беден си - толкова по-висок е тоя процент за теб.

методиката на лъжльовците от ипи е ясна. шибнали са и 2 млн. пенсионери, и сички пеленачета. те, горките, не плащат ни дод, ни осигуровки. а пеленачетата и не пият, и не пушат, па и колко им требе за ядене - хумана, бананова каша.. и са разделили процентите - упражнение за четвъртокласник.

най са смешни с процентите за кой колко внася в бюджета: богатите - много; бедните - много по-малко .
за това има един руска приказка:
странно е, че правителството разчита за попълването на бюджета от бедните. добрата новина за правителството е, че бедните са 95 %.
09 Декември 2017 10:36
да го попродължим:
осигуровки - 12 %.
дод - 10 %

Тези с помощите дали плащат такива неща? Щото за тях става дума, че са най-бедни.
09 Декември 2017 13:37
Апотеоз в защита на тезата за десятъка - 10% процентния данък . Хвала на съчетаната с пазар наука в лицето на ИПИ.
09 Декември 2017 19:38
4.3% за цигари и алкохол само?!
Абсурд!
При семейство от двама възрастни, с по 460 лв. заплата на всеки (ако единият не е трайно безработен обаче), 4.3% са 40 лв. месечно.
В цигари само са 8 кутии, в алкохол - 6 литра домашен алкохол.
Ако е по равно - 4 кутии цигари и 3 литра алкохол.
Доста, доста нереалистично, особено с оглед цигарите.
Ако и другите статистики са такива ......
09 Декември 2017 19:54
Ей, това ****** и статистиката ви правят на луди, вие се връзвате. Дръжте се нормално де. Като ви лъжат - не е нужно да пишете коментари.
09 Декември 2017 23:19
Таблицата е невярна както забелязаха някои преди мен. Най-вече личи при алкохола и цигарите. Ще цитирам един мой пост за данъците на бедните и богатите: Дaнъĸът тpябвa дa e пpoгpecивeн, зaщoтo xopaтa c пo-ниcĸи дoxoди плaщaт oтнocитeлнo мнoгo зa aĸцизнитe cтoĸи. Haпpимep: зaплaтa 1000лв. дaнъĸ 10% -100лв. , 500лв. зa xpaнa, тoĸ,вoдa, и дp. oщe 20% ДДC -100лв., oт ocтaнaлитe 400лв. (150лв. бeнзин, 100лв. aлĸoxoл, 150лв. цигapи) c 50% aĸциз и 20%ДДС -233лв. Oбщo 433лв. или 43,3% дaнъĸ и aĸциз. Toзи ĸoйтo взимa 100 000лв. мeceчнo дa xapчи 10 пъти пoвeчe зa гopeизбpoeнитe нeщa, тoвa ca 3330лв. (oбщo 13 333лв. дaнъĸ и aĸциз) , нo ocтaнaлитe 80 000 лeвa мoжe дa ги влoжи няĸъдe, дa ĸyпи зeмя, жилищe или пpocтo дa ги дъpжи в бaнĸa. Дaнъĸът мy излизa 13,3%.
10 Декември 2017 07:46
Казва се, българинът в България. И що правят тези хорица в БеГето, а не се изнасят ум ще ми зайде.
Простотия до шия, идиоти, политически тъпанари, пожарникари и летци, ултранепрофесионални народни кретени, чалга, народът прост, животът тежък, скучен.
Квой тва, мазохизъм. Четеш форумите - простотия до шия, но не това е важното. Пълно е с луди или вървящи по пътя. Бягайте на запад и там полудявайте, защото в България шъ умрете кат катъри без история.
Чалгари, чатари, чалмари, чатната му работа.
10 Декември 2017 07:53
Дори данъците които плащате в България трябва да ви бъдат увеличени, а цените на стоките, транспорта, долните и горни гащи завишени с повече от 30%, за да могат робите да изпитат оргазъм от избираните управленчески кадри БКП-БСП-ГЕРБ-ДПС-СДС ... ДеЗеСе.

Още ли не мойте съ събуди бре роби? Не ви ли стигнаха 200+500+ХХ=?
Дигайте чукалата и бегом от Ада. Ега си нещастниците.
10 Декември 2017 08:40
език мой, богат мой.
некои хора си избират много подходящи никове.
10 Декември 2017 08:51
ПлесNick09 Декември 2017 08:08

Плесник, не мисля че си ме разбрал. В случая с избирането на Кирил Йорданов не визирам никакви машинации.
Как го избираха:
На първи (и единствен) тур се явяват: К. Йорданов, Гуцанов (делото 'Медузи') и Марешки.
48% от варненци са отвратени или не им пука и не отиват да гласуват.
От подалите глас 52%, да кажем 55% са за К. Йорданов, 25% за Марешки и 20% за Гуцанов. Така Кирчо печели от раз МАЖОРИТАРНО И ДЕМОКРАТИЧНО изборите за кмет във Варна. Нищо че 70% от избирателите не могат да го търпят.
Викай ко щеш шотландци да броят бюлетините фактът си е факт.
Не виждам защо да очаквам нещо различно при мажоритарни избори за парламент.
Питай, например Манрико, ако трябва да избира между Ц.Цачева (или не дай си Боже Фидосова) и Стефан Данаилов, кого ще избере.
10 Декември 2017 12:44
няма да ядете. Аз понапълнях по време на соца. На стола 1-во, 2-ро + десерт, за 70ст.
10 Декември 2017 12:47
в студентския стол- 1-во,2-ро+десерт - 30ст. Само петък без месо. Е как няма да напълнееш.
10 Декември 2017 13:48
За данъците не знам, има си бюджет. Но прахосничество е нереализирано на данъкоплатците, които плащат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД